PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primerjati moraš hruška in jabolka. Če imaš na eni strani Petrolovo financiranje (skrito v ceni) in sedemletni paket zavarovanja in vzdrževanja, na drugi strani pa top shit opremo in rečeš, da so to vse jabolka potem imaš povsem prav in sem neumen. Če pa primerjaš zgolj podkonstrukcijo in panele (saj je ostalo praktično določeno in pride več ali manj enako) potem pa razlika ne more biti nekaj jurjev.
(21.2.2020 ob 11:56)matjaz77 Napisal: Pozdravljeni

Glede na to da je tema o izkušnjaš z sončnimi elektrarnami, mislim da sem na pravem mestu pred nakupom.
Zanima me kdo vam je SE postavljal, kdaj, mogoče še kakšen podatek, in glavno ali zadeva deluje kot ste pričakovali.
Sam sem v fazi zbiranja ponudb, cene so zelo različe, kar se tiče opreme pa razen v panelih, skoraj ni razlik.
Mogoče kakšen komentar na spodnje ponudnike: Petrol, Gen-i, ECE d.o.o, S40 d.o.o. (Panheat), Svarun d.o.o., Moja elektrarna d.o.o., Orca, Termo Shop, Zadruga sončnih elektrarn Slovenije z.o.o, SONCE energija d.o.o.,.....
Pač zanimame kdo vam je postavljal in ali ste zadovoljni z izvebo.
Hvala
Lep pozdrav

Meni je delala firma Enertron d.o.o.  konec januarja letos, prevzem je bil 11.2 od takrat zadeva deluje po pričakovanjih.
Komunikacija je tekla zelo dobro in vse nejasnosti in vprašanja smo sproti reševali.
Cena kompleta 12k + subvencija
Moč: 13,55 kWp
V priponki specifikacija komponent...

Priložene datoteke Predogledne slike

(21.2.2020 ob 18:28)bozgom Napisal: Primerjati moraš hruška in jabolka. Če imaš na eni strani Petrolovo financiranje (skrito v ceni) in sedemletni paket zavarovanja in vzdrževanja, na drugi strani pa top shit opremo in rečeš, da  so to vse jabolka potem imaš povsem prav in sem neumen. Če pa primerjaš zgolj podkonstrukcijo in panele (saj je ostalo praktično določeno in pride več ali manj enako) potem pa razlika ne more biti nekaj jurjev.

Ne vem zakaj delaš reklamo za Petrol, to tebi ni potrebno.
Vsak pameten si pridobi več ponudb in se pač odloči. Ti boš pač dal za 8 kwp-11000 Euro, jaz pa 7000 Euro, pa sva oba pametna.
Po 10 letih pa se vidi kdo je bolj pameten oz moder.
Ne vem če lahko ti sodiš o top shit opremi, v Sloveniji so vsi paneli ki jih prodajajo pribljižno podobne kvalitete, kaj pa bo z njimi oz z njihovo kvaliteto in trajnostjo pa se vidi po 10, 20 letih.
Mogoče imaš prav, malo denarja malo muzike, ali pa malo denarja dosti muzike.
Ni pa dobro bit prepameten.
Pri npr. 40 panelih je lahko razlika tudi 800 € že zaradi tega ali se da optimizator moči na vsak panel posebej ali dva po dva panela skupaj (kot je na zgornji ponudbi). V zgornji ponudbi je tudi 15 kVA razsmernik ( v nekaterih trgovinah so 15 kVA razsmerniki cenejši od 10 kVA), zato mora biti v KPMO nameščen limitator moči.

@bosces- v ponudbi ni števca. Ali je v teh 12 k€ tudi ta (zajet spodaj pod ureditev omarice) ali si ga moral plačati posebej?

@ivč ne delam reklamo za nikogar! Vem pa, da ima tiste postavke Petrol v ponudbi. Če si postavil SE za polovično ceno ti vsekakor čestitam.
(21.2.2020 ob 19:01)bozgom Napisal: Pri npr. 40 panelih je lahko razlika tudi 800 € že zaradi tega ali se da optimizator moči na vsak panel posebej ali dva po dva panela skupaj (kot je na zgornji ponudbi). V zgornji ponudbi je tudi 15 kVA razsmernik ( v nekaterih trgovinah so 15 kVA razsmerniki cenejši od 10 kVA), zato mora biti v KPMO nameščen limitator moči.

@bosces- v ponudbi ni števca. Ali je v teh 12 k€ tudi ta (zajet spodaj pod ureditev omarice) ali si ga moral plačati posebej?

@ivč ne delam reklamo za nikogar! Vem pa, da ima tiste postavke Petrol v ponudbi. Če si postavil SE za polovično ceno ti vsekakor čestitam.

Bozgom, neverjetno je kako so padle cene. Mogoče ti to ne razumeš, ker ne iščeš ponudb.
Julija 2018 so mi priključili SE 8,5 kwp in sem plačal 9900 Euro z odbito subvencijo. Sedaj bi to isto dobil za cca 7500 Euro.
Dejansko sem ga posral, malo bi moral počakat.
Zadeva pa funcionira normalno, v 2019 sem pridobil 9800 Kwh čeravno lega ni idealna vzhod-jug, paneli pa nič posebnega-kitajc.
O tem sem tudi sam pisal kak mesec nazaj, pa se je bozgom posmehoval....ker baje pri teh zadevah ni vse v ekonomiji al kako Idea 
A je to mislil za prodajalca al za kupca edino nisem ugotovil  Dodgy .
Cene še padajo strmo..kolk časa bo še ta trend, pa vprašanje... kot bi rekel @fery, moraš ujeti vlak v pravem trenutku...nekateri znalci vedo kdaj je to, ker oni majo že zmontirano Big Grin.
Vidim da kot na vseh forumih tema hitro zaide. Smile  

Sem poudaril da me zanima samo kaj imate, kdo je izvajalec del in bistvo kako ste zadovoljni z izvedbo.
Sam sem pridobil sem kar nekaj ponudb za 13-13,6kW elektrarno. Delam raziskavo trga zase, katero lahko delim že je želja in se na koncu tudi sam lažje odločim. Forum naj bi bil namenjen temu da se pomaga drugim, deli izkušnje. Mislim da teme nisem falil ?  Smile
Pregledujem razlike med ponujenim, vendar laik se hitro izgubi. Tako da gledam samo določene specifikacije kot so garancija, izkoristek panelov in cena seveda.

Primerjam 13-13,6kW sončno elektrarne. Razsmerniki in optimizatorji skoraj povsod SolarEdge (ne povsod). Paneli so razlilčni od ponudbnika do ponudnika, posledično količina, ni pa večjih razlik, saj ne morejo biti. Trenutne ponudbe imam od 40-44 panelov (Bisol solar BMO 325 Wp , Q.Cells 325W Q.Peak DUO-G5, Trina Solar TSM 335 Wp Honey, SOLVIS 310 Wp, EXE Solar 310W, Luxor Eco Line LX-310M/156-60+,  BISOL BMO 310 W Premium,ODA325-30-M ), različno od ponudnika SE.
Kot laik lahko gledam izkoristke panelov, kateri se povsod gibljejo od 19-20%, se pravi ni velike razlike.
Garancije tudi povsod dokaj enake brez velikih odstopanj (po 25 letih 85 % izkoristek)
Na koncu ostane dejansko cena in faktor kako si zadovoljen z SE, tu pa je pomemben izvajalec, po vsem branju vsi niso vredni zaupanja!

Noben prodajalec ne da uporabniške izkušnje, in to me zanima, povratne informacije od vas ki sončno elektrarno že imate.
Trenutno imam ponudbe za omenjeno od 11 do skoraj 14 tisoč eurov.
Čekiram določene ponudnike in nekateri obstajajo dolgo, med drugimi so imeli nekateri blokirane račune itn. Nekaj ponudnikov ima zunanje izvajalce kateri so tudi imeli blokirane račune v pretekolsti. To nekako ni ravno dobra popotnica ? No vsaj jaz tako razmišljam. Zasledil sem po forumih, da se določenih monterjev izogibaj recimo. Nekateri obstajajo že dolgo, veliko se jih je pojavilo zadnji čas, pač tu so razlike.. Delam pluse in minuse z informacije katere dobim.
Če nekdo reče xy ponudnik mi je delal in zelo sem zavodoljen, je zame informacija ki lahko pretehta in zabeležim.

Bozog hvala za informacijo, sem poslal povpraševanje še na Sočni sistemi d.o.o.

Excel lahko delim za ZS če kdo želi.
Še 1x prosim, zanima me samo osebna izkušnja vsakega, in prošnja je da se to deli, ni pa mus seveda, odvisno od posameznika.

(21.2.2020 ob 18:44)bosces Napisal:
(21.2.2020 ob 11:56)matjaz77 Napisal: Pozdravljeni

Glede na to da je tema o izkušnjaš z sončnimi elektrarnami, mislim da sem na pravem mestu pred nakupom.
Zanima me kdo vam je SE postavljal, kdaj, mogoče še kakšen podatek, in glavno ali zadeva deluje kot ste pričakovali.
Sam sem v fazi zbiranja ponudb, cene so zelo različe, kar se tiče opreme pa razen v panelih, skoraj ni razlik.
Mogoče kakšen komentar na spodnje ponudnike: Petrol, Gen-i, ECE d.o.o, S40 d.o.o. (Panheat), Svarun d.o.o., Moja elektrarna d.o.o., Orca, Termo Shop, Zadruga sončnih elektrarn Slovenije z.o.o, SONCE energija d.o.o.,.....
Pač zanimame kdo vam je postavljal in ali ste zadovoljni z izvebo.
Hvala
Lep pozdrav

Meni je delala firma Enertron d.o.o.  konec januarja letos, prevzem je bil 11.2 od takrat zadeva deluje po pričakovanjih.
Komunikacija je tekla zelo dobro in vse nejasnosti in vprašanja smo sproti reševali.
Cena kompleta 12k + subvencija
Moč: 13,55 kWp
V priponki specifikacija komponent...
Hvala za info, povprašam tudi njih!
(21.2.2020 ob 19:01)bozgom Napisal: @bosces- v ponudbi ni števca. Ali je v teh 12 k€ tudi ta (zajet spodaj pod ureditev omarice) ali si ga moral plačati posebej?

Števec sem imel že nov na daljinsko odčitavanje, so mi ga pa pri pregledu oz. prevzemu iz strani elektra zamenjali za novejšega na kateremu se da limitirat proizvodnjo SE in porabo hiše, brezplačno. Starega itak vzamejo in ga dogradijo na takšnega ki so mi ga dali noter.
Nastavili so mi ga glede na max. moč SE 13,55kWp, na mojo željo so mi limitirali tudi porabo bajte glede na 3x25A varovalke, bolje da vrže celo bajto ven kot da skuri varovalko...
Brez skrbi, da elektro karkoli naredi zastonj. Niti premaknejo se ne, dokler ni predplačilo 100% poravnano. Števec in menjavo si kar pošteno plačal skupaj s celotno SE.
(22.2.2020 ob 14:56)bozgom Napisal: Brez skrbi, da elektro karkoli naredi zastonj. Niti premaknejo se ne, dokler ni predplačilo 100% poravnano. Števec in menjavo si kar pošteno plačal skupaj s celotno SE.

Če je bilo to v ceni SE tudi prav, me ne moti.
Glavno da nimam dodatnih stroškov Wink
Tudi sam sem pred samo vgradnjo sistema poslal kar nekaj povpraševanj. In vsekakor so lahko ponudbe zelo različne. Kdor pa si misli, da Petrol ali pa GEN-i za razliko v ceni daje boljše komponente se moti. Dejstvo, pa je, da oboji omogočajo ugodno financiranje, obenem nudijo zavarovanje in vzdrževanje... Tako, da v kolikor investitor ne potrebuje financiranja (pa še to si lahko uredi preko Eko sklada) se splača pogledat tudi še kam drugam. Nenazadnje, tako Petrol kot Gen-i imajo podizvajalce, ki nenazadnje tudi sami ponujajo izgradnjo SE na ključ.
(24.2.2020 ob 15:05)bozog Napisal: Tudi sam sem pred samo vgradnjo sistema poslal kar nekaj povpraševanj. In vsekakor so lahko ponudbe zelo različne. Kdor pa si misli, da Petrol ali pa GEN-i za razliko v ceni daje boljše komponente se moti. Dejstvo, pa je, da oboji omogočajo ugodno financiranje, obenem nudijo zavarovanje in vzdrževanje... Tako, da v kolikor investitor ne potrebuje financiranja (pa še to si lahko uredi preko Eko sklada) se splača pogledat tudi še kam drugam. Nenazadnje, tako Petrol kot Gen-i imajo podizvajalce, ki nenazadnje tudi sami ponujajo izgradnjo SE na ključ.

Bozog pravilno razmišljaš. Točno tako je.
Tudi kar se tiče zavarovanja se je boljše obrnit na zavarovalnico. To vem iz svojega primera, kjer so bili izvajalci dražji.
Meni je lani avgusta  9,6kw elektrarno delalo podjetje Plan-net Solar za 9.400€ po odbiti subvenciji. Paneli LUXOR Solar 300 mono (takšne ima Petrol), razsmernik Solar Edge 15 kW + zamenjava števca EE + dograditev stikala + limitator. Do priključitve sem dal Elektru še 66 € za priključitev in to je bilo vse. 

Izvedba pred rokom. Konec junija sem podpisal pogodbo, elektrarno naj bi mi po prvotnih planih naredili septembra in priključil oktobra. Ker sem hitro dobil soglasje od Elektra so mi naredili že avgusta,  elektriko sem začel proizvajati 4.9.2019.

(24.2.2020 ob 21:42)pregela Napisal: Meni je lani avgusta  9,6kw elektrarno delalo podjetje Plan-net Solar za 9.400€ po odbiti subvenciji. Paneli LUXOR Solar 300 mono (takšne ima Petrol), razsmernik Solar Edge 15 kW + zamenjava števca EE + dograditev stikala + limitator. Do priključitve sem dal Elektru še 66 € za priključitev in to je bilo vse. 

Izvedba pred rokom. Konec junija sem podpisal pogodbo, elektrarno naj bi mi po prvotnih planih naredili septembra in priključil oktobra. Ker sem hitro dobil soglasje od Elektra so mi naredili že avgusta,  elektriko sem začel proizvajati 4.9.2019.

Za isto moč sem imel od GEN-i ja  ponudbo 11.800€ (po odbiti subvenciji). Poleg tega pa bi mi za zavarovanje zraven vsakega obroka zaračunali 4,60€. Ker nisem rabil obročnega odplačevanja, mi ta 2.400€ dražja ponudba niti pod razno ni ustrezala.    

Jaz sem dal zavarovati elektrarno ločeno -  zavarovalnica Triglav - zavarovanje premoženja elektrogospodarstva -  93€ letno. Zavarovano za 11.000 € za požar, vihar, točo, potres, težo snega ter strojelom. Pri strojelomu je 10% udeležba (min 100€).
Ojej, za 9,6kW elektrarno so dali not 15kW razsmernik? Saj vem, trenutno je cenejši od manjših razsmernikov cca (150€ neto, nekaj tega prihranka poje limitator, čeprav ne vem, zakaj ga kdo zahteva vgraditi) ampak glede izkoristka bo slabše, ker bo delovno območje razsmernika prenizko (ves čas bo pod 60% obremenjenosti, dejansko pa še slabše v obsežnem času, ko sonce ne sije v maksimumu).
Za tako moč bi morali predvideti 8kW Solaredge, ki ima tovarniško predvideno obremenjlivost vhoda do 10,8kW (pa še ima rezerve), da bi bilo delovno območje razsmernika čim več časa v območju čimboljšega izkoristka.
Lp! Potreboval bi nasvet strokovnjaka. Z elektra sem dobil soglasje samo za 4,15 kwp ,ker naj bi bilo priključenih že preveč SE na transformator.Pričakujem letno porabo 6 MW. Sedaj bi pa namestil 4.55kwp kar je 13 moduljev  in so mi predlagali 1F razsmernik. Kaj to meni v praksi.
1 ... 193 194 195 196 197 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi