PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zavarovanje TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ne vem, ampak meni so pri Savi povedali, da se v primeru popravila (strojelom) povrne 100% po racunu, vkljucno z ddv.
Ker jaz nisem popravljal, ampak kupil novo, sem dobil 80% od predracuna za popravilo
(Brez ddv).

Znasa pa letna premija za STC 22 eurov (+ddv), kar je ceneje, kot dokup dodatne 3 letne garancije (149eur+ddv).
Torej- plačuješ 15 let po 22 €, kar znese 330€, pol ti TČ crkne in zavarovalnica ti kupi novo?
Povedali so ti prav- dobiš 100%, če je popravilo vredno manj od preostale vrednosti TČ. Ker nisi popravljal, so ti dali 80% vrednosti popravila, kar je tudi običaj pri kasku avta, če ga popravljaš brez računa.
Zdaj pa nam še povej ali si z izplačilom zavarovalnice lahko plačal 80% nove in identične TČ?
Vsako zavarovanje je stran metanje denarja. Sploh pri hisi...

Dokler ne rabis uveljavljati zavarovalnine. Ce 3x na leto ruknes avto v srne...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Zanimivo razmišljanje...Neko nepomembno kišto za furat okoli, folk ponavadi glanca in vzdržuje bolj kot svoje zdravje, pa dišavce, pa premazi za to in ono, neko nepremičnino v kateri biva in spi cela familija pa ni zavarovana Smile...20-30€ na mesec stane maksimalno zavarovanje za hišo, to je recimo manj k plato piva...ni vredno niti za pomisliti, če veš da bajta stane 100, 200, 300+k€.
Verjetno marsikdo tudi sebe nima zavarovanega, saj on ne bo rabil €, če mu jutri komet pikira na glavo, familija ki ostane, naj se pač znajde...vse je odvisno od pogleda.
(28.3.2020 ob 23:35)bozgom Napisal: Torej- plačuješ 15 let po 22 €, kar znese 330€, pol ti TČ crkne in zavarovalnica ti kupi novo?
Povedali so ti prav- dobiš 100%, če je popravilo vredno manj od preostale vrednosti TČ. Ker nisi popravljal, so ti dali 80% vrednosti popravila, kar je tudi običaj pri kasku avta, če ga popravljaš brez računa.
Zdaj pa nam še povej ali si z izplačilom zavarovalnice lahko plačal 80% nove in identične TČ?

To ni vprašanje. Vprašanje je, ali ti da več, kot si vplačal. Toliko manj te bo stala nova, kot pa če ni nič zavarovano. Do tukaj se je še vse splačalo. Ko je zadeva ničvredna, nehaš plačevati. Kot kasko. In plačuješ le še črke. Razen tebe seveda...
(28.3.2020 ob 23:35)bozgom Napisal: Torej- plačuješ 15 let po 22 €, kar znese 330€, pol ti TČ crkne in zavarovalnica ti kupi novo?

Ne vem, kaj te muci?
Zavarovalna vsota za strojelom je na novo vrednost vseh 15 let.
Ce bo crknila in bo popravilo presegalo vrednost nove, dobis novo, ekvivalentno.
Ce bi se jaz odlocil za popravilo, bi mi povrnili celotno vrednost popravila po racunu.
Jaz sem se raje odlocil za nakup nove, ker ...ker sem se pac tako odlocil in to nima veze z zavarovalnico.

Strojelom sem imel zavarovan dve leti (prej je bila garancija), torej sem celo v plusu.
Hotel sem samo povedati, da je ceneje placsti zavarovanje, kot podaljsano garancijo.
(29.3.2020 ob 12:14)medo9 Napisal: Ne vem, kaj te muci?
Zavarovalna vsota za strojelom je na novo vrednost vseh 15 let.
Ce bo crknila in bo popravilo presegalo vrednost nove, dobis novo, ekvivalentno.
Ce bi se jaz odlocil za popravilo, bi mi povrnili celotno vrednost popravila po racunu.
Jaz sem se raje odlocil za nakup nove, ker ...ker sem se pac tako odlocil in to nima veze z zavarovalnico.

Strojelom sem imel zavarovan dve leti (prej je bila garancija), torej sem celo v plusu.
Hotel sem samo povedati, da je ceneje placsti zavarovanje, kot podaljsano garancijo.
 V mojih splošnih pogojih, po katerih imam zavarovano hišo za strojelomno zavarovanje piše:

Citat:(6) Zavarovalna vrednost je:
1) Nova vrednost. Novo vrednost predstavljajo stroški za ponovno izgradnjo/nabavo/montažo po cenah v kraju, kjer je instaliran;
2) Dejanska vrednost (če je to posebej dogovorjeno). Dejansko vrednost predstavljajo stroški za ponovno izgradnjo/nabavo/montažo po cenah v kraju, kjer je instaliran, zmanjšani za izgubljeno vrednost stvari zaradi obrabe, starosti ter ekonomske in tehnične zastarelosti (amortizacije).
(7) Zavarovalnina:
1) v primeru uničenja zavarovane stvari po zavarovalni vrednosti na dan nastanka zavarovalnega primera, zmanjšanih za izgubljeno vrednost stvari zaradi obrabe, starosti ter ekonomske in tehnične zastarelosti (amortizacije) ter vrednost ostankov;
2) v primeru poškodbe zavarovanih stvari (delna škoda) po stroških popravila in materiala, kolikor bi znašali na dan nastanka zavarovalnega primera, zmanjšanih za vrednost ostankov, če ni drugače dogovorjeno. Med stroške popravila štejejo tudi stroški demontaže, ponovne montaže, prevoza.

Če prebereš le točko 6. potem lahko misliš tako, kot si napisal. Če pa prebereš še točko 7 je pa situacija precej drugačna. Običajno je tako, da ob "totalki" po tam 6..7 letih dobiš tam nekje 30% nove TČ.

Velja si zapomniti- osnovno načelo zavarovalništva je, da z odškodnino ne smeš obogateti oz. povečati svoje premoženje. Torej, če nova TČ stane 5 k€, svojo 6. let staro pa bi prodal za 2 k€ potem v primeru zavarovanja za uničeno TČ ne moreš dobiti več kot 2 k€ saj bi v nasprotnem obogatel.
Premija je bila pa 6x30 = 180€. Dobiš pa 2k€. In je treba plačati 3k€ namesto 5k€. Ne vem, meni se zdi se vseeno ok. Vse od 200€ gor je ok.
Če gledam zavarovanje hiše in primerjam koliko sem dal zavarovanje in koliko sem že dobil odškodnine, je zavarovanje hiše poceni. 15 let zavarovanje okoli 300€ letno. Od zavarovalnice dobil  2X za hudo točo (enkrat streha in fasada, enkrat  žaluzije) in strojelom za plinsko peč. Skupaj okoli 4.000 €.  Zame je glavni namen zavarovanje hiše za hudo škodo, kjer lahko ostaneš brez premoženja in če pogledam sem za to v 15 letih porabil od oka 500€. 

Če pa dam na drugo stran zavarovaje za avto, pa čista potrata denarja. 20 let sva z ženo za zavarovanje dala že za nov mali avto (če ne štejem obveznega zavarovanja). Enkrat uveljavljen kasko za steklo (toča) in enkrat parkirišče za blatnik. Vse skupaj škode za 500€.  
Od lani na obeh avtih le še obvezno. Trenuto imam na namišljenem računu Idea že 2200€ (4X550€). Bom videl izračun čez naslednjih 20 let Smile .
Torej kolikor berem, TČ je bolje dat zaravovat strojelomno (to sicer imamo, ampak moram prečekirat pri triglavu - imamo na novo vrednost).
Kraja zunanje enote pa jbg, če jo ukradejo, bo sigurno šla čez mejo, ker doma bi jo našli ali pa takoj v dele...
Tnx vsem
1 2
Iskanje po temi