PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V maju izplen SE 1.43 MWh ,pri čemer je bilo nekaj dni prav slabih, tako da ,zelo zadovoljen   Smile .
Sem prebral zadeve in ne najdem zakaj je boljše imeti 300W optimizatorje namesto 600W in zakaj manjši razsmernik (7 nanmesto 15)?

Naša poraba je 11.000kWh na leto. Pričakujem tudi malo več zaradi dodatne TČ ta bazen. A se splača dati kar 13 kW namesto 10 kW, ker je baje razlika v ceni cca 1000 EUR?

Imel sem že dva ogleda. Eni bi dali razsmernik na podstrešje (je neizolirno, ker je izoliran strop hiše). Ali bo to poleti prevroče za razsmernik? Drugi pravi, da bo prevroče in ga hoče dati v tehnični prostor (za tja bo treba razbiti strop in stene za kable). Kdo ima prav?
(1.6.2020 ob 17:36)Fopi Napisal: Sem prebral zadeve in ne najdem zakaj je boljše imeti 300W optimizatorje namesto 600W in zakaj manjši razsmernik (7 nanmesto 15)?

Naša poraba je 11.000kWh na leto. Pričakujem tudi malo več zaradi dodatne TČ ta bazen. A se splača dati kar 13 kW namesto 10 kW, ker je baje razlika v ceni cca 1000 EUR?

Imel sem že dva ogleda. Eni bi dali razsmernik na podstrešje (je neizolirno, ker je izoliran strop hiše). Ali bo to poleti prevroče za razsmernik? Drugi pravi, da bo prevroče in ga hoče dati v tehnični prostor (za tja bo treba razbiti strop in stene za kable). Kdo ima prav?

Poglej na ZS.
Imaš na ZS.

LP
Še moja 9,6 kWp Maj mesec 1,38 MWh.... na letnem nivoju že 1,18 MWh več oddane energije kot porabljene. Naslednje leto bo potrebno iti na Suncontract...
Je kdo probal hladiti panele z vodo. Da bi spodnjo stran hladil z nekakšnim vodnim hlajnjem.

Kolikor gledam dajo paneli cca.10% več izplena, če so uhlajeni
(5.6.2020 ob 10:46)Mrus Napisal: Je kdo probal hladiti panele z vodo. Da bi spodnjo stran hladil z nekakšnim vodnim hlajnjem.

Kolikor gledam dajo paneli cca.10% več izplena, če so uhlajeni

Kaj pa poraba energije za hlajenje? Voda oziroma medij bi se vsekakor v okolici panelov zelo hitro segrela, kar pomeni, da bi rabil hlajenje medija.... pa smo spet tam Wink
(5.6.2020 ob 10:35)bozog Napisal: Še moja 9,6 kWp Maj mesec 1,38 MWh.... na letnem nivoju že 1,18 MWh več oddane energije kot porabljene. Naslednje leto bo potrebno iti na Suncontract...

Zakaj pa šele naslednje leto?
(5.6.2020 ob 13:12)urko Napisal: Zakaj pa šele naslednje leto?

Če prestopiš sedaj med letom se ti viški brišejo, če jih imaš...če trenutno viškov nimaš lahko prestopiš takoj...
Sicer offtopic.

Urko a ta forum ima celo administratorja?
Potem bi se dalo narediti nekaj sprememb na forumu?
(5.6.2020 ob 10:35)bozog Napisal: Še moja 9,6 kWp Maj mesec 1,38 MWh.... na letnem nivoju že 1,18 MWh več oddane energije kot porabljene. Naslednje leto bo potrebno iti na Suncontract...

Suncontract je trenutno edina pametna izbira za ponudnika. Le zakaj bi zastonj dajal viške električne energije raznim firmam, ki že tako imajo enormne dobičke.
Dober dan,.. danes sem podpisal pogodbo za 8kw elektrarno Smile pa imam par vprasanj...

Kje imate zavarovane elektrarne? koliko cca placujete na leto?
Pogodbo za odjem? Kar berem je Sonce edini kateri lahko preneseš presezek v naslednje leto....

Hvala za pomoč
(11.6.2020 ob 16:03)gas Napisal: Dober dan,.. danes sem podpisal pogodbo za 8kw elektrarno Smile pa imam par vprasanj...

Pogodbo za odjem? Kar berem je Sonce edini kateri lahko preneseš presezek v naslednje leto....

Hvala za pomoč

Podpišeš pogodbo o izgradnji nimaš pa rešeno, kaj boš počel s proizvedeno energijo Huh Huh
Odločiti se moraš- ali boš SE vključil v sistem samooskrbe ali boš trgoval z elektriko. Od tega je tudi odvisno, kako bo elektrarna priključena na omrežje ali boš moral odpreti s.p./d.o.o. ali ne... A- iz 8kWp SE boš dobil tam 9 MWh energije, po ceni 40 € to znese 360 €/leto, verjetno ne boš trgoval z elektriko. Petrol svojim odjemalcem da 40€/leto, če proizvedejo več elektrike, kot jo porabijo. To je za tam 1000 kWh elektrike, če jo prodajaš. Pa- če boš imel presežek letos, ga boš imel verjetno tudi drugo leto.
Glede zavarovanja pa je tako- sam veš kje živiš, kolikokrat ti strela skuri TV, telefon... ali ti veter/toča razbije streho. Če se to dogaja pogosto potem imaš verjetno sklenjeno neko zavarovanja doma. Nekatere zavarovalnice v svojih paketih že zajemajo tudi nek znesek za SE. Če ga imaš in se ti zdi prenizek ali ga še nimaš potem razširi zavarovanje doma. Bo najceneje.
(11.6.2020 ob 16:03)gas Napisal: Dober dan,.. danes sem podpisal pogodbo za 8kw elektrarno Smile pa imam par vprasanj...

Hvala za pomoč

Sam imam zavarovano SE (krije točo, točo, požar, vihar, direktni, indirektni udar..., na novo vrednost) v okviru zavarovalne police za hišo, cena za zavarovanje SE pa je dobrih 50 EUR. Sem pač bolj ziheraški. V kolikor gradiš za samoosokrbo... itak moraš skleniti pogodbo z enimi izmed elektro podjetij, prvo leto boš bolj kot ne že videl ali zadošča tvojim potrebam...  Sam imam pogodbo pri E3, glede plačil... trenutno (zaradi COVID-19) le 1,83 EUR/mesec, sicer pa standardno mislim da 14,5 EUR (ti operaterji si namreč poleg obveznega plačila po obračunski moči in prispevka OVE navadno zaračunavajo še strošek za SE v rangu 1 - 2 EUR mesečno). Plačilo pa je odvisno od obračunske moči el. priključka in ne od moči SE.
(12.6.2020 ob 08:16)bozgom Napisal:

Hvala za pomoč

Podpišeš pogodbo o izgradnji nimaš pa rešeno, kaj boš počel s proizvedeno energijo Huh Huh
Odločiti se moraš- ali boš SE vključil v sistem samooskrbe ali boš trgoval z elektriko. Od tega je tudi odvisno, kako bo elektrarna priključena na omrežje ali boš moral odpreti s.p./d.o.o. ali ne... A- iz 8kWp SE boš dobil tam 9 MWh energije, po ceni 40 € to znese 360 €/leto, verjetno ne boš trgoval z elektriko. Petrol svojim odjemalcem da 40€/leto, če proizvedejo več elektrike, kot jo porabijo. To je za tam 1000 kWh elektrike, če jo prodajaš. Pa- če boš imel presežek letos, ga boš imel verjetno tudi drugo leto.
Glede zavarovanja pa je tako- sam veš kje živiš, kolikokrat ti strela skuri TV, telefon... ali ti veter/toča razbije streho. Če se to dogaja pogosto potem imaš verjetno sklenjeno neko zavarovanja doma. Nekatere zavarovalnice v svojih paketih že zajemajo tudi nek znesek za SE. Če ga imaš in se ti zdi prenizek ali ga še nimaš potem razširi zavarovanje doma. Bo najceneje.

vem vem kaj bom pocel :Smile sej vidis da je majhna elektrarna, tako da trgoval ne bom Smile

Hvala za zavarovanje,... sem misli da je kje posebej.nic klicem agenta Smile

(12.6.2020 ob 08:16)bozgom Napisal:

Hvala za pomoč

1 ... 208 209 210 211 212 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi