PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka - segrevanje bojlerja ponoči ali podnevi?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(20.5.2020 ob 15:43)first1 Napisal: Jst imam sedaj kr el. grelec na timer  v NT (2-6 ure),  vodo segreje na ~55 stopinj v 300L bojlerju, kar zadostuje za cel dan. 

jaz imam tako, ko so zunanje T krepko v minus.
..( od 4.30-6.oo) potem nekje ob poldne greje TC in še 1x zvečer.....Če bi bilo kot nekoč, da je bila druga tarifa med 14 in 17 uro, bi bila to zmagovalna kombinacija, grelec greje SV, TČ se ukvarja samo s hišo in ker je cop za SV v pasje mrzlih dnevih malo nad 1 je definitivno bolje da grelec opravi svoje, kot pa TĆ gnat na 58DVja....
1. COP za SV je tudi v mrzlih dneh vsaj 2, izmerjeno pri meni
2. če se bojler ogreva na običajne temp. (pri meni zgoraj 41-46°) in če je kača dobra, je DV na koncu "le" 51°
3. Meni še na misel ne pride, da bi kadarkoli SV grel na grelec, če mi zunaj stoji TČ, ki to naredi 2x ceneje, zato sem jo pa nabavil.
Vsakemu svoje. Meni že standby poraba TČ doseže skoraj 1kWh dnevno, ko upoštevam mora delat še obtočna, ki ni varčna in da so izgube napeljave vsekakor večje kot pri grelcu potopljenem v bojler in da bi s TČ moral greti vodo tudi v VT, ki je 50% dražja od NT, pri naši relativno majhni porabi ne vidim smisla matrati TČ. Pa še voda nam ustreza res vroča.
(21.5.2020 ob 23:15)first1 Napisal: Vsakemu svoje. Meni že standby poraba TČ doseže skoraj 1kWh dnevno, ko upoštevam mora delat še obtočna, ki ni varčna in da so izgube napeljave vsekakor večje kot pri grelcu potopljenem v bojler in da bi s  TČ moral greti vodo tudi v VT, ki je 50% dražja od NT, pri naši relativno majhni porabi ne vidim smisla matrati TČ. Pa še voda nam ustreza res vroča.

Seveda vsakemu svoje. Moja ima poleti STB porabo tako malo, da se kolešček na števcu skoraj neopazno premika, je v rangu par W. Itak pa mi poleti 3 mesece laufa tudi za hlajenje, tako da itak mora biti vklopljena.

Glede vroče vode - tudi tik pred dogrevanjem je min izstopna voda 41°. Meni je nevzdržno vroča pri tuširanju, je potrebno še vedno mešati s hladno na pipi. Ne vem, zakaj bi imel še toplejšo v bojlerju.
Evo sem šel danes izmerit STB porabo, Vaillant Arotherm 8kW, števec Iskra mehanski.
Izklopil tudi cirkulacijo SV, meril 11h. Povprečna poraba STB je 14W. Sem pa vmes opazil kar nisem še nikoli, da je za nekje 15sekund vklopila obe obtočni črpalki, torej dela kot je napisal sassapo, preprečuje zarustanje OČ.
STB poraba nam torej v 3 poletnih mesecih skuri 31kWh, to je neke 3€...
Sicer ni čisto prava tema ampak nebi odpiral nove...
Postavljeno imamo sončno elektrarno, ki mi zaenkrat dela viške energije oz. ko preračunam, vidim, da bom imel na koncu leta viške...
Razmišljam, da bi čez poletje ko je vroče, preko grelcev namesto z toplotno črpalko ogreval sanitarno vodo in bi s tem podaljšal življensko dobo TČ hkrati pa porabil viške energije... ima to smisla?
itak....lahko pustiš še nekaj rezerve za hudo zimo in se bo TČ samo s hišo ukvarjala....

Lahko pa od 5-6 zjutraj s TC ogrevas, čez dan pa ko bo 35+ pa grelec....to sicer treba ročno upravljat, ampa če si doma ni problem, jaz tudi ročno uklopim bojlerski grelec, ko so pogoji za TC ekstremni, pa se voda rabi....
(19.5.2020 ob 22:59)Sonce65 Napisal:
(19.5.2020 ob 20:58)csamo001 Napisal: Pred par meseci si jo montiral, od takrat pa praktično vsem po vrsti pamet soliš. Recimo tudi s tem, da med par stopinjami ni razlike... japajade. Tisti, ki imamo možnost sprotnega merjenja COP, vemo, da je lahko med par stopinjami razlike v zunanji temperaturi precejšnja razlika v COP.
Nikomur ne solim pameti .
Ko boš razumel log p,h diagram , boš vedel o čem govorim. Angry Nič na pamet .
Uparjalnik mora pregreti hladilne pare nad temperaturo uparjanja .
Vsaka stopinja več kod je  potrebno ,je škodljivo za izkoristek naprave ! Exclamation
Pregretje cca 5k(odvisno od plina , naprave, namena)je nujno , da se zagotovi popolnoma suhe pare.
Z večjim pregrevanjem par  NE izkoristimo uparjalnika v celoti, za kompresijo porabimo več energije!!!
ZATO  toplotni črpalki in izkoristku škoduje , če uparjalnik deluje na visoki tempetraturi.
Dovolj je temperatura pri kateri se dožeže popolno uparjanje. Vse kar je več je MINUS za napravo in izkoristek!
Za vse  poskrbijo komponente toplotne črpalke in predvsem logika ,ki jo vodi! Idea  
Zaradi dobre logike sodobne toplotne črpalke zrak voda dosegajo sckop 190+
Ko kupuješ danes , kupi toplotno črpalko z dobrim letnim izkoristkom -scop 190+

Zato še enkrat:  Par stopinj gor ali dol pri toplotni črpalki ob popolnem uparjanju ne igra bistvene vloge v izkoristku. Lahko ga čelo poslabša!!! Exclamation
Kje sem to slišal?
Prebral gradivo:  Izobraževanje serviserjev hladilne tehnike.
Ne bodi žalosten,če nimaš prav! Si se  malo poučil
Morda se oglasi še Sassapo  bo največ vedel + drugi .. Idea

https://www.ekosklad.si/

Ja, približno tako gre kot si napisal. Omejitev je še max. uparjalni tlak in max. tok skozi kompresor.

V glavnem, pa finančno gledano, če imamo dvotarifni merjenje el. energije. se bolj splača ogrevat vodo ponoči, ker z COP pri T na 10C ne pridobimo toliko, kot z nižjo ceno energije. Lahko pa imamo pri T nad 30C probleme z tlakom in el. tokom. Sicer naprave v veliki meri to z svojo pametjo uredijo pa vendar......

Jaz osebno priporočam, 24 urno ogrevanje vode, ker finančna razlika premajhna, da bi udobje trpelo.
Čeprav nimam TČ za SV, prav tako pa so te rezultati že enkrat nekje bili, sem šel zaradi lastnega interesa s topovi na vrabce in poskusil preračunat koliko dejansko profitiraš/izgubiš če greješ podnevi ali ponoči.

Največji problem je bil najti temperaturno odvisnost COP-a. Od dejanskih podatkov sem našel tole od US department of energy (glej stran 29). Seveda analizirajo neke ameriške SV TČ, ampak odvisnosti od porabe vode pri določenih temperaturah so verjetno podobne našim. Rezultati so tukaj:
[Slika: copi.png]

Če vzamem najnižno in najvišjo T (modre in rdeče pikice) za model od General Electric kjer je največ podatkov in preračunam fahrenheite in galone dobim naslednji graf. Krivulji sta za približno 24°C in 15°C, za nadaljnje računanje sta dodani logaritemski aproksimaciji.
[Slika: COPix.png]

In potem, če vzameš razliko obeh krivulj, lahko pri dani porabi vode (gretje iz 15 na 45°C) dobiš tudi prihranke. Ti glede na porabo vode znašajo:
[Slika: Prihranki.png]

Skratka - če porabiš na dan 300 l in greješ čez dan pri 24°C namesto ponoči pri 15°C prihraniš okroglo 1kWh oz 30 kWh/mesec. Pri 500 l vode pa okoli 50 kWh/mesec.

Preračunano v procente, rabiš pri 15°C okoli 25 - 30% več energije kot pri 24°C.

A se ti za 30 kWh/mesec sploh splača razmišljat je eno vprašanje. Drugo vprašanje je pa a se to splača glede na razmerje cen MT/VT. To pa naj vsaj sam izračuna...

Poudarjam, da je tisto odčitavanje grafa in pretvorba v krivulje dokaj nenatančna in lahko da se motim. Je pa neka približna ocena in je upam da boljše kot mahanje z rokami.
(20.5.2020 ob 22:40)sašo65 Napisal:
(20.5.2020 ob 15:43)first1 Napisal: Jst imam sedaj kr el. grelec na timer  v NT (2-6 ure),  vodo segreje na ~55 stopinj v 300L bojlerju, kar zadostuje za cel dan. 

jaz imam tako, ko so zunanje T krepko v minus.
..( od 4.30-6.oo) potem nekje ob poldne greje TC in še 1x zvečer.....Če bi bilo kot nekoč, da je bila druga tarifa med 14 in 17 uro, bi bila to zmagovalna kombinacija, grelec greje SV, TČ se ukvarja samo s hišo in ker je cop za SV v pasje mrzlih dnevih malo nad 1 je definitivno bolje da grelec opravi svoje, kot pa TĆ gnat na 58DVja....

Dober info tole. Mi imamo 285 bojler in ko segreva SV, v zimi ne greje hise. 
V TC so 6 kw grelci, bi bilo torej bolje z grelci zagret SV, da ne bi matrali TC? 
Zna Kronotermova zadeva tole naredit in koliko casa bi grelo 300 L?
1 2
Iskanje po temi