PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri IR paneli za primarno ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(2.9.2019 ob 22:55)Maretech Napisal: @arbajter
Saj ne morem verjet kakšne nebuloze je prebrat v tvojem prispevku....
V mojem prispevku z razliko od tvojih nebuloz lahko prebereš zgolj dejstva in izračune, ki ti kot prodajalcu panelov pač niso niti malo všeč, ker te postavljajo v položaj "nakladača".
Kao nek hud strokovnjak a v vsak prostor bi vgradil enako moč panelov, ali gre za sobo 5 m2, ali pa za dnevno 30 m2... Pa v vseh sobah je enaka poraba, kajne? V vsaki sobi bo 1200 w panel delal enako št.ur? Daj ne smeši se...
Jasno da v prostorih ne morejo biti enako veliki (močni) paneli. V 4 kvadrate sobico ne moreš dati 1,2kW panela, razen če gre za savno. Si pa nehote ali pa zanalašč spregledal tisto omenjeno skupno moč (18kW) za katero sem prepričan da tudi po tvojih "kao izračunih" ni daleč od resnice, ampak si ta podatek enostavno zamolčal, ga ignoriral in se obesil na moje kao nepoznavanje panelov. Jih predobro poznam, celo bolj kot si morda misliš. Absolutno pa dobro poznam razne  porabe in njih izračune, kar tebi še dolgo ne bo šlo. Še enkrat, omenil sem tistih 18kW, in ob tem je velikost in število posameznih panelov nekako brezpredmetna. Vsaj kar se porabe tiče. Ja, ja saj vem, ...nimam prav. 
Potem pa še neke pasivne hiše omenjaš... Tam prostor že žarnica segreje, kakšen neki 1200 w panel... V taki hiši ti je tak panel za vsaj 40 m2... Pa še to bi v takem primeru 40m2 prostor pasivne hiše vgradil npr. 3 x 400 w in nikakor ne 1 x 1200w , da se toplota enakomerno razporedi.
Potem prični uporabljat namesto panelov kar žarnice. Ker so mnogo cenejšein manjše. Po tvoji logiki potem za ogrevanje hiše potrebujemo le nekih 15 ali 16 žarnic (he,he, "vsaj po 1 kW")
Nevem kaj si sploh želel dokazat, koliko enega računanja in časa, ki ni vredno nič.. pa še čisto mimo si ustrelu...
Želel sem ti dokazat, da z trditvami o neki super ekonomični porabi panelov, da se milo izrazim, zavajaš ljudi. Tudi če rečem, da lažeš, ne bom daleč od resnice. Glede porabljenega časa za izračune se ne obremenjuj. Tratil sem svoj in ne tvoj čas. 
Tvoji izračuni porab so čisto sfaljeni in se vidi,da ne poznaš ali pa namenoma ne razumeš prenosa toplote s sevanjem...
Informacije vzameš iz konteksta in potem nekaj računaš na počez, samo zato da zamegljuješ resnico...
Moji izračuni temeljijo na tvojih podatkih, na tvoji omenjeni moči panela (ponovno dodajam skupne moči cca 18kW za bajto), na tvojih ocenjenih časih delovanja panelov in ne glede če bo v neki sobici 12m2 le 400W panel, bo pa zato v nekem dnevnem prostoru s skupno kuhinjo (kot v hiši, kjer se trenutno ukvarjam z instalacijami) 60m2 potrebnih kolikokrat že po 400W? Ne po 400, po 1200. In izračuni vsaj za omenjene številke, pa če ti še tako ni prav, nedvomno držijo. Ko pa boš podal ustrezne in ne le z čvekanjem podprte številke, bom izračun z največjim veseljem opravil znova. Vendar se bojim, da neke tople vode ne bo odkrite. Meglo izpred oči si boš moral odstreti pa kar sam. 
In tvoji kao znanci,ki niso bili zadovoljni z IR... Če ni dovolj moči, če niso ustrezne pozicije panelov, če niso termostati s čimmanj histereze potem žal ne bo funkcioniralo in ljudje ne bodo zadovoljni... To so dejstva! Toliko let se že ukvarjam, da točno poznam vse razloge zakaj komu ne deluje in nima takšne porabe,kot je bila prikazana..
A to sebe prepričuješ? Ljudi so nategnili natanko taki "strokovnjaki"za kakršnega se imaš sam. Trgovski =bivetri. Ki jim je edina sveta stvar prodaja. Kaj in komu niti ni pomembno. Naj dodam, da v primerih "točno" določenih lokacij panelov le te zahtevajo (največkrat) tudi nek elektro instalacijski poseg, saj instalacije v "tvoja hiša je primerna za IR panele" priključkov in vtičnic, še manj pa termostatov za krmiljenje v taki hiši največkrat ni. Torej je k investiciji potrebno v veliki večini dodati še strošek izdelave ustrezne instalacije. In tudi če hiša ima izdelano instalacijo za panele, moraš (roko na srce) stroške te namenske instalacije dodati k investiciji v panele in njenim obratovalnim stroškom. Seveda to ob hvalisanju vaših panelov modro, skoraj plavo, strankam zamolčite. Tudi to, da bo sanitarno vodo potrebno še dodatno gret.TČ pa potrebuje le kabel 5x4 ali 5x6mm2.paneli pa vsak svojo vtičnico, povezavo od vsake do razdelilnika ter povezavo od termostata do razdelilnika. Ne sedaj o wifi termostatih, ker so dražji, ko se že menimo obtistih centih, kaj je bolj ekonomično. In to za vsak prostor. 
Koliko klicev imamo mi v glavni sezoni, ko  so zunanje temperature pod -5 ali -10 C. Stranke, ki imajo toplotne črpalke jim ne segreje dovolj, komaj prileze do 18C ali 19C.. in poleg drage investicije v TČ kupujejo dodatno IR panele...
Spet nepodprto nakladanje.
Zakaj: ker so "bedaki" in ne vzamejo žarnice, ki segreje (po tvoje) cel prostor. Ali pa si niso pripravili rezervega ogrevanja v primeru izpada napajanja (kamin...)Ali pa kupili vsaj tegale (tudi tole je "čudežni" ogrevni sistem wonder heater, po katerem folk tudi radiatorje in druga grela v kanto meče) ker je to baje bolje in "zmogljivo", predvsem pa kot IR paneli zadnji krik tehnike in v trendu, skratka IN:

https://www.youtube.com/watch?v=DrTMXz2lxDY

A na podlagi tega tudi lahko kar sklepamo, da so TČ zanič in ne delujejo?
Ne, ne, z TČ ni nič narobe, in tudi delujejo odlično, predvsem pa bolje ko paneli. Ampak tule si pozabil omeniti, da tudi pri "nezadovoljnih" TČ obstaja možnost z tvojimi besedami opisano "slabih termostatov z zanič histerezo" ali pa neustrezne izbire panelov(TČ)", oziroma izbiro neustrezne TČ z premajhnimi dogrelci. V obeh primerih mi deluje nekako enako. Slabo.
Za mojimi "izračuni" stoji ohmov zakon, ki je dokaj eksakten. Žal pa do danes razen tistega slepega nabijanja nisi predložil nobenih konkretno podprtih dokazov o ekonomsko upravičenih vzrokih investicije v "tvoje" ogrevanje ter resničnih številk o porabi. Bom pa izračun z največjim veseljem napravil znova, vendar se bojim, da boš ponovno razočaran. 
Citat: Homer

... Toplotna črpalka pa ima "izkoristek" 300% ali več. To pomeni da za vsak vloženo Kwh elektrike, dobiš 3 Kwh(ali več). Pri toplotnih črpalkah pa temu ne pravimo izkoristek, ampak COP oziroma SCOP in je v tem primeru 3. ...
No ja, mene so na tem forumu učili, da perpetum mobille ne obstaja ...

Sicer pa, mene čedalje  bolj zanima, s čim se, primarno, ogreva uporabnik Maretech?

Glede na neke pravilnike (katerih nisem našel - 36.? člen zakona o energetiki - predlogi o spremembah ...), naj se, zaradi učinkovite rabe električne energije, ne bi smelo, novogradenj, primarno ogrevati na elektriko. Torej, odpadejo IR paneli, električni radiatorji, električne talne preproge, ...

Razen, če njegovi uporabniki nimajo inštaliranih sončnic ... ali pa on sam.

LP, steklenicka
LP, steklenička
To že nekaj časa ne velja več. Je ven padlo. Po moje so ravno IRjevci zlobirali. Spet se sme direktno na strom...

TČ seveda ni perpetum mobile. Iz 100 vloženih kwh ne dobiš 300kwh. Je pa plačljivih zaenkrat zgolj 100, to pa ja.
(3.9.2019 ob 20:08)JaBK Napisal: To že nekaj časa ne velja več. Je ven padlo. Po moje so ravno IRjevci zlobirali. Spet se sme direktno na strom...

TČ seveda ni perpetum mobile. Iz 100 vloženih kwh ne dobiš 300kwh. Je pa plačljivih zaenkrat zgolj 100, to pa ja.

No, seveda dobiš ven 300kWh toplote. 100 kWh štroma porabiš, da iz zraka počrpaš 200kWh toplote. Da bi pa država kdaj zaračunala toploto zraka, po močno dvomim. Če bo šlo tako daleč, nam bo zaračunala še kisik za dihanje. Big Grin Angry
Big Grin 
Pri direktnem uparjanju v zemljino je lahko ta številka že skoraj nesramno visoka.
1kw/h vložene električne energije toplotna črpalka zemlja voda s sistemom direktnega uparjanja spremeni v 7kw toplote.
Izkoristek kot z IR paneli
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Kako si drzneš. Skoraj tako dober, kot z IR panelih.  Big Grin
@Maretech

Preprosto vprašanje: če vložiš 1kWh električnega energije v IR panel, koliko kWh toplote dobiš ven?
JaBKTo že nekaj časa ne velja več. Je ven padlo. Po moje so ravno IRjevci zlobirali. Spet se sme direktno na strom...
[quote pid='936845' dateline='1567534083']

[/quote]

Super, potem pa jutri lopato v roke, pa temeljni kamen položiti za nov blok JE oz. NE. No, raje 2. Ko bo en v remontu, da bo drugi s pol letnim zamikom. Glede na to, da TEŠ6 nekam dolgo časa stoji (zaradi raznoraznih remontov in nesreč ...).
Pa toplovod(arj)e razpelat, da se bo voda hitreje ohladila in se toplote ne bo metalo stran, po nepotrebnem. Podtalnice se že segrevajo, kar ni dobro za okolje.

Sicer je pa zanimivo, da je kar na 1x vse potihnilo in niti uporabnik Maretech ne želi predložiti pisnih dokazov o porabi za ogrevanje njegove bajte.

V kolikor seveda živi v hiški in se ogreva z IR paneli.

Brez sončnic na strehi.

LP, steklenicka

OFF: No ja ...
LP, steklenička
1 2 3 4
Iskanje po temi