PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitev krivulje ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri +20 zunaj TČ že zdavnaj nima več kaj za delat in je bolje, da je izklopljena. Bolj pomembne so druge točke na krivulju (pri nižjih temperaturah).
Sej tisto sem nekako pozimi naštudiral, sedaj sem samo želel pomladi bolj strmo krivuljo narediti. Pa mi je hecno da mi ne gre nižje od 25, me je zanimalo če kdo ve a se da to kje nastaviti a je fix vrednost pod katero krivulja ne gre.
Krivulja se ne spreminja glede na letne čase.
V osnovi mora avtomatika imeti možnost nastavitve, pri kateri zunanji temperaturi črpalka prehaja na letni režim. Drugače pa se samo ogrevanje ročno izklopi, ogrevanje vode pa ostane in s tem tudi delovanje obtočne črpalke čez celo leto.
Pri meni še vedno kurimo, letni režim imam na 19 C, ponoči ko temperatura pade in če je glede na temperaturo notranjih prostorov zahteva po ogrevanju, se črpalka normalno vklopi. Tudi danes zjutraj so bili radiatorji topli, jutri pa je tako napovedano mrzlo.
Zadeva je zelo preprosto, samo ne smeš se držat nastavitev monterjev kot pijanec plota, ker oni ne poznajo karakteristik tvoje bajte.
(17.5.2020 ob 15:21)Aerys Napisal: Sej tisto sem nekako pozimi naštudiral, sedaj sem samo želel pomladi bolj strmo krivuljo narediti. Pa mi je hecno da mi ne gre nižje od 25, me je zanimalo če kdo ve a se da to kje nastaviti a je fix vrednost pod katero krivulja ne gre.

Veliko TČ ima 25° za najnižjo možno temp. ogrevalne vode. Ker sicer gre temp. kondenzacije prenizko.
Pri zunanjih 20 je ogrevalna voda 20° brez veze, uporabi termostat ali uredi avtomatski preklop na poletno delovanje.
Bolj kot prebiram teme in bolj kot velja da je Toshiba ESTIA zastarela, z zastarelo regulacijo, bolj se mi smeji. Nastavitev je en kup... resda z "malo" nerodnim uporabniškim vmesnikom in delovanje - regulacija tudi laufa, tako kot mora. Vklopil, parkrat popravljal krivuljo in pustil. Ob hladnejših jutrih, večerih se radiatorji malček segrejejo, sicer pa se ogrevanje samodejno izklaplja, temperatura (vodeno izključno preko zunanje temperature niha max +/- 0,5 stopinje. Regulacija drugega kroga, spalni prostori določeni v % od primarnega kroga pa tudi tako kot mora biti. Krivulja se ne nastavlja zgolj linearno, temveč po posameznih vmesnih točkah, katerih položaj na osi se lahko spreminja... na vseh točkah pa določaš temperaturo v razponu 20-60 stopinj... skratka povedano (pa ne delam nobene reklame!) Zalaufaj in pozabi.
Sem nastavil termostat pa da vidimo če se bo bolje obnesel, od včeraj zvečer do danes se toplotna se ni prižgala razen za sanitarno vodo.
(18.5.2020 ob 19:58)Aerys Napisal: Sem nastavil termostat pa da vidimo če se bo bolje obnesel, od včeraj zvečer do danes se toplotna se ni prižgala razen za sanitarno vodo.

Podpis!!! Idea
Pozdravljeni,
imam vprašanje glede nastavitve krivulje ogrevanja.
Malo sem se sprehajal po nastavitvah termostat in ugotovil, da imam možnost adaptivne krivulje ogrevanja, ki pa je izklopljena. Kaj to v praksi pomeni in kaj je bolje (da je vklopljena, ali izklopljena)?
Sicer gre za ogrevanje na zemeljski plin, peč Vaillant, vremensko voden regulator, aluminijasti radiatorji in termostatski ventili.
Hvala!
To ima Vaillant neko foro. Gleda želeno temp., dejansko temp. v sobi in zunanjo temp. Nato poskuša sam nastaviti naklon in odmik krivulje. Seveda to traja dneve, lahko celo tedne.
Jaz sem za štos probal, pa kmalu odnehal, ko sem videl, da mi je krivuljo iz preverjenih 0,2 dvignil v parih dneh na 0,6..., DV pa absurdno visok.
Skratka bolje da na roke nastaviš krivuljo.
Siemens ma isto "auto adaptive" funkcijo pa ceprav naj bi bil top krmilnik so mi cisto vsi odsvetovali njen vklop ker slej ko prej bo krivulja 1 Tongue
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Ne vem, če ima samo Vaillant tako. Tudi moje po-meri krmilje deluje na tak način; gleda torej zunanjo temperaturo, temperaturo na notranjem tipalu (nastavim občutljivost oziroma vpliv notranjega tipala, imam 4 stopnje) in iz tega po nekem algoritmu računa potrebno temperaturo dvižnega voda, da bi nadoemstil temperaturni primanjkljaj v hiši.

Najbolj očitno je to takrat, ko se zjutraj prezrači stanovanje, temperatura na hitro pade za par desetink stopinje, na grafu pa se vidi to kot skok zahtevane temperature dvižnega voda. Ko se zaprejo vrata na balkon in se čez kakšne pol ure temperatura stabilizira na prejšnjem nivoju, se tudi zahtevana temperatura dvižnega voda spet spusti.

Pri auto adapt ni to ista stvar. Zadeva se par dni/tednov uči in nato naj bi se držala dobljene krivulje.
Temperaturni primanjkljaj računa moje krmilje tudi pri ročni nastavitvi krivulje.
(20.10.2020 ob 14:25)Poldee Napisal: Siemens ma isto "auto adaptive" funkcijo pa ceprav naj bi bil top krmilnik so mi cisto vsi odsvetovali njen vklop ker slej ko prej bo krivulja 1 Tongue

to je zato  ker hoče, da je vse nahitro narejeno, mi mamo pa bolj položno (speglano) krivuljo in se dogaja vse "na izi"....sam sem sprobal in spremljal par dni že časa nazaj in enkrat je celo 3 kazalo, manj kot 0.7 pa nisem videl.....pa tudi odmik je kr variral od -2 do +2.......sam ga imam kr na 0:0 in 0,70 krivulje.....mi je pa že prvič ob montaži Aleš dobro zadel 0,74 je nastavil....
Edino krmilje za katerega lahko trdim da auto adapt funkcija preverjeno in resnično zelo dobro deluje je Nibe SMO S40. Tukaj resnično samo vklopiš in pustiš. Po kakšnem tednu ko se prvič prikažejo temperature zadeva res deluje v piko, celo spremlja padanje zunanje temp. in če je ta padec bolj izrazit vklopi ogrevanje pred nastavljeno diferenco vklopa in to celo z zelo natančno prilagoditvijo frekvence kompresorja. Enako se obnaša v primeru počasnejšega padanja zunanje temp.
Poleg vsega omogoča tudi vodenje po vremenski napovedi, v primeru SSE in napovedi sončnega dne celo počaka na sonce in ne vklopi kompresorja. Jasno, da je vgrajena varovalka v primeru napačne napovedi. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da po želji upošteva tudi notranjo relativno vlažnost zraka in serijsko brezžično povezavo z internetom.
Trenutno je menda najnaprednejše krmilje na trgu.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Sassapo: al pol ti je pa dolgcas, neki je treba prckat :-P

P.S. - Mik so tud verjetno najboljsa okna na svetu. Al je bil Simer, sm pozabu :-P
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
1 ... 13 14 15 16 17 ... 19 Pojdi na stran 
Iskanje po temi