PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(29.1.2020 ob 19:23)matejm Napisal: ponavadi je potrebno   v PMO omaro   vgraditi glavo stikalo in pa smerno zaščito (ISKRA WM3), z bistabilnim relejem, kontaktorjem, ter na vrata PMO zmontirati tipko za ponovni vklop. Material za to je pa cca 250€.

Sem videl že kar precej SE za samooskrbo pa še nikoli niso zahtevali vgradnjo smernega releja. Nenazadnje, električni tok mora teči tako v omrežje kot vi hišo.
Je pa smerni rele nujen pri majhnih hidroelektrarnah z asinhronskim motorjem, da ti generator ne more delovati kot motor, če pade iz sinhronizma (okvara na turbini, nizek vodostaj...).
(29.1.2020 ob 19:27)pentax Napisal: čudno da tega noben monter SE ne omeni...pa menjava števca verjamem da ni nikjer vkalkulirana...čeprav ko sem od geni sonce dobil ponudbo, naj bi bilo vse vključeno, mogoče oni imajo to dejansko predvideno.

Ko sem nabiral ponudbe je bil na vseh vkalkuliran tudi dvosmerni števec in ves priklopni material. Upam, da se potem tega tudi držijo, da ni potem "jao, nisam, znao". Dodgy 
Ker vsi, ki sem jih kontaktiral za ponudbo SE, so prišli, poslikali, pogledali kako in kaj in skoraj enak material je bil potem na popisu.
(29.1.2020 ob 19:35)bozgom Napisal:
(29.1.2020 ob 19:23)matejm Napisal: ponavadi je potrebno   v PMO omaro   vgraditi glavo stikalo in pa smerno zaščito (ISKRA WM3), z bistabilnim relejem, kontaktorjem, ter na vrata PMO zmontirati tipko za ponovni vklop. Material za to je pa cca 250€.

Sem videl že kar precej SE za samooskrbo pa še nikoli niso zahtevali vgradnjo smernega releja. Nenazadnje, električni tok mora teči tako v omrežje kot vi hišo.
Je pa smerni rele nujen pri majhnih hidroelektrarnah z asinhronskim motorjem, da ti generator ne more delovati kot motor, če pade iz sinhronizma (okvara na turbini, nizek vodostaj...).

Ja so spremenili. Sedaj je obvezen. Merilnik električne energije WM3E6 v kombinaciji z bistabilnim stikalom predstavlja smerni omejilnik oddane delovne moči. Ima prednastavljeno funkcijo smerne zaščite za zaznavo prekoračitve maksimalno dovoljene oddane proizvedene moči iz obnovljivih virov v javno distribucijsko omrežje, kot je določeno v dopolnitvi pravilnika o samooskrbi. Javno omrežje pred oddano energijo ščiti kombinacija merilnika energije WM3E6 povezanega z odklopnim bistabilnim stikalom. Ko merilnik energije WM3E6, zazna prekoračeno vrednost limite in je ta prekoračena v časovnem intervalu ene minute v smeri javnega omrežja, merilnik odklopi priključno mesto od javnega omrežja. Ponovno povezavo na javno omrežje omogočimo z vklopno tipko. Ta se aktivira po 5 sekundni zakasnitvi od odklopa omrežja. Da ponovno priklopimo javno omrežje, tipko držimo pritisnjeno vsaj 3 sekunde.
Si ti to ziher?  Lahko prilepiš link do pravilnika?
SE za samooskrbo je priključena na notranjo inštalacijo objekta. Do KPMO, kjer so glavne varovalke in števec potem pelje en kabel. Če bo ta rele, zaradi prekoračitve izključil napajanje bo hiša brez elektrike. Ne bodo delali hladilniki, ne bo delovalo ogrevanje, prezračevanje v NEH hišah... v hiši so lahko starejši in bolni ljudje, doječki...

Zadnja sprememba pravilnika, katero sem našel ne govori nič o smernih relejih. Omejevalniki moči in tipka na KPMO so pa povsem običajen ukrep za omejevanje priključne moči pri nekaterih področnih elektro podjetjih (pri nas so pe dovolj varovalke). A to ni vezano na SE ampak na zakupljeno jakost glavnih varovalk in politike pristojnega elektro podjetja (v elektru Ljubljana vem da to imajo). 

PS ravno zaradi možnosti prekoračitve oddaje moči v omrežje je moč SE omejena na 80% zakupljene moči.
Zaradi teh trapastih pogojev Elektra o predstavitvi števca ven iz objekta pač pri meni najbrž ne bo elektrarne. Bodo pač se naprej v hišo hodili števec popisovat. Če bi dovolili v hišo postaviti števec, bi jim ga kupil in bi ga odčitavali daljinsko. Tako pa.....
Na strehi imam stender, 5m pod njim pa elektro omarico in števec
A zdaj naj pa (3?kable) vlecem čez celo hišo do roba parcele v novo omarico, hkrati pa se vedno nad paneli imam stender ki mi bo metal senco na panele. Jok brate odpade. 
Kar jokajte kako ne bomo do 2030 doseglji politične želje po zmanjšanju co2
Sonce naj sveti vsak dan!
Glej @Hanzi z johtanjem ne prideš nikamor. Tudi pri meni smo imeli na strehi konzolo in žice, pa števc na hodniku v pritličju. Ko se je elektrika spravljala v zemljo je moral vsak na roke prekopat od sosedove omarice do svoje. Pa še plačati je bilo treba nekaj za omarico z varovalkami na fasadi. Potem sem želel delati fasado pa me je motila omarica na fasadi- bil bi velik toplotni most. Elektro je zahteval, da jo prestavim na steber ob robu parcele. Tako sem imel poleg stroška fasade še strošek za nov števec, stikalno uro, zvezano KPMO omarico, kabel do notranje omarice...saj sem hkrati enofazni priklop spremenil v trifazni. Je pa steber, izkope in delo častil Elektro, ker so v omarici na moji fasadi bile priključene še tri hiše in ne zgolj moja.
Vse to je zahtevalo veliko dela in denarja. Če bi johtal...
Vsi ki imate na hiši "štender - konzolo", lahko prav tako vrnete elektro, da jim pošljete zahtevo za umik tega z vaše hiše. Kar naredi dodatne "velike" stroške. Mogoče bodo takrat malo drugačni pogoji za izvedbo prestavitve vašega števca.
Torej najprej pismeni zahtevek za umik omrežja iz vaše hiše, po določenem času na pogovor k vodji ne k lokalnemu rajonskemu monterju.
Bodo umaknil, pa bom lahko nehal pisati po pss ( odklop)
Sonce naj sveti vsak dan!
(29.1.2020 ob 19:54)matejm Napisal:  
Ja so spremenili. Sedaj je obvezen. Merilnik električne energije WM3E6 v kombinaciji z bistabilnim stikalom predstavlja smerni omejilnik oddane delovne moči. Ima prednastavljeno funkcijo smerne zaščite za zaznavo prekoračitve maksimalno dovoljene oddane proizvedene moči iz obnovljivih virov v javno distribucijsko omrežje, kot je določeno v dopolnitvi pravilnika o samooskrbi. Javno omrežje pred oddano energijo ščiti kombinacija merilnika energije WM3E6 povezanega z odklopnim bistabilnim stikalom. Ko merilnik energije WM3E6, zazna prekoračeno vrednost limite in je ta prekoračena v časovnem intervalu ene minute v smeri javnega omrežja, merilnik odklopi priključno mesto od javnega omrežja. Ponovno povezavo na javno omrežje omogočimo z vklopno tipko. Ta se aktivira po 5 sekundni zakasnitvi od odklopa omrežja. Da ponovno priklopimo javno omrežje, tipko držimo pritisnjeno vsaj 3 sekunde.

Čist tko po kmečko, kaj potem to pomeni, da mi omejijo oddani tok v omrežje?
Npr. Imam SE 9 kw, oni mi omejijo, da lahko oddajam največ 8 kw. Če vso stvar pravilno zastopim.
In če sonce bolj zažiga kakšen dan, bom hodil tipko not pritiskat, al kako si gospoda na elektru zamišlja to?
Naj mi prosim, nekdo iz foha to razloži.
Hvala.
Koliko so kaj aktualne cene za 5kW sončno elektrarno (od papirov do delovanja)?
5 kw elektrarna je ekonomsko danes manj upravičena. Mogoče počakajte do leta 2023 prihajajo baterije in potem boste na vrsti uporabniki s tako majhno letno porabo ali pa povečajte porabo elektrike, mogoče ogrevanje in prevozno sredstvo na elektriko.  
Danes je idealno_
Priključna moč objekta / nazivna moč elektrarne
3X20A -11kw elektrarna,
3X25A -13,6kw elektrarna
3X32A -17 kw elektrarna
3X35A -19,3 kw elektrarna
3X50A - 27,6kw elektrarna
3X63A- 34kw elektrarna
Pred vami lestvica kompletne samooskrbe.
To so nazivna moči elektrarn in toliko tudi lahko oddajate v omrežje.
Glede na nazivno moč na soglasju vam pripada tudi subvencija X 180 EUR na kW.

Navidezna moč elektrarne je moč na generatorskem polju panelov, ki je lahko večja do 130%.
Vse je mogoče, povečevati, zmanjševati priključne moči in tako dobiti najboljšo rešitev.
So še druge tehnične rešitve notranje regulacije, kjer priključnih moči ni potrebni drastično povečevati.
Več na ZS, kjer vam bomo dali naslov do našega podjetja, da ne bo reklam, zagotovo pa rešimo vsa vprašanja v zvezi z SE.
Pozdravljeni

Ima kdo kakšne izkušnje glede SE in električno centralno peč? Mi se zdaj odločamo med tem in TČ. Gre pa za novo gradnjo 120 m2. Bil bi vesel vsakega nasveta. 

Matej
Za to ne rabiš izkušenj. Rabiš le pridelane el. energije s SE imeti več od odvzete iz omrežja...pri novogradnji ne bi smelo bit to problem, ker bo poraba s pečjo za to kvadraturo dosti nizka in boš pridelal toliko  s SE, če vgradiš pravo velikost.
(29.1.2020 ob 19:54)matejm Napisal:
(29.1.2020 ob 19:35)bozgom Napisal:

Čist tko po kmečko, kaj potem to pomeni, da mi omejijo oddani tok v omrežje?
Npr. Imam SE 9 kw, oni mi omejijo, da lahko oddajam največ 8 kw. Če vso stvar pravilno zastopim.
In če sonce bolj zažiga kakšen dan, bom hodil tipko not pritiskat, al kako si gospoda na elektru zamišlja to?
Naj mi prosim, nekdo iz foha to razloži.
Hvala.
Do sedaj nič odziva, pa sprašujem še enkrat.
Vsi ki imate na hiši "štender - konzolo", lahko prav tako vrnete elektro, da jim pošljete zahtevo za umik tega z vaše hiše. Kar naredi dodatne "velike" stroške. Mogoče bodo takrat malo drugačni pogoji za izvedbo prestavitve vašega števca.
Torej najprej pismeni zahtevek za umik omrežja iz vaše hiše, po določenem času na pogovor k vodji ne k lokalnemu rajonskemu monterju.
1 ... 184 185 186 187 188 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi