PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(20.3.2020 ob 10:40)bozgom Napisal:
(20.3.2020 ob 00:52)Fantocci Napisal: Bozgom, enkrat razglabljaš, kako ni smiselno dati na hišo debele izolacije (verjetno zato, ker je ti nisi dal), spet naslednjič pa težiš ljudem zaradi malenkost večje porabe STČ, ker bo treba skurit več premoga v TE.
Kakor ti zapaše v nekem trenutku, kenede?

Kolikor se spomnim, sem glede izolacije govoril le v zvezi z "kako malo stane". Torej povsem isto, kot v tej temi. Po eni strani se na hiše popajo cm in cm izolacije, češ saj 1 cm stane le toliko in toliko. Pol pa ti isti kupijo največji krš od TČ z obrazložitvijo, da tistih nekaj kWh razlike v porabi elektrike stane samo toliko in toliko in se boljša TČ ne splača.
Da pa so na hišo dali toliko izolacije, da z njo nikoli ne bodo privarčevali vse energije, katera je bila potrebna za njeno izdelavo, montažo in reciklažo, da potem dnevno porabljajo več kWh energije, kot bi jo lahko, da... in s tem prispevajo h kurjenju premoga, emisijam prašnih delcev, emisijam CO2, klimatskim spremembam... pa ali ne vedo ali nočejo vedeti. Se pa hvalijo, kako EKo in varčni so Angry Angry Angry

Jep, jaz sem eden od takih.
Dal sem veliko izolacije in kupil "največji krš od klima TČ" (z evropskim krmiljem sicer), pa imam manjšo porabo kot ti (jo objavljam vsak mesec v namesnki temi, ti pa mislim da ne).

To, da je bilo za izdelavo te izolacije potrebno toliko energije, da se ne bo pokrilo skozi njeno uporabo je pa še en konstrukt tvojega uma, ki mu ne verjamem, dokler mi ne podaš dokazov za to.
(20.3.2020 ob 11:20)medo9 Napisal: Mejdun Bozgom, kaj bos potem sele znorel, ce ti povem, da jaz sploh nimam izolacije na stenah, ampak samo na strehi?
Samo okrogla 21cm bruna?
Pa kar velika bajta, 14x10m, z ogromnimi okni na juzni strani.
Z lonceno toplozracno pecjo, ki letos se 4m3 drv ne bo pokurila...v prejsnjih zimah pa 5-7m3.

Les je naraven proizvod in za njegovo izdelavo ne potrebuješ kuriti premoga v TE. Ločena peč ni največji krš od TČ.  Večja poraba energenta v lončeni peči ne pomeni več premoga v TE. Me pa čudi, da je tako ozaveščeni osebi malo mar, koliko več premoga skuri z ogrevanjem sanitarne vode?

PS vnučka bo kar hitro zrasla.
Citat:@Bohinc: sem razmisljal, pa bi bilo 100 L premalo..
Vem, niti se ne zgražam nad npr. WEB, ker vem kaj nudi (jaz sem dal za ogrevalno -nadgradnja še nekaj več...in tudi nudi več...)
V razmislek sem dal drugim... (makar peleti12), ki je nabavil STČ taistega leta (če se ne motim) kot Csamo001 in opisal potrebe, porabo, ceno... https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...?tid=44896
https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...896&page=4
In še meni je ušlo s spomina, ko sem danes osvežil branje te teme, da csamo001 niti nima tako male potrebe po sanit. vodi... mogoče res dopolni izkušnje v temi, po več letih?!
 Zato razmišljanja kaj kdo ''res rabi'' in mu je prioriteta ali zgolj vloženo/dobljeno. Tudi zavarovanje, garancija ….
 Ne tko počez.... zlahka, kot se je zagnal v buče peletek ! Wink
(20.3.2020 ob 10:40)bozgom Napisal:
(20.3.2020 ob 00:52)Fantocci Napisal: Bozgom, enkrat razglabljaš, kako ni smiselno dati na hišo debele izolacije (verjetno zato, ker je ti nisi dal), spet naslednjič pa težiš ljudem zaradi malenkost večje porabe STČ, ker bo treba skurit več premoga v TE.
Kakor ti zapaše v nekem trenutku, kenede?

Kolikor se spomnim, sem glede izolacije govoril le v zvezi z "kako malo stane". Torej povsem isto, kot v tej temi. Po eni strani se na hiše popajo cm in cm izolacije, češ saj 1 cm stane le toliko in toliko. Pol pa ti isti kupijo največji krš od TČ z obrazložitvijo, da tistih nekaj kWh razlike v porabi elektrike stane samo toliko in toliko in se boljša TČ ne splača.
Da pa so na hišo dali toliko izolacije, da z njo nikoli ne bodo privarčevali vse energije, katera je bila potrebna za njeno izdelavo, montažo in reciklažo, da potem dnevno porabljajo več kWh energije, kot bi jo lahko, da... in s tem prispevajo h kurjenju premoga, emisijam prašnih delcev, emisijam CO2, klimatskim spremembam... pa ali ne vedo ali nočejo vedeti. Se pa hvalijo, kako EKo in varčni so Angry Angry Angry

Da ne boš kar nabijal v 3 dni lahko greš računat porabljeno energijo za izdelavo te moje izolacije:
- zunanje stene: 196m2 belega EPS debeline 20cm
- izolacija do tal: 74m2 EPS150 debeline 20cm
- pod ostrešjem:90m2 vpihane celuloze gostote 50kg/m3 v povprečni debelini 35cm  (tu sicer ne boš veliko porabljene energije naračunal, ker gre za recikliran zmleti časopisni papir, pomešan z borovo soljo za negorljivost - torej precej EKO zadeva)

No, me prav zanima, do kakšne cifre boš prišel.

Če boš to naredil, bom potem jaz na osnovi svojega PHPP podal primerjavo porabe hiše z in brez te izolacije.
bozgom ne računa s ciframi... vzami to od nekoga, ki se je naučil na težji način.
(20.3.2020 ob 12:37)Fantocci Napisal: Da ne boš kar nabijal v 3 dni lahko greš računat porabljeno energijo za izdelavo te moje izolacije:
- zunanje stene: 196m2 belega EPS debeline 20cm
- izolacija do tal: 74m2 EPS150 debeline 20cm
- pod ostrešjem:90m2 vpihane celuloze gostote 50kg/m3 v povprečni debelini 35cm  (tu sicer ne boš veliko porabljene energije naračunal, ker gre za recikliran zmleti časopisni papir, pomešan z borovo soljo za negorljivost - torej precej EKO zadeva)

No, me prav zanima, do kakšne cifre boš prišel.

Če boš to naredil, bom potem jaz na osnovi svojega PHPP podal primerjavo porabe hiše z in brez te izolacije.

Ne vem no- sem kadarkoli trdil, da se hiš ne splača izolirati? Tudi sam sem toplotno saniral starejšo hišo in vem, kako se je spremenila kvaliteta bivanja. Govorim zgolj o tem, kako se nekaj opravičuje skozi denar- dodatni cm izolacije ni nek strošek. Zakaj ti nisi dal na fasado 50 cm izolacije saj dodatni cm ni nek denar? 
Izračun je lahko tudi na ravni FDV razumevanja. Največ ti prihrani prvi cm izolacije. Vsak nadaljnji cm prihrani manj. Za vsak cm izolacije pa se porabi enako energije. Torej obstaja neki cm od katerega naprej se za vsak cm porabi več energije, kot jo bo prihranil v svoji življenski dobi. Mogoče je to pri 12 cm, mogoče pri 18, mogoče pri 23 cm? 
Zanimiv članek kjer je govora o ceni gradnje. Hišo lahko narediš npr. za 140.000 € ali za 170.000€. Če ti porabiš mogoče 200 € letno za ogrevanje, jaz porabim 600 €. Če je med najinima hišama 400€ razlike v stroških ogrevanja in priprave sanitarne vode, koliko misliš, da bo med v članku omenjenima novogradnjama, narejenima po vseh standardih in predpisih? Kdaj se bo pokrila razlika 30.000€.
Pol pa pri tisti ta dražji postavi lastnik krš od TČ pred vrata Smile
sem vedel, da ne boš šel računat Wink
Saj Bozgom zgleda bolj cudno racuna.
V ‘pregovarjanju’ z menoj je trdil, da se mi ne splaca kupiti STC za 2600 eurov, da bi bilo bolje imeti boljer in mesecno porabo 70eurov. In to primerja z (njegovo) STC, ki porabi 12 eurov mesecno....
(20.3.2020 ob 14:56)medo9 Napisal: Saj Bozgom zgleda bolj cudno racuna.
V ‘pregovarjanju’ z menoj je trdil, da se mi ne splaca kupiti STC za 2600 eurov, da bi bilo bolje imeti boljer in mesecno porabo 70eurov. In to primerja z (njegovo) STC, ki porabi 12 eurov mesecno....

Ne vem no-  ljudje pa očitno ne razumejo zapisanega pol pa jaz čudno računam?! 
Nikoli nisem rekel, da imam STC. Imam povsem navadno TČ, s katero ogrevam tudi sanitarno vodo.

Glede  na to, koliko porabi TČ za ogrevanje sanitarne vode in kolikšna je poraba v stanju mirovanja nameravam poleti narediti test, koliko bom porabil elektrike električnim bojlerjem. Menim, da poraba ne bo bistveno večja, TČ pa bom prihranil kar nekaj delovnih ur.

PS pa da ne bo kdo zopet skočil "u luft", da jaz pa lahko kurim več premoga v TE. Poleti, preko dneva, ko bo deloval bojler ga bo napajala energija Sonca Smile
Bozgom: se ti opravicujem, moja napaka.
Peleti12 je bil tisti, ki je ‘racunal’.
(20.3.2020 ob 13:24)bozgom Napisal: Pol pa pri tisti ta dražji postavi lastnik krš od TČ pred vrata Smile
prepričal sem se v zadnjem letu, da KRŠ pd TČ ne obstaja; obstaja le taka za normalno ceno in taka z zlatarsko ceno....
Možje, gospodje itd.ipd. :        Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode

Na tem mestu bi še enkrat pozval (če prebira) Csamo001 (in druge uporabnike...), da dopolni v najmanj onesnaženi ''svoji'' temi izkušnje po teh letih
https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...?tid=44896
https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...896&page=4

Zna potencialnim kupcem bolj prav priti...., kot izolacije, debata o ogrevalnih... 
Citat:prepričal sem se v zadnjem letu, da KRŠ pd TČ ne obstaja; obstaja le taka za normalno ceno in taka z zlatarsko ceno....
Sta le dve? Tongue  Potem-takem FW sodi ob bok zlatarskim... napram FERY in ''C 19'' porekl TČ Big Grin   (če bo odgovor na to, prosim v debatno temo...)!!!

STČ ''C porekla'' se na forumu, po izkušnjah, niso izkazale...; mogoče je  medo res imel zgolj smolo z Dietrich? Če je tega več (iz prakse), naj se ne sramujejo povedat tudi drugi, da se še ''tretji'' ne nasankajo Idea 

Ko sem se prijavil na PSS sem menil , da je to bistvo foruma  (izkušnje, nasveti, pomoč...) !?
Pa kmalu spoznal, da je vse kaj drugega... (predvsem teme og. TČ)!
 Pogosto te v to ''hote ali nehote'' potegnejo..., kot nas je npr. https://www.vecer.com/c-19-10142406   Blush (ne članka vzet dobesedno..., zgolj v razmislek - pa koment.(če) v novo temo, prosim!)
Imas zelo prav, Bohinc.
Tudi sam sem prisel sem zaradi nasvetov, izmenjave izkusenj....pa me potem par let ni bilo, obcasno sem kaj pokukal v Honka forum; pa sem k crpalkarjem.
Ampak tale forum je zelo naporen...komaj se prebijem mimo reklam, kot bi hotel clovek debatirati znotraj Salomonovih oglasov.

Ja, vem....cena zastonj portala...ampak tako nasilen, kot je pa ta design postal, pa ni nikjer drugje, pa so tudi drugi interesni forumu brezplacni.
Tako,,da se bom kar poslovil, ker tole res ni gledljivo...se bliska z leve, z desne, zgoraj, spodaj....vmes.... Angry

Aja, se eno opazanje.
V tednu dni je nastalo cca 15 litrov kondenza, cel januar in februar (do 7.marca, ko je crknil dedietrich) pa ga ni nastalo vec kot pol litra.

Ce bo poraba elektrike taksna, kot je bila v prvem tednu (pa bo manjsa, saj sem sedal znizal temp. Iz 55 na 48), se bo investicija povrnila se bistveno prej,,kot sem predvideval.

Hvala vsem za klepet, srecno in - ostanite zdravi!
(21.3.2020 ob 22:55)medo9 Napisal: Ampak tale forum je zelo naporen...komaj se prebijem mimo reklam, kot bi hotel clovek debatirati znotraj Salomonovih oglasov.

Ja, vem....cena zastonj portala...ampak tako nasilen, kot je pa ta design p...

Čeprav sem zopet off topic- v Chrome brskalniku imam instaliran  "uBlock Plus" pa mi zgoraj desno piše od 4 do 9 (toliko je blokiranih pojavnih oken) drugje pa je le vsebina foruma. Podobno je na vseh drugih spletnih straneh. Če kaj želim videti moram to posebej dovoliti. Tak da- namesti si kaj podobnega pa bo brskanje  precej lažje.
https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...896&page=6
1 ... 55 56 57 58 59 Pojdi na stran 
Iskanje po temi