PodSvojoStreho.net
Izbira TČ za hišo na podeželju - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira TČ za hišo na podeželju (/showthread.php?tid=76674)

Strani: 1 2

Izbira TČ za hišo na podeželju - Alijen - 22.10.2019

Zdravo,

iščem toplotno črpalko za hišo.
Hiša je bila narejena v 90tih. 
V pritličju so dvoslojna termopan okna v mansardi so troslojna.
Na hiši je 12cm izolacije.
Lega sončna z vseh strani
Živim v prlekiji
V pritličju je 150m2 površine, ki se ogreva z radiatorji, v mansardi bo talno gretje. Strop bo izoliran. 
Do sedaj smo letno pokurili 15m drv.

Iskali smo različne opcije toplotnih črpalk od geosonde do vrtine voda-voda.
Na koncu smo se nekako odločili da bo toplotna zrak-voda. 
Toplotna mora zdržati vsaj 15-20let. 
Sicer imam ponudbo od kronoterma in panasonica t-cap. 

Sem pa ugotovil da bi naj panasonic bil v bistvu klima tč. Za kronoterma pa nisem prepričan.

Kaj se mi priporoča?

RE: Izbira TČ za hišo na podeželju - Sonce65 - 22.10.2019

(22.10.2019 ob 20:32)Alijen Napisal: Zdravo,

iščem toplotno črpalko za hišo.
Hiša je bila narejena v 90tih. 
V pritličju so dvoslojna termopan okna v mansardi so troslojna.
Na hiši je 12cm izolacije.
Lega sončna z vseh strani
Živim v prlekiji
V pritličju je 150m2 površine, ki se ogreva z radiatorji, v mansardi bo talno gretje. Strop bo izoliran. 
Do sedaj smo letno pokurili 15m drv.

Iskali smo različne opcije toplotnih črpalk od geosonde do vrtine voda-voda.
Na koncu smo se nekako odločili da bo toplotna zrak-voda. 
Toplotna mora zdržati vsaj 15-20let. 
Sicer imam ponudbo od kronoterma in panasonica t-cap. 

Sem pa ugotovil da bi naj panasonic bil v bistvu klima tč. Za kronoterma pa nisem prepričan.

Kaj se mi priporoča?

Naredi si kriterij kaj želiš in kako naj obratuje , kakšno naj bo upravljanje!
Piši toplotne v stolpič in kljukaj katera ustreza  tvojim zahtevam !
Zelo pomembena je letna učinkovitost (podatki za tolplotne na skladu)
Upravljanje , da je slovensko.
Da ni klima sistem(sassopo) če imaš celinsko podnebje)
Meni je vse kriterije izpolnil Ivt, junkers , 
Dobil ugodni ponudbi za oba tipa, Bila v akciji , mencal in jih zmanjkalo.
Nato pristal na BOSCH compres 6000.
Želim ti dobro izbiro.
Beži od zubadana!!!!

RE: Izbira TČ za hišo na podeželju - pomagač - 23.10.2019

Od Zubadana raje sprintaj stran, pozimi se dere bolj kot DHLov avion, ki vzleta iz Brnika.

RE: Izbira TČ za hišo na podeželju - Alijen - 23.10.2019

Zubadana sploh ne gledam.

Kaj pa Kronoterm? Baje bi naj Wplv14 bila dovolj močna čeprav je nizkotemperaturna in inverterska.
Potem pa še gledam wpl 13ko on/off. To je vse približno isto?
Cene so tudi tam tam.
Če mi pa pride cena do 17k pa raje dam geosondo Smile

RE: Izbira TČ za hišo na podeželju - pentax - 23.10.2019

Na hiši imaš 12 cm izolacije...koliko kw pa sploh gledaš tč? Okoli 11?
To da mora tč zdržati 15-20 let so zgolj želje ane?  Big Grin.

RE: Izbira TČ za hišo na podeželju - Alijen - 23.10.2019

(23.10.2019 ob 10:31)pentax Napisal: Na hiši imaš 12 cm izolacije...koliko kw pa sploh gledaš tč? Okoli 11?
To da mora tč zdržati 15-20 let so zgolj želje ane?  Big Grin.

Ja no če dam 10k za toplotno potem pričakujem da bo vsaj 10 let zdržala pa še kaj več. 
Gledam od 12-14kw, vsaj tako so mi predlagali različni ljudje, ki so prišli delat predračuna na lokacijo Smile
Zakaj želje? Saj tudi avto za 8k zdrži 15let Tongue

RE: Izbira TČ za hišo na podeželju - sassapo - 23.10.2019

Kvaliteten in dovolj izdaten sistem z geo sondo bo v tvojem primeru cca 22k€ in ne 17.
Kaj lahko se zgodi, da iz pod dimenzionirane geo sonde na letnem nivoju iztržiš manj kot iz kvalitetne zrak voda katera v kompletu stane cca 13k€

RE: Izbira TČ za hišo na podeželju - Alijen - 24.10.2019

Trenutno je panasonic t-cap vs bosch compress 6000 awe13. Zakaj eno ali drugo?

RE: Izbira TČ za hišo na podeželju - bohinc - 25.10.2019

Zakaj eno ali ''drugo''? Ene so ''izpeljanka iz klim'' , kot sam že ''veš', druga namenska og.TČ.
Katera je sicer ''druga'' , vsak dan druga?
Lahko naštejemo še tretje , četrte itd.. Poleg Krono adapt...(druge ne bi gledal...)  Nibe, CTC, Hotjet , Daikin...
 FW je mnogo..., razen hrupa (ter redkih izjem, ki je ''ne'' slišijo'') večinoma zadovoljni , Panasonic npr. pohvali naša jabk…
 Oz. kje je prebrati, da uporabniki niso zadovoljni? Najbolj na ''udaru'' so npr. Micke. 
 ''Nepravilna'' izbira monterja, lahko vsebuje posledično napačno moč... potrebam; nezadovoljstvo s TČ, ne glede na firmo!?
  S tem menim , da se stinja tudi ''mladi upokojenec''. Čeprav je to ''domeno'' rad pripisal le drugim (običajno določenim...). Neredko niso zmogle niti najbolj ''zmogljive''... Wink in obmolknili so ..., le kje tičijo...!?
 Zaradi ''prišlekov'', ki niso več naivni? Ne kimajo čredno, četudi s kakim kwh grelca čez sezijo...?! Tongue

Sassapo vedno poudarja npr. TČ glede na objekt, potrebe, okolje.
Zraven sodi  primerna montaža! Smo brali.., tudi najbolj promo TČ foruma..., da niso grele in so ''odpovedale'' …!!! Torej tudi  nabolj ''zveneče'' ime odpove, ob nepravilni izbiri moči.
Promotorjev ni več za vzorec!? Ker tudi druge TČ grejejo suvereno, identičnih , podobnih ali celo nižjih cen ipd.itd.? Kar sem jih,na to, sproti opominjal in bil običajno nato ''križan in vedno nerazumljen''?

RE: Izbira TČ za hišo na podeželju - sassapo - 26.10.2019

(24.10.2019 ob 19:57)Alijen Napisal: Trenutno je panasonic t-cap vs bosch compress 6000 awe13. Zakaj eno ali drugo?

Ne gre mešat teh dveh naprav. Panasonic spada v klima TČ segment in ima zelo navito ceno. Omenjeni Bosch pa že iz srednjega razreda pogleduje dol na klima segment.
Vedi, da je večino naprav klima segmenta copy paste. Panasonic TCAP je res malce boljši od npr. skoraj 1.500€ cenejšega Hitachija. Ampak, ali se izplača za prišparano gajbo ali dve letno? Daš 1.500€ več, dobiš pa izdelek ki je realno vreden 100€ ali 200€ več. Gre za popolnoma enako arhihekturo z enako življenjsko dobo z enako grdimi zunanjimi škatlami.
Vsekakor še nekaj primaknem in klima razreda ne gledam več.

RE: Izbira TČ za hišo na podeželju - Blue30 - 28.10.2019

(23.10.2019 ob 11:06)sassapo Napisal: Kvaliteten in dovolj izdaten sistem z geo sondo bo v tvojem primeru cca 22k€ in ne 17.
Kaj lahko se zgodi, da iz pod dimenzionirane geo sonde na letnem nivoju iztržiš manj kot iz kvalitetne zrak voda katera  v kompletu stane cca 13k€

Hmm, zanimivo. Mi imamo predracun za mocno kronotermovo z vrtinami za voda voda 14 k eur za oboje. Minus subvencija. Za hiso 240 m2 brez izolacije.

Zdaj pa imamo Kr. Adapt 16 kw in ni prislo blizu tvojim stevilkam.

RE: Izbira TČ za hišo na podeželju - sassapo - 28.10.2019

Samo dve vrtini 2x150m z geosondami stanejo cca 14k€! Če geo sonde ne dimenzioniraš dovolj izdatno si sam sebi primazal klofuto, saj se lahko posledično s porabo približaš dobri zrak voda.
Kar pa je najpomembneje! Sistemu z geo sondo lahko drastično znižaš življenjsko dobo, če le ta deluje v negativnih temperaturah.
Za sistem voda voda je lahko 14k€ že precej visoka investicija. V povprečju ne presega 12k€ na ključ. Če pa si sam pripravljen kaj postorit, lahko prideš skozi tudi pod 10k€.
Adapt na prvi pogled izgleda super, tako vizualno kot tehnološko. Če lahko malce več napišeš o delovanju bo marsikdo vesel.

RE: Izbira TČ za hišo na podeželju - bozog - 28.10.2019

Glede same izbire TČ... vsekakor se strinjam, da so evropske boljše, sploh pa lepše, uporabniku prijaznejše... Pa vendar, ko sem se sam odločal o TČ sem vzel v račun razliko cca 5.000 EUR kolikor znaša od ene srednje dobre klime TČ do NIBE ali kaj podobnega... temu sem moral dodat sicer še 4.000 in namesto HI-tech TČ sem na streho postavil še sončno elektrarno... kar pomeni, da me za morda kakšen procent izkoristka kaj preveč ne sekira. Dejstvo pa je da bo elektrarna preživela vsaj dve TČ - pa naj si bo to klima ali tista "prava" (najkrajša garancija za neko komponento je 12 let...)... kar pomeni, da v primeru nakupa dveh klima TČ v 30 letih imam SE plačano.

RE: Izbira TČ za hišo na podeželju - Blue30 - 28.10.2019

(28.10.2019 ob 11:55)sassapo Napisal: Samo dve vrtini 2x150m z geosondami stanejo cca 14k€! Če geo sonde ne dimenzioniraš dovolj izdatno si sam sebi primazal klofuto, saj se lahko posledično s porabo približaš dobri zrak voda.
Kar pa je najpomembneje! Sistemu z geo sondo lahko drastično znižaš življenjsko dobo, če le ta deluje v negativnih temperaturah.
Za3 sistem voda voda je lahko 14k€ že precej visoka investicija. V povprečju ne presega 12k€ na ključ. Če pa si sam pripravljen kaj postorit, lahko prideš skozi tudi pod 10k€.
Adapt na prvi pogled izgleda super, tako vizualno kot tehnološko.  Če lahko malce več napišeš o delovanju bo marsikdo vesel.

Uh 150 m sem pa spregledal Smile pri nas je voda nekaj metrov globoko, mislim, da sta bili pod 4k eur na predracunu.

Adapt pa ne vem, dela. Nastavis temperaturo v prostoru in za zalogovnik in san.vodo in dela. Verjetno imajo ostali identicno. Sicer zelo tiho, tako da ob montazi smo trije stali 2 metra stran in je mojster zagnal in prisel ven in povedal, da je vklopil. Sicer se pa slisi, ampak ni motece sploh. Kopirec na mizi v sluzbi mi je glasnejsi...zdaj se malo zajebavam z nastavitvami, ker ploscek KT 2 ni v optimalnem prostoru, ampak bomo ze. Zagreje v glavnem v nekaj minutah. Sicer pa se bo videlo pozimi, ce nas bo zeblo Smile na strehi je SE, kupljena za komplet elektriko in TC.

RE: Izbira TČ za hišo na podeželju - bozgom - 28.10.2019

(28.10.2019 ob 11:59)bozog Napisal: Glede same izbire TČ... vsekakor se strinjam, da so evropske boljše, sploh pa lepše, uporabniku prijaznejše... Pa vendar, ko sem se sam odločal o TČ sem vzel v račun razliko cca 5.000 EUR kolikor znaša od ene srednje dobre klime TČ do NIBE ali kaj podobnega... temu sem moral dodat sicer še 4.000 in namesto HI-tech TČ sem na streho postavil še sončno elektrarno... kar pomeni, da me za morda kakšen procent izkoristka kaj preveč ne sekira. Dejstvo pa je da bo elektrarna preživela vsaj dve TČ - pa naj si bo to klima ali tista "prava" (najkrajša garancija za neko komponento je 12 let...)... kar pomeni, da v primeru nakupa dveh klima TČ v 30 letih imam SE plačano.

Mogoče pa bi ti kakšna zahodna TČ tudi delala tako dolgo kot SE? Če pa potem računaš: demontaže okvarjene, montažo nove, iskanje izvajalca, dodatna dela...in, da imaš zaradi tega mogoče kakšen panel več na strehi (kar tudi stane) je stvar še vedno tako ugodna z dvema (ali več) klima TČ?