PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Pogoji za gradnjo v lastni režiji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

Hvala za vsa vaša mnenja in spoznanja iz zakonov.

Kaj pa če mi pomaga prijatelj, ki ni direktni sosed in živi v drugem kraju?

Se dejansko inšpektorji obešajo na to, da naredijo osebni pregled vsakega, ki je na gradbišču.
In kateri inšpektor je za to zadolžen, gradbeni, tržni ali delovni?

lp
Vsak od našetih inšpektorjev je pristojen za svoje področje oz. svoj "zakon"... gradbeni preverja dopustnost gradnje v lastni režiji, torej izpolnjevanje pogojev iz ZGO-1...kolikor vem, prijatelj, ki hkrati ni sosed, kot praviš, ne izpolnjuje pogoja za gradnjo v l.r., lahko pa ti pomaga - na kakšen način imata to dogovorjeno gradbeni inšpektor ne bo preverjal, ampak je za to pristojen tržni inšpektor, ker lahko gre za delo na črno oz. zaposlovanje na črno. Za zadnje je pa pristojen delovni inšpektor.
Po moje je za gradbenega inšpektorja pomembno, da izpolnjuješ pogoje za gradnjo v lastni režiji, kdo pa je še prisoten na gradbišču in kdo ti pomaga pa po moje ni več njegova pristojnost, ampak postopek vodi samo zoper investitorja oz. izvajalca.
Pozdravljeni, sem nov na forumu in namrevam prihodnje leto graditi hiso velikosti 140m2 . Da ne odpiram nove teme o tem kdo mi lahko pomaga pri zidavi hise bi vas tukaj prosil za informacije ,ker nevem kako je z novim zakonom. Ali mi lahko pomagajo prijatelji oz. Sosedje pri zidanju , postavitvi ostresja. Seveda bo prisoten en zidar in en tesar.
Če govorimo o "sosedski pomoči" te ne opredeljuje gradbeni zakon ampak zakon o preprečevanju dela na črno in ta se v tem kontekstu s sprejemom nove gradbene zakonodaje ni spremenil, kar pomeni da je sosedska pomoč dovoljena, prav tako tudi sorodstvena pomoč. Oboje v okviru določb omenjenega zakona.
Kar pomeni da ne sme biti zidar in tesar Smile
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Torej lahko normalno povabim prijatelje da zalijemo temelje in jih nato počastim s kosilom?
Bom raje tiho. Smile
Uradno ne. Si pa ne predstavljam kko bi to "preganjali". Ce ni iz stroke ljudi in ni denarja vmes.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ja kakor zastopim, je vsak ki ti pomaga in ni v najbližjem sorodstvu DELO NA ČRNO.
Danes sem klical na inšpektorat glede gradnje v lastni režiji. Dejali so mi da morajo biti na A4 listu papirja zapisani naslednji podatki :
-OBJEKT: stanovanjski objekt
-GRADBENO DOVOLJENJE: št.,datum izdaje, izdajatelj
-INVESTITOR: jaz
-PROJEKTANT: arhitekt
- IZVAJALEC DEL: jaz
- NADZOR: nekdo ki je pooblaščen za to in ima S.P.
- ODGOVORNI NADZORNIK: mora imeti IZS številko/žig

Sam sem mislil, da potrebujem samo nadzornega in ne tudi odgovornega nadzornega. To je meni vse isto sr...e.
Rabil bi nekoga, ki bi prišel sem ter tja pogledat ko bi se zalivalo AB ploščo in ne da bi skozi zraven stal. Ker bom tako ali tako imel zidarja ki bo vodil gradnjo, sam pa bom priskrbel nekaj pridnih rok. Vem, potrebujem pač oba, ker drugače bom dobil kazen s strani inšpekcije. Nadzornega bi že dobil za 500€ ,kaj pa odgovorni nadzorni, kakšne so kaj cene za 2x obisk, ali pa samo za štempelj . Pozna mogoče koga, zidalo se bo v okolici Kranja?

Hvala za pomoč
Alineja nadzor je ponavadi napisano podjetje nadzornika, npr: Janez Novak, gradbeno nadzorništvo s.p., odgovorni nadzornik pa dejanska oseba, torej Janez Novak, ing. grad.  IZS G 123456.
Načeloma je odgovorni nadzornik vsak gradbeni nadzornik, ti pa toplo priporočam, da pri nadzorniku ne šparaš, naj ti ne bo to nujno zlo, temveč je to tvoj zaveznik, ki bo preprečil da bi ti "majstri" naredili kak šalabajzerizem... Predvsem pa si preberi še malo teme o uporabnem dovoljenju, ki je od 2018 obvezen za vse novogradnje, tu boš brez podpisov nadzornega tanko piskal...
Pa še to - tistih 1000 ali 2000€, ki jih boš dal za nadzornega, je pri gradnji zanemarljiv strošek in če ti že to predstavlja problem, še enkrat razmisli česa se lotevaš...
[quote pid='946468' dateline='1578311226']
Danes sem klical na inšpektorat glede gradnje v lastni režiji. Dejali so mi da morajo biti na A4 listu papirja zapisani naslednji podatki :
-OBJEKT: stanovanjski objekt
[/quote]
Kje lahko v kateri pisarni najdem človeka za "samostojno stavbo"?
Ali sploh potrebujem arhitekta v Sloveniji?

Ali lahko delam brez upravljalca strani + arhitektov? ali
potrebujem gradbeno podjetje?

Ustvarite načrte sami - ustvarite statiko - sezname materialov
Tudi sama to počnem
Nakup in obdelava (betoniranje, opaž, malta)

V Sloveniji lahko zgradim samo eno nadstropje + streha
ali tudi
2 x nadstropja (pritličje - stopnice - zgornje nadstropje = 2,80 +)
Popločan strop + sedlo streha = standardna streha -

Noče 1,5 nadstropja z 0,60 metra kolena - mora biti zgoraj
v zgornjem nadstropju hladna streha z opekami - zaradi
izolacija

Je mogoče graditi tako - ali obstajajo težave?

Pozneje se moram prilepiti
hvala, lepe pozdrav 
Josef
Te odgovore si dobil že v prejšnji temi.

Ja, potrebuješ papirje, ki jih naredi arhitekt.
Ja, potrebuješ gradbeno dovoljenje (za stanovansko hišo).
Ja, potrebuješ nadzornika.

Velikost hiše, kolenčni zid, oblika strehe ipd pa je stvar občine in občinskega prostorskega načrta, tako da tukaj ni črnobelega odgovora. Vprašaj na občino ali naroči lokacijsko informacijo.
1 2
Iskanje po temi