PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
najpametneje je, da imaš inverter nastavljen na maksimalno moč, ki jo lahko oddajaš v omrežje pri nazvnih varovalkah. Mogoče povečano za kakšnih 300 W, ki jih verjetno vedno porabiš v hiši.
Števec namreč natančno zabeleži vsakih 15 minut maksimalno konico, kar je lahko težava, če se kdo v to "vtakne". V kolikor je na števcu nastavljena tudi maksimalna moč, ti lahko izklopi vse od SE, do zmrzovalnika. Kar lahko naredi problem, če si takrat na morju.

Zanimivo, hvala
(4.2.2020 ob 22:10)začasno Napisal: najpametneje je, da imaš inverter nastavljen na maksimalno moč, ki jo lahko oddajaš v omrežje pri nazvnih varovalkah. Mogoče povečano za kakšnih 300 W, ki jih verjetno vedno porabiš v hiši.
Števec namreč natančno zabeleži vsakih 15 minut maksimalno konico, kar je lahko težava, če se kdo v to "vtakne". V kolikor je na števcu nastavljena tudi maksimalna moč, ti lahko izklopi vse od SE, do zmrzovalnika. Kar lahko naredi problem, če si takrat na morju.

Stvar ni čisto taka. Po pojasnilu predstavnika pristojnega elektro podjetja na našem koncu ne nastavljajo omejilcev preko števca ampak se za omejevanje moči še vedno uporabljajo NV varovalke zato, ker ima omejevalnik moči v števcu enako izklopno karakteristiko kot NV varovalka.
Izklopna karakteristika NV pa je takšna, da pri 1,6 kratniku toka ne pregori prej kot v eni uri. Torej lahko skozi 20 A varovalko teče tok 32 A 1 uro oz, se za tak čas lahko obremenitev iz 14 kW dvigne na 22 kW pri varovalkah 3x20 A.

PS seveda pa ni povedal, da če bi imel tipko na omarici, bi jo lahko pritisnil sam ob izpadu (kar je zame zastonj), ker pa imam varovalke, pa mora priti njihov delavec in mi nato izdajo račun za potne stroške in delo.
Če me spomin ne vara, tisto tipko lako pritisneš samo 3x, potem pa rajonec pride. Vsaj pri sosedu je bilo tako, ko se je nekaj igral z indukcijsko.
(4.2.2020 ob 19:43)bozgom Napisal: fronte. Moraš pa pogledati na koliko ti je omejen inverter (max. power),

Kje se to vidi, če imaš omejen inverter.

Drugače imamo 11kw SE (cca. 4mesece) in me zanima, če mi lahko kdo pove ki ima enako močno SE koliko kw je pridelal na leto in koliko kw na najboljši dan. (ven da podatki ne bodo enaki pri meni zaradi razlik v naklonu, orientaciji... ampak vseeno  me zanima.)
Pojdi na spletno stran Solar Edge v polje vpiši  Slovenia  pa boš dobil spisek SE v Sloveniji, katere delijo podatke preko spleta. Najdi kakšno 11 kWp SE in preglej podatke.

Za moč greš na spletni vmesnik, odpreš zavihek Layout in klikneš na inverter. Zgoraj klikneš na i in med podatki iščeš Power limit
(5.2.2020 ob 12:41)bozgom Napisal: Pojdi na spletno stran Solar Edge v polje vpiši  Slovenia  pa boš dobil spisek SE v Sloveniji, katere delijo podatke preko spleta. Najdi kakšno 11 kWp SE in preglej podatke.

Za moč greš na spletni vmesnik, odpreš zavihek Layout in klikneš na inverter. Zgoraj klikneš na i in med podatki iščeš Power limit

Meni pise Power limit 100%, mogoce to pomeni, da ni omejen in imamo zato 12.5 kw namesto 15 pri 14 kwp elektrarni? Ne razumem, zakaj potem toliko panelov.
Če pogledaš delovanje svoje SE potem lahko opaziš, da največjo moč dosega tam 2..3 ure dnevno. Mogoče se ti bo nekajkrat na leto zgodilo, da ti bo tisti vrh na 12,5 - 13 kW. Če bi takrat bil razsmernik 15 KVA bi pridelal 1-2 kWh več. Ves ostali čas, ko SE deluje pa pridelaš prav toliko energije, kot bi jo s 15 kVA razsmernikom in občutno več kot bi jo z nameščenimi 12,5 kWp paneli, kot je sedaj nazivna moč SE. Ker pa moč panelov prvo leto pade za 2% in potem vsako leto za 0,4..0,6% bo teh špic vsako leto manj.

Tak da- imaš kar OK narejeno- ne rabiš močnejših glavnih varovalk, pa pridelal boš več elektrike.
Ni mi jasno, zakaj omejitev oddane elektrike. Se elektro boji, da si bo nekdo dodatne panele priklopil, al kaj.
Pač, nisem iz el. stroke, pa sprašujem.
Vzrokov za omejevanje je več:
-v omrežje lahko pride le toliko energije, kot se ga iz njega odvzame
-po žici/kablu lahko teče omejena jakost toka
-transformator lahko pretvarja le omejeno energijo
Če se pri odvzemu/proizvodnji ti parametri porušijo lahko pride do izklopa dela omrežja in posledično so potem vsi priključeni na tistem delu brez elektrike, Lahko pa seveda v vsakem trenutku zaprosiš za večji odjem/oddajo. Če bodo tehnični pogoji bo pristojno elektro podjetje to tudi odobrilo.
Thumbs Up 
@bozgom.
Idea Idea Idea
(5.2.2020 ob 21:04)janko132 Napisal: @bozgom.
Idea Idea Idea

Zdravo. Mogoče sem na napačni strani, vseeno hvala. Rabim pomoč. Imam grid tie inverter kateri je serijsko zvezan kot je na sliki. Ali ni to napačno? Se ga bojim priklopit, da ga ne pokvarim.

Priložene datoteke Predogledne slike

Sicer se ne vidi kaj si priključil. Po sliki bi naj bilo desno enosmerna napetost iz panelov + in minus tako kot je označeno. Na levi pa dobiš izmenično napetost. Kaj ni bilo zraven kakšnih navodil?
(8.2.2020 ob 22:04)začasno Napisal: Sicer se ne vidi kaj si priključil. Po sliki bi naj bilo desno enosmerna napetost iz panelov + in minus tako kot je označeno. Na levi pa dobiš izmenično napetost. Kaj ni bilo zraven kakšnih navodil?

Hvala. Napačno sem posnel. To so vse priključki za dc stran. Sta namreč dvakrat priključka za sončne panele. Ni mi pa jasno, kako to da gre iz levega rdecega (+) naprej v inverter na pravilno +, iz desnega priključka (+), rdeči kabel pa gre naprej v inverter na -!  Pred namestitvijo sem namreč odprl sprednji pokrov inverterja, in vidim takole zvezano. Je pa 5kw inverter.
(8.2.2020 ob 22:30)Pavlinjo Napisal:
(8.2.2020 ob 22:04)začasno Napisal: Torej sta to dve veji torej polovico panelov na enega in pol na drugega. Vseeno ti priporočam, da še to pokomentira nekdo ki dela s temi inverterji.
Sicer se ne vidi kaj si priključil. Po sliki bi naj bilo desno enosmerna napetost iz panelov + in minus tako kot je označeno. Na levi pa dobiš izmenično napetost. Kaj ni bilo zraven kakšnih navodil?

Hvala. Napačno sem posnel. To so vse priključki za dc stran. Sta namreč dvakrat priključka za sončne panele. Ni mi pa jasno, kako to da gre iz levega rdecega (+) naprej v inverter na pravilno +, iz desnega priključka (+), rdeči kabel pa gre naprej v inverter na -!  Pred namestitvijo sem namreč odprl sprednji pokrov inverterja, in vidim takole zvezano. Je pa 5kw inverter.
1 ... 186 187 188 189 190 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi