PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni
Ima morda kdo kaj več izkušenj glede solarnih panelov Jinko TR JKM 396, torej 396W, učinkovitost pa po papirjih 20,69 odstotkov

Hvala
Pozdravljeni. Sem nov tukaj in tudi nov na področju SE. Hiša, ki sem jo kupil je velika 116m2, v mislih imam vgradnjo 9kw električne peči obenem pa tudi SE in pa sanitarni bojler. Torej kakšno elektrarno in pa el peč kupiti? Kolikšna bi bila letna poraba kWh in pa kaksno elektrarno bi priporočali? Bilo pa bi za samooskrbo 2 članov gospodinjstva.
Ves, koliko bodo letni stroski za elektriko? Po tem pa izberes moc, velikost SE.
Za pravilno odločitev je potrebno več podatkov. Največ bi povedal podatek o toplotnih izgubah ali dosedanja poraba elektrike.
Sosed je prejšnji mesec montiral 9,3 kW elektrarno. Ogreva se na IR panele prvo leto. Seveda ima v hisi tudi kamin za varnost. Premalo izkušenj z IR paneli niti z elektrarno. Po nekaj sezonah bo več vedel. Velikost hiše in število oseb pa je enako kot pri vas.
Ni nujno da boš sploh lahko pokril potrebe hiše s SE...vse je odvisno od izoliranosti objekta, vaših potreb za ogrevanje in potreb gospodinjstva in velikosti vašega el. priključka.
El. peč ti zna porabiti veliko el. energije tekom ogrevalne sezone za ogrevanje hiše in SV. Sam sem ravno pri urjejanju papirologije za postavitev SE. Postavil bom najverjetneje 2-3kW večjo SE, kot imam letne potrebe hiše, ker je cena skoraj identična in ker je to trenutno max. kar spravim na južni del strehe. Kaj bom z viškom še nimam ideje, mogoče Sun Contract pogledam kako deluje, da vidim če je to opcija, ali pa potalam viške, ko bo to mogoče, svojim domačim ali kakšnemu frendu.
(19.6.2020 ob 07:48)pentax Napisal: Ni nujno da boš sploh lahko pokril potrebe hiše s SE...vse je odvisno od izoliranosti objekta, vaših potreb za ogrevanje in potreb gospodinjstva in velikosti vašega el. priključka.
El. peč ti zna porabiti veliko el. energije tekom ogrevalne sezone za ogrevanje hiše in SV. Sam sem ravno pri urjejanju papirologije za postavitev SE. Postavil bom najverjetneje 2-3kW večjo  SE, kot imam letne potrebe hiše, ker je cena skoraj identična in ker je to trenutno max. kar spravim na južni del strehe. Kaj bom z viškom še nimam ideje, mogoče Sun Contract pogledam kako deluje, da vidim če je to opcija, ali pa potalam viške, ko bo to mogoče, svojim domačim ali kakšnemu frendu.

Če zanemarimo strošek podkonstrikcije, optimazatorjev moči, instalacije... 3 kWp pomeni tam 10 panelov več ali manj.  Kje lahko praktično zastonj dobim te panele?
Paneli so podvrženi staranju in vsako leto dajo manj od sebe. Po tam 25 letih dajo do 20% manj. Namesto, da si sedaj daješ na streho toliko panelov kot gre nanjo raje  nabavi razsmernik potrebne moči in na streho namesti  podkonstrukcijo.  Ko boš videl, da ti je začelo primanjkovati elektrike pač dodajaj panele.
Bozgom, vem da stanejo paneli in podkonstrukcija. Sem pa napisal to ceno, ki kaže na razliko v mojem primeru med 9.3kW in 10.3kW, ki velja zame, zaradi določenih okolnosti. Gre se pa za različno močne panele, tako da podkonstrukcije je dejansko enako, le velikost enih panelov je malce večja, a se izzide na isto steho različna velikost kW. Pa z večjo SE se viša subvencija...tako da v mojem primeru je 180€ razlike med tema SE.

Hiša ima potrebe 8.000kWh/letno, pridelal bom pa nekje skoraj 12.0000 po oceni in lokaciji. Ja, tudi tvoj predlog je ok ampak če enkrat delam, se ne bom z leti ukvarjal več s tem sistemom, ker to bo že čez par let zastarelo in tehnologija bo sigurno šla naprej, tako da bo delalo dokler bo pač delalo za ta namen.

A kdo uporablja sunContract?
(19.6.2020 ob 12:23)pentax Napisal: Bozgom, vem da stanejo paneli in podkonstrukcija. Sem pa napisal to ceno, ki kaže na razliko v mojem primeru med 9.3kW in 10.3kW, ki velja zame, zaradi določenih okolnosti. Gre se pa za različno močne panele, tako da podkonstrukcije je dejansko enako, le velikost enih panelov je malce večja, a se izzide na isto steho različna velikost kW. Pa z večjo SE se viša subvencija...tako da v mojem primeru je 180€ razlike med tema SE.

Tudi sam sem dejansko "nabil" južno stran... morda sem malo bil bolj ziheraški, ker sem šele pred to zimo vgradil TČ in točne ocene ni bilo mogoče dati kakšna bo končna poraba z vključeno TČ. Sedaj pa je tako, da imam že sedaj na nivoju letošnjega leta 1,7 MWh viška (sicer res ni bilo nobene zime in pa tudi april je bil nenormalno sončen). Res pa je tudi, da razlike v ceni SE (glede na moč) niso sorazmerne z močjo... večje so cenejše so. Bo pač drugo leto potrebno iti na sun contract in viške šenkat bližnjim... Sicer pa mi je itak rojilo po glavi, kaj pa če bo enkrat doma el. avto... pa tudi to, da paneli izgubljajo na moči...
Ne vem sicer točno delovanja SunContracta je pa ena stvar dejstvo. Če trguješ z elektriko, trguješ le z njo. Le elektrika pa v končnem strošku predstavlja manj kot 50%. Torej boš viške energije lahko poklonil/prodal komerkoli že, za tisto elektriko katero boš sam prejel iz omrežja pa boš plačal me 0,05 in 0,07 €. Pri 10.000 kWh to pomeni stroška tam 550€. Če pa si v sistemu neto meritev pa je ta del stroška enak 0 (z besedo: nič).
SunContract bo primerna shema za tiste, kateri so postavili SE z namenom prodaje elektrike, ko se jim bo iztekla doba subvencije. Za hišne SE pa je sistem neto meritev najboljše, kar lahko imajo.
(19.6.2020 ob 12:53)bozgom Napisal: Ne vem sicer točno delovanja SunContracta je pa ena stvar dejstvo. Če trguješ z elektriko, trguješ le z njo. Le elektrika pa v končnem strošku predstavlja manj kot 50%. Torej boš viške energije lahko poklonil/prodal komerkoli že, za tisto elektriko katero boš sam prejel iz omrežja pa boš plačal me 0,05 in 0,07 €. Pri 10.000 kWh to pomeni stroška tam 550€. Če pa si v sistemu neto meritev pa je ta del stroška enak 0 (z besedo: nič).
SunContract bo primerna shema za tiste, kateri so postavili SE z namenom prodaje elektrike, ko se jim bo iztekla doba subvencije. Za hišne SE pa je sistem neto meritev najboljše, kar lahko imajo.

Itak je neto meritev - samoskrba najboljše kar je za takšne male kot smo mi. Je pa tako da si tudi pri sun contract na sistemu samooskrbe, s tem da ti omogočijo prenos viškov v naslednje obdobje ozirom prenos na drugo osebo. Žal tega naši standardni ponudniki ne ponujajo.
(19.6.2020 ob 07:46)vrzislo Napisal: Za pravilno odločitev je potrebno več podatkov. Največ bi povedal podatek o toplotnih izgubah ali dosedanja poraba elektrike.
Sosed je prejšnji mesec montiral 9,3 kW elektrarno. Ogreva se na IR panele prvo leto. Seveda ima v hisi tudi kamin za varnost. Premalo izkušenj z IR paneli niti z elektrarno. Po nekaj sezonah bo več vedel. Velikost hiše in število oseb pa je enako kot pri vas.

Dosedanjo porabo elektrike ne vem, ker je prejšnji lastnik bil sam noter, kuril na drva, nazadnje živel noter marca. Hiša je izolirana kar dobro, pred 4 leti celotna nova fasada z izolacijo, na strehi urejen zračni most in tudi 30cm izolacije. Okna so prav tako bila menjana vse na troslojna leta 2016.

Letni strošek so mi izracunali nekje 11.000kw (7 el. pec, 1.5 ostala elektrika, 2.5 pa sanitarni bojler). Bi to bilo nekako tako?
Ja temu izračunu bi bilo kar verjeti. Izolacije je veliko tako da je hiša že bolj nizko energijska. Po izgledu soseda bo tudi pri tebi 9kW dovolj. Takšna elektrarna naredi letno okoli 11- 12.0000 kWh elektrike. Če daš več panelov boš nekaj podaril elektru ce manj pa nekaj doplačal konec leta.
Z elektrarno in net meteringom dobiš veliko udobja. Stroški za elektriko in ogrevanje praktično izginejo.
(19.6.2020 ob 19:00)vrzislo Napisal: Ja temu izračunu bi bilo kar verjeti. Izolacije je veliko tako da je hiša že bolj nizko energijska. Po izgledu soseda bo tudi pri tebi 9kW dovolj. Takšna elektrarna naredi letno okoli 11- 12.0000 kWh elektrike. Če daš več panelov boš nekaj podaril elektru ce manj pa nekaj doplačal konec leta.
Z elektrarno in net meteringom dobiš veliko udobja. Stroški za elektriko in ogrevanje praktično izginejo.

Zaenkrat bi se odločil za 11.000kw, če pa bo potreba pa dam več gor. Najbolj me skrbi zima in tudi potrošna električna peč, če bodo zime kot je bila ta prejšnja bo super. Bom pa še zaenkrat pustil peč na drva za "zlato rezervo".
Edino vprašanje je še, k kateremu ponudniku naj grem? Ima kdo s čim slabe izkušnje?
Mora biti dovolj. Moja elektrarna je v enem letu pridelala 1300 kWh po vgrajenem kW čeprav lega strehe ni najbolj idealna. Če pa 10x letno v hudem mrazu zakuris v peč ki je že v hisi pa tudi ne bo problem.
Zanesljivost je pa težko priporočiti. Moj izvajalec je v slabem letu že propadel. K sreči se vse deluje. Kako bom reševal ob problemih pa nimam pojma. Priporočam da dobiš preizkušene izvajalce kot so Geni in Petrol. Sosed je delal z Geni. Malo dražji ampak veš da je zadaj kapital. Ponujajo tudi vzdrževanje in garancijo ter omogočajo več letno odplacevanje. Ni nobenega rizika.
Kaj pa Moja elektrarna, neki enertec iz Maribora? https://moja-elektrarna.si/soncne-elektr...amooskrbo/

Je kdo delal pri njih?
1 ... 209 210 211 212 213 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi