Objave: 4
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni. Ker redno berem odlične članke,forume itd, sem se odločil da vas povprašam sledeče,ker z očetom partnerke ne prideva skupaj. 2 leti nazaj smo prenovili kurilnico, nova peč centrometal na pelete,inštalacije kolikor je bilo potrebnih novo, obtočna črplaka je ostala stara saj je odlična, Grundfos. Tu pa se pojavi vprašanje. Na črpalki je gumb,s katerim izbiraš hitrost pretoka vode, 1 najpočasnejše, 3 najhitrejše. Ob montaži nam je monter rekel,oz meni,naj bo črpalka ves čas na 3, a sedaj oče vztraja da ne,da je vseeno itd itd... ne da mi se prerekati z njim... kaj pomeni v praksi za peč, toploto hiše ( ogrevata se 2x po 110m2) peč je 35kw. Ali bo kvaliteta toplote enaka,poraba peletov manjša/večja oz mnenja... Hvala vnaprej vsem . lp . Roman
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Koliko praviš da si star?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 1137
Teme: 20
Ocena:
0
črpalko daj na 1 in odpri vse radiatorje v hiši.
Temperaturi dovodne in odvodne cevi radiatorjev v najvišjem nadstropju se ne smeta občutno razlikovati - probaj z roko.
Če je ena cev vroča, druga hladna, daj črpalko na 2 in ponovi eksperiment.
Če je ena cev vroča, druga hladna, daj črpalko na 3 in ponovi eksperiment.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Včasih so znali tako naredit, da je tekla brez črpalk, zdaj bo kmalu treba elektrarno za črpalko postaviti.... Če potratna črpalka (100w)dela 24/7 porabi za svoje delovanje toliko denarja kot varčna hiša za ogrevanje s TC.
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 1193
Teme: 0
Ocena:
0
(poka cev, vsako sekundo,cca dokler ni vroč radiator)
Zaradi termičnih raztezov se zadeve (radiator , cevi ) širijo in krčijo.
Ali ste kaj na novo pričvrstili, cevi radiatorje, "zafrajhali" itd ..
Morda samo zategnili kako nosilno objemko..
Nov radiator z drugimi nosilci...
Razmišljaj v tej smeri 99 % je nekaj takega..
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
29.1.2020 ob 23:57
(*Zadnja sprememba objave: 29.1.2020 ob 23:59 uporabnik csamo001.)
Če način ogrevanja ni TČ, potem načeloma ni toliko pomembno na kateri hitrosti je obtočna. Osebno bi se ravnal po tem, da šumnost radiatorjev ni moteča, da so prostori enakomerno ogreti na želeni temperaturi in da so radiatorji enakomerno pregreti in ne prevroči. Slednje gre sicer skupaj z visoko hitrostjo obtočne črpalke, ampak mlačni radiatorji so bolj osebna preferenca, ker mi žareči kosi aluminija v stanovanju pač niso pri srcu, s povečanjem hitrosti pa efektivno povečaš ogrevalno površino oziroma je ta bolj enakomerno ogreta. Na koncu gre tudi za to, da so stene enakomerno in zlasti konstantno ogrete, ampak to je bolj vprašanje konstantnega ali kampanjskega ogrevanja.
Pokanje pa je vedno posledica raztezkov kovine zaradi spremembe temperature, posledično pa je potrebno poiskati vzrok, zakaj točno in samo na enem mestu prihaja do nihanj temperature.
Nenazadnje je lahko kriva tudi nizka hitrost obtočne, ki samo občasno spravi toplo vodo do skrajnega konca ogrevalnega sistema. Lahko je tudi premalo vode v sistemu in je skrajni konec radiatorja na suhem. Pa še kaj bi se verjetno našlo.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Pokanje radiatorjev je po mojem mnenju posledica kampanjskega ogrevanja
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
30.1.2020 ob 09:51
(*Zadnja sprememba objave: 30.1.2020 ob 09:52 uporabnik xavi.)
Pri toplotni črpalki velja pravilo, da OČ dela na maksimalno, ker se s tem poveča moč radiatorjev, posledično nižja temp. vtoka, boljši COP. Če ima to pri peletih kaj haska težko rečem, verjetno ne. Je pa dejstvo, da je pri meni pokalo po radiatorjih konstantno pri starem sistemu ogrevanja kar je bilo povezano z kampanjskim ogrevanjem in bistveno višjimi temp. obtočne vode. Pri ogrevanju z in 24 urnim ogrevanjemTČ so ti problemi izginil.
Na spletu se dobijo zelo ugodno varčne obtočne črpalke (Fery ima izkušnje z njimi), pa mogoče zamenjaš, goniš na max.in znižaš temp. vtoka. Mogoče boš celo kaj prišparal pri peletih, pa pokalo več ne bo. Občutek živet v hiši, ki se ogreva 24 ur pa je neprecenljiv.
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Imam TČ in 300 l zalogovnik. Za krogotok zalogovnik radiatorji imam OČ Seltron OEP katera ima možnost avtomatskega delovanja, ročno prilagojenega delovanja za talno ali radiatorsko ogrevanje in pa povsem ročno tri stopenjsko delovanje. Sem jo nastavil na avtomatsko delovanje pa mi je od lanskih 30-35 W letos padla moč na 22-26 W. Klima v prostoru je povsem ustrezala. Pol pa sem jo pred 14. dnevi dal na max za radiatorje. Moč je narasla na 44 -46 W (skoraj 100% več). Klima v prostorih ni nič drugačna. Diagrami TČ niso nič drugačni. Poraba na števcu se ni opazno spremenila...
Če mi sedaj OČ pošilja več toplote v radiatorje se pač bolj priprejo termostatski ventili. V dnevni sobi kjer pa je termostatsko ventil na max. pa je temperatura v identičnih okvirjih kot prej. Razen 15 kWh več porabljene električne energije na mesec ne vidim nobene druge razlike.