PodSvojoStreho.net
talno ali radiatorji za polovice hiše? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: talno ali radiatorji za polovice hiše? (/showthread.php?tid=77439)

Strani: 1 2

talno ali radiatorji za polovice hiše? - matejs1 - 13.2.2020

Zdravo,

prenoviti nameravamo 1. nadstropje v družinski hiši. V enem nadstopju že imamo radiatorje in jih bomo pustili.

Zamenjali bomo tudi plinsko peč ter naredili nove tlake v prenovljenem nadstopju.

Zanima me vaše mnenje, bi bilo bolje izbrati radiatorje ali talno gretje ?

Hvala,
Matej

RE: talno ali radiatorji za polovice hiše? - Hanzi - 13.2.2020

Ker boš delal tlake in če imaš višino in evre, potem talno.

RE: talno ali radiatorji za polovice hiše? - matejs1 - 13.2.2020

(13.2.2020 ob 12:05)Hanzi Napisal: Ker boš delal tlake in če imaš višino in evre, potem talno.

Hanzi, hvala.

Zanima me, če mogoče veste, kako bomo uravnavali temperaturo, imeli bi 1 termostat verjetno?

Predlagate talno zaradi prihrankov ali tudi boljšega počutja?

Sem zdi je pa investicija kar občutno višja, pa še omejeni smo pri izbiri parketa.

Matej

RE: talno ali radiatorji za polovice hiše? - Homer - 13.2.2020

Talno je ogrevanje ki nudi najboljše ugodje, saj je najbolj toplo pri tleh.
Nisem še slišal, da bi koga v stanovanju zeblo v ušesa, v noge pa, a ne?

Če delate dva različna načina ogrevanja (talno in radiatorji), potem to morata biti dva ločena ogrevalna kroga in vsak s svojo regulacijo.
Talno je namreč nizko temperaturno ogrevanje s temperaturami okrog 30 stopinj ali celo manj radiatorji pa vemo, da so vroči, torej čez 40 stopinj.

Homer, hvala.

Mogoče veste, če se nam talno tudi finančno splača v našem primeru ?

Finančno splača v kakšnem smislu? 
Investicija dražja?
Strošek ogrevanja bo pa nekoliko nižji, ker lahko za kakšno C manj ogrevas pri istem obdobju. 
Pa cevi in radiatorjev nimaš tam pod okni. 
S termostatom koroginras en prostor v stuku. Ostale prostore pa?
 Svetujem termostatske glave, potem pa lazje rešiš s termostatom. 
Talno je pa spet igranje s pretoki, z ogrevalno krivuljo....ko pa enkrat nastaviš, pa si frej za dolgo

RE: talno ali radiatorji za polovice hiše? - kuhii - 13.2.2020

(13.2.2020 ob 15:25)matejs1 Napisal: Homer, hvala.

Mogoče veste, če se nam talno tudi finančno splača v našem primeru ?

Vse odvisno od vas. 
Kolega ki si rihta mansardo, bo dal radiatorje povsod. 
Jaz obnavljam hišo, bom dal talno povsod (manjša potrebna temperatura vtoka), ter boljši bivalni pogoji (vsaj zame). Tudi bolj enakomerno ogreti prostori.

RE: talno ali radiatorji za polovice hiše? - csamo001 - 13.2.2020

Do neke oprijemljive finančne razlike med talnim in radiatorji pride samo v primeru ogrevanja s toplotno črpalko, kjer se vsaka stopinja nižjega vtoka pozna. Pri drugih načinih ogrevanja je razlike bolj za vzorec.

Tudi tista o enakomerni ogretosti je zelo relativna: bolj kot je bajta izolirana manj pride do izraza dejstvo, da je površina radiatorjev bistveno manjša od površine talnega.

Kot je Hanzi napisal: če se bodo delali tlaki, potem da za talno.

@Hanzi
finančno sem mislil investicija + mesečni stroški

mi imamo okna iz leta 2000 ter fasado 2001 debeline 5 cm

peč bo zelo verjetno na plin, ker so sedaj v LJ dobre subvencije in naj bi nas prišel strošek menjave plina cca. 3.000 EUR (5K - 2K subvencije) 

tlaki se bodo pa sigurni delali

če bi prenavljali celo hišo, bi se skoraj sigurno odločili za talno gretje, v našem primeru, me je pa strah, da ne bomo imeli težav z dvemi sistemi 

hvala vsem za pomoč

RE: talno ali radiatorji za polovice hiše? - Fery - 13.2.2020

Kakšne težave? Rešili so jih kakih 50 let nazaj, vas je pa danes strah?

Mene bi bilo bolj strah, da me ne ukradejo v tem primeru. Se ve zakaj.

Kot je napisal fery, ne rabi te biti strah zaradi dveh sistemov. 
Pri peči narediš dodatni mešalni krog ki ga po vremenski regulaciji krmilis  za mansardno talno gretje. Za radiatorje pa imaš star ogrevani krog, če je res star ga lahko posodobis na vremenskega ko boš menjal peč. 
Če pa je kriza z denarjem in tudi preko nekega kredita ne gre talno skozi, potem pa bolha in rabljeni radiatorji za četrtino cene.

@Fery

strah oz. težave so lahko s parketom

primer od znancev, nova hiša, rekuperacija, parket 70 eur/M2, v prodajalni so jim rekli, da je super 

pa nekaj mesecih so morali menjati pol dnevne sobe

pri sestri od sodelavca tudi drag parket, del dnevne sobe v parketu, imajo zaprt del talnega ogrevanja, ker se parket preveč razširi

RE: talno ali radiatorji za polovice hiše? - ex5522 - 13.2.2020

Talno pozroča težave parketu ?

Jp, tvoj strah je upravičen, tebe in kot vidim večino okol tebe je lahko upravičeno strah.

RE: talno ali radiatorji za polovice hiše? - Fery - 13.2.2020

Pravljice za lahko noč. Talno nima popolnoma nobenega vpliva na parket. Nula, čista.

Sploh pa ta, da se parket zaradi talnega razširi. Kje hudiča ljudje pobirajo take?

V naslednjem komentarju bom prebral, da zaradi talnega lahko voda za čaj na štedilniku zmrzne?