PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri IZBIRA TČ ZEMLJA/VODA

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ja saj to me muči da se nikakor ne izplača. Katera pa je najtišja zrak/voda TČ na trgu?
Pa da zunanja enota nekako izgleda...
Jaz bi v tvojem primeru vložek raje namenil SE in elo bloku.
Ta način mi potem onemogoči kandidiranje za subvencijo Eko sklada. Razen če bi zgoljufal in navedel primarno ogrevanje kamin?
(12.2.2020 ob 22:36)WhiteWolf Napisal: Jaz bi v tvojem primeru vložek raje namenil SE in elo bloku.

Moram priznati, da mi takšni ozkogledi predlogi močno dvignejo pritisk. Ne le, da lahko debatiramo kaj je ceneje- ali močnejša SE+ELO ali pač šibkejša SE+TČ gledati je potrebno tudi na jutri, ko bo ob večini hiš stal električni avto. Kaj mislite, da se bo zgodilo z električnim omrežjem, ko bodo zvečer, po prihodu iz službe vsi sosedje priključili avtomobile na vtičnice, malce pojačali ogrevanje z elobloki, kaj na brzino skuhali na indukciji...? Bo še zanimivo.
(13.2.2020 ob 08:32)bozgom Napisal:
(12.2.2020 ob 22:36)WhiteWolf Napisal: Jaz bi v tvojem primeru vložek raje namenil SE in elo bloku.

Moram priznati, da mi takšni ozkogledi predlogi močno dvignejo pritisk. Ne le, da lahko debatiramo kaj je ceneje- ali močnejša SE+ELO ali pač šibkejša SE+TČ gledati je potrebno tudi na jutri, ko bo ob večini hiš stal električni avto. Kaj mislite, da se bo zgodilo z električnim omrežjem, ko bodo zvečer, po prihodu iz službe vsi sosedje priključili avtomobile na vtičnice, malce pojačali ogrevanje z elobloki, kaj na brzino skuhali na indukciji...? Bo še zanimivo.

Ne le to, vprašati se je treba tudi, koliko časa bo še net metering. Kdo pa zagotavlja, da bo netiranje še vedno letno?
Hitro se lahko pride do mesečnega ali celo dnevnega netiranja, in potem si s SE in Eloblokom gotof.
Ker letno netiranje dela čisto škodo sistemu, vprašanje koliko časa se bo še toleriralo.
Če omrežje ne bo zdržalo ga ne boš uporabljal. Prilagodis se tako, da kupiš avto na dizel in kurilnico na drug energent kot je elektrika. To bi jaz, drugi pač drugače... Velik ta zagamanih kmetov s preprosto pametjo tle okoli mene tudi, tako da sporget bo še vedno delal brez izpadov. Soseska bozgomov bo pa zanimiva nedvomno. Se nabavi vse kar je možno na strom pol pa mozga kako čim manj stroma pokurit.

Do takrat, če že SE na streho, bo pa eloblok investicijsko in stroškovno poceni ter ena bolj zanesljivih rešitev.

Letno netiranje bo dokler ne bo uporabnikov dovolj. Zdaj se jih "novači" potem se jih bo stisnilo. Kaj bo pa naredil, kot se prilagodil novim pogojem? S strehe vrgel? Pa s pufom...
Glej @JaBK- narediti je treba kalkulacijo. Če z elo blokom porabiš letno 6000 kWh elektrike, te bo takšna SE stala 6000 €. Sam elo blok te stane tam jurja in si na 7. jurjih investicije. Če vzameš neko TČ katera ti bo delala s SCOP 3 boš potrebovala 2000 kWh elektrike. Takšna SE te bo stala 2000€+ TČ 4000 €- 1000€ subvencije pa si na 5. jurjih investicije.
Seveda pa se lahko filozofira še naprej- življenjska doba TČ ali večja priključna moč zaradi ELO bloka in posledično vsak mesec večja položnica...
Upam, da bo čimprej prevladala stroka in ne kvazi eko političari, ki sprejemajo škodljive zakone, v tem primeru mislim na letni net metering.
A kje uporabljajo mesečni net metering v evropi/svetu ali so to ugibanja kaj bi lahko bilo?
A kot lastnik SE skleneš kakšno dolgoletno pogodbo za letni net metering ali je to vse iz danes na jutri?
(13.2.2020 ob 09:34)pentax Napisal: A kje uporabljajo mesečni net metering v evropi/svetu ali so to ugibanja kaj bi lahko bilo?
A kot lastnik SE skleneš kakšno dolgoletno pogodbo za letni net metering ali je to vse iz danes na jutri?

Letno netiranje je zapisano v Uredbi o samooskrbi. Verjetno lahko vlada uredbo kadarkoli spremeni.
Pa saj lahko naredijo 15 min net metering (v takšnih intervalih se namreč odčitavajo števci) da boste nekateri zadovoljni. Le prejeta in oddana elektrika se naj obračunava po isti ceni. Pol bo pač dobavitelj pol leta dajala lastniku SE dobropise, drugo polovico leta mu jih bo lastnik SE vračal. Če mu bo na koncu leta zmanjkalo dobropisov, jih bo pač nadomestil z denarjem. Končni rezultat bo identičen, le administracije bo neskončno več.
Kako to misliš? Če bi bil obračun na 15min, bi lepo večino zime uporabnik plačeval energijo, poleti pa za viške ne bi nič dobil. Seveda si potem ne bi noben montiral SE.
(13.2.2020 ob 09:17)bozgom Napisal: Glej @JaBK- narediti je treba kalkulacijo. Če z elo blokom porabiš letno 6000 kWh elektrike, te bo takšna SE stala 6000 €. Sam elo blok te stane tam jurja in si na 7. jurjih investicije. Če vzameš neko TČ katera ti bo delala s SCOP 3 boš potrebovala 2000 kWh elektrike. Takšna SE te bo stala 2000€+ TČ 4000 €- 1000€ subvencije pa si na 5. jurjih investicije.
Seveda pa se lahko filozofira še naprej- življenjska doba TČ ali večja priključna moč zaradi ELO bloka in posledično vsak mesec večja položnica...

Filozofiraš ti... človek ima 150m2 podlitrske hiše, lahko dvakrat toliko pod toplo stoji kot mi, pa mi ene dvakrat toliko kot vsi ostali tu, pa bo komaj prišel na 6000kwh. pa tudi če porabi 6000kwh, bo kaki dodaten panel (zakaj tu ne upoštevaš SE?) stal manj kot TČ. Koliko stane SE, pa se ne mislim s tabo pregovarjati. letos so šle spet ponudbe ven... 2k€ je glih za papirje za tiste stvari, ki niso zajete v ponudbi... Položnica je 12omrežnina (trenutno) v obeh primerih.

Edini tehten pomislek je tisti, zaradi katerega imam tudi sama TČ - in to je ekosklad. Pa tukaj ne govorimo o drobižu jurja ampak če kandidira s celo hišo je ta cifra takoj lahko 5mestna. Takrat pa seveda vzameš eno poceni TČ. mene je koštala leta 2013 4500€ z bojlerjem in montažo. Č ebo dal pa tak ali tak kamin notri in bi veljal za Ekosklad je pa ta debata brezpredmetna.

Replika je bila pa na padec omrežja, ko bo Janez kupil vse na štrom. Tvoja rešitev je zapraviti še več denarja za stvari ki kurijo štrom, a malnkost manj, moja je, da kupim nekaj kar ne nuca štroma spljoh ali pa res minimalno potrebno. 

Oziroma... Glej, bozgom, če hočeš računati, moraš to znati, če hočeš kaj izračunati, je treba pa še pravilne vstopne podatke upoštevati... zdaj pa filozofiraj dalje.
Najboljša varijanta je verjetno v mojem primeru centralni kamin z 1000l zalogovnik + eloblok+SE. Pa zvezano, da se eloblok vklopi, ko se mi ne da kurit ali ko je ni doma.
(13.2.2020 ob 10:37)Energetik81 Napisal: Kako to misliš? Če bi bil obračun na 15min, bi lepo večino zime uporabnik plačeval energijo, poleti pa za viške ne bi nič dobil. Seveda si potem ne bi noben montiral SE.

Ti to resno tako razmišljaš? Misliš, da obstaja kje na svetu kakšen absolutni idiot, da bi sploh predlagal takšno uredbo kaj šele, da bi našel dovolj idiotov za njeno sprejetje Angry Angry Angry Angry
1 2 3 4 5 6 ... 16 Pojdi na stran 
Iskanje po temi