Objave: 466
Teme: 35
Ocena:
0
Potem pa še povej, kaj je drug razlog za uteži v pralnem stroju. Sem firbčen.
Objave: 490
Teme: 2
Ocena:
2
Zato, da ga je težje spravit v 9 štuk. :mrgreen: Ker je težak, ti ga ne ukradejo hiter. To sta že dva.
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
A ni glavni namen uteži pri pralnem stroju, da se kibla ob centrifugiranju ne dvigne od tal?
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Me veseli, da vsaj Samo ve.
Uteži so vstavljali že davno pred inverter motorji. In resonancami. Ali čim tretjim.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
baje da zato, ker je bil pohujšljiv. vem pa ne, je bilo pred mojim cajtom.
Objave: 466
Teme: 35
Ocena:
0
Samo "na hitro", ker imam ravno voljo, potem pa zaključim, ker je že preveč off-topica. Je pa hecno, ker vsi govorite o isti stvari, smo veste ne.
Ekscenter težišča perila pri pralnem stroju (večinoma) povzroči resonanco pri nižjih obratih, kot je samo centrifugiranje. To slišite (in tudi vidite) vedno, ko se obrati bobna povečujejo. Pri samih resonančnih obratih sama utež nima veliko vloge, ker tam lahko manjšaš amplitude oz. "daješ kontra" (večinoma) samo z damperji, ki so pod bobnom - [url]httpsunichr("58")//goounichr("46")gl/uSK4Vt[/url].
Ko pa obrati bobna enkrat preidejo resonančne obrate, potem pa se "daje kontra" z vztrajnostjo mase. Po domače to seveda pomeni, da pralni stroj "ostane na mestu in ne skače v luft". Kakšnega starejšega lahko še vedno obremenite tako, da ne bo. Naložite nekaj brisač v pralni stroj, tako, da bo masa samo na eni strani bobna (sicer je težko, se pa v redkih primerih zgodi) in opazujte, kaj se dogaja proti obratom centrifuge, ko bo tista kepa brisač še dobro namočena. Pri novejših so stvari že malo bolj dodelane, samo kontra fiziki pa na žalost ne gre.
Je pa pranje perila bolj zoprna tehnika, kot izgleda. Nikoli točno ne veš, koliko ekscentra in mase bo v bobnu, zato je takšen sistem težko dobro optimizirati. Zaradi celotnega spektra pod, med in nad resonanco imaš notri vse tri osnovne elemente (vzmet, dušilka - damper, masa - utež), ki vsak na svojem področju opravi svojo vlogo.
Sem pa videl novo rešitev, da je namesto gvihta plastična posoda, ki jo napolniš z vodo, ko pralni stroj postaviš na mesto in je transport toliko lažji. To se danes lahko naredi, ker zaradi samega napredka niso več potrebne uteži s tako veliko maso. Stroji so že tako dosti lažji, kot včasih in ni nekih večji problemov.
Kompresor pri TČ pa že lahko ropota, samo, če je zgoraj "papir" potem se toliko bolj pozna (imaš lokalne resonance na pločevinah, spojih, itd.), kot pa če je neka večja masa.
Objave: 4
Teme: 0
Ocena:
0
Imam eno vprašanje za tiste, ki imate že sistem geosonda ali voda voda za ogrevanje. Ali je normalno, da pridejo cevi sonde skozi steno kleti, (betonirana stena) skozi katero so zvrtane luknje fi 40 mm, cevi sonde pa so cca. fi 32 mm v premeru. Je to tako OK, se tako dela, ali bi bilo tu potrebnega malo več truda oz. večji premer lukenj? Ampak sedaj je to že tako instalirano…
Hvala!
LP!
Objave: 23
Ocena:
0
Zakaj pa bi vrtal vecje, ce itak zalije s purpeno?
Objave: 4
Ocena:
0
razmišljal sem če bi to hotelo kaj kondenzirati? ali, da bi stena bila toliko hladan, da bi bila tam okrog fajhtna?
LP!
Objave: 1168
Teme: 7
Ocena:
1
Odvisno, kako je izvedeno. Iz ene geosonde prideta 2 vhodni in 2 izhodni cevifi 32. Lahko se vse 4 vlečejo v hišo ali pa se že zunaj združijo v Y zanko in gresta potem samo 2 cefi fi 40 hišo.
Objave: 6
Teme: 2
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Prosim za mnenje:
Novogradnja 230m2 talnega
20cm fasada
40cm mansarda
Troslojna zasteklitev
Dobil ponudbo za 11kw flexocompact vwf 118/4 in vrtino v globino 150m in sonda 4x cevi fi 32mm.
Prosim vas, ce mi lahko podate mnenje ce je vrtina dosti globoka.
Hvala ze vnaprej
Lp, Mitja
Objave: 1892
Teme: 11
Ocena:
4
Je in ni.
11kW je 2x preveč za takšno bajto, vrtina bi bila pa za to moč lahko 2x večja.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
150m geo sonde je za tako izolirano hišo res več kot dovolj. Seveda upam, da boste dali 6kw TČ in je 11kw samo šala.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->