Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
24.10.2019 ob 13:51
(*Zadnja sprememba objave: 24.10.2019 ob 13:52 uporabnik Tone.)
Grafi so bulšit, njemu se zdi, da bulšit TČ pri -18 ne vklopi grelcev, pegla pa s 3kW pegleznom, zato sploh ne rab TČ, samo mal več pegla, pa je toplo.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
24.10.2019 ob 13:56
(*Zadnja sprememba objave: 24.10.2019 ob 13:57 uporabnik pentax.)
Ma že n-tič letos je isto pisanje.Če je nekdo"na meji" in bo parkrat letno imel nekaj grelcev na ON, se mu predimenzioniranje nikakor ne splača...saj je močnejša tč toliko dražja, da se z razliko lahko ogrevaš xx let, pa ne dobiš nazaj preplačano....To da bo kišta, ki je kao bolj obremenjena v tistih trenutkih delovala 5 let krajšo dobo, je pa le špekulacija. Tako nekako jst vidim zadeve, seveda jih vsak drugače in z drugačnega stališča.
Tone, napiši s čim ogrevaš svoj objekt?
Ocena:
26
..ja, je tudi potrebna količina toplotne energije precej nižja pri 0C, kot pri npr -15C.
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
@Pentax
Menim, da ne razumeš dejanskega problema. Kaj ti pomaga denar v žepu, če ti bo ob hudem mrazu zaradi preobremenitve omrežja zmanjkalo elektrike? Boš kuril bankovce?
Problemi z preobremenitvami omrežja se pojavljajo že danes. Z elektrifikacijo prometa pa bodo le še večji.
@tone Nibe govori o SCOP 5 in ne COP 5. Prvo pomeni povprečno učinkovitost v celotnem letu, drugo pa trenutno učinkovitost. Če je pri -15°C COP 2 in pri +10°C COP 8 potem je povprečen SCOP 5.
Ocena:
26
Zame ne rabiš skrbeti, je kamin v bivalnem delu..takšen da pokrije hišo in še kaj poleg če bi bilo treba..čeprav drv nimam že več kot eno leto pri bajti...ampak mi pa ležijo na 20m od hiše, tako da ni težav z backupom.
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Jaz sem ziher, da bom tudi v primeru, da mi 8kW Feryjevka zvozi zimo brez potreb po dogrevanju, 1-2 krat mesečno zagnal peč. Konstantno se nabira papir/karton, biomasa od drevja okoli bajte (pa še sosedje mi jo tiščijo), do pomladi moram recimo podreti 20m2 veliko leseno uto (naredit prostor za novo, zidano letno kuhinjo), itd. Eno tako "čistilno" kurjenje vsake tolko, pa recimo, da takrat še malo vremensko napoved pogledaš kdaj bo najbolj mrzlo in razbremeniš TČ.
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
24.10.2019 ob 16:11
(*Zadnja sprememba objave: 24.10.2019 ob 16:18 uporabnik Tone.)
F2120 ima COP 5 pri 10°C 35°, koliko časa bo pa laufala nad temi temperaturami, par % časa. Kako more biti SCOP 5, edin če sanitarno greješ z njo in imaš talno.
Za Deikin Altherma 3 ne dobim grafa za COP, ga kdo ima.
Jst mam kurilno sezono 2 do 3 mesece in bi TČ rabu ko je mraz in ni sonca za 24m^2 kolektorjev. Zato je zame bistveno, kaj dobim od nje pri negativnih temperaturah.
Sicer me pa ne učit, kako dimenzionirat TČ in kako se splača super nizkotemp. TČ. Seveda je cenejš 5 dni kurit 6kW grelce v 10kW TČ, kot dat 3 jurje več za eno super duper 12kW TČ, ki mi bo to moč dajala pri porabi 3kW. Razlika je 50€/sezono. En dan na -20°C bom pa itak na obeh kuril 9kW. Se pa vprašam, v teh mrzlih 6 dnevih bom pokuril 160€ štroma, sedaj dajem pa 200€ za drva za vse 3 kurilne mesece. OK, te temperature so mal hude morda, ampak sonce je na minimumu in prihaja mikro ledena doba.
Ste že pozabili:
28.2.2018 Na zadnji dan meteorološke zime smo se prebudili v najhladnejše jutro letos. V Novi vasi je bilo -27 stopinj Celzija, na Jezerskem -25, Babnem Polju -24, v Logatcu -22, Velikih Laščah -21, na Letališču Jožeta Pučnika in v Kočevju -20, v Ljubljani -12 in na letališču Portorož -5 stopinj Celzija.
Če bi bilo tako vreme 28. decembra, bi bilo še ene 5 °C hladneje.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
24.10.2019 ob 16:32
(*Zadnja sprememba objave: 24.10.2019 ob 16:34 uporabnik Fantocci.)
Dejstvo je, da novogradnje brez TČ praktično več ni. Razen tega se tudi v stare (obnovljene in neobnovljene hiše) tlačijo TČ, ker so pač v modi in so ljudje slišali, da je poraba majhna.
Definitivno pa se bodo problemi z oskrbo potencirali z razmahom EV, ker so tudi domače hitre polnilnice po porabi enakovredne 3-4 TČ.
Mislim, da so pomisleki Toneta in ostalih povsem na mestu.
Nekateri se pa kar še naprej zavzemajte za ohranjanje žab v okolici Mure... Me zanima kako boste zainteresirani za njih, ko boste v temi.
Sicer pa nas tudi samo dodatne HE na Müri ne bodo rešile. Bo kmalu treba še precej več uvažat, saj ni problem samo v razdelilnem sistemu (ki se slabo vzdržuje) ampak tudi v premajhni proizvodnji. Takrat pa se bodo cene elektrike lepo dvigale.
Rešitev? Izolacija hiš, ne pa nakup nove TČ za staro (neizolirano) bajto.