PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka IVT Ax09

Ocena teme:
  • Glasov: 1 - Povprečje: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ni tako hudo defrostanje, kot pravite. Pa ne da je nedolžno, ampak...
Samo, moja ni zabremzana do 65%, ampak je zabremzana na 53%.
Se pa vidi, da v kolikor je bolj obremenjena (2. defrost), se dolgo pobira, če ni, je kojci nazaj (1. defrost).
Se pravi, bi moral, vsaj jaz, narediti logiko, ki ustavi ogrevanje hiše za 5 minut min po defrostu in greje le zalogovnik. Če bi lovil desetinke evra.

Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
(8.1.2020 ob 16:43)Energetik81 Napisal: Sicer bo sassapo povedal, ampak mislim da greje kompresor le zato, da je olje toplo. Tekoča faza hladiva itak sedi v akumulatorju oz. separatorju para/tekočina.
Verjetno imaš prav, sam pač govorim iz lastnih izkušenj. Sem v službi sodeloval pri zagonu dveh  industrijskih hladilnikov  pa so me izvajalci posebej opozorili na majhen grelec moči kakšnih 150 W, kateri mora nenehno delovati, da v kompresor ne pride tekočina, kar bi lahko povzročilo njegovo uničenje. 
Se kompresor povsem kako izprazni, ko se zaustavi TČ ali mogoče v njem ali dovodnih ceveh ostane še kaj plina, kateri bi se lahko utekočinil?

(8.1.2020 ob 16:32)FAE Napisal: sem šel gledat pri svoji na radiatorjih, pri -10C defrost traja celoten proces od tdv40C - defrost- do vzpostavitve nazaj tdv40C točno 16.minut, samo odtajanje pa tako, kot je Fery objavil videoposnetek, nekje 3.min, zelo hitro in učinkovito, spodaj na pladnju pri luknah ni sledu o kakšnih kapnikih ali svečah, pa mi deftosta ponoči sploh danes pri -10C na 1h, na travniku kamor kondenzat odteka je prava ledena plošča....

Sicer pa- vsako uro en defrost po 3 minute ali 7 defrostov dnevno po 10 minut nanese povsem enako- tam 70 minut za defroste. Le da se pri krajših defrostih  več dogaja Smile
(16.12.2019 ob 23:46)csamo001 Napisal: Kratek povzetek današnjega dne: od jutranjih defrostov do popoldanskega taktiranja. V tem trenutku naj bi bilo v MB 14 stopinj...

(8.1.2020 ob 16:38)Fery Napisal: Hmmm, pri minus 10 ti nonstop defrosta!? Ajde enkrat.

Jp moja od 22.00 pa do 8.00 4 defrosti.Popolnoma drugačna slika je bila novembra ko so bili defrosti na 45 min.traja pa tako kot ste že pogruntali cca 3 min odtajuje ,da pride nazaj potrebuje prim meni še priblino toliko.Dela na max 65 %
(8.1.2020 ob 16:43)Energetik81 Napisal:
(8.1.2020 ob 15:59)bozgom Napisal:
(8.1.2020 ob 15:47)Fery Napisal: Evo, če koga zanima. Ker zadnje čase kar dosti počiva.
Pozimi je to njena lastna poraba. Med 700 in 750 Wh dnevno.
Poleti je ogrevanja kompresorja seveda manj.

Zakaj bi bilo poleti ogrevanje kompresorja manj? Dejansko ga je še več, ker TČ obratuje manj ur. Namen grelca je, da plin ostane pred kompresorjem v plinastem stanju, zato grelec vseskozi deluje- nima kakšnega termostata kateri bi ga izključil.

Sicer bo sassapo povedal, ampak mislim da greje kompresor le zato, da je olje toplo. Tekoča faza hladiva itak sedi v akumulatorju oz. separatorju para/tekočina.

Tlaki se izenačijo, plin pa kondenzira v najhladnješem delu.
Tudi ko je zadeva "varno zaustavljena", se ob dvigu zunanje temperature zaradi koncentrirane mase nazadnje segreje kompresor.
Kako bi lahko šlo dalje je jasno, gretje kompresorja to prepreči.
(8.1.2020 ob 16:38)Fery Napisal: Hmmm, pri minus 10 ti nonstop defrosta!? Ajde enkrat.

Tako mi to izgleda danes od jutranjega zagona ob 5:00 ...

Ampak nisi imel minus 10.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ne, to pa ne. Zjutraj okoli -6, čez dan okoli +6.
(8.1.2020 ob 15:54)bozgom Napisal: Sem šel gledat zgodovino defrostov pa pri meni trajajo od nekje 7 pa vse do 15 min. Je pa v ta čas zajet celoten čas od vklopa zahteva po defrostu pa do povrnitve v normalno stanje. Ker bi naj bila IVT sorodne krvi z mojo močno dvomim v trajanje celotnega cikla defrosta 3 min. Če se pogleda čas za preklop ventila in spremembe moči na kompresorju... potem za samo ogrevanje satja in taljenje ledu ostane zgolj nekaj 10 sekund. Le kakšna toplotna energija bi bila potrebna, da bi v tem času dovolj ogrela celotno maso uparjalnika in stalila led med satjem?
Lahko pa, da se tiste 3 min zgolj odtaljuje, ostalo v celotnem ciklu defrosta pa se zanemari.

Sorodstvenih vezi s tvojo, pa tukaj res ni nobenih.
Omenjena naprava, deluje tudi med odtaljevanjem kot klimatska naprava, kjer v notranji enoti praktično ni nobene energije in mora večino dela opraviti kompresor.
Zato so defrosti tako hitri in za materiale zelo obremenjajoči.
Sam ravnokar testiram goljufanje odprtosti ETEX ventila med defrostom, kar kot kaže ne bo problem, bo pa večji problem prepričat kompresor, da med odtajanji deluje na minimumu.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ivt imam nastavljeno na 65%, kjer imam dT 5° proti koncu defrosta je dT tudi 10°. Pri 65% moci mi kaze kalorimeter okoli 6 kwh dv40° pv35°. Proti koncu defrosta doseze hladilno moc nad 10kwh. Verjamem, da hiter defrost ni najbolsi za materiale, vendar defrost ki traja 10min pa tudi malce zmanjsa grelno moc naprave. In taksna naprava mora dlje casa delati na visjih obratih da doseze zeljen sp, kar pomeni hitrejse sreženje.
Temperatura katerega je bolj primerna za uravnavanje moči naše ivt? Dv ali pv?
dobro vprašanje, morda sassapo kaj na to temo napiše, veliko vpliva ima sama hidravlična povezava, talno ali radiatorji, velikost sistema, itd. sam sem 3.x prestavil tipalo, sedaj imam na dv, se mi zdi da se toplotna najmanj "zaletava", ko bo čas dopuščal poizkusim še z regulacijo pv...
sassapo zagovarja tipalo na PV, kolikor razumem.
Je pa potrebno biti previden v primeru višjih temperatur, da DV ne zleti prek meje.
Na DV varnostni termostat, ki naj bo nastavljen na max 55°C, na PV delovni termostat z nastavljivo diferenco, katera naj bo okoli 3 -10K v primeru radiatorjev in 1-2K v primeru talnega. Pravilno nastavljena diferenca je v celoti odvisna od hiše št. radiatorjev, celotne količine vode in toplotnih izgub.

(9.1.2020 ob 00:26)tadej90 Napisal: Ivt imam nastavljeno na 65%, kjer imam dT 5° proti koncu defrosta je dT tudi 10°. Pri 65% moci mi kaze kalorimeter okoli 6 kwh dv40° pv35°. Proti koncu defrosta doseze hladilno moc nad 10kwh. Verjamem, da hiter defrost ni najbolsi za materiale, vendar defrost ki traja 10min pa tudi malce zmanjsa grelno moc naprave. In taksna naprava mora dlje casa delati na visjih obratih da doseze zeljen sp, kar pomeni hitrejse sreženje.

Izvajanje defrosta s tako veliko močjo in priprtim ETEX ventilom nikakor ni ok. Je tudi eden od poglavitnih razlogov za pokanje izmenjevalcev na teh napravah.
Japanerji so tukaj naredili veliki kiks. Kaj veš, morda je ravno to razlog, da je IVT te naprave umaknil iz prodaje.
Kakorkoli! Zelo pazite na pretok, kateri naj bo vedno vsaj blizu 1m3/h
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ti si na radiatorjih, FAE?

(9.1.2020 ob 09:43)sassapo Napisal: Na DV varnostni termostat, ki naj bo nastavljen na max 55°C, na PV delovni termostat z nastavljivo diferenco, katera naj bo okoli 3 -10K v primeru radiatorjev in 1-2K v primeru talnega. Pravilno nastavljena diferenca je v celoti odvisna od hiše št. radiatorjev, celotne količine vode in toplotnih izgub.

(9.1.2020 ob 00:26)tadej90 Napisal: Ivt imam nastavljeno na 65%, kjer imam dT 5° proti koncu defrosta je dT tudi 10°. Pri 65% moci mi kaze kalorimeter okoli 6 kwh dv40° pv35°. Proti koncu defrosta doseze hladilno moc nad 10kwh. Verjamem, da hiter defrost ni najbolsi za materiale, vendar defrost ki traja 10min pa tudi malce zmanjsa grelno moc naprave. In taksna naprava mora dlje casa delati na visjih obratih da doseze zeljen sp, kar pomeni hitrejse sreženje.

Izvajanje defrosta s tako veliko močjo in priprtim ETEX ventilom nikakor ni ok. Je tudi eden od poglavitnih razlogov za pokanje izmenjevalcev na teh napravah.
Japanerji so tukaj naredili veliki kiks. Kaj veš, morda je ravno to razlog, da je IVT te naprave umaknil iz prodaje.
Kakorkoli! Zelo pazite na pretok, kateri naj bo vedno vsaj blizu 1m3/h

Hja, velika moč pri defrostu...., ampak kaj pa lahko sploh narediš?
Tudi če zmanjšaš moč v fazi defrosta preko A1-A3 vhodov, ali to IVT takrat sploh upošteva?

Kaj pa v resnici naredi tista prestavitev switcha za defroste v vlažnem okolju, Sassapo? Si kaj testiral?
Na defroste nima nastavitev moči nobenega vpliva.
ETEX sem že nagruntal kako goljufati. Z močjo kompresorja se še ukvarjam, nekaj malega vpliva na frekvenco motorja ima temp. tipalo v kondenzatorju. če le tega goljufaš na navidezno temp. npr. 50°C, pamet misli, da ima tako toplo vodo za defrost, pa kompresorja ne nažene na polno.
Ne, še nisem tako daleč, mašine še nimam montirane.
Po vseh predelavah je mašina še vedno v delavnici, saj mi gre tale pretirana moč hlajenja med defrosti prekleto na k....
1 ... 422 423 424 425 426 ... 541 Pojdi na stran 
Iskanje po temi