Objave: 129
Teme: 38
Ocena:
0
Pozdravljeni,
je smiselno narediti tlake, preden imamo žice za elektriko v ceveh ?
Električar nima časa, "pošteman pa že mamo", nočemo pa čakati električarja, ker morajo položiti tudi cebi za talno gretje..
Hvala, LP
Matej
Objave: 218
Teme: 3
Ocena:
4
Kot rečeno da se, bo pa veliko več "zaj...." kot sicer...
Nevem zakaj ne bi naredili tega prej.
Cca en dan dela na oko (odvisno od velikosti in komplikacij, če predpostavimo, da je potrebno kablovje še zagipsat, doze postavit itd...
Objave: 101
Teme: 2
Ocena:
3
Verjetno je bolj pametno narediti prej.
Ampaks sem iz istega razloga kot ti tudi jaz delal po tlakih. Pred tlaki sem dal vse cevi, položil izolacijo in sistemske plošče za talno, potem pa z zajlo probal čisto vsako cev, da je prehodna. Pri dveh sem res moral malo popraviti, da je šlo lažje.
Šele za tem sem dal cevi za talno in potem so zalili tlake. Preden je bila ena sama žica v cevi.
Če so cevi v izolaciji skoraj ni možnosti, da bi se potem kaj stisnila. Bolj gre za to, da kje narediš preoster ovinek, da je ovinkov preveč oz. to dvoje v kombinaciji s kako daljšo linijo. Ali pa kak kamenček v cevi. Jaz sem vsako cev prej posesal z industrijskim sesalcem.
Ti samo preveri z zajlo (vlečno žico), da gre povsod skozi in to je to. Če je nimaš, 20m stane cca 15 eur.
Objave: 283
Teme: 18
Ocena:
1
Naredi prej.... 14dni gor/dol...
Objave: 129
Teme: 38
Ocena:
0
Hvala vseem!
Bomo poskusili urediti prej, drugače pa kot je svetoval @premak, da se preveri z vlečno žico, če je vse ok, ter da je čim manj ostrih kotov...
Objave: 413
Teme: 3
Ocena:
2
Če električar pravi da je ok potem kar, itak bo on vlekel kable.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
4.6.2020 ob 09:04
(*Zadnja sprememba objave: 4.6.2020 ob 09:05 uporabnik Fantocci.)
Jaz sem vse kable dal v cevi še preden sem cevi sploh položil. Cevi sva imela s kolegom raztegnjene po tleh pa še tako sem se mučil, če je bil kabel daljši od 10m. Da bi jih pa rinil (ali s foršpanom vlekel) v stisnjene in zvite cevi pa raje ne razmišljam.
Da bodo tlakarji kaj veliko pazili je naivno verjet. On dela svoj posel in stopi, kamor stopi. Saj ni baletka.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
4.6.2020 ob 10:18
(*Zadnja sprememba objave: 4.6.2020 ob 10:26 uporabnik Fantocci.)
Jaz pa ne razumem, v čem je problem ne postavit kabla prej? Saj točno ve, čemu je cev namenjena in kateri kabel gre notri, če pa tega ne ve, je problem pri električarju.
Da ti odgovorim: če imaš kable že prej notri jih tlakar s svojo nogico ne bo mogel stisnit, pa tudi tako malih radijev ne boš mogel sčarat, da ne bi mogel kabla kdaj zamenjat.. Zato boš kasneje zlahka kabel izvlekel ven in po potrebi uvlekel novega (ki ga kar navežeš na starega namesto foršpana). Seveda pa je s cevjo tudi bolj zaščiten med betoniranjem, da ga armatura ne poškoduje.
Tako sem pač jaz naredil in bi še 1x enako, drugi pa kakor hočejo.
Objave: 43
Teme: 4
Ocena:
0
Uf, če res ni nujno jaz nebi tako delal. V idealnem svetu ja, če so vse cevi prehodne in lepo speljane in fiksirane lahko kasneje kable noter vlečeš.
Je pa po mojih izkušnjah precej lažje če delaš kot je napisal Fantocci - cevi raztegneš in kabel noter še preden je cev položena. Sploh če delaš sam je precej lažje, kot pa uvleka kablov s foršpanom. Tam je skoraj nujno da ti en pomaga na drugem koncu - ali vleče ali pa podaja kabel v cev.
Tudi štromar pri sosedu je tako delal in rekel da vedno tako počne...
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Kaj je smisel cevi?
Da vodnike ali kabel lahko po potrebi izvlečeš in zamenjaš z drugim menda....
V nasprotnem primeru je potem vseeno če bi kabel kar "ruknil" v tlake ali v omet in "molil boga" , da bo zadeva večna .......