PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka IVT Ax09

Ocena teme:
  • Glasov: 1 - Povprečje: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(5.1.2020 ob 18:29)Fantocci Napisal: Zakaj bi to sploh počel? A nisi že večkrat povdaril, da ti kitajka čisto OK dela?
Če imaš IVT viška jo pač daj na čakanje.
Po Murphyju potem kitajka ne bo nikoli crknila Smile

Rad bi probal kako dela Ivt-jka ker je res tiha in bom še primerjal porabo. Ja pa kitajska deluje že 8 leto. Pač je on/off me pa moti sam veliki zagonski tok in kar glasna je. Cena je bila takrat zelo ugodna in se je že izplačala.
Ivt-jko bom pa krmilil z unitronics jazz plc krmilnikom ker ga pač že imam.
Danes je, če se ne motim prvič, zgodilo, da je prišlo do defrosta ravno v času, ko bi morala iti TČ po urniku v mirovanje. Nastavitev na krmilju imam sicer, da se obtočna izklopi 10 minut po izklopu TČ, dejansko pa je zdaj trajalo 13 minut. Običajno namreč defrost traja tu nekje do 3 minut. Krmilje torej opravlja svojo zaščitno funkcijo.

Ne vem pa točno kaj se v tem času dogaja s kompresorjem; iz grafov je za videt, da bi miroval, ampak mislim, da je komunikacija tu enosmerna, od krmilja proti toplotni. In posledično ne vem, če interna logika TČ povozi krmilje in dejansko še dvigne obrate kompresorja oziroma v kakšni meri jih dvigne.
Vidim, da imajo nekatere TČ možnost nastavitve, da v trenutku defrosta črpa toplotno energijo iz bojlerja. Pač večja zaloga energije, če si na radiatorjih in nimaš zalogovnika.

Morda bi bilo dobro predvideti to možnost tudi v softverju za krmilnik IVT. Izvedba ni problem: podatek o začetku defrosta itak dobiš iz IVT pa v tistem trenutku preklopiš še 3-potnega. Sam bom dal to kot izbirni parameter na ekranček.
(aktualno pač za tiste, ki so z IVT na radiatorjih, nimajo zalogovnika, SV pa ogrevajo z njo).
Evo, če koga zanima. Ker zadnje čase kar dosti počiva.
Pozimi je to njena lastna poraba. Med 700 in 750 Wh dnevno.
Poleti je ogrevanja kompresorja seveda manj.

(8.1.2020 ob 15:24)csamo001 Napisal: Ne vem pa točno kaj se v tem času dogaja s kompresorjem; iz grafov je za videt, da bi miroval, ampak mislim, da je komunikacija tu enosmerna, od krmilja proti toplotni. In posledično ne vem, če interna logika TČ povozi krmilje in dejansko še dvigne obrate kompresorja oziroma v kakšni meri jih dvigne.
Misliš na 100%? Ja, ravno to naredi. Tisti A-ji v takem momentu ne obstajajo.
Ali kaj sprašuješ?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Sem šel gledat zgodovino defrostov pa pri meni trajajo od nekje 7 pa vse do 15 min. Je pa v ta čas zajet celoten čas od vklopa zahteva po defrostu pa do povrnitve v normalno stanje. Ker bi naj bila IVT sorodne krvi z mojo močno dvomim v trajanje celotnega cikla defrosta 3 min. Če se pogleda čas za preklop ventila in spremembe moči na kompresorju... potem za samo ogrevanje satja in taljenje ledu ostane zgolj nekaj 10 sekund. Le kakšna toplotna energija bi bila potrebna, da bi v tem času dovolj ogrela celotno maso uparjalnika in stalila led med satjem?
Lahko pa, da se tiste 3 min zgolj odtaljuje, ostalo v celotnem ciklu defrosta pa se zanemari.
Najbrz bo to, ker tudi meni se 3 minute zdi zelo malo. Pri nas celoten defrost traja nekje 5-6 minut. Tudi sicer prehitri defrosti niso najboljsi, vsaj tako je bilo govora tukaj, mislim, da za starejse Zubadane.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
(8.1.2020 ob 15:47)Fery Napisal: Evo, če koga zanima. Ker zadnje čase kar dosti počiva.

Zakaj bi bilo poleti ogrevanje kompresorja manj? Dejansko ga je še več, ker TČ obratuje manj ur. Namen grelca je, da plin ostane pred kompresorjem v plinastem stanju, zato grelec vseskozi deluje- nima kakšnega termostata kateri bi ga izključil.
Ivtjka defrost označi z ustreznim stanjem na izhodnih kontaktih, kar res traja nekje 3 minute.
Ne, defrost je kar tri minute. Celo video sem pripopal par strani nazaj.

Poraba v prostem teku je, če nisi opazil, za 24 ur. Pri nočnih minus 5 in dnevnih 5.
Ampak verjetno imaš prav. 10 stopinjske razlike zunanje temperature ni opaziti. Očitno ciklira brez upoštevanja le te.

Evo, kompleten.
https://www.youtube.com/watch?v=DhPM6rCTzZ8&t=8s
Pri defrostu najprej v 5÷10sek. zmanjša moč/vrtljaje kompresorja, nato ustavi ventilator in preklopi 4potnega, spet doda gas, odtali do konca, vklopi ventilator in spet preklopi 4potnega, začne dodajat moč (porabo), naredi s porabo prenihaj navzgor in končno se začne spet stabilizirat okrog delovne točke kar se porabe in hitroti kompresorja tiče.
Časovne razlike so opazne le kar se samega odtajanja tiče, od slabe pol minute do nekih 3 minut, odvisno od količine ledu (na osnovi tlaka vidi temperaturo reber, tako ve kdaj je odtaljena) in zunanje temperature.

Opisano velja za kontinuirano delo v fiksni brzini pri višjih Tdv (radiatorji), kjer ima zaradi toplejše vode med defrostom nižjo porabo kot pri talnem.
sem šel gledat pri svoji na radiatorjih, pri -10C defrost traja celoten proces od tdv40C - defrost- do vzpostavitve nazaj tdv40C točno 16.minut, samo odtajanje pa tako, kot je Fery objavil videoposnetek, nekje 3.min, zelo hitro in učinkovito, spodaj na pladnju pri luknah ni sledu o kakšnih kapnikih ali svečah, pa mi deftosta ponoči sploh danes pri -10C na 1h, na travniku kamor kondenzat odteka je prava ledena plošča....
Iz opazovanja in grafov lahko tudi jaz potrdim, da je defrost tu nekje ranga 3 minut - torej od trenutka, ko ustavi ogrevanje, pa do trenutka, ko se satje uparjalnika odtali in se spet obrne ventilator, ki v zrak spusti tisti oblak pare.

Če pa govorimo o tem kako dolgo učinki defrosta vplivajo na temperaturo dvižnega voda, da se ta spet v popolnosti vrne na raven izpred odtaljevanja, pa je to spet nekaj drugega. In tu je odgovor med drugim odvisen tudi od tega na kakšni modulaciji po odtaljevanju dela TČ. Moja je recimo omejena na 60% in bo ob odpravi te omejitve skoraj gotovo hitreje spet ujela dvižni vod.
Hmmm, pri minus 10 ti nonstop defrosta!? Ajde enkrat.
(8.1.2020 ob 15:59)bozgom Napisal:
(8.1.2020 ob 15:47)Fery Napisal: Evo, če koga zanima. Ker zadnje čase kar dosti počiva.

Zakaj bi bilo poleti ogrevanje kompresorja manj? Dejansko ga je še več, ker TČ obratuje manj ur. Namen grelca je, da plin ostane pred kompresorjem v plinastem stanju, zato grelec vseskozi deluje- nima kakšnega termostata kateri bi ga izključil.

Sicer bo sassapo povedal, ampak mislim da greje kompresor le zato, da je olje toplo. Tekoča faza hladiva itak sedi v akumulatorju oz. separatorju para/tekočina.
(8.1.2020 ob 16:38)Fery Napisal: Hmmm, pri minus 10 ti nonstop defrosta!? Ajde enkrat.

Skoraj vsako uro (na 1,5h), ponoci je bila visoka vlaznost... prejšne dni z nizko vlago tam nekje na 2,5h - 3h, pomoje če bi jo imel na talnem z 10C manjšem tdv bi bil čas med defrosti identičen...
ne mi rečt, da pri vas skoraj ne defrosta?  Angry  Big Grin
se dobro spomnim časov z ogrevanjem našega štuka z 2x. klimami Micka FH - VEHZ nordic variantami do -25C z vbrizgom, in se je dogajalo podobno z defrosti, nikoli npr. 5h brez defrosta pri večjih minusih...

Priložene datoteke Predogledne slike

1 ... 421 422 423 424 425 ... 541 Pojdi na stran 
Iskanje po temi