PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predlagam trifazni Solaredge SE4K, ki ima nazivno moč AC 4kW, nanj pa lahko priklopiš 5400Wp modulov. Skladno z Uredbo za samooskrbo je taka naprava močna 4kW in ne bi smelo biti problema pri elektru.
Je pa na elektru za preveriti, če tudi oni razmišljajo tako (so lahko lokalni šerifi močnejši v mnenju...)
(25.2.2020 ob 09:16)martin11 Napisal: Lp! Potreboval bi nasvet strokovnjaka. Z elektra sem dobil soglasje samo za 4,15 kwp ,ker naj bi bilo priključenih že preveč SE na transformator.Pričakujem letno porabo 6 MW. Sedaj bi pa namestil 4.55kwp kar je 13 moduljev  in so mi predlagali 1F razsmernik. Kaj to meni v praksi.

Ravno o tej možnosti sem na različnih forumih že večkrat govoril. Na vsako TP se lahko priključi končna moč SE, pol pa soglasij ne bo več možno dobiti. Tisti, kateri v svoji bližnji okolici nimajo nobene SE se nimajo česa bati. Če pa jo gradi sosed, od soseda sosed pa jo že ima...tiste pa je lahko vsaj malce strah, če jo nekoč želijo imeti tudi sami.
(25.2.2020 ob 07:04)Lihkar Napisal: Ojej, za 9,6kW elektrarno so dali not 15kW razsmernik? Saj vem, trenutno je cenejši od manjših razsmernikov cca (150€ neto, nekaj tega prihranka poje limitator, čeprav ne vem, zakaj ga kdo zahteva vgraditi) ampak glede izkoristka bo slabše, ker bo delovno območje razsmernika prenizko (ves čas bo pod 60% obremenjenosti, dejansko pa še slabše v obsežnem času, ko sonce ne sije v maksimumu).
Za tako moč bi morali predvideti 8kW Solaredge, ki ima tovarniško predvideno obremenjlivost vhoda do 10,8kW (pa še ima rezerve), da bi bilo delovno območje razsmernika čim več časa v območju čimboljšega izkoristka.

Imel sem 8 ponudb (Geni, Petrol, Merkur, plan-net solar, Moja elektrarna, Dimplex - Ekofrank, Eso, Elekro EU) za 9.6kW in vsi so ponudili 15kw razsmernik. Niti podvomil nisem, da to ni optimum. Mislim, da je eden omenil, da gredo le na 15kw razmernik 600w optimizatorji??? Ne vem pa, če je to (edini) razlog za 15kw. 150€ neto tudi ne bi smel biti razlog.  Na žalost ali srečo nikoli ne bom izvedel, koliko (več) bi pridelal z drugim (idealnim) razmernikom.
Res je, na razsmernike nižjih moči gredo tam 300 VA optimizatorji. Cena 300 in 600 VA se razlikujeta za 20%, rabiš jih pa pol manj. Je pa zaradi tega lahko donos energije SE nekaj nižji.
Večji problem pri močnejšem razsmerniku je , da potrebuješ v omarici omejevalnik moči, katerega moraš ob izpadu ročno vključiti. Medtem SE ne proizvaja nič. Največji problem pa je, da ne moreš dodajati dodatnih panelov (zaradi degradacije, nakupa električnega avta...), brez da zaprosiš za novo soglasje. Če pa je moč razsmernika takšna, kot je nazivna moč SE pa lahko mirno dodajaš panele in se tem večaš proizvodnjo SE, brez dodatnih soglasij.
Seveda, če povečanje proizvodnje ne boš potreboval in sama SE proizvede dovolj energije potem je tudi takšna izvedba povsem korektna. Pač pri ponudbah ni dovolj, da se primerja le končna cena ampak jih je potrebno primerjati tako po hruškah kot po jabolkih.
Ne uči krive vere!
Samooskrbe nimaš kaj "kasneje dodajati", razen če boš uredil tudi dokumentacijo (sprememba soglasja za priključitev samooskrbe).
Če se da, rajši sedaj postaviš maksimalno možno (celo streho) in si s sosednjim odjemnikom naredita skupnostno samooskrbo, da ne boš viškov šenkaval omrežju.

In kdo zavraga - KDO? - zahteva tisti limitator, če imaš moč razsmernika večjo od moči PV polja?
Imate kakšen predpis, kjer je to zahtevano?
@ bosces na prejšnji strani piše:

Citat:Nastavili so mi ga glede na max. moč SE 13,55kWp, na mojo željo so mi limitirali tudi porabo bajte glede na 3x25A varovalke, bolje da vrže celo bajto ven kot da skuri varovalko...

Verjetno to zahtevajo elektro podjetja  v soglasju za priključitev?

In zakaj, ne bi smel dati na streho več panelov? Kolikor soglasij za priključitev sem videl, v njih piše nazivna moč SE in ne število panelov na strehi.
(25.2.2020 ob 12:08)bozgom Napisal: @ bosces na prejšnji strani piše:

Citat:Nastavili so mi ga glede na max. moč SE 13,55kWp, na mojo željo so mi limitirali tudi porabo bajte glede na 3x25A varovalke, bolje da vrže celo bajto ven kot da skuri varovalko...

Verjetno to zahtevajo elektro podjetja  v soglasju za priključitev?

In zakaj, ne bi smel dati na streho več panelov? Kolikor soglasij za priključitev sem videl, v njih piše nazivna moč SE in ne število panelov na strehi.
V soglasju imamo mi kosovno in po močeh opisano kaj je vgrajeno. 
Hja, če pretiravaš s prevelikim razsmernikom, potem je res nujno zaradi soglasja tisti limitator notri- da je elektro na varnem.
Ampak, kako prijaviš moč "na zalogo", če pa se upošteva manjša moč od PV polja/razsmernika?
Moči "na zalogo" ne moreš prijaviti. Če pa imaš npr. 10 kVA razsmernik in nanj priključiš namesto 10 kWp za 11 kWp panelov je nazivna moč SE še vedno 10 kVA. Enake so tudi glavne varovalke. Tudi, če bi imel vgrajen limiter moči v razdelilniku ti ga ne bi ven vrglo, saj maksimalni tok ne bo večji. Mogoče ti bi razsmernik nekajkrat letno rezal maksimalne špice moči. Suma, sumarum pa pridelaš več kWh (v zgornjem primeru za tam 1000+ kWh/leto).
Da je navedena moč in število razsmernikov ter tokovna jakost in število varovalk je to smiselno. Me pa to vseeno čudi, da bi imel napisano moč panelov in njegovo število.  Na omrežje namreč priključuješ razsmernik in ne panele. Slednji nimajo z omrežjem nobene veze.
(25.2.2020 ob 11:51)bozgom Napisal: Res je, na razsmernike nižjih moči gredo tam 300 VA optimizatorji. Cena 300 in 600 VA se razlikujeta za 20%, rabiš jih pa pol  manj. Je pa zaradi tega lahko donos energije SE nekaj nižji.
Večji problem pri močnejšem razsmerniku je , da potrebuješ v omarici omejevalnik moči, katerega moraš ob izpadu ročno vključiti. Medtem SE ne proizvaja nič. Največji problem pa je, da ne moreš dodajati dodatnih panelov (zaradi degradacije, nakupa električnega avta...), brez da zaprosiš za novo soglasje. Če pa je moč razsmernika takšna, kot je nazivna moč SE pa lahko mirno dodajaš panele in se tem večaš proizvodnjo SE, brez dodatnih soglasij.
Seveda, če povečanje proizvodnje ne boš potreboval in sama SE proizvede dovolj energije potem je tudi takšna izvedba povsem korektna. Pač pri ponudbah ni dovolj, da se primerja le končna cena ampak jih je potrebno primerjati tako po hruškah kot po jabolkih.

Če gledam pravilno, je omejevalnik moči nastavljen na 11kw in ne na 9,6 kakršna je moč elektrarne. Če je res tako, menim, da ni niti teoretične možnosti, da mi omejevalnik zabriše ven.
Vsaka aktivna komponenta se enkrat pokvari. Torej, teoretične možnosti izklopa so. Praktične pa zares bolj pičle, če boš ostal pri taki moči SE Smile
(25.2.2020 ob 15:08)bozgom Napisal: Moči "na zalogo" ne moreš prijaviti. Če pa imaš npr. 10 kVA razsmernik in nanj priključiš namesto 10 kWp za 11 kWp panelov je nazivna moč SE še vedno 10 kVA. Enake so tudi glavne varovalke. Tudi, če bi imel vgrajen limiter moči v razdelilniku ti ga ne bi ven vrglo, saj maksimalni tok ne bo večji. Mogoče ti bi razsmernik nekajkrat letno rezal maksimalne špice moči. Suma, sumarum pa pridelaš več kWh (v zgornjem primeru za tam 1000+ kWh/leto).
Da je navedena moč in število razsmernikov ter tokovna jakost in število varovalk je to smiselno. Me pa to vseeno čudi, da bi imel napisano moč panelov in njegovo število.  Na omrežje namreč priključuješ razsmernik in ne panele. Slednji nimajo z omrežjem nobene veze.

Kaj pa, če imaš (kot je zgoraj uporabnik izpostavil)  9,1kWp panelov in 15kW razsmerrnik? Kako imaš nastavljen limitator? Moral bi ga imeti na 9,1kW (= priključna moč samooskrbe po Uredbi). In kako boš na takega še kaj bistvenega dodal, da ti ne bo metalo ven?

Hja, soglasje za priključitev že nekaj let vsebujejo tudi te podatke, ne glede na to, da z distribucijo nimajo nič skupnega (Pri klasičnih SE so to uvedli pri Elektro Maribor, pa mislim, da je imela tudi Elektro Ljubljana).
Če je že soglasje za priključitev samooskrbe, mora biti navedeno tudi osnovni podatki o točno tisti samooskrbi. Meni logično, tebi ne...

Ravno Uredba o samooskrbi od lani je uradno "definirala" moč samooskrbe z birokratsko računico, ki namiguje na bogokletje, da je kWp = kW.
Kaj pa, če bi še kateri od lastnikov SE pogledal v svoje soglasje za priključitev, da ne bova vsak trdila svoje oz. ali ima elektro Maribor to drugače urejeno kot elektro Celje? Torej lastniki SE- ali imate v soglasju napisano tudi število panelov in moč posameznega panela poleg moči razsmernika in jakost varovalk?
(25.2.2020 ob 17:38)bozgom Napisal: Kaj pa, če bi še kateri od lastnikov SE pogledal v svoje soglasje za priključitev, da ne bova vsak trdila svoje oz. ali ima elektro Maribor to drugače urejeno kot elektro Celje? Torej lastniki SE- ali imate v soglasju napisano tudi število panelov in moč posameznega panela poleg moči razsmernika in jakost varovalk?
Leta 2018 Elektro Maribor soglasje za 11 kw in 3x20A brez koli;ine panelov.
Kaj pa ti Bozgom se vedno nimas SE, pa na veliko komentiras stalno vse zadeve.
Nimas SE ampak obvladas.
(25.2.2020 ob 17:38)bozgom Napisal: Kaj pa, če bi še kateri od lastnikov SE pogledal v svoje soglasje za priključitev, da ne bova vsak trdila svoje oz. ali ima elektro Maribor to drugače urejeno kot elektro Celje? Torej lastniki SE- ali imate v soglasju napisano tudi število panelov in moč posameznega panela poleg moči razsmernika in jakost varovalk?

Elektro Ljubljana: V soglasju ni zapisano število panelov, je pa zapisana moč panelov. 
Prvi dve slikici so pogoji za proizvodnjo, tretja pa izsek iz pogojev ločilnega mesta.

Priložene datoteke Predogledne slike

Evo, dva starejša primera iz Primorske, eden z mikroinverterji, eden z enofaznim razsmernikom manjše moči. Takrat so kot "inštalirana navidezna moč" razumeli moč PV polja (moč z enoto kWp so prepisali v enoto kVA).

Za samooskrbe po 1.5.2019 nimam nobenega novega, da bi preveril učinek nove Uredbe.

[Slika: 1.jpg]

[Slika: 2.jpg]
1 ... 194 195 196 197 198 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi