PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(4.3.2020 ob 21:15)ivč Napisal: Koliko plačujete pavšal ? Jaz plačam 13,94 Euro/ mesec pri Geniju-obračunska moč 7 kw poraba 0.

Meni Geni kar zaručunava 30kw povšala elektrike na mesec, kljub temu da imamo SE. Je pa res da jo imamo samo od oktobra in je bil poračun konec leta kr velik.

Se mi pa zdi škoda da letos plačujem povšal za elektriko(30kw/mesec), ko bo pa konec leta imel več proizvedene elektrike kot je naša poraba.
(5.3.2020 ob 11:43)Mrus Napisal:
(4.3.2020 ob 21:15)ivč Napisal: Koliko plačujete pavšal ? Jaz plačam 13,94 Euro/ mesec pri Geniju-obračunska moč 7 kw poraba 0.

Meni Geni kar zaručunava 30kw povšala elektrike na mesec, kljub temu da imamo SE. Je pa res da jo imamo samo od oktobra in je bil poračun konec leta kr velik.

Se mi pa zdi škoda da letos plačujem povšal za elektriko(30kw/mesec), ko bo pa konec leta imel več proizvedene elektrike kot je naša poraba.

Geni na začetku pošlje obvestilo glede pavšala, če ga hočeš ali ne.
Če na obvestilo ne reagiraš ti ga zaračunavajo za 30kwh/mesec.
Jaz sem jim napisal da nočem pavšala in tako tudi je...vse se da zmenit...
Nekaj se šušlja, da bi se naj obračunsko obdobje precej spremenilo. Kolega iz elektro Celje pravi, da so se elektro distributerji pogovarjali o uvedbi mesečnega, kasneje pa celo 12 urnega meteringa. Pravi, da zagotavljanje akumulacije predstavlja vedno večji problem v omrežju, ker se večina lastnikov SE trudi porabiti viške proizvedene električne energije v obdobju ko njihova SE proizvede malo ali nič.
Kako je s tem, ve kdo kaj več?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(5.3.2020 ob 14:10)sassapo Napisal: Nekaj se šušlja, da bi se naj obračunsko obdobje precej spremenilo. Kolega iz elektro Celje pravi, da so se elektro distributerji pogovarjali o uvedbi mesečnega, kasneje pa celo 12 urnega meteringa.  Pravi, da zagotavljanje akumulacije predstavlja vedno večji problem v omrežju, ker se večina lastnikov SE trudi porabiti viške proizvedene električne energije v obdobju ko njihova SE proizvede malo ali nič.

Znali bi kaj zašuštrat ja, ker zdaj kot je, je prelepo da bi bilo res Smile
Smo baje edini v evropi ki imamo netmetering na tak način, v ostalih državah tega ni, in so pogoji veliko slabši...
(5.3.2020 ob 14:10)sassapo Napisal: Nekaj se šušlja, da bi se naj obračunsko obdobje precej spremenilo. Kolega iz elektro Celje pravi, da so se elektro distributerji pogovarjali o uvedbi mesečnega, kasneje pa celo 12 urnega meteringa.  Pravi, da zagotavljanje akumulacije predstavlja vedno večji problem v omrežju, ker se večina lastnikov SE trudi porabiti viške proizvedene električne energije v obdobju ko njihova SE proizvede malo ali nič.

Poglej sebe in si predstavljaj, da imaš SE na strehi. Bi morebiti v katerem obdobju leta porabil več energije iz omrežja zaradi SE na strehi ali bi jo porabil manj?

Da pa energetikom tak način obračuna gre močno "na jetra" se pa vidi ob vsakokratnih spremembah uredbe o samooskrbi. Pri zadnji spremembi lani so si zamislili, da bi lastniki SE morali plačevati dvojno polno priključno moč. Če sedaj za 3x20 A plačuješ 7 kW bi po njihovih željah moral plačevati 26 kW. Hoteli so tudi dvakrat kasirati omrežnino- za prejeto energijo in za oddano (čeprav to omrežnino že plačuje tisti, kateri oddano energijo porabi)...

Zares nimajo nikjer v Evropi neto meritve urejene tako kot pri nas. Nikjer namreč se viški elektrike ne prenašajo na dobavitelja brezplačno. Če pa se bo ta energija dobavljala in plačevala po istih cenah pa je lahko obračun tudi na 15 min, kot se izvajajo meritve. Bo pač dobavitelj meni plačal npr. oddanih 10.000  kWh po 0,05€ in jaz njemu prejetih 10.000  po 0,05€. Energetski lobi pa še vedno ne bo imel plačane dvojne priključne moči in dvojne omrežnine. Imeli bodo le več dela s pošiljanjem 15 min odčitkov.

PS- odgovor na začetno vprašanje- iz omrežja skozi vso leto porabiš manj energije, saj se je del proizvedene v SE porabi v hiši, brez da bi šla v omrežje.
Kakorkoli, sam razmišljam bolj v smeri proizvodnje vodika. Nimam prostora za več kot 8 panelov, kar je precej premalo za SE.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
335*8=2680 kWp
2,68*1100=2948 kWh

Če ne kaj drugega bi z EV lahko prevozil tam 20.000 km/letno.
(5.3.2020 ob 15:07)bozgom Napisal:

Poglej sebe in si predstavljaj, da imaš SE na strehi. Bi morebiti v katerem obdobju leta porabil več energije iz omrežja zaradi SE na strehi ali bi jo porabil manj?

Da pa energetikom tak način obračuna gre močno "na jetra" se pa vidi ob vsakokratnih spremembah uredbe o samooskrbi. Pri zadnji spremembi lani so si zamislili, da bi lastniki SE morali plačevati dvojno polno priključno moč. Če sedaj za 3x20 A plačuješ 7 kW bi po njihovih željah moral plačevati 26 kW. Hoteli so tudi dvakrat kasirati omrežnino- za prejeto energijo in za oddano (čeprav to omrežnino že plačuje tisti, kateri oddano energijo porabi)...

Zares nimajo nikjer v Evropi neto meritve urejene tako kot pri nas. Nikjer namreč se viški elektrike ne prenašajo na dobavitelja brezplačno. Če pa se bo ta energija dobavljala in plačevala po istih cenah pa je lahko obračun tudi na 15 min, kot se izvajajo meritve. Bo pač dobavitelj meni plačal npr. oddanih 10.000  kWh po 0,05€ in jaz njemu prejetih 10.000  po 0,05€. Energetski lobi pa še vedno ne bo imel plačane dvojne priključne moči in dvojne omrežnine. Imeli bodo le več dela s pošiljanjem 15 min odčitkov.

PS- odgovor na začetno vprašanje- iz omrežja skozi vso leto porabiš manj energije, saj se je del proizvedene v SE porabi v hiši, brez da bi šla v omrežje.
Bozgom, odlično.
Naj nam plačajo viške, obračun pa magari na 12 ur. Cene pa iste.
Stalno nekaj ovirajo SE ,očitno bi nekateri še vedno na premog in kurilno olje
Pozdravljeni,ko so meni iz GEN- ija prišli na ogled za postavitev SE, je bilo tudi vprašanje net meteringa. Zagotovili so mi ( g. Teodor) ,da se bo N.M. obračunaval  datumsko tako kot je na pogodbi in to je letno na dan 31, 12 za to leto in nič drugače, ker se ne dovolijo kršit pogodbe.
Ne trdijo da se zadeve ćez čas ne bodo spremenile ,vendar za nove naročnike ,za stare naročnike velja pogodba,tako da...
Se moj prispevek na temo. Pogodbo imam podpisano na letni poracun. To se je letos tudi zgodilo. Mesecni obracunani pavsal 17€, ki vkljucuje tudi pavsalno po 15kWh mesecne porabe se je zaradi viska oddane elektrike (60 kWh) poracunala.
Kako bo SODO za naslednje priklope je pa uganka. Soncna elektrarna daje elektriko podnevi v visoki tarifi, visek kolikor se v hisi ne porabi direktno prevzame Gen brezplacno do paracuna. V tem casu je tudi najvecja poraba industrije in gospodinjstev. To elektriko Gen trzi. Nekaj elektrike porabimo tudi v casu ko ni sonca v visoki tarifi. Nekaj pa v poceni tarifi (polnjenje avta). Ne vidim problema. Kje je tezava. Trenutno daje sonce od 0 - 4 % elektrike dnevno. To ne more biti problem elektru. Moja elektrarna daje v lepem soncnen dnevu okoli 8 kWh na uro, to je en manjsi elektro motor v fabriki ki je v blizini. V njej pa dela vec kot tisoc razlicnih moci motorjev. To je vecji iziv za elektro kot nase elektrarne v blizini.
Pa saj niso problem mikro SE v sistemu neto meritev. Problem so z visokimi plačami in bonitetami obdarjeni energetiki. Če letno porabiš 10.000 kWh elektrike dobijo energetiki od tega 345 €. Če imaš SE in proizvedeš ravno toliko kot porabiš pa od tega energetiki nimajo nič. Tankanje jaht, smučanje v tujini, dopusti na eksotičnih otokih, vikendi ob morju...to pa stane.
Da bi prišli do tega denarja pač zganjajo famo o težavah v omrežju zaradi SE. Ob vsem tem pa seveda modro zamolčijo da so zaradi razpršenih SE manjše izgube transformacij, manjše izgube distribucije in manjše izgube prenosa. Prav tako modro zamolčijo, da jim marsikje zaradi izgradnje SE ni treba obnoviti prenosnih vodov ali menjati transformatorjev v trafo postajah, izboljša se kvaliteta napetosti pri porabnikih... Prav tako lastniki SE večino elektrike porabijo v nižji tarifi kjer je tudi omrežnina za tam 23% nižja.
Najlažje je ponavljat tele mantre:

Problem so z visokimi plačami in bonitetami obdarjeni energetiki. Če letno porabiš 10.000 kWh elektrike dobijo energetiki od tega 345 €. Če imaš SE in proizvedeš ravno toliko kot porabiš pa od tega energetiki nimajo nič. Tankanje jaht, smučanje v tujini, dopusti na eksotičnih otokih, vikendi ob morju...to pa stane.

To nima nobene veze z vprašanjem vpliva SE na omrežje.
Sicer pa, v razmislek: SE lahko postavljajo tisti ki jim pri gradnji hiše ostan denar, kar marsikomu ne. In tudi EV, ki jih omenjaš kot plus SE, lahko kupijo le z razmeroma visokimi plačami obdarjeni ljudje. Ampak energetiki so pa grdi ker so obdarjeni z visokimi plačami?
Mogoče boljše ne mešat sociale in pravičnosti v ta vprašanja.

Ob vsem tem pa seveda modro zamolčijo [...]. Prav tako modro zamolčijo [...]

In ti vedno modro zamolčiš oz. celo zanikaš dejstvo, da veliko ljudi postavi SE da bi jo lahko uporabili za zimsko ogrevanje. Kar pa realno je problem, ker shrambe elektrike nimamo niti za 12h, kaj šele za kak mesec ali dva. In zimski manjki se dogajajo vsako leto bolj. Lani je bila februarja kar kriza, letos ne zaradi lepega vremena. Kar pomeni da ob naslednje leto verjetno še večji šok, ker bo še za eno leto več investicij v e-ogrevanje.
Trditve da vsi z elektro gospodarstva bajno sluzijo je malo mimo.
Da pa si soncno eletrarno lahko naredijo smo bogatasi pa tudi.
Vsi v moji okolici ki jo imajo so delavci ali delavski upokojenci. Tako tudi jaz. Naredil sem jo z denarjem od odpravnine ob odhodu v penzijo ter nekaj prihranki. Tudi avto ni tako drag kot pises. Moras pa kupiti avto ki je manjsi in cenejsi. Kdor veliko vozi ga lahko odplacuje zaradi poceni polnjenja. Cen avtomobilov visjega razreda pa nikoli ne gledam ne klasicnih in ne elektricnih. Ne sežem do njih.
(6.3.2020 ob 11:05)pametnjakovic Napisal: In ti vedno modro zamolčiš oz. celo zanikaš dejstvo, da veliko ljudi postavi SE da bi jo lahko uporabili za zimsko ogrevanje. Kar pa realno je problem, ker shrambe elektrike nimamo niti za 12h, kaj šele za kak mesec ali dva. In zimski manjki se dogajajo vsako leto bolj. Lani je bila februarja kar kriza, letos ne zaradi lepega vremena. Kar pomeni da ob naslednje leto verjetno še večji šok, ker bo še za eno leto več investicij v e-ogrevanje.

Oprosti, ampak pišeš neumnosti. Če ne bi stala nobena SE zimski manjki ne bi bili nič manjši. Še več- kljub krajšim dnevom SE proizvaja vsaj nekaj elektrike. Zaradi SE sp torej zimski manjki manjši in ne večji.
Seveda pa je problem prehod brezogljično družbo. Da bo ta prehod čim manj boleč bo treba premagati neke stare dogme in začeti razmišljati malce drugače. Kot  pridobivanje elektrike iz več razpršenih virov namesto iz ene TE zahteva drugačne pristope, zahteva drugače pristope tudi vožnja z EV, kjer rezervoarja ne napolniš za 1000 km v 5 minutah. 
Eni se pač prilagajamo, drugi pa trosijo neumnosti po forumih.  Angry Angry Angry
A je kdo kaj razmišljal o PVT panelih? Se pravi PV plus Thermal.
1 ... 199 200 201 202 203 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi