Ja saj to me muči da se nikakor ne izplača. Katera pa je najtišja zrak/voda TČ na trgu?
Pa da zunanja enota nekako izgleda...
Pa da zunanja enota nekako izgleda...
(12.2.2020 ob 22:36)WhiteWolf Napisal: Jaz bi v tvojem primeru vložek raje namenil SE in elo bloku.
(13.2.2020 ob 08:32)bozgom Napisal:(12.2.2020 ob 22:36)WhiteWolf Napisal: Jaz bi v tvojem primeru vložek raje namenil SE in elo bloku.
Moram priznati, da mi takšni ozkogledi predlogi močno dvignejo pritisk. Ne le, da lahko debatiramo kaj je ceneje- ali močnejša SE+ELO ali pač šibkejša SE+TČ gledati je potrebno tudi na jutri, ko bo ob večini hiš stal električni avto. Kaj mislite, da se bo zgodilo z električnim omrežjem, ko bodo zvečer, po prihodu iz službe vsi sosedje priključili avtomobile na vtičnice, malce pojačali ogrevanje z elobloki, kaj na brzino skuhali na indukciji...? Bo še zanimivo.
(13.2.2020 ob 09:34)pentax Napisal: A kje uporabljajo mesečni net metering v evropi/svetu ali so to ugibanja kaj bi lahko bilo?
A kot lastnik SE skleneš kakšno dolgoletno pogodbo za letni net metering ali je to vse iz danes na jutri?
(13.2.2020 ob 09:17)bozgom Napisal: Glej @JaBK- narediti je treba kalkulacijo. Če z elo blokom porabiš letno 6000 kWh elektrike, te bo takšna SE stala 6000 €. Sam elo blok te stane tam jurja in si na 7. jurjih investicije. Če vzameš neko TČ katera ti bo delala s SCOP 3 boš potrebovala 2000 kWh elektrike. Takšna SE te bo stala 2000€+ TČ 4000 €- 1000€ subvencije pa si na 5. jurjih investicije.
Seveda pa se lahko filozofira še naprej- življenjska doba TČ ali večja priključna moč zaradi ELO bloka in posledično vsak mesec večja položnica...
(13.2.2020 ob 10:37)Energetik81 Napisal: Kako to misliš? Če bi bil obračun na 15min, bi lepo večino zime uporabnik plačeval energijo, poleti pa za viške ne bi nič dobil. Seveda si potem ne bi noben montiral SE.