PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
To bi pomenilo ravno to, kar si napisal @janko132, če bi seveda bilo res. Moč SE je omejena na 80% zakupljene moči zato te ne moreš preseči in posledično tak rele ni potreben. Lahko pa kaj več povedo tisti, kateri priklapljajo svojo SE v teh dneh.
Hvala @bozgom

@bosces, kako pa tebi kaže z SE? Priklopljena?
Pa si tudi moral po novem dodajat v omarico kakšno smerno zaščito, kot je napisal @matejm.
Pozdravljeni, imam eno mogoče ''noro'' vprašanje.

Glede na to da se elektrarna postavi na streho hiše in ponavadi so v nadstropju spalni prostori (sicer ponoči vem da ni sonca in elektrarna ''ne dela''). Obstaja kakršno koli ''sevanje'' od teh panelov, ki bi lahko dolgoročno povzročali kakšne glavobole ali kaj podobnega na ljudeh. Predvidevam da Wi-fi po hiši ima večje sevanje in telefoni ampak zanima me za elektrarno ali obstaja kakšno sevanje?

Hvala
Oh ne- še eden.
Če gledaš spekter elektromagnetnega valovanja opaziš zakonitost- čim krajša kot je valovna dolžina tem nevarnejše postaja sevanje. Paneli pa oddajajo enosmerni tok kjer je valovna dolžina neskončno dolga, torej je sevanje najmanj nevarno.
Raje se zamisli na anteno ob ušesu ko uporabljaš mobilca.
(3.2.2020 ob 21:06)janko132 Napisal: @bosces, kako pa tebi kaže z SE? Priklopljena?
Pa si tudi moral po novem dodajat v omarico kakšno smerno zaščito, kot je napisal @matejm.

Čist tko po kmečko, kaj potem to pomeni, da mi omejijo oddani tok v omrežje?
Npr. Imam SE 9 kw, oni mi omejijo, da lahko oddajam največ 8 kw. Če vso stvar pravilno zastopim. 
In če sonce bolj zažiga kakšen dan, bom hodil tipko not pritiskat, al kako si gospoda na elektru zamišlja to?

Verjetno da je to to kar sprašuješ...
Na zunanji omarici imam vgrajeno na vratih črno tipko s katero "resetiram" števec, ki vrže celo bajto iz štroma če pride do prevelike proizvodnje energije ali do prevelikega odjema. V števcu naj bi bili nastavljeni parametri glede na varovalke 3x25A. Tako so mi to obrazložili možje iz elektra. Slike omarice priložene če komu kaj prav pride...

Sicer pa mislim da v praksi ni tukaj problema če zunaj zažiga sonce in da bi ti ven metalo, saj sproti tudi porabljaš proizvedeno energijo (hadilniki, skrinje, klime itd..) tako da v omrežje pošiljaš samo preostanek oz višek...

Priložene datoteke Predogledne slike

A ni tako, da se tiste špice da "porezati" in da potem ni teh izpadov zaradi prevelike proizvodnje?
To je povsem običajen priklop hiše pa, če imaš SE ali je nimaš. Zaradi SE je dodano le tisto stikalo desno ob števcu.
(4.2.2020 ob 10:49)pentax Napisal: A ni tako, da se tiste špice da "porezati" in da potem ni teh izpadov zaradi prevelike proizvodnje?

Zakaj bi porezal?
Vklopiš nekaj porabnikov in pošiljaš manj v omrežje
Ah ja, kaj boš čakal ko bodo špice in bom vklapljal reči katere ne potrebujem, samo zato, da porabim? Še brez SE ne gledam kdaj kaj vklapljam, da bi pa potem, mi pa res ni tolk dolgcajt Big Grin .
@bosces, se ti zahvaljujem, tole me je zanimalo, ja. Se pravi, da imaš že priklopljeno in se že dela višek el. No ja, danes slabo, vsaj pri nas. So nevihte z dežjem in snegom, nič kaj primerni pogoji za SE.
(4.2.2020 ob 12:35)pentax Napisal: Ah ja, kaj boš čakal ko bodo špice in bom vklapljal reči katere ne potrebujem, samo zato, da porabim? Še brez SE ne gledam kdaj kaj vklapljam, da bi pa potem, mi pa res ni tolk dolgcajt Big Grin .
Si pa hecen........

Toplo vodo potrebuješ ali ne?
Če imaš električni bojler,  ga vklopiš ko imaš viške, pa ti ne bo metalo ven zaradi viškov.

No, če ti je ljubše vklapljati zaščito pred preobremenitvami, pač vklapljaj......
(4.2.2020 ob 12:35)pentax Napisal: Ah ja, kaj boš čakal ko bodo špice in bom vklapljal reči katere ne potrebujem, samo zato, da porabim? Še brez SE ne gledam kdaj kaj vklapljam, da bi pa potem, mi pa res ni tolk dolgcajt Big Grin .

Na inverterju lahko omejiš izhodno moč od 0...100%. To ti pride v poštev, če imaš npr. močnejši inverter kot je dovoljena maksimalna moč SE. Če pa imaš inverter moči 80% priključne moči (npr. pri 3x20A inverter moči 11 kVA) se ne rabiš ubadati z močmi, porabo...
(4.2.2020 ob 12:35)janko132 Napisal: @bosces, se ti zahvaljujem, tole me je zanimalo, ja. Se pravi, da imaš že priklopljeno in se že dela višek el. No ja, danes slabo, vsaj pri nas. So nevihte z dežjem in snegom, nič kaj primerni pogoji za SE.

Imam vse postavljeno in zmontirano vse v bistvu deluje ampak imam vgasnjeno. Počakati moram da mi pridejo narediti še meritve.
Naslednji torek pridejo pa iz elektra opraviti prevzem, potem pa začnemo proizvajati štrom Smile
A moc inverterja pove, koliko bo.max. moc SE?

Imamo 14 kwp SE in 12.5 kw inverter in še nisem videl 14 kwp trenutne moci.
(4.2.2020 ob 19:34)Blue30 Napisal: A moc inverterja pove, koliko bo.max. moc SE?

Imamo 14 kwp SE in 12.5 kw inverter in še nisem videl 14 kwp trenutne moci.

Moč se pove ali moč inverterja ali moč instaliranih kWp- kar je manjše. V tvojem primeru je nazivna moč 12,5 kVA. Če pa bi imel za 10 kWp panelov in enak inverter bi pa bila nazivna moč 10 kVA.

Če imaš naklon strehe med 30 in 35°in orientacijo jug potem lahko najvišje moči pričakuješ marca-aprila, ko bo jasno nebo in prodor kakšne polarne fronte. Moraš pa pogledati na koliko ti je omejen inverter (max. power), tako da mogoče nikoli ne boš videl 14 kW.
1 ... 185 186 187 188 189 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi