PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira toplotne črpalke / hiša iz 80ih / radiatorsko ogrevanje / Daikin vs. Micka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(24.10.2019 ob 16:32)Fantocci Napisal: Rešitev? Izolacija hiš, ne pa nakup nove TČ za staro (neizolirano) bajto.

Z izolacijo hiš bo lahko vgrajenih več TČ, nikakor pa to ne bo rešilo problema z omrežjem. Tudi večati izolacijo hiš ne moreš ne vem kako dolgo, saj obstaja meja, kjer za izdelavo izolacijskega materiala porabiš več energije, kot jo bo ta material v svoji življenjski dobi prihranil.

Drugače pa- ni lepo govoriti kako TČ imaš in kako ni nič, če nekajkrat na leto pomagajo grelci ob tem pa zamolčiš, da imaš zadaj peč na drva/kamin... katero veselo uporabljaš ob najhujšem mrazu. Pol pa to prebere kak interesent za nakup TČ in misli, da je itak vseeno kaj kupi in da je vse, kar je dražje od najcenejšega metanje denarja stran.
(24.10.2019 ob 15:04)csamo001 Napisal: Jaz sem ziher, da bom tudi v primeru, da mi 8kW Feryjevka zvozi zimo brez potreb po dogrevanju, 1-2 krat mesečno zagnal peč. Konstantno se nabira papir/karton, biomasa od drevja okoli bajte (pa še sosedje mi jo tiščijo), do pomladi moram recimo podreti 20m2 veliko leseno uto (naredit prostor za novo, zidano letno kuhinjo), itd. Eno tako "čistilno" kurjenje vsake tolko, pa recimo, da takrat še malo vremensko napoved pogledaš kdaj bo najbolj mrzlo in razbremeniš TČ.

Ne boš ti več atmosfero svinjal s pečjo, ti jo bodo zapečatili, saj veš bolj papeški zaradi Bruslja. Boš moral kar lepo v naravi zakurit in 10 x bolj zasvinjat.
Mone.
Tudi mene skrbi, da mi bodo peč prepovedali, zato iščem variante. Če bo možnost bo to samooskrbna FV elektrarna in grelci v zalogovniku.
Vaše skbi glede proizvodnje el energije so odveč... papirji za drugo kupolo v Krškem so pripravljeni.
A to tko mal pišeš, ali kaj veš kar drugi ne vemo.

Upam, da ne, ker trenutno ni pametne izbire. Jst bi počakal 10 let in se takrat odločil za ene par SMRjev, eden namesto TEŠ5, drugi TET lj, ...
(24.10.2019 ob 22:17)pomagač Napisal: Vaše skbi glede proizvodnje el energije so odveč... papirji za drugo kupolo v Krškem so pripravljeni.

Ni problem proizvodnja elektrike, problem bo dostava te elektrike do odjemalcev. Imaš novo JE in daljnovod do tvojega mesta. Tam imaš trafo npr. 250 kVA in nanj priključenih 50 hiš. Vsaka hiša je lahko obremenjena s 5 kW (npr. v pečici se peče pečenka- 1,5kW, TČ deluje na polno- 3kW, 0,5 kW ostalo)  pa ne bo nobenega problema za trafo. Pol pa daj v to enačbo električni grelec 6 kW in polnjenje EV s tam 7 kW. Ali se bo moralo pol hiš odklopiti ali pač od nove JE zgraditi močnejši daljnovod in postaviti močnejši transformator ter zamenjati kable med transformatorjem in hišami.
Oboje je problem.
(25.10.2019 ob 07:38)bozgom Napisal:
(24.10.2019 ob 22:17)pomagač Napisal: Vaše skbi glede proizvodnje el energije so odveč... papirji za drugo kupolo v Krškem so pripravljeni.

Ni problem proizvodnja elektrike, problem bo dostava te elektrike do odjemalcev. Imaš novo JE in daljnovod do tvojega mesta. Tam imaš trafo npr. 250 kVA in nanj priključenih 50 hiš. Vsaka hiša je lahko obremenjena s 5 kW (npr. v pečici se peče pečenka- 1,5kW, TČ deluje na polno- 3kW, 0,5 kW ostalo)  pa ne bo nobenega problema za trafo. Pol pa daj v to enačbo električni grelec 6 kW in polnjenje EV s tam 7 kW. Ali se bo moralo pol hiš odklopiti ali pač od nove JE zgraditi močnejši daljnovod in postaviti močnejši transformator ter zamenjati kable med transformatorjem in hišami.

To je problem drzave, Elektra. Kaj pa imamo mi s tem sploh?  Bo pa potrebno na tole opozorit na kak drug nacin, kot z vljudnostnim pismom.
(25.10.2019 ob 08:43)Blue30 Napisal: To je problem drzave, Elektra. Kaj pa imamo mi s tem sploh?  Bo pa potrebno na tole opozorit na kak drug nacin, kot z vljudnostnim pismom.

Spet ena boljših pogruntavščin.
"To je problem države oz. Elektra."!?
Daj mi razloži, kako točno je to problem države? Ker boš ti in vsi ostali brez elektrike in boš ti in vsi ostali, doplačeval za nadgradnje omrežja in/ali elektrarn.

Problem države!? Ha, ha, ha.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Nekak se mi zdi, da so v svetu en malce večja omrežja pa ni težav...tukaj se pa dela navidezna panika za populacijo kot je obrobje nekega velemesta. resno?  get real. 
Problemov ni, so le izzivi..pa tole ni niti i od izziva, za strokovnjake. Seveda bi za takšne plače tudi jst zgolj sedel na mestih v elesu, elektru ipd..je treba tudi kaj sčasoma postoriti, da je kakšen plačan fotelj upravičen.
Fantje, sej tale vaša debata je zanimiva, ampak ....

Mene zanima odgovor na moje vprašanje izpred 2 strani nazaj: Zmogljivostni grafi (moč in COP) v odvisnosti od zunanje temperature? Na uradnih spletnih strneh tega ni mogoče najti. Ima kdo od vas monterjev kaj, kar lahko skenirate in prilimate tu gor?

Najlepša hvala. Smile
Te podatke boš našel v tehničnih katalogih od posameznega modela tč...od nekaterih je enostavno najti, spet od drugih težje. Tudi če kontaktiraš support od proizvajalcev ti javijo te podatke, če le niso preveč leseni in se jim ljubi ppipeti tak graf v mail. Jst sem si tako pomagal, ko sem iskal te ipd. podatke.
Iščem za Daikin. Sem se obrnil na dobavitelja. Po njegovih besedah, edini podatki, ki so na voljo, so podatki v katalogih in listi s specifiacijami, dostopni na uradnih spletnih straneh. Tam grafov ni.
(25.10.2019 ob 09:59)Söva Napisal: Fantje, sej tale vaša debata je zanimiva, ampak ....

Mene zanima odgovor na moje vprašanje izpred 2 strani nazaj: Zmogljivostni grafi (moč in COP) v odvisnosti od zunanje temperature? Na uradnih spletnih strneh tega ni mogoče najti. Ima kdo od vas monterjev kaj, kar lahko skenirate in prilimate tu gor?

Najlepša hvala. Smile

Jao, nekateri ste pa res... Kaj ti bodo grafi? Se boš z njimi grel? Za vse TČ zrak voda na tem svetu je fizika popolnoma enaka.
V zunanjem zraku je pri x temperaturi y energije. Bistveni del ki je pri zrak voda odgovoren za izkoristek, je uparjalnik.
Element, kateri določa koliko energije bo TČ uspela odvzeti zunanjemu zraku.
Ostali strojni elementi so odgovorni, da to zajeto energijo, čim učinkoviteje spremenijo v uporabno toplotno energijo. Za nadzor in krmiljenje mehanike je seveda zadolžena elektronika. Vedi, da grafi izhajajo iz laboratorijev in so za delovanje v praksi dostikrat
popolnoma neuporabni.
Bistveno je, da je naprava objektu in lokaciji pravilno izbrana, zunanja enota pravilno postavljena in cel sistem kolikor se da instalacijsko optimiran tvoji hiši in tvojim željam.
Ps. samo nepravilna postavitev zunanje enote ti lahko prinese 30% razliko v porabi...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Se mi zdi, da je @Telmos prilepil grafe za Althermo 3 v temi o tej črpalki. Če pogledaš tam ali mu pošlji ZS.
http://3.bp.blogspot.com/-NJUl-zD-b18/VU...daikin.png
1 2 3 4 5 6 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi