(28.10.2019 ob 12:20)bozgom vse Napisal:Vse skupaj so itak samo predvidevanja in vsak se odloča za svojo pot... dodaten panel - paneli stanejo max 500 EUR. Pa tudi nikjer ne piše in nikjer še ni (vsaj po mojem vedenju) znano, da bo evropska TČ zdržala več kot poševnooka... poznam tako primere ko crkujejo klima TČ kot tudi super truper švedske TČ. Tako da zadeve itak rabijo čas, in čez nekaj let bo vse bolj jasno. Sicer pa bodimo iskreni osnova TČ je toplotni izmenjevalec ter kompresor, ostale pritikline, grafični vmesniki, razni števci... so pač dodatki, nekdo jih rabi nekdo ne. Sam sem dnevno vpet v IT in res mi doma ne rabi še ena zgaga...(28.10.2019 ob 11:59)bozog Napisal: Glede same izbire TČ... vsekakor se strinjam, da so evropske boljše, sploh pa lepše, uporabniku prijaznejše... Pa vendar, ko sem se sam odločal o TČ sem vzel v račun razliko cca 5.000 EUR kolikor znaša od ene srednje dobre klime TČ do NIBE ali kaj podobnega... temu sem moral dodat sicer še 4.000 in namesto HI-tech TČ sem na streho postavil še sončno elektrarno... kar pomeni, da me za morda kakšen procent izkoristka kaj preveč ne sekira. Dejstvo pa je da bo elektrarna preživela vsaj dve TČ - pa naj si bo to klima ali tista "prava" (najkrajša garancija za neko komponento je 12 let...)... kar pomeni, da v primeru nakupa dveh klima TČ v 30 letih imam SE plačano.
Mogoče pa bi ti kakšna zahodna TČ tudi delala tako dolgo kot SE? Če pa potem računaš: demontaže okvarjene, montažo nove, iskanje izvajalca, dodatna dela...in, da imaš zaradi tega mogoče kakšen panel več na strehi (kar tudi stane) je stvar še vedno tako ugodna z dvema (ali več) klima TČ?
PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira TČ za hišo na podeželju
28.10.2019 ob 14:02
Sam si naračunal, kako se bolj splača uvožena klima TČ, kot pa kakšna domača TČ. Jaz sem zgolj prikazal možen drugačen izračun. Kot ti nimaš relevantnih podatkov za svoj izračun, pa v njega verjameš, tako jih nimam tudi sam. Imam pa že kar nekaj življenjske kilometrine in iz izkušen vem, da skoraj vse kar je izdelano v EU traja dlje in deluje boljše kot tisto uvoženo iz daljnega vzhoda. Je že velika razlika ali nekaj kupiš z nalepko EU proizvajalca ali popolnoma identično stvar z nalepko poševnookih. Obstajajo seveda izjeme, kjer je poševnooki izdelek kvalitetnejši od identičnega v EU samo je takrat tudi cena enaka ali celo višja. Pač, koliko denarja toliko muzike.
Je pa zanimivo, da imajo ravno daljnovzhodne naprave več števcev in prikazov, kot EU (brez doplačila).
Je pa zanimivo, da imajo ravno daljnovzhodne naprave več števcev in prikazov, kot EU (brez doplačila).
28.10.2019 ob 14:54
(28.10.2019 ob 14:02)bozgom Napisal: Sam si naračunal, kako se bolj splača uvožena klima TČ, kot pa kakšna domača TČ. Jaz sem zgolj prikazal možen drugačen izračun. Kot ti nimaš relevantnih podatkov za svoj izračun, pa v njega verjameš, tako jih nimam tudi sam. Imam pa že kar nekaj življenjske kilometrine in iz izkušen vem, da skoraj vse kar je izdelano v EU traja dlje in deluje boljše kot tisto uvoženo iz daljnega vzhoda. Je že velika razlika ali nekaj kupiš z nalepko EU proizvajalca ali popolnoma identično stvar z nalepko poševnookih. Obstajajo seveda izjeme, kjer je poševnooki izdelek kvalitetnejši od identičnega v EU samo je takrat tudi cena enaka ali celo višja. Pač, koliko denarja toliko muzike.Itak... vsako stvar lahko obrneš na 100 in en način... sam sem izbral Toshibo..., ki nima tako rekoč nobenih priveskov...(morda še premalo
, to pa tudi zato ker sem imel pred tem kotel na kurilca Buderus z res sofisticirano regulacijo... in ja, po nekem času sem imel teh možnih in nemožnih nastavitev poln kufer, imel sem tri ločene dvižne vode, vsak posebej krmiljen... preko naležnih tipal na mešalnih ventilih, sobnih korektorjev... (pa še sam sem delal el. povezavo).. enostavno sem želel ob prenovi sistema čim bolj poenostavit zadeve. Nenzadnje je bistvo, da nam je pozimi toplo in da ne ravno denar skozi okna mečemo.
28.10.2019 ob 15:14
(28.10.2019 ob 14:02)bozgom Napisal: Sam si naračunal, kako se bolj splača uvožena klima TČ, kot pa kakšna domača TČ. Jaz sem zgolj prikazal možen drugačen izračun. Kot ti nimaš relevantnih podatkov za svoj izračun, pa v njega verjameš, tako jih nimam tudi sam. Imam pa že kar nekaj življenjske kilometrine in iz izkušen vem, da skoraj vse kar je izdelano v EU traja dlje in deluje boljše kot tisto uvoženo iz daljnega vzhoda. Je že velika razlika ali nekaj kupiš z nalepko EU proizvajalca ali popolnoma identično stvar z nalepko poševnookih. Obstajajo seveda izjeme, kjer je poševnooki izdelek kvalitetnejši od identičnega v EU samo je takrat tudi cena enaka ali celo višja. Pač, koliko denarja toliko muzike.
Tebi je očitno vse enako ali je nekaj iz Vietnama, Filipinov, Koreje, Kitajske ali pa Japonske...glede na takle zapis, je meni res vseeno koliko ima nek človek kilometrine in izkušenj v življenju - ker se iz napisanega vidi, da ne loči osnov in piše zgolj tako, da se zanimivo bere, pa čeprav to nima nobene veze z realnostjo. Kar se sistema dela tiče in kaj je kdaj dovoljeno, da gre sploh v prodajo, so npr. Japonci svetove spredaj, pred ostalim svetom - in to ne pišem nekaj po občutku.
28.10.2019 ob 15:47
(28.10.2019 ob 15:14)pentax Napisal: Tebi je očitno vse enako ali je nekaj iz Vietnama, Filipinov, Koreje, Kitajske ali pa Japonske...glede na takle zapis, je meni res vseeno koliko ima nek človek kilometrine in izkušenj v življenju - ker se iz napisanega vidi, da ne loči osnov in piše zgolj tako, da se zanimivo bere, pa čeprav to nima nobene veze z realnostjo. Kar se sistema dela tiče in kaj je kdaj dovoljeno, da gre sploh v prodajo, so npr. Japonci svetove spredaj, pred ostalim svetom - in to ne pišem nekaj po občutku.
Samo, Japonske robe pa ne dobiš za Kitajske cene. In kot imajo Bosh, Viessman, Nibe... TČ na katerih se krasi njihov logotip tako imajo tudi Japonci TČ na katerih se krasi njihov logotip pa niso vse TČ, katere imajo logotip istega proizvajalca ravno enake kvalitete. Pa cene tudi ne.
Dejstva so pač taka, pa če se ali pa se ne bere lepo in le nabijam sem in tja.
29.10.2019 ob 09:20
29.10.2019 ob 09:40
To je precej stara raziskava. Danes pa ima Thermia še vedno isti model, ostali proizvajalci pa nove in je vrstni red precej spremenjen.
29.10.2019 ob 09:48
Vse naprave on off, edino Toshiba inverter. Kateri pametnjakovič je takšen test skupaj spravil!?
Ps. Se lepo vidi, da je Toshiba dobra edino za talno gretje, pri višjih temperaturah zelo hitro peša, nad 45°C pa ne deluje več.
Ps. Se lepo vidi, da je Toshiba dobra edino za talno gretje, pri višjih temperaturah zelo hitro peša, nad 45°C pa ne deluje več.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
29.10.2019 ob 09:57
(29.10.2019 ob 09:48)sassapo Napisal: Vse naprave on off, edino Toshiba inverter. Kateri pametnjakovič je takšen test skupaj spravil!?
Vprasanje: zakaj rabimo sanitarno vodo vec kot npr. 40 ali 45°C? Ni to pretiravanje, 60°?
29.10.2019 ob 10:14
(29.10.2019 ob 09:57)Blue30 Napisal:Tudi moje mnenje je, da so to stari modeli... in so tako rekoč rezultati nepomebni.... by the way tudi NIBE 2025 ni dosegal željene temperature ; )Dejstvo je da v novih verzijah vse naprave presgajo 50+ °C (vseakor tudi Toshiba High power, da ne govorimo o NIBE F2120). Je pa nekaj zanimivo... pa naj si bodo to stari modeli nekega hudega razkorak med pravimi TČ (Nibe, CTC) in npr inverter Toshibo ni za razbrati... kako je pri novih??(29.10.2019 ob 09:48)sassapo Napisal: Vse naprave on off, edino Toshiba inverter. Kateri pametnjakovič je takšen test skupaj spravil!?
Vprasanje: zakaj rabimo sanitarno vodo vec kot npr. 40 ali 45°C? Ni to pretiravanje, 60°?
Vedi da so laboratorijski pogoji eno, delovanje v praksi pa drugo. Razlike med posameznimi napravami vseh kakovostnih razredov so majhne oz. celo zelo majhne pri višjih zunanjih temperaturah. Pri temperaturah okoli ničle in zračni vlažnosti nad 80% so pa te razlike zelo velike.
Uporabnikom boljših TČ se poraba ob pričetku odtaljevanj dvigne za 30%, nekaterim s klima TČ, pa tudi za 100%
Uporabnikom boljših TČ se poraba ob pričetku odtaljevanj dvigne za 30%, nekaterim s klima TČ, pa tudi za 100%
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
29.10.2019 ob 10:59
(29.10.2019 ob 09:20)bozog Napisal: Sicer starejši modeli... pa vendar
https://www.varcevanje-energije.si/toplo...-voda.html
Če se ne motim je bilo o tem konkretnem članku že govora, ker je izvirnik (če imam to prav v spominu) še kar nekaj starejši. Pisec je sicer solastnik (z bratom) družbe Atlas Trading, ki je med drugim zastopnik za Thermio in je lani obrnila 2,7 mio EUR.
29.10.2019 ob 11:15
(29.10.2019 ob 10:59)csamo001 Napisal:(29.10.2019 ob 09:20)bozog Napisal: Sicer starejši modeli... pa vendar
https://www.varcevanje-energije.si/toplo...-voda.html
Če se ne motim je bilo o tem konkretnem članku že govora, ker je izvirnik (če imam to prav v spominu) še kar nekaj starejši. Pisec je sicer solastnik (z bratom) družbe Atlas Trading, ki je med drugim zastopnik za Thermio in je lani obrnila 2,7 mio EUR.
Ja sem našel... ni kaj reklama dela svoje sicer pa je to bil test:
Result from the test of air/water heat pumps, performed by the Swedish Energy Agency 2011
Mi pa veselo v naših publikacijah objavljamo 2018