Za moje pojme je desna stran narobe zvezana.
Razen ......
Razen , če rdeča in črna nista na drugem koncu obrnjeni
Razen ......
(9.2.2020 ob 20:19)Homer Napisal: Za moje pojme je desna stran narobe zvezana.
Razen ......
(9.2.2020 ob 21:50)Pavlinjo Napisal:(9.2.2020 ob 20:19)Homer Napisal: Za moje pojme je desna stran narobe zvezana.
Razen ......
Hvala. Bom še tam enkrat pogledal. Vseeno mi je sumljivo, po vseh pravilih takole ne bi smelo biti zvezano, če pa že zvezano, pa vsaj potem ne bi smelo biti tako označeno! So se v 'fabriki' zmotili! Sem pa probal štiri panele na levo stran, da sem dobil malo več kot 150v, da je sploh začel delat, in dela oziroma daje moč. Se pa na displeyu tudi sedaj vidi da je napetost takrat ko je priklopljena leva stran tudi na vhodu pv2 neka napetost (okrog 4.2v), tok je pa 0. Vseeno ne upam priklopit panele tudi na pv2, ker kolkr mam srečo, bo nekaj 'zažgalo'! ?
(14.2.2020 ob 07:35)rebro Napisal: Zdravo!
Mene pa zanima, kje v Sloveniji dobiti sončne panele z 'back contact' celicami, kot so npr. Sunpower, LG Neon R, Benq Sunforte? Gledam namreč hrvaški solarshop: jih imajo v ceniku, vendar jih nikoli nimajo na zalogi. Mogoče kdo ve še za kakšno trgovino v naši bližini?
(5.2.2020 ob 08:58)bozgom Napisal:(4.2.2020 ob 22:10)začasno Napisal: najpametneje je, da imaš inverter nastavljen na maksimalno moč, ki jo lahko oddajaš v omrežje pri nazvnih varovalkah. Mogoče povečano za kakšnih 300 W, ki jih verjetno vedno porabiš v hiši.
Števec namreč natančno zabeleži vsakih 15 minut maksimalno konico, kar je lahko težava, če se kdo v to "vtakne". V kolikor je na števcu nastavljena tudi maksimalna moč, ti lahko izklopi vse od SE, do zmrzovalnika. Kar lahko naredi problem, če si takrat na morju.
Stvar ni čisto taka. Po pojasnilu predstavnika pristojnega elektro podjetja na našem koncu ne nastavljajo omejilcev preko števca ampak se za omejevanje moči še vedno uporabljajo NV varovalke zato, ker ima omejevalnik moči v števcu enako izklopno karakteristiko kot NV varovalka.
Izklopna karakteristika NV pa je takšna, da pri 1,6 kratniku toka ne pregori prej kot v eni uri. Torej lahko skozi 20 A varovalko teče tok 32 A 1 uro oz, se za tak čas lahko obremenitev iz 14 kW dvigne na 22 kW pri varovalkah 3x20 A.
PS seveda pa ni povedal, da če bi imel tipko na omarici, bi jo lahko pritisnil sam ob izpadu (kar je zame zastonj), ker pa imam varovalke, pa mora priti njihov delavec in mi nato izdajo račun za potne stroške in delo.
(14.2.2020 ob 09:23)bozgom Napisal: Za vsako °C se moč panela spremeni za tam 0,4%. Na jasen zimski dan, ko je hud mraz (npr. -15°C) je moč panele večja za 16%. Če imaš npr. 11 kWp SE in 15kVA inverter, kateremu ne omejiš moč na 11 kVA lahko kar hitro prekoračiš nazivno moč SE.
Zakaj bi kaj metalo ven, če imaš vse narejeno kot je treba?
Jalovo energijo ti ne more generirati razsmernik. Lahko ti jo pa kondenzator.
(14.2.2020 ob 08:25)bozgom Napisal: Seveda lahko povečaš priključno moč. Plačaš enkratni znesek za vsak kW povečanja in potem še vsak mesec nekaj €. Mogoče moraš še kaj spremeniti v instalaciji, kar tudi ni zastonj.
(14.2.2020 ob 09:58)Energetik81 Napisal:Ravno sedaj potekajo dela na napajanju proizvodne hale. Delovna moč naprav bo tam 650 kW. Ocenjen cos fi 0,85. Kateri inverter mi priporočiš, da bomo dvignili cos fi na 0,95? Če lahko da jalove energije kolikor hočem, bo 10 kVA inverter od SolarEdge dovolj?(14.2.2020 ob 08:25)bozgom Napisal: Seveda lahko povečaš priključno moč. Plačaš enkratni znesek za vsak kW povečanja in potem še vsak mesec nekaj €. Mogoče moraš še kaj spremeniti v instalaciji, kar tudi ni zastonj.
Valda. In to posplošiš na vse. Ponekod je NN omrežje tako švoh, da ti distributer niti v sanjah ne bo dal soglasja za višjo priključno moč. Npr. pri nas smo zabetonirani na max 3x20A. Vsaj dokler se ne ojača omrežje. Kar pa se glede na videno ne bo še 10, 20 let.
Glede inverterja očitno tudi ne veš, da lahko daje od sebe kolikor hoče jalove, seveda odvisno od izvedbe. Tudi ko je zunaj tema.
(14.2.2020 ob 10:08)bozgom Napisal:(14.2.2020 ob 09:58)Energetik81 Napisal:Ravno sedaj potekajo dela na napajanju proizvodne hale. Delovna moč naprav bo tam 650 kW. Ocenjen cos fi 0,85. Kateri inverter mi priporočiš, da bomo dvignili cos fi na 0,95? Če lahko da jalove energije kolikor hočem, bo 10 kVA inverter od SolarEdge dovolj?(14.2.2020 ob 08:25)bozgom Napisal: Seveda lahko povečaš priključno moč. Plačaš enkratni znesek za vsak kW povečanja in potem še vsak mesec nekaj €. Mogoče moraš še kaj spremeniti v instalaciji, kar tudi ni zastonj.
Valda. In to posplošiš na vse. Ponekod je NN omrežje tako švoh, da ti distributer niti v sanjah ne bo dal soglasja za višjo priključno moč. Npr. pri nas smo zabetonirani na max 3x20A. Vsaj dokler se ne ojača omrežje. Kar pa se glede na videno ne bo še 10, 20 let.
Glede inverterja očitno tudi ne veš, da lahko daje od sebe kolikor hoče jalove, seveda odvisno od izvedbe. Tudi ko je zunaj tema.