PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri talno ali radiatorji za polovice hiše?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(13.2.2020 ob 11:47)matejs1 Napisal: Zdravo,

prenoviti nameravamo 1. nadstropje v družinski hiši. V enem nadstopju že imamo radiatorje in jih bomo pustili.

Zamenjali bomo tudi plinsko peč ter naredili nove tlake v prenovljenem nadstopju.

Zanima me vaše mnenje, bi bilo bolje izbrati radiatorje ali talno gretje ?

Hvala,
Matej

Zd.
Tlak v nadstropju bo imel temperaturo, kod je strop v pritličju. Vsaj 22c (pri meni 22,9c . pritličje segrevam na 21c . Tlak v pritličju pod 20c -bom izoliral strop pod tlakom pritličja.)
V nadtropju so radiatorji z termo ventili.  ventili na 3,8 točno 23,5c
Segrejejo se samo toliko , da so topli 35c zgoraj, spodaj hladni. Prostori vsi 23,5c. Pri meni  Gru... alfe 25 črpalka na avto cca 5-9W šiba v obe nadstropji neslišno!!!
ZATO ti predlagam radiatorje.Instalacija pex-al-pex.(90c/ 5 bar) kar nikoli ne bo!
Izdelaš sam-prijatelj....
Dovod v nadstropje 20mmm, dvocevno  spodaj,.okoli. Radiatorje priključiš na 16mm . lahko vijačni malo dražje,  na stiskanje povežeš vse nato ti prodajalec cevi posodi klešča , v 1 h lahko že vrneš.
Boš zelo zadovoljen in mnogo ceneje!!!
Dobro uredi, kakor koli se odločiš!
Dodatno na JUTU...

https://www.youtube.com/watch?v=UgDUa3aXDfc
https://www.youtube.com/watch?v=accaq0SKwtU
(14.2.2020 ob 00:17)Sonce65 Napisal:

prenoviti nameravamo 1. nadstropje v družinski hiši. V enem nadstopju že imamo radiatorje in jih bomo pustili.

Zamenjali bomo tudi plinsko peč ter naredili nove tlake v prenovljenem nadstopju.

Zanima me vaše mnenje, bi bilo bolje izbrati radiatorje ali talno gretje ?

Hvala,
Matej

Zd.
Tlak v nadstropju bo imel temperaturo, kod je strop v pritličju. Vsaj 22c (pri meni 22,9c . pritličje segrevam na 21c . Tlak v pritličju pod 20c -bom izoliral strop pod tlakom pritličja.)
V nadtropju so radiatorji z termo ventili.  ventili na 3,8 točno 23,5c
Segrejejo se samo toliko , da so topli 35c zgoraj, spodaj hladni. Prostori vsi 23,5c. Pri meni  Gru... alfe 25 črpalka na avto cca 5-9W šiba v obe nadstropji neslišno!!!
ZATO ti predlagam radiatorje.Instalacija pex-al-pex.(90c/ 5 bar) kar nikoli ne bo!
Izdelaš sam-prijatelj....
Dovod v nadstropje 20mmm, dvocevno  spodaj,.okoli. Radiatorje priključiš na 16mm . lahko vijačni malo dražje,  na stiskanje povežeš vse nato ti prodajalec cevi posodi klešča , v 1 h lahko že vrneš.
Boš zelo zadovoljen in mnogo ceneje!!!
Dobro uredi, kakor koli se odločiš!
Dodatno na JUTU...

https://www.youtube.com/watch?v=UgDUa3aXDfc
https://www.youtube.com/watch?v=accaq0SKwtU

Pozabu si, nemorm vrjet. Nej jst namest tebe, ceprav tako dobro nebom znal. 

Naj bo dež, sneg, toča, vihar ali pa snežni metež,
sončka najceneje in najboljše njegova toplotna bosch ogreje.

Mal heca Smile
(14.2.2020 ob 00:22)kuhii Napisal:
(14.2.2020 ob 00:17)Sonce65 Napisal:

Pozabu si, nemorm vrjet. Nej jst namest tebe, ceprav tako dobro nebom znal. 

Naj bo dež, sneg, toča, vihar ali pa snežni metež,
sončka najceneje in najboljše njegova toplotna bosch ogreje.

Mal heca Smile
Ne se hecat . Tema je resna o plinu in  in ogrevanju .Naj tako ostane
Podam svoje menje in izkušnjo.Vsak naredi kod oceni da zmore. Temu je namenjen forum in naj tako ostane!
 Če pa že hočeš!
Letos sploh ne bo zime, da bi se izkazala. Ko ji ne bo šlo ,verjemi , da bom to zapisa v  sosednji temi
Bodo eni rekli , da sem še zimo naštelal , da bo ja zmogla...
Lp.
Kako 23,5 stopinje, če ogrevaš na 21? Pa ne bom te zdaj citiral, se mi ne da iskati.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
@Sonce65 hvala za nasvet

@Fery in @Hanzi hvala za nasvete

težava s parketom in talnim naj bi bile zaradi preveč suhega zraka in talnega, lahko se pa motim, mi je bilo tako rečeno, lahko je bil pa tudi seveda slab parket
samo 70 EUR/M2 ni ravno malo oz. odvisno kakor za koga

res je pa tudi, če bodo zime, kakršna je bila letos, bomo v vsakem primeru prihranili pri ogrevanju Smile

ne vem sicer, če sem pravilno izračunal, ampak bomo letos porabili s staro pečjo Viesman vstopni model 100 staro 18 let manj kot 1000 EUR, vzel sem ceno 0,65 EUR/m3

Matej
He he... Resnica je pač nekje drugje.
Talno je prav vsakemu parketu prijaznejše ogrevanje kot visokotemp. radiatorji, pod katerimi lahko dejansko pride do lokalne izsušitve. Tudi sonce precej bolj škoduje samemu parketu kot talno gretje.
Tisto, da je potrebno za talno kupit "poseben" parket je pa izum trgovcev.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(14.2.2020 ob 09:31)matejs1 Napisal: @Sonce65 hvala za nasvet

@Fery in @Hanzi hvala za nasvete

težava s parketom in talnim naj bi bile zaradi preveč suhega zraka in talnega, lahko se pa motim, mi je bilo tako rečeno, lahko je bil pa tudi seveda slab parket
samo 70 EUR/M2 ni ravno malo oz. odvisno kakor za koga

res je pa tudi, če bodo zime, kakršna je bila letos, bomo v vsakem primeru prihranili pri ogrevanju Smile

ne vem sicer, če sem pravilno izračunal, ampak bomo letos porabili s staro pečjo Viesman vstopni model 100 staro 18 let manj kot 1000 EUR, vzel sem ceno 0,65 EUR/m3

Matej

Res je, da bodo v mansardi tla s talnim morda le za kakšno stopinjo ali 2 toplejša kot če sploh ne bi imel talnega. Je pa tudi res, da s talnim ti radiatorji ne zasedajo prostora, ni potebno nobenega čiščenja in vzdrževanja.

Glede parketa je pa beri, kaj je napisal sassapo. Izsušitev lesa je odvisna od relativne vlage v prostoru, ta pa je pri isti temp. enaka ne glede tip ogrevanja. JE pa tudi res, da v bližnji okoli radiatorja je RH nižja.
Zato so pa bučke tole s parketom
 Parket bi pri talnem naredil fuge,ne pa se napel. 
Razen če ste ga v 2 dni star estrih polagal.
In parket se pred polaganjem za nekaj časa (tednov!?) Skladišči v prostoru kjer bo položen, da "ulovi" vlago v prostoru.
Sonce naj sveti vsak dan!
@Hanzi hvala

Mi smo leta 2008 prenavljali 1. nadstropje v hiši, izbrali smo bambus parket, tudi po nasvetu v Alpodu, takrat naj bi bil bambus oh in sploh, zmerna cena, itd...

sedaj pa bambus odsvetujejo, 

smo ga pa skladiščili, kot ste vi predlagali in nato položili

parket je še vedno vsaj meni lep, razen v kuhinji, kjer je pa naluknjan, pa žena ne hodi v petkah Smile

sedaj bomo prenavljali pritiličje in se bomo zelo verjetno odločili zopet za parket, pa verjetno za radiatorje, bomo pa videli

če sem prav razumel vas in kolege na forumu, glede prihrankov ter stroškov ni bistvene razlike, če imamo samo radiatorje oz. kombiniran sistem
Razlika v obratovalnih stroških je zanemarljiva, razen pri ogrevanju s TČ.
Je pa bistvena razlika v kvaliteti bivanja, nobenega prilagajanja z motečimi radiatorji in brisanja prahu z njih.
Kakorkoli... V primeru da gre za popolno obnovo, na vašem mestu sploh ne bi razmišljal o radiatorjih. Če je talno mogoče izvedet, zmaga z velikim naskokom.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Itak ,da talno sploh nebi razmišljal.Težave z parketi imajo nekateri zaradi prenizke vlage v prostorih.Še sploh dovzetne so široke dile 14 in več cm.Sem kolega ,ki rešuje reklamacije v al..du vprašal kako rešujejo ,je rekel ,da pač svetujejo ,da nabavijo vlažilec zraka sploh tam kjer imajo rekuperator in nizko vlago.In ja reklamacij kolker češ.Sam imam talno povsod parket hrast pritličje oljen mansarda lakiran pa nimam nobenih problemov.Največji plus pa je ,da je praha občutno manj kot pri radjatorjih in seveda topla tla
Odločili smo se za talno gretje za polovico hiše, plinska peč Viessmann Vitodens 222-W ter zunanji senzor za temperaturo ter termostat za prostore, kjer so radiatorji (obstoječi).

Izvajalec mi je rekel, da jeseni samo priklopimo in bo vse super delovalo  Smile .

Če sem pravilno razumel kolege, ki imajo talno gretje, potrebuje talno gretje kar nekaj časa, da se segreje prostor.

Zanima me, kako bo sedaj peč delovala, če bomo želeli imeti toplo npr. ob 6h zjutraj ?

Sedaj smo imeli samo radiatorje ter termostat, in je plinska peč štartala 5.30, pa je bilo ob 6h že toplo.

Hvala, LP
Matej
Praksa ti bo pokazala koliko časa bo treba, da se preko tlakov segrejejo prostori. Vsekakor pa več kot preko radiatorjev.

A misliš talno furat na urnike? Ker v ogrevalni sezoni ga imajo bolj kot ne vsi cel čas prižganega.
Radiatorji hitreje pogrejejo za 1 ali morda 3°C, Če imaš pa cel teden hladno delavnico je pa talno definitivno hitrejše.
Varianta je, da ti peč zalaufa še uro prej in v 1,5h z višjo temp. vode pogreješ estrih in potem talno ne rabi več peči do popoldneva. Seveda če so v sobi ljudje ali sijd sonce skozi okna. Sam tako grejem, ko je res mraz se vklopi že ob ~2h, ob 7h je pa toplo, popoldne pa odvisno od sonca, temperatur, aktivnosti ...
verjetno bo ogrevanje delovalo cel dan, ker bomo imeli dva penzionista v pritljičju.

želja je, da je toplo od 5.30 do 20h, vsaj nadstropje, kjer je talno gretje.

radiatorji so pa lahko topli od 5.30 do 7h ter od 13h do 20h

Hvala, lp
Matej
1 2
Iskanje po temi