PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z dodatno izolacijo 300L bojlerja lahko prišparaš max 2kWh toplote/dan, torej manj kot 1kWh štroma/dan. To je če daš pol metra izolacije okol. Max 3€/mesec, realno verjetno bolj proti 1,5€/mesec. Neki je.
Morda bom samo za na vrh bojlerja odrezal krog iz 10cm XPSa, ker se mi ravno valja naokoli.
Sicer pa sem tudi jaz poskusil samo z gretjem v NT, pa je enostavno udobje pešalo (mrzla tla večino dneva, vroča ponoči), poleg tega se je TČ od 22h naprej vsaj par ur drla ko žival, da je dosegla tisti višji setpoint in segrela estrihe. Sedaj o tem ne razmišljam več in se ogreva 24/7 po vremenski krivulji.
Meni se 24/7, če ni potrebe, ne zdi smiselna izbira: minimalna temperatura okolice je praviloma dosežena med 6. in 7. zjutraj, pa tudi tam nekje do 11. ni prav visoka - zakaj bi bilo obratovanje v tem času smiselno? Posledično TČ popoldne, ko so pogoji boljši, miruje. Podobno - čeprav manj izrazito - je stanje zvečer, med 20. (21.) in 22. uro.

Dušan
Obratovanje je najbolj smiselno kadar ogrevaš z najnižjo možno temperaturo dvižnega voda in to 24/7.
To da boš 6 ur ohlajal hišo in potem to popoldan nadoknadil ne bo nič prispevalo bivalnemu ugodju in tudi stroškom ne (morda bi, če bi še imeli popoldansko nižjo tarifo, a te že dolgo ni)
Niti ne. Do 35 stopinj so razlike malenkostne.
Potem pa začne TČ dihati.
Bivalno ugodje bo nihalo znotraj pol stopinje. Pri slabše izoliranih bajtah.

Sicer pa naj vsak dela po svoje. Pri 200 ali 300 evrih stroškov za kurjavo je norost, da sploh razmišljaš o racionalizaciji. V celi sezoni bo ranga platoja pira. Če se zelo potrudiš pri njej.

Kurjava je enostavno smešno poceni. Mene več stane mesečna naročnina za mobitel, kot celoletno ogrevanje hiše.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Da še jaz dodam svojo šalco... Še enkrat poudarjam, da moje ugotovitve temeljijo na točnosti odčitanih podatkov. Če torej senzorika ni natančna, potem so predpostavke netočne in seveda se vse podre.

Kolikor vidim, ko buljim v številke (pa te dni veliko buljim), TČ z vidika COP daleč najbolj ustreza, ko nadomešča tekoče izgube. Vem, da nisem nič novega povedal, me je pa vseeno presenetilo za kakšen velikostni red gre; govorim o tem, da je v 24-urnem režimu ogrevanja COP v skrajnem primeru tudi dvakratnik tistega, ki se "zgodi", če ogrevaš na urnike. Pa moram ob tem izpostavit, da jo imam omejeno na 50% in torej "ne gre do daske za vsako ceno", pa so vseeno na začetku delovanja po nočni redukciji COP-i bolj kilavi.

Je pa tudi druga plat te medalje - če so izgube tako majhne, da tudi na najnižji stopnji ne more delovat in se konstantno ugaša, pa imaš potem tisto nezaželjeno "žago", in ker gre za nove in nove zagone je na začetku teh obratovalnih ciklov COP seveda tudi bolj slab.

Kar lahko potegnem zaključkov po teh dveh tedni delovanja in ukvarjanja s številkami (vem, premalo časa za resne zaključke), bi bilo moje priporočilo: 24-urni režim ogrevanja, z daljšami nastavljenimi časi mirovanja, če gre TČ v izklop (sam imam trenutno nastavljeno na 50 minut).

EDIT: Govora je v mojem primeru o radiatorskem sistemu. V nekem trenutku sem zaporedno vključil v sistem 125L kotlovske vode v Stadlerci (recimo temu majhen zalogovnik), so pa zaključki enaki oziroma še bolj držijo, če ni zalogovnika v sistemu.
Fery Napisal:Sicer pa naj vsak dela po svoje. Pri 200 ali 300 evrih stroškov za kurjavo je norost, da sploh razmišljaš o racionalizaciji. V celi sezoni bo ranga platoja pira. Če se zelo potrudiš pri njej.

Ko stvari gledaš parcialno se lahko zgodi: izgubiš plato pira pri ogrevanju,izgubiš plato pira pri vodi, izgubiš plato pira pri telefoniji, izgubiš plato pira pri multimediji, izgubiš... pol pa te konec leta pobere zaradi žeje :lol: :lol:
mdule Napisal:Meni se 24/7, če ni potrebe, ne zdi smiselna izbira: minimalna temperatura okolice je praviloma dosežena med 6. in 7. zjutraj, pa tudi tam nekje do 11. ni prav visoka - zakaj bi bilo obratovanje v tem času smiselno? Posledično TČ popoldne, ko so pogoji boljši, miruje. Podobno - čeprav manj izrazito - je stanje zvečer, med 20. (21.) in 22. uro.

Dušan
Smiselno je zaradi udobja. Jaz vsekakor občutim razliko, če imajo tla 21 ali 24° (razlika med mrzlimi in ogretimi estrihi), pa čeprav je sobna temperatura enaka. In pa ogrevalna voda je v povprečju lahko hladnejša (boljši COP), če je ogrevanje 24/7.
Kako pa je lahko temperatura enaka pri 3 stopinjah različnem estrihu?
Govorimo med ogrevalno sezono, ne pozimi - poleti.
Skoraj enaka, na decimalko. Zrak ima praktično tako temp. kot stene in strop, ti pa se v tistih parih urah zjutraj ne ohladijo toliko kot estrih.
Hmmm. V 12 urah estrih pade malo ali nič (cca 1 stopinjo max).
Maš ti hladilno škrinjo spodaj?
No ja, občasno merim z IR termometrom in estrihi padejo na sobno temp. tam nekje v 4-5h, odvisno od razmer. Tudi v mansardi.
To je bilo takrat, ko sem še eksperimentiral z nizko tarifo. Lahko pa še kdaj pomerim.
Neverjetno.
Pri meni stoji preko 12 ur ogrevanje.
Kot sem napisal, mogoče pade stopinjo.
Če imaš ti drugače, potem teraj 24 ur. Vsak po svoje.

Je pa stvar taka.
TČ v teh dneh laufa pri meni 5, 6, 7 ur dnevno. Obtočna tudi. Sicer le na 22 w, ampak vseeno. Dan na dan.
Gretje v teh dneh laufa cca 30 - 40% dneva. 5 minut dela, 10 minut stoji. Sicer imajo obe pumpi skupaj le 30 w porabe, ampak vseeno. Dan na dan.
Samo TČ, ali tudi kak drug vir občasno not vržeš? Kolektorji?

Pri meni bi recimo včeraj laufalo nonstop od 6. do 22.30, če ne bi ob pol devetih zvečer pokuril nekaj kartona, papirja, eno bukovo drvo in nekaj lat s plota. Se mi zdi, da adaptirana bajta zaradi detajlov (toplotnih mostov) nikoli ne bo enaka kot dobro izolirana novogradnja.
Dobro vam gre, da vam gretje dela samo par ur na dan, pri nas je že več kot 24 ur 0-2C zunaj, tko da nekaj mora delat da je toplo, res da je zgornja polovica hiše na prepihu dva tedna in na stopnišču 0.5m2 luknja, mogoče zato :mrgreen:.
Tud pri nas je TC od nedelje od 16 popoldan ko je grela vodo, pa do zdaj delala skupaj 20h. Res pa je v nedeljo bilo cez dan 21-22 stopinj zunaj, v bajti pa skoraj 24stc. Ogrevanje pa je nastavljeno na 22stc. Zdaj recimo dela samo obtocna in v talnem krozi voda z 22.9 stopinjami, zunaj je pa slabih 8 stopinj. Sem pa v eni drugi temi ze vprasal, kaj bi lahko bil razlog, da je vceraj zvecer TC sla gret SV, kljub temu, da T v bojlerju se ni padla za 6 stopinj, kar je pogoj, da jo spet ogreje na nastavljenih 43stc. Se komu sanja zakaj taka logika? Pa defrosta ze nekaj dni ni bilo, niti danes ponoci, ko je bila Rh 90% in T blizu nule.
1 ... 73 74 75 76 77 ... 80 Pojdi na stran 
Iskanje po temi