Polaganje talne izolacije med inštalacijskimi vodi, kot ste verjetno šli vsi skoz, kako čimbolj učinkovito to rešit. Varianta s stiropor granulatom se zdi nekako logična in jo bom tudi sam sprobal.
Zanima me, kakšna je po vaših izkušnjah ustrezna mešanica med granulatom in cementom?
mx1rc08,
imaš še Vermikulit granulat ; imaš granulat ki se uporablja za suhomontažni estrih ( samo nasuješ ga; kot mišji drekci), imaš tudi še mleti EPS. Nekajkrat so medprostor zapolnili kar z PU peno.
res je, ravno tele "mišje drekce" sem gledal par dni nazaj, ampak ne bo najboljša varianta..
nimam preobilnih slojev EPSa, zato je nasutje težko "krotit".
PU pena je opcija, ni pa stroškovno najbolj prijazna.
Zakaj stroškovno neprijazna? Ena velika tuba za profi pištolo te pride 4 evre, če nisi preveč tečen okrog imena proizvajalca purpena. Z 10 do 15 tubah pa že graščino zapurpenaš. 40 ali pa 60€ neprijaznih? Potem o gradnji hiše ne razmišljaj. Ker si bodo neprijaznosti podajale roko.
(1.10.2019 ob 22:15)arbajter Napisal: Zakaj stroškovno neprijazna? Ena velika tuba za profi pištolo te pride 4 evre, če nisi preveč tečen okrog imena proizvajalca purpena. Z 10 do 15 tubah pa že graščino zapurpenaš. 40 ali pa 60€ neprijaznih? Potem o gradnji hiše ne razmišljaj. Ker si bodo neprijaznosti podajale roko.
se strinjam, res ni govora o miljonih
prvotna ideja je bila mešanica mleti eps + beton, ker je par fleh zaradi gostote talne infrastrukture kar obsežnih (par kvadratov). sem si predstavljal, da bi bilo to primerno za "zalit" in zgladit, pa potem čez sloj EPS.
težje si to predstavljam s peno, ampak da se pa sigurno.
2.10.2019 ob 08:23 (*Zadnja sprememba objave: 2.10.2019 ob 08:24 uporabnik aljaz123.)
Zdravo položiš stiropor kolikor se da zraven in nato reže zapolni z mešanico cementa in mletim epsom ali purpenom. Če položiš stiropor čisto do instalacij, potem gre purpena zelo malo.
2.10.2019 ob 08:36 (*Zadnja sprememba objave: 2.10.2019 ob 08:39 uporabnik zakl.)
(1.10.2019 ob 17:04)mx1rc08 Napisal: olaganje talne izolacije med inštalacijskimi vodi, kot ste verjetno šli vsi skoz,
Jaz sem to rešil tako, da sem čez inštalacije najprej naredil lahki izolativni estrih čez celo nadstropje, nadaljeval s ploščami za talno z izolacijo in kasneje gor samorazlivni estrih. Pri meni se je poleg zalitja inštalacij s tem naredilo ravno osnovo za polaganje talnega ( " izravnava betonske plošče" - ja nekje je odstopala do 2 cm ) je pa tak način nekaj manj izolativen od eps-ja.
saj grem s stiroporjem na tesno do cevi, režem krivine, izdolbem...
gre predvsem za flehe, kjer je pa množica cevi neizogibna, pa še križajo se. tam bi bilo najboljše kar zalit.
podobno pa kot marsikdo rešujem dva problema - malo višine (4+4 cm EPS) ter neravni tlaki (tudi do skoraj 2cm razlike)....
v glavnem, sem testno zamešal mleti eps in cement nekako v razmerju 5:1, z malo vode. je dovolj, da kuglice ne frčijo, ni pa ravno podobno "betonu"..
Križanja dveh ali več cevi se rešuje (vedno) tako, da se eno spodkoplješ posamično križajočo cev. Tako ti ostane vedno le tisti 20 milimetrski sloj cevi. Eden od dokaj dobrih načinov izvedbe cevne instalacije je tudi ta iz spodnje slike.
Je sicer nekoliko bolj tečen za izvedbo, saj se tiste objemke sem ter tja izruvajo iz XPSa, je pa hidroizolacija vsekakor absolutno nepoškodovana, tudi cevi same so "na toplem" in ne morejo povzročiti nekih neželenih kondenzov. Pod cevmi ga je sicer še 10cm, za polnitev višine cevne instalacije je uporabljen XPS debeline 3cm, izolater je xps vdelal tako natančno, da neko purpenanje v bistvu sploh ni bilo potrebno z izjemo mesta pod razdelilnikom in mest, kjer so se cevi križale. Preko je šel še en 3cm-ski sloj "za izravnavo" in nato sistemske plošče talnega ogrevanja.
ja ampak za tole moraš imet vsaj malo več obilja pri izolaciji - če imaš cevi cez izolacijo, potem jih lahko vdolbeš.
jaz v primeru križanja več cevi izdolbem spodnjo stran EPS plošče pa potem pokrijem, da da plošča karseda ravno leži na tleh
Najboljša mešanica sem ugotovil je 2 "jupol" vedri cementa, 1 vode, 3 kroglic.
Streseš v mešalec, z elastiko preko odprtien mešalca zapneš kos folije in pustiš, da se zmeša.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.