PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(14.2.2020 ob 13:50)Lihkar Napisal: Naj izračuna nekdo, ki bo potem tudi izvedel in garantiral predvsem na sledeče segmente:
- realnost pričakovanega izplena
- doba vračila investicije (upoštevajoč tudi stroške zavarovanja, vzdrževanja...)
- pri izvedbi garancija na izvedbo (da ne bo čez nekaj let streha puščala zaradi cenene montaže)
- v primeru okvar zagotavljanja rezervnih delov v razumnem času (predvsem ko bodo komponente izven garancije)

Menda ne pričakuješ, da bo kdo investira 50 jurjev na podlagi tako grobe ocene?

Lahko pa podjetja dobijo za izgradnjo SE dobi do 20% nepovratnih sredstev. Torej bi bila končna cena še nižja in amortizacija hitrejša.
Ne pričakujem tega, ampak čemu potem želijo imeti grobo oceno, če ni zanesljiva?
Zato sem predlagal, naj pridobi več relevantnih ponudb od ponudnikov, ki dejansko pridejo na teren in preverijo čimveč detajlov.

Izpostavil pa sem problematiko, ki se je pokazala v zadnjih 10 letih:
- ponudniki so nerealno izračunali izplen (glede lokacije, naklona strehe so dobre on- line simulacije, vseeno bolje vzeti bolj konzervativna izhodišča zaradi vremena)
- izvajalec izračuna krajšo dobo vračanja investicije napram konkurenci (seveda na podlagi nerealnega izplena)
- pocarska izvedba - čez nekaj let streha puščala, izvajalec v tem času šel v stečaj, lastnik imel veliko stroškov s sanacijo
- problemi pri servisiranju, ker izvajalec nima dovolj znanja ali rezervnih delov ali obojega (sploh, če je samo trgovec ali samo krovec in se v zadevo ne poglobi)
To kar si napisal velja za vsak izdelek, katerega kupiš. Ali zaradi tega nimaš: avta, hiše, strehe, pralnega stroja...?
Pri SE itak nimaš kaj dosti za popravljat- pač podobno kot pri vsej sodobni elektroniki. Mogoče menjaš kakšno kartico (v inverterju) ali pač zamenjaš kompleten del (npr. panel).
Dandanes deluje že toliko SE po Sloveniji, katere objavljajo svoje podatke na spletu, da ti ni problem preveriti in izračunati, kakšni so donosi na kWp. Slovenija pa tudi ni tako velika, da bi bila ne vem kakšna odstopanja. Mogoče izločiš Primorsko, če nisi ravno od tam.
Zelo dobro posplošeno.

Ampak je bilo v preteklosti preveč dejanskih zgodb o slabi izdelavi, dodatnih stroških, nekatere SE še sedaj po 10 letih delajo samo za kredit, ker je izvajalec preoptimistično izračunal, da se povrne po 6 letih. Najebe investitor, se razume!

Prav tako je težje dobiti (če sploh) recimo nadomestni PV modul ustrezne dimenzije in električnih lastnosti za sončno elektrarno postavljeno leta 2010 - je pač napredek naredil svoje in sedaj dobiš dosti močnejše pri malce drugačnih dimenzijah (niso standardizirane). Ker so moduli vezano zaporedno v string, morajo biti po električnih lastnostih čimbolj enaki za optimalno delovanje.
Prav tako moraš biti pozoren pri razsmernikih, če obstoječi stringi ustrezajo zasnovi novejših razsmernikov, če ne, je veliko prevezovanja.

Vsekakor daleč od tega, da boš sam vse postoril, nekateri izvajalci niti indikatorskih lučk ne znajo pravilno prebrati, ker znajo kvečjemu samo skup zvezati in to je to.
Ko pa razsmernik izpisuje kakšno napako, se šele začne veselica. V navodilih kot vedno ni napisano vse kar rabiš vedeti.

Ampak ja, dejte vzet najcenejšega izvajalca, ki vam naračuna najkrajšo dobo vračanja in vam najceneje izvede. Vzdrževali boste sami, saj je vse ajnfoh...Boste že kasneje prekleli vse podolgem in počez..in boste naposled zelo srečni, če boste imeli iz vse te zgodbe kvečjemu pozitivno nulo.
(14.2.2020 ob 08:02)Lihkar Napisal:
(9.2.2020 ob 21:50)Pavlinjo Napisal:
(9.2.2020 ob 20:19)Homer Napisal: Za moje pojme je desna stran narobe zvezana.
Razen ......
Razen , če rdeča in črna nista na drugem koncu obrnjeni

Hvala. Bom še tam enkrat pogledal. Vseeno mi je sumljivo, po vseh pravilih takole ne bi smelo biti zvezano, če pa že zvezano, pa vsaj potem ne bi smelo biti tako označeno! So se v 'fabriki' zmotili! Sem pa probal štiri panele na levo stran, da sem dobil malo več kot 150v, da je sploh začel delat, in dela oziroma daje moč. Se pa na displeyu tudi sedaj vidi da je napetost takrat ko je priklopljena leva stran tudi na vhodu pv2 neka napetost (okrog 4.2v), tok je pa 0. Vseeno ne upam priklopit panele tudi na pv2, ker kolkr mam srečo, bo nekaj 'zažgalo'! ?

Preden karkoli spreminjaš preveri z voltmetrom polariteto stringa PV2.
Potem pa lahko ukrepaš.

Hvala. Bom prečekiral še na tak način. Hvala
Glede SE izdelanih pred letom 2013 se povsem strinjam s tabo @lihkar. Takrat so bile cene opreme astronomske in se je iskalo vse, kar je možno, da bi se kaj privarčevalo. Pol ti pa en ptičji kakec zmanjša proizvodnjo SE za 20%, ker vpliva tako, kot da bi bil na vseh panelih v tistem stringu...Pol so pa posledično bistveno manjši donosi ali pač večji stroški z vzdrževanjem...
Današnje SE izdelane po sistemu neto meritev pa zaradi optimatizatorjev moči teh težav nimajo več. Če se ptič pokaka, to vpliva le na tisti panel, ostali delajo nemoteno. Na strehi lahko imaš vsak panel drugačne moči in drugega proizvajalca pa ti bo SE delala nemoteno. Prav tako ni več strahu pred kratkostičnimi tokovi, kateri bi lahko uničili panel ali celo zažgali hišo. Za nameček pa je cen opreme tako padla, da si vsak lahko privošči kvalitetne komponente, kar odpravi tudi strah, glede zamakanja strehe.

(14.2.2020 ob 18:50)Pavlinjo Napisal: Hvala. Bom prečekiral še na tak način. Hvala

Mimogrede- a tehnične dokumentacije za razsmernik pa nimaš? Tam bi ti med drugim bilo narisano, kako stvar preklopiš. 
Na sliki se vidi tiskano vezje, kjer je vgravirana polariteta. To je narejeno zato, da veš kam priključiti žice, če jih kdaj odključiš. Ali vodiš + po rdeči žici in - po modri ali pač - po rdeči in + po modri je čisto tvoja odločitev. Važno je le, da pri + na mesto, kjer je na tiskanem vezju označen + in pride - na mesto, kjer je na tiskanem vezju označen -.
Danes končali z montažo SE, še el. podjetje opravi zamenjavo števca in začnemo šteti kw. Wink Wink Wink
(14.2.2020 ob 19:32)bozgom Napisal: Glede SE izdelanih pred letom 2013 se povsem strinjam s tabo @lihkar. Takrat so bile cene opreme astronomske in se je iskalo vse, kar je možno, da bi se kaj privarčevalo. Pol ti pa en ptičji kakec zmanjša proizvodnjo SE za 20%, ker vpliva tako, kot da bi bil na vseh panelih v tistem stringu...Pol so pa posledično bistveno manjši donosi ali pač večji stroški z vzdrževanjem...
Današnje SE izdelane po sistemu neto meritev pa zaradi optimatizatorjev moči teh težav nimajo več. Če se ptič pokaka, to vpliva le na tisti panel, ostali delajo nemoteno. Na strehi lahko imaš vsak panel drugačne moči in drugega proizvajalca pa ti bo SE delala nemoteno. Prav tako ni več strahu pred kratkostičnimi tokovi, kateri bi lahko uničili panel ali celo zažgali hišo. Za nameček pa je cen opreme tako padla, da si vsak lahko privošči kvalitetne komponente, kar odpravi tudi strah, glede zamakanja strehe.

Hja, optimizatorji so zahtevani pri samooskrbnih napravah, vseeno pa imajo nekaj malega stalne izgube. Ni pa za pretiravati (reklami navkljub) z različnimi moduli, ker so pri tej vezavi optimizatorji tisti, ki so v zaporedni vezavi.

Bolj so problem tudi različne dimenzije PV modulov, ker niso standardizirane. Nekaterih najstarejših se ne dobi več ali pa jih moraš vleči iz Kitajske za drag denar. 

Cene opreme so padle, zmogljivosti pri isti površini celic so narasle, vsak (naj bi si) privoščil kvaliteto, ampak vse to ne odpravi bojazni pred slabo/ceneno montažo na streho, ko moraš potem zaradi zamakanja pred sanacijo strehe odmontirati del ali pa celotno polje PV modulov. Že res, da obstajajo namenski korci z nastavki za konstrukcijo glede na obstoječo kritino in raznorazni drugi nosilci, ampak slabe izvedbe ne bo nič rešilo.

V splošnem nisem pesimist glede tega, sem pa videl na lastne oči že marsikaj.
Na ZPS so lepo napisali. (Če od tega zneska odštejemo stroške vzdrževanja in čiščenja, zavarovanja, morebitnih popravil po izteku garancij in stroške odvoza po preteku življenjske dobe elektrarne, se znesek lahko precej zmanjša oziroma celo približa pozitivni ničli. ).
Jas sem prepracunal za naso 6 clansko druzino če se nam izplača investicija v samooskrbo in porabimo kar veliko elektrike. Če bi delala 30 let brez okvare bi bili na ničli v ostalih primerih v minusu.
Enostavno je preveč neznank. Kaj vse zavarovanja vključujejo (kakšna bo cena za 10let). Kakšni so garancijski pogoji. kaj je po 7 oziroma 10 letih. Koliko stane demontaža. Na ZPS piše da 2500€ kar je veliko in verjetno za najmanjšo 5kw. Demontaža in odvoz v pri petrolu je vključeno v ceno servisa vzdrževanja 200€ letno 1400€ v 7 letih (kaj pa po 7 letih?) Vlada pravi ,da zaenkrat za kw ki si jih pridelal in porabil ni treba plačevat prispevkov ne vedo še sami če se bo to v naslednjih letih spremenilo. z majem 2019 so zaradi the eletrarn za samooskrbo pobrali 100000€ manj prispevkov. (kdo bo to plačal?)
Mene enostavno moti, da na straneh ponudnikov soncnih elektrarn ni zadostnih informacij o dodatnih stroskih.
Sem enkrat nasankal ko sem kupil sanitarno tc. Po monatzi ko so mi dali v roke papirje in sem prebral garancijske pogoje mi je bilo takoj zal da nisem montiral 100l bojler. Ce sem hotel garancijo obdrzati so bili obvezni servisi vsako leto pred 5 leti 80-100€ + 2 Magnezijevi anodi. Ko sem poklical servisejrja katerga osebno poznam me vprasal zakaj delam brezveze servis. Saj sta anodi kot novi. Na strani pa reklamirajo 7let garancije 2 leti vec kot konkurenca. Kak je toplotna fajn. Ni nekega vzdzevanja. Letbe kontrole so priporocljive na 5 let zamenjat anodo. Realnost je pa druga. Investija se mi nebo nikolo povrnila. Pa se brez garancije sem. Tak da ko crkne sem zmagal.
Težava nastane, ker vsak računa malo po svoje. Evo kako so meni predstavili...
Gre se za hišo, kjer bosta dva 4 sobna stanovanja ter 7 sob za samce. Postavili bi 19kw SE na 3x35A varovalkah.
Cena po subvenciji nekje med 13-15.000€ na ključ z vsemi papirji in soglasji. 
Streha jug 25 stopinj brez osenčenja, lokacija Koroška. Pridelala naj bi po njihovem nekje 22.000kw...

Evo moje matematike - pa recimo da naredi 20.000kw po ca 0.15€ = 3.000€ -500€ fiksni stroški...
Garancije različne - od 25 do celo 35 let. Zakaj ne bi naredila v 30 letih ca 70k€ z odštetimi stroški al pa tu nekje, jurja gor dol?

Pa meni je pa še to pomembno, da sicer bom dal za SE ter TČ danes 20k plus kakšen cent, ampak od jutri pa do konca mojega življenja je največji strošek hiše ( ogrevanje plus elektrika ) praktično 0...

Seveda se pa matematika na moji hiši kjer živimo ( 140 m2 nizko energijska plus TČ ) in porabimo letno skupaj ogrevanje plus gospodinjski tok ca 1000€ ne obnese.
Ah @Pavel99- naštevaš neumnosti, da glava boli. Če bi mene mučilo toliko neznank, kaj bo čez 7 ali 10 let bi si verjetno dal kar štrik okoli vratu. Zakaj trpeti ob taki negotovosti? Le kaj poreče tistih nekaj tisoč lastnikov SE, ko niso prej prebrali tvojega zapisa in so šli za 30 let v minus in si naredili probleme z zavarovanji, odstranitvijo panelov...

PS vsak panel je na streho pritrjen s 4. vijaki. Če imaš 16 panelov za 5kWp SE je to 64 vijakov. In ti bi za to plačal 2500€? Lahko mi sporočiš na z.s. , ti sam dam  15% popusta  Angry Angry

(16.2.2020 ob 11:25)Lesjaki Napisal: Seveda se pa matematika na moji hiši kjer živimo ( 140 m2 nizko energijska plus TČ ) in porabimo letno skupaj ogrevanje plus gospodinjski tok ca 1000€ ne obnese.

Porabiš tam 7600 kWh elektrike za kar bi potreboval SE 6,5kWp. Ob ceni 1000 €/kWp to znese 6500€. Ob letnem strošku 830€ za porabljeno energijo je doba vračila 7,8 let. V preostalih 22. letih pa privarčuješ 18.000€ ob predpostavki, da se elektrika v 30. letih ne bo podražila.
Se splača ali pa ne? Veš sam najbolje.
(16.2.2020 ob 12:47)bozgom Napisal: Ah @Pavel99- naštevaš neumnosti, da glava boli. Če bi mene mučilo toliko neznank, kaj bo čez 7 ali 10 let bi si verjetno dal kar štrik okoli vratu. Zakaj trpeti ob taki negotovosti? Le kaj poreče tistih nekaj tisoč lastnikov SE, ko niso prej prebrali tvojega zapisa in so šli za 30 let v minus in si naredili probleme z zavarovanji, odstranitvijo panelov...

PS vsak panel je na streho pritrjen s 4. vijaki. Če imaš 16 panelov za 5kWp SE je to 64 vijakov. In ti bi za to plačal 2500€? Lahko mi sporočiš na z.s. , ti sam dam  15% popusta  Angry Angry

(16.2.2020 ob 11:25)Lesjaki Napisal: Seveda se pa matematika na moji hiši kjer živimo ( 140 m2 nizko energijska plus TČ ) in porabimo letno skupaj ogrevanje plus gospodinjski tok ca 1000€ ne obnese.

Porabiš tam 7600 kWh elektrike za kar bi potreboval SE 6,5kWp. Ob ceni 1000 €/kWp to znese 6500€. Ob letnem strošku 830€ za porabljeno energijo je doba vračila 7,8 let. V preostalih 22. letih pa privarčuješ 18.000€ ob predpostavki, da se elektrika v 30. letih ne bo podražila.
Se splača ali pa ne? Veš sam najbolje.
Za odstranitev pise tako ma ZPS in ce oni lazejo potem jaz lazem. Nevem kako zahtevna je reciklaza teh panelov in za 30 let bogve kako bodo komplicirali.
Kdo pa montira za 1000€ na kwp? 
Prosim povej? Tako nizike cene nisem zasledil nikjer. Ga takoj poklicem da mi naredi predracun.
Lahko prosim bolj detaljno opises kako si prisel z 830 stroskov na 18000 evrov prihranka. Ker se ne razumem v tvoj grob izracun. 
V mojem primeru poraba 10000kw. Lega ni optimalna. Pridelal nebi 1000 na 1kwp z letami se manj.
Če je življenjska doba SE 30 let in jo odplačaš v 8. letih potem predstavlja 22 let prihranek. 22*830€ pa je tam 18.000€.

Prelistaj malo forum je na njem kar nekaj ponudb za okrog 1000 €/kWp SE. Pošlji komu z.s. mogoče ti pošlje kopijo ponudbe?

Če lega ni optimalna bo pač potrebno namestiti kak panel več. Doba vračila ne bo npr. 8 let ampak 10 ali 12 let. Pokliči katerega od ponudnikov naj ti naredi preliminaren izračun in okvirno ponudbo. Če se ne odločiš za izdelavo nekateri za to računajo nekaj 10€, drugi pa nič.
Uf, še konkretno manj kot 1000€...
Evo točno - Termoshop 13.150€ za 13.5kwp minus 2400€ subvencija ( kamot prilepim ponudbo ).
Petrol ( ki je najdražji ) 16.900€ na 13.5kwp minus 2400€ subvencije. Vključuje pa še 7 let zavarovanja ter brezplačnih servisov.
Ostale ponudbe za 19ko še dobim in lahko javim. Bi morala biti še cenejša po kwp.
Čigave panele uporabljajo eni oz. drugi in kateri so tebi delali?
1 ... 189 190 191 192 193 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi