PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Koliko varovalk za kuhinjo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kupil sem novo hiško v kateri naj bi nekdo živel nekaj časa samo verjetno ta oseba ni bila normalna, saj hiška ni izolirana od zgoraj. Se pravi narejena je samo betonska plata in sedaj me čaka estrih. Preden se lotim estriha pa morem narediti vso elektriko v mansardi.

Ta vikend sem se ravno malo poigraval s elektriko. Nekaj mi ne gre v glavo. Za kuhinjo je dodeljenih če se ne motim 7 varovalk. Za vsak drekec pekec je varovalka vključno s hladilnikom in pomivalnim strojem. Elektro omarica je vgrajena sicer v steno od kuhinje in morda zato toliko varovalk, ker je to bil naj bližji prostor.

Še nekaj drugega me bega. Edina luč, ki mansardo osvetljuje je priklopljena na nek 5 žilni kabelj. Sicer se potem razveže in gre en kabelj nekam v pritličje samo še nisem ugotovil kam, ker sem ugasnil varovalko pa je v pritličju vse eno vse delalo. O.K. zamima me za kaj bi lahko ponucal ta 5 žilni kabelj če je že v mansardo bil napeljan? Za tisto luč bom že en drug kabelj potegnil.

Se pravi, da povzamem koliko varovalk je zadosti za kuhinjo? Za kaj bi lahko ponucal 5 žilni kabelj v mansardi?
Kuhališče (indukcijsko ali steklokeramično) vsaj dvopolna, če ne tripolna varovalka B16A
Morebitna samostojna (vgradna) pečica enopolna varovalka B16A
Morebitna konvekcijska pečica enopolna varovalka B16A
Pomivalni stroj enopolna varovalka B16A
Hladilnik enopolna varovalka B16A
Vtičnice pult enopolna varovalka B16A
Razsvetljava kuhinje enopolna varovalka B10A
Razsvetljava pulta z kuhinjsko napo enopolna varovalka B10A

Evo, tudi jaz sem jih naštel (drekec pekec) 8 kosov, od tega eno vsaj dve ali celo tripolno. Lahko pa vse skup daš na dve varovalki, prišparal boš nekih 15 ali 18 evrov, več zagotovo ne, pridobiš pa tisto garantirano skakanje do elektro omarice in neprestano dviganje izključenih varovalk. Ter ogrevane stene v pasu ob položenih kablih (vodnikih).

Pet žilni kabel ima presek 10mm2 ali zgolj 1,5mm2?
Porabil bi ga pa zakaj? Da ne bo brez veze ne priključen ležal v steni?
Pet žilni je verjetno zato, ker je po njem speljano še neko (izmenićno) prižiganje za stikalo v etaži nižje od mansarde. Za kaj več informacij bo treba povedat kak podatek več.
Po eni strani je 7 varovalk za kuhinjo lahko čisto normalno.
Po moji pameti bi dal naslednje:

nujno
1. kuhališče (3X16A ali 2X16A ali 1x25A)
2. pečica (16A)
3. pomivalec (16A)
4. vtičnice (16A) - če je več kot 5 vtičnic je potrebna še ena varovalka

opcijsko

5. bojler (če je potreben) (16A)
6. pralni stroj (nekateri ga imajo v kuhinji) (16A)
7. razsvetljava (ponavadi za več prostorov skupaj) (10A)
8. vgradna mikrovalovka (16A)

Za razne hladilnike, nape, razsvetljave pultov in podobno ne bi dajal specialnih varovalk, saj so to majhni porabniki. Lahko se jih pa vgradi, če bi želeli imeti ločeno napajanje od ostalih porabnikov.

Seveda je dobro imeti varovalke za fid stikalom, tako kot za kopalnico.
Vodniki morajo biti 2,5mm2, razen za razsvetljavo je lahko 1,5mm2 in če je uporabljena varovalka za kuhališče 1x25A potem morajo bitii vodniki 4mm2.

Pri 5 žilnem kablu je res nekoliko premalo podatkov.
(2.7.2019 ob 11:09)enolog Napisal: Po eni strani je 7 varovalk za kuhinjo lahko čisto normalno.
Po moji pameti bi dal naslednje:

nujno
1. kuhališče (3X16A ali 2X16A ali 1x25A)
2. pečica (16A)
3. pomivalec (16A)
4. vtičnice (16A) - če je več kot 5 vtičnic je potrebna še ena varovalka

opcijsko

5. bojler (če je potreben) (16A)
6. pralni stroj (nekateri ga imajo v kuhinji) (16A)
7. razsvetljava (ponavadi za več prostorov skupaj) (10A)
8. vgradna mikrovalovka (16A)

Za razne hladilnike, nape, razsvetljave pultov  in podobno ne bi dajal specialnih varovalk, saj so to majhni porabniki. Lahko se jih pa vgradi, če bi želeli imeti ločeno napajanje od ostalih porabnikov.

Vodniki morajo biti 2,5mm2, razen za razsvetljavo je lahko 1,5mm2 in če je uporabljena varovalka za kuhališče 1x25A potem morajo bitii vodniki 4mm2.

Pri 5 žilnem kablu je res nekoliko premalo podatkov.

Joj, res si nisem mislil, da je toliko varovalk potrebnih za kuhinjo. Spet sem se povsem osramotil. Sad

Bil sem prepričan, da lahko par varovalk od kuhinje raje porabim za mansardo in v istem sklopu bi uporabil še tisti 5 žilni kabelj. Bom pač naredil zgoraj novo elektro omarico in tisti 5 žilni kabelj noter speljal. Bo že električar potem povedal kaj z njim.
Še vedno nisi povedal kakšen je ta tvoj 5 žilni kabel.....

5x 1,5mm2 bo za kakšno razsvetljavo, mikser in podobno 
5x 2,5mm2 bo za kakšne vtičnice

Če pa ta kabel želiš kot glavni dovod v neko bodočo razdelilno omarico, potem mora biti bistveno več mm2
discoman
Ni sramotno, če neke stroke ne poznaš, še toliko manj, če imaš jajca in to tudi priznaš.

enolog
Tule te ne razumem najbolje, kaj si z zapisanim hotel povedati. Kot da se varovalk ne vgrajuje za FIDom. Kaj ima pri tem opraviti kopalnica? Če imaš v mislih KZS zaščitna stikala, le ta za kuhališča nikjer niso zahtevana. 

Tule bi te malce popravil. Kabel 4mm2, uvlečen v cev, položen v kaki votli steni dopušča maksimalni trajni tok 23A. Če bi ta kabel bil zazidan v steno (in imel s tem precej boljši odvod toplote-hlajenje), potem bi z amperažo bil na sicer "varni" strani, 28A, ker pa bi bili v tem primeru obremenjeni dve žili, je potrebno upoštevati tudi to, in si ponovno na meji, oziroma pod njo. Iz prakse pa lahko zatrdim, da merilci "dobijo ošpice", ko najdejo vodnik 4mm2 priključen na 25A varovalko. Še najbolje drži stari, preverjeni "recept", po katerem se varuje vodnike 1,5mm2 z 10 oziroma 13A varovalko, vodnike 2,5mm2 z varovalko 16A, vodnike 4mm2 z varovalko 20A ter vodnike 6mm2 z varovalko 25A. In tu potem ne moreš "zgrešiti" res nič.
Daj tam v mansardi preveri koliko faz imaš v tistih petih žilah? Eno, tri ali kaj drugega? Pa debelina kabla bi ti najbrž tudi dala.kaj vedet. Če je tanek kabel, potenje res najbrž za kakšna izmenična stikala, če je pa debel in so v njem tri faze, pa njega lahko obesite novo omarico za celotno.mansardo.
Sonce naj sveti vsak dan!
(3.7.2019 ob 19:37)arbajter Napisal: discoman
Ni sramotno, če neke stroke ne poznaš, še toliko manj, če imaš jajca in to tudi priznaš.

enolog
Tule te ne razumem najbolje, kaj si z zapisanim hotel povedati. Kot da se varovalk ne vgrajuje za FIDom. Kaj ima pri tem opraviti kopalnica? Če imaš v mislih KZS zaščitna stikala, le ta za kuhališča nikjer niso zahtevana. 

Tule bi te malce popravil. Kabel 4mm2, uvlečen v cev, položen v kaki votli steni dopušča maksimalni trajni tok 23A. Če bi ta kabel bil zazidan v steno (in imel s tem precej boljši odvod toplote-hlajenje), potem bi z amperažo bil na sicer "varni" strani, 28A, ker pa bi bili v tem primeru obremenjeni dve žili, je potrebno upoštevati tudi to, in si ponovno na meji, oziroma pod njo. Iz prakse pa lahko zatrdim, da merilci "dobijo ošpice", ko najdejo vodnik 4mm2 priključen na 25A varovalko. Še najbolje drži stari, preverjeni "recept", po katerem se varuje vodnike 1,5mm2 z 10 oziroma 13A varovalko, vodnike 2,5mm2 z varovalko 16A, vodnike 4mm2 z varovalko 20A ter vodnike 6mm2 z varovalko 25A. In tu potem ne moreš "zgrešiti" res nič.

Sem malo preveč na hitro napisal, dejansko sem mislil dobronamerno KZS tudi za aparate v kuhinji, ki imajo stik z vodo npr. pomivalec in podobno, za kuhališče res ni potrebno.

Glede dimenzioniranja vodnikov in kablov prilagam povezavo do dokumenta, s strani fakultete za elektrotehniko. Upam da ne učijo krive vere Wink

http://lrf.fe.uni-lj.si/e_eir/Podatki4.pdf

Po gornji tabeli bi bil problem samo v primeru treh obremenjenih vodnikov oziroma žil v kablu v izolirani steni.
Res je da s presekom 6mm2 pri 25A varovalki ne moreš zgrešiti.
Krive vere zagotovo ne učijo. Ker pa je tisti osnovni način polaganja instalacij že dvajset let nekje tisti, kable ali pa vodnike v cev, moraš za referenco vzeti skupino B2, katera se nanaša na omenjeni način polaganja. In ko vzameš še korekcijski faktor vzporedno položenih žil v kablu in njih število dobiš natanko to kar sem zapisal. Enkrat si na varni strani (z dvema obremenjenima žilama prideš nad 25A, z tremi pa pod 25A (25,3A / 23,9A). Z upoštevanjem dejstva, da bi bil v obeh primerih kabel na meji svojih dovoljenih zmogljivosti, mi tisti 4mm2 na 25 amperski varovalki nikoli ne bo šel v glavo. To omenjam predvsem iz 40 letnih izkušenj in tega, kar sem srečeval prežganih kablov po terenu, bajtah. In ko se ob tem pojavi še tista "gratis" možnost nekoliko manj privitega drata, si že tam. Ob uporabi 6mm2 pa niti ni nujno da bi bil. Podobno kot bi avto tiščal v rdeče vrtljaje in ob tem pričakoval, da ti bo služil enako dolgo časa, kot če bi ga tiščal pol manj. Ok. tam se motor ustavi, tu pa ti lahko bajta zagori (ali kaj v njej).
Iskanje po temi