PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
za info : meni ni še noben poslal kontakta izvajalca ali ponudbe...še čakam na @mags in @bosces.

NO PAIN NO GAIN
(3.4.2020 ob 08:23)Bullet Napisal: za info : meni ni še noben poslal kontakta izvajalca ali ponudbe...še čakam na @mags in @bosces.

evo, pošljem jaz en predračun na zs pa se mi javi.
(2.4.2020 ob 07:27)Lihkar Napisal: Cena SE močno varira glede na način (kvalitetne?) montaže na kakšno kritino, samogradnja (in iskanje podpisov za vloge in Obratovalna navodila) in nabavo materiala na firmo.

Tudi Bisol je "Made in EU" pa sestavlja kitajske ingote. Ste nemara kje zasledili, da imamo industrijo silicija (rudnik, talilnica, izdelava ingotov..) v Sloveniji? Neto nabavna cena pri Bisolu je trenutno 33c/Wp modula.

Tiste celice Made in Germany so presortirana kitajska kvaliteta. Nekaj takega, kot da kupiš VW in misliš, da je narejen v Nemčiji iz nemških delov.

Ampak za psiho je pa to dober občutek (utvare).

Danes je proizvodnja globalna in se določene stvari izdelujejo tam, kjer je to najceneje. Zato pač silicijeve rezine izdelujejo na Kitajskem. Čeprav so na zunaj videti enake tudi vse silicijeve rezine niso enake. Ene npr. propadajo precej hitreje kot druge. In če ti po 20 letih panel da od sebe še 90% ali zgolj 60% nazivne moči je precejšnja razlika. Solarni panel pa niso le silicijeve rezine. To so še povezave, ohišje, steklo... Čeprav je na zunaj videti enako niso vsa stekla enaka.Ena prepuščajo več svetlobe kot druga. Prav tako ena stekla prenesejo debelejša zrna toče kot druga...
Govoriti torej, da je itak vsa Kitajsko, so vsi paneli enaki in zato dati za panel več, kot je najmanj možno izraža najmanj nevednost in nepoznavanje tehnologije če že ne kaj drugega. Napis Made in Germany ne bo dobil izdelek, kateri ni bil izdelan po nekih standardih in preverjen po nekih standardih kvalitete. Napis Made in China pa lahko pomeni povsem soliden izdelek ali pač krš od krša. Dokler sam ne preveriš, ne veš kaj boš dobil. Pa, če enkrat dobiš soliden izdelek (ali krš od krša), to še ne pomeni da bo naslednjič enak.
Dobro napisano.
Ampak če uvažaš/kupuješ iz Kitajske in spremljaš taprave certifikate, dobiš za isto ceno boljše module kot pa tiste Made in Germany.

Povedano drugače: Za isto kakovost je Made in Germany vedno dražji od Made in China. Ker so dodatni stroški zaradi tistega "ovinka" čez Nemčijo.

Ampak ja, če vas nič drugega ne prepriča, se pa slepo oklenite Made in Germany in to plačujte. Vsakemu svoje!

Po tolikih letih uporabe gledam prvovgrajene kitajske module z certificiranimi "-10% zmogljivosti po 10 letih" in opažam, da ob rednem čiščenju in vzdrževanju ni opaziti tolikšnega (ali celo večjega) padca moči -kolikor se pač lahko oceni, ker je vreme huda spremenjlivka. Seveda moraš okvarjene (hot spoti, počena šipa, mikro razpoke) sproti eliminirati. Je pa bilo doslej samo nekaj takih primerov.
Razsmerniki so pa druga pesem, ampak opažam, da so najnovejši že z 12 leti garancije (+ doplačilo za več, ampak se mi ne zdi smiselno), začelo pa se je samo s 5 leti garancije in seveda crkovanjem nekaj malega tik pred, večina pa v nekaj letih po garanciji.

Zagotovo obstaja dobra Kitajska roba. Nenezadnje - izdelujejo, sestavljajo, šivajo... stvari za ves svet. Ker ne moreš narediti točno toliko, kot boš odpremil moraš potem viške uničiti in jih "uničiš". Tako lahko dobiš iz "uničene" kvote povsem identične stvari kot pri priznanih svetovnih znamkah za nekajkrat nižjo ceno. Zaradi takšna proizvodnje imajo tudi tehnologijo in lahko v drugi tovarni začno izdelovati precej podobno stvar ... Če hočeš to izkoristi moraš stvari poznati. Ne pa, kot je nekaj nazaj nekdo brez tehničnih znanj sanjal o nakupu SE iz Kitajske.
(3.4.2020 ob 08:23)Bullet Napisal: za info : meni ni še noben poslal kontakta izvajalca ali ponudbe...še čakam na @mags in @bosces.

Enertron
Ja res je nimam tehnicnih znanj imam pa jajca,dati za elektrarno 12 ali 7k je velika razlika in verjetno bom koga kaj vprasal predno jo narocim.Glih tak telebajsek,da bi kupoval brez pomoci pa nisem.Pa verjetno s subvencijo bo se manj.
Kolega mi je poslal predračun za njegovo elektrarno. Montirano ima od leta 2018. Paneli so od Amerisolar. Ima kdo izkušnje z temi paneli?
meni je tudi gen poslal ponudbo, glede na mojo letno porabo el. (6000-6400 kwh povprečje zadnjih 7 let) bi me prišlo 70m2 panelov cca 8k.eur El. bi plačeval 14eur/mesev v 25 letih bi prišparal 19k.eur.minus investicija....

Vendar, na mojo streho tega na dam, tud če mi zastonj dajo panele....pač moje prepričanje kar se tiče strehe hiše, ne rečem ma neke posebne nosilce in na travo ja(cesta brežice-bizeljsko v kraju župelevec na desni imajo tako)
Sam bom dal samo in edino Panasonicove panele. Ostali me sploh ne zanimajo, pa če so na pol zastonj.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Sassapo v cem so pa Panasonik tako dobri oziroma boljsi ce zaupas
(5.4.2020 ob 13:57)vrzislo Napisal: Sassapo v cem so pa Panasonik tako dobri oziroma boljsi ce zaupas

https://review.solar/latest-tier-1-solar...list-2019/
(5.4.2020 ob 13:32)sašo65 Napisal: meni je tudi gen poslal ponudbo, glede na mojo letno porabo el. (6000-6400 kwh povprečje zadnjih 7 let) bi me prišlo 70m2 panelov cca 8k.eur El. bi plačeval 14eur/mesev v 25 letih bi prišparal 19k.eur.minus investicija....

Vendar, na mojo streho tega na dam, tud če mi zastonj dajo panele....pač moje prepričanje kar se tiče strehe hiše, ne rečem ma neke posebne nosilce in na travo ja(cesta brežice-bizeljsko v kraju župelevec na desni imajo tako)

Sicer ne poznam niti lege niti lokacije, niti naklona in usmerjenosti strehe... pa vendar so to zelo zelo čudni podatki... Samo za primer 9,6 kWp (32 x 300 W mono paneli) zavzemajo položeni na streho cca 56m2... pričakovan izplen 10 - 11 MWh - trenutno v letošnjem letu 2,83 MWh... pa tudi danes se normalna cena giblje pod 1k EUR / 1kWp. Tako, da v kolikor ni to resnično lokacija v neki senčni legi z zelo slabo orientacijo so ti podatki nemogoči!  v kolikor je to normalna lokacija, obrnjena proti J - J/Z več kot 40m2 ne rabiš.
Lp!  Imam nameščen solar edge monitoring na katerem pa ni možno videti porabe hiše in koliko se energije odda. Bi moral naložiti drugo ali pa na mojem telefonu Huawei ni možno? Hvala!
Dobil sem dve ponudbi. eno od Gen i, drugo od Energije plus. Slednja je 1500 eurov cenejša. V njihovi ponudbi piše sicer, da v ceni ni všteta postavitev strelovoda, valjanca, menjava števca itd., predvidevam, da to ni všteto tudi v ceni od Gen i, tako, da se mi zdi razlika kar precejšnja. Dali so mi pa obojni ponudbo za 7kw moči, s tem da je Energija plus navedel podatke o panelih, poiskal hišo na podlagi mojih podatkov in točno na položaj strehe izračunal letni povprečni izplen.
Ponudba Taubeka je bila dokaj pavšalna.
1 ... 203 204 205 206 207 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi