PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri monoblok preko izmenjevalca

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(18.11.2019 ob 22:55)csamo001 Napisal: Bom v globoki zimi naredil kak test z daljšim izklopom čez noč, ampak kot sem večkrat ugotavljal ob nočnih izklopih: tudi ob zelo mrzlem jutru se v primeru, da ni kakšne zapore kroženja ogrevalne vode, temperatura vode v TČ oziroma izmenjevalniku niti približno ne spusti na temperaturo zraka.

Za daljši izpade elektrike je pa po mojem ne glede na vir ogrevanja dobro imeti kak varnostni protokol obveščanja po appu, mailu, SMS-u, itd.

To, al pa taščo doma.  Cool
Ne rabiš. Pri minus deset se obtočna užge vsake 4 ure za 15 sekund, pri bolj kot ne, slabo izoliranih ceveh. Termostat jo užge ko temperatura na cevi pade na 3 stopinje in izklopi ko se cev segreje na 10 stopinj.
Ob dejstvu, da je toplotna odrezana s krogličnim ventilom, medtem ko ne dela. Se pravi ni popolnoma nič pasivnega ogrevanja.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Bolj razmišljam o scenariju, ko te dejansko kak teden ali dva ni doma. Pa si v tistem cajtu na karibih. Pa nimaš niti enega prijatelja, ki bi ti SMS napisal, da v SLO že tri dni ni štroma. Pa...

Tako kot si napisal: tu se po mojem preveč paničari.
(19.11.2019 ob 11:08)csamo001 Napisal: Bolj razmišljam o scenariju, ko te dejansko kak teden ali dva ni doma. Pa si v tistem cajtu na karibih. Pa nimaš niti enega prijatelja, ki bi ti SMS napisal, da v SLO že tri dni ni štroma. Pa...

A si povedal šjori, kaj vse je treba, če te kap rukne čez 5 minut?
Če verjameš ali ne, bodo zatvojci tudi brez tebe nekako preživeli. Ali pa če ne. Ti se ne boš več sekiral.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
(19.11.2019 ob 11:08)csamo001 Napisal: Bolj razmišljam o scenariju, ko te dejansko kak teden ali dva ni doma. Pa si v tistem cajtu na karibih. Pa nimaš niti enega prijatelja, ki bi ti SMS napisal, da v SLO že tri dni ni štroma. Pa...

V takem primeru je itak boljše, da ne dobiš tak SMS. Za svojo TČ itak ne moreš narediti nič, imel pa bi pokvarjen dopust, ko bi se sekiral za TČ. Angel Angel
(19.11.2019 ob 11:24)Fery Napisal:

A si povedal šjori, kaj vse je treba, če te kap rukne čez 5 minut?
Če verjameš ali ne, bodo zatvojci tudi brez tebe nekako preživeli. Ali pa če ne. Ti se ne boš več sekiral.

Heh, se popolnoma strinjam. Imam eno tako v familiji, ki misli, da se bo naslednji dan, ko nje več ne bo, svet ustavil. Pa bolj kot poskušaš razložit, da ne bo armagedona, manj pride skozi...
Ja, ja, jaz tudi poleti na morju razmišljam kak bo tč preživela mraz, ko pač bo... Glejte, ne paničarite preveč okoli tega, so bolj pomembne druge stvari kot te naše kište. Bi pa se tudi jaz lotil izdelave takega projekta, če .... Eh, klinc, 300l bojler moram nabavit za tč, da ji ne bo dolgčas.
(19.11.2019 ob 10:44)Fantocci Napisal:
(18.11.2019 ob 13:21)sassapo Napisal: 12V grelna folija nalepljena na izmenjevalec v kombinaciji preciznega termostata katerega tipalo enako prilepimo na izmenjevalec, se mi zdi še najboljša rešitev. Akumulator izberemo po želji in zahtevah avtonomije.

Imaš kakšno sliko te izvedbe? Katero folijo in kam jo prilepiti, saj pretoka zraka ne smeš omejit.
folija za ročke na motociklih. za 3€ dobiš 2 kom pri kitajcih, so 10-15 w in cca 10x13 cm. ne rabiš limat, dovolj je da se nasloni na izmenjevalec (plin-voda, sej se zastopmo?) in z zunanje strani daš čez eno fliko armafleksa da ti preveč toplote ne uhaja. vse skup spneš s par tadolgih vezic. potem poiščeš en DC 12V termostat na kitajskem 4-5€, en 120 Ah svinčev aku, ki bo pa drag, kjerkoli ga kupiš. tipalo termostata vtakneš pod armafleks, ampak ne direkt pod folijo in zvežeš še tista dva drata za napajanje. vleklo bo cca 1 amper ko bo grelo in cca 50 mA ko ne bo (digitalni termostat eno malenkost rabi zase).
cenovno je pa praktično enako, kot bi dal antifriz (zarad akumulatorja). spodoben AGM aku pride ene 220-240€ za 120 Ah, navadni startni pa cca 150€ za isto kapaciteto. Ker se svinčeve akuje najraje ne prazni pod 50%, bi rekli da to nudi cca 60 ur gretja na varni strani, to pomeni preživetje cca 80-100 ur, recimo cele 3-4 dni. če pa akuja ne šparamo pa 6-8 dni ali 2-3 dni pri ekstremnem hladu, če aku prej zaradi mraza ne počepne.
Hvala za informacije, sedaj je vse jasno.

50% izpraznjenja pa je že zg. meja za večino AGM akumulatorjev (le nekateri najboljši GEL grejo do 30% preostanka); bi rekel da je za navadne svinčene ta številka precej višja (slabša), če mu želiš dobro na dolgi rok (da ne bo mrknil ravno takrat, ko ga rabiš).
Jaz bi pri svinčenih računal le nekje na 20% uporabne kapacitete, torej da mu ostane 80%.

Če gledam tole:
https://www.conrad.si/samolepilna-ogreva...-mm-thermo

...piše da ima 115°C na površini. Za armaflex sem našel podatek max. 110°C, tako da smo že malce nad mejo, če bi ga želel dati preko kot izolacijo.

Mogoče kaj takega, že ima silikon preko: https://www.ebay.com/itm/Silicone-Heatin...0005.m1851
Ta folija se lahko toliko segreje prosta. Takoj ko jo nalepimo na izmenjevalec pa skoraj ni čutit, da deluje, saj vso temp. prenaša na izmenjevalec.
Takšen AKU ne bomo ciklično polnili in praznili, ampak ga imamo za izreden primer, kateri se ne zgodi prav velikokrat. Tudi če nam ga enkrat, dvakrat ali trikrat v cca 8ih letih izprazni ne bo hudega. Važno je samo, da ne pustimo praznega, ampak ga takoj napolnimo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Obstaja več vrst svinčevih akumulatorjev. Tisti, katerega imamo za start avtomobila ni primeren za zasilno napajanje. Biti mora trakcijski ali solarni. Svinčev akumulator lahko priključimo na enosmerno napetost 2,25V/celica oz.13,5 V pri 12 V. na kateri je lahko neomejeno dolgo. Svinčev akumulator lahko spraznimo največ na 1,85 V/celico oz. 11,1 V pri 12V. Če se držimo teh mej lahko svinčen akumulator služi zasilnemu napajanju desetletja dolgo. Nenazadnje je to počel (in ponekod še počne) npr. v telefonskih centrala. Ravno zaradi tega smo ob redukcijah elektrike v "boljših" časih lahko v temi telefonirali.
(21.11.2019 ob 18:22)sassapo Napisal: Ta folija se lahko toliko segreje prosta. Takoj ko jo nalepimo na izmenjevalec pa skoraj ni čutit, da deluje, saj vso temp. prenaša na izmenjevalec.
Takšen AKU ne bomo ciklično polnili in praznili, ampak ga imamo za izreden  primer, kateri se ne zgodi prav velikokrat. Tudi če nam ga enkrat, dvakrat ali trikrat v cca 8ih letih izprazni ne bo hudega. Važno je samo, da ne pustimo praznega, ampak ga takoj napolnimo.

V bistvu ga lahko pustiš non-stop priklopljenega na vzdrževalni polnilec. Tisti iz Lidla za 20EUR odlično opravlja poslanstvo.
Tako bo akumulator vedno top-fit in se med čakanjem ne bo nikoli samoizpraznil do točke sulfatizacije.
Točno tako.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
kako pa se veže monobloke v kombinaciji z pečjo vsporedno preko tripotnega ventila ali zaporedno kam v forlavf ali v riklauf ali je nevarno za TČ če slučajo peč uide proti 100 stopinjam
Največji riziko v življenju je, če nikoli nič ne razkiraš
Naj ne bi bilo nevarnosti, vsaj kar sem jaz z mojstri debatiral. Sam imam zaporedno vezano: TČ, štiripotni ventil (preko njega lahko omogočim pretok vode skozi kotel ali mimo kotla), kotel, obtočna, radiatorji, TČ.
Pepe16, tudi mene zanima, kako vezati TČ in kotel na drva (ki bo v uporabi do 2023, če vlada ne sklene drugače, Ur. l. 46/2019).  Verjetno bom dodal še en štiripotni ventil z motornim pogonom za preklop med obema viroma in bo delal en ali drugi sistem.Tisti ventil bo verjetno tako slabo tesnil, da bo malenkost tople vode šla skozi monoblok. Če ne bo šlo drugače, bi dodal še en direkten obvod.

Bozgom, hvala za idejo, ki se je na forumu pojavila dne 19.11.2019 ob 00.15 uri, glede ventila proti zmrzovanju. Gre za model Caleffi 108, cena 67,14 EUR, kdor ga pozna, ga vgradi po navodilu, en ali dva komada, glede na speljavo cevi. V primeru, da ventil zazna temperaturo + 3 stopinje, iz celega sistema ogrevanja spusti vodo.  Komplet Caleffi 109 sam zapre forlauf in riklauf v hiši, ventil 108 zunaj spusti vodo iz monobloka. Ko se elektrika vrne, se ogrevalni sistem sam dopolni. Zadeva se ni prijela, ker v izredno malo primerih pride do zmrzovanja, takrat pa je ceneje reskirati obtočno vodo, kot kupiti Caleffi 109.

Prosim mojstre, da dodajo svoje mnenje. Tako ali drugačno. Hvala
1 2 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi