Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
leto ni neke "zime" ne toliko zaradi temperatur (tudi jasno), ampak ker je ful več sonca. vsaj pri nas. mi še nismo na 2kkwh to ogrevalno sezono...
Objave: 3009
Teme: 16
Ocena:
-633
@pentax +1
To je tako, kot da bi si za 10km pot v sluzbo, namesto osebnega avtomobila nabavil kombi za 8 oseb.
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Glej @JaBK varovalke zdržijo kratek čas dokaj visoko preobremenitev. Se pa pri tem grejejo. Večkratno pregrevanje pa slabša njihovo tokovno zmogljivost in posledično bodo enkrat ob taki preobremenitvi pregorele. Če tega ne veš te seveda ni nič strah.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Odvisno kakšne grelce rabiš v ogrevalni kišti, toliko je lahko težav zaradi preobremenitev sistema. Sam imam vgrajene 3kw grelce...imam pa tudi obračunsko moč 10 (3x25A), tako da mi je vseeno kaj v hiši dela kateri trenutek in ne rabim spraševati moje ali lika, kuha na treh kuhališčih indukcije, peče štrudl v pečici... za tiste 4€/mesec razlike napram 3x20A se ne sekiram in imam mir kar se tega tiče. Sem pri sosedu videl kako zgleda ta telovadba in dretje en na drugega ko je žena pozabila povedat decu kaj bo delala, pa je zarad tega bilo mal izpada štroma po bajti - pa posledično slaba volja. Dva piva na mesec sta vredna tega miru :mrgreen:.
Ocena:
-69
Prav nič me ni strah. Sicer je naslednji argument ponavadi, da me zato ni, ker sem prenevedna/glupa, da bi me bilo. Mrbit, ampak pri meni je take brezvezne strahove precej težko vnovčiti. Ko in če to bo problem, ga bomo pa rešili. Konec koncev ni to bas neki problem, da bi zdaj bi bilo vredno kaj dosti spanca pa dobre volje okoli tega izgubljati.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
No, pri nas bi to lahko bil problem pri velikem odjemu grelcev, saj 3x25A ne morem dobiti, saj so že soglasje za 3x20A komaj izpljunili (da bi zamenjali trafo in potegnili še kakšen drat po naselju pa ne..).
Zato mi je všeč, da TČ vse počne le s kompresorjem. Pri predimenzioniranosti je še dodaten plus, in sicer da je v veliki večini časa zelo tiha. Večino časa namreč dela pri 30Hz in je praktično neslišna. Poddimenzionirana bi se že okoli 0° precej drla.
Ocena:
-69
No, res pa je da je važno ne le koliko so grelci temveč tudi koliko rabi kompresor. Pri meni grelec gor ali pa dol, več kot 4,5kw ni nikoli pila, več kot 5,2 pa niti v teoriji ne more.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
No, pri meni se pa lahko v določenih primerih vklopi 3x2kW grelcev hkrati z 3,2kW kompresorja, izmerjeno ko sem preizkušal nastavitve. Na eni fazi 5,2kW, kar je že preko zmogljivosti pancerke. Nekdo všteka še sesalc ali likalnik, pa je že kritično.
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Pa zakaj teoretizirate!?
Povej, kolikokrat ti jih je zabrisalo ven in je.
Ko ti jih kdaj bo, boš pa reševal. Se pravi najverjetneje nikoli.
Najboljše da grem danes trugo kupit. Ker enkrat bom verjetno šel.
Pa to je vsaj ziher. Pancerke pa ne tako.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 534
Teme: 27
Ocena:
0
Morda še mojih 5 centov glede dimenzioniranja: (imam FW HP 11 kW, hiša pa ima po mojih izračunih nekje 6,5 kW pri -13 st. C; res pa, da je bila TČ kupljena še v časih, ko izbira ni bila tako obilna)
- večja moč je koristna pri večjih potrebah po sanitarni vodi - ko imamo večdnevne obiske, je tudi 300-litrski bojler hitro prazen; tudi ko se mi štirje serijsko na dolgo tuširamo, smo zmožni bojler sprazniti v celoti in je pomembno dogrevanje črpalke (res pa da ogrevamo na 42 st na višini 1/3); če polnimo kad (ok, ta je res nenormalno velika...), velja to še bolj;
- ker je na voljo nepotrebno velika moč (in imamo talno), obratujemo na urnike, in sicer tako, da TČ nikoli ne dela zvečer med 21. in 22. uro ter zjutraj med 6. in 11. uro, pri čemer sobna temperatura nikoli ne pade pod 23 st. Na ta način so izključena obdobja dneva, ko je razmerje med ceno elektrike in zunanjo temperaturo najmanj ugodno (zdaj dela seveda samo še v nižji tarifi);
- edini problem, ki ga imam z našo TČ, je njena glasnost - ko bo prišel čas za zamenjavo, ne bom gledal nujno za manj močno, vsekakor pa za manj glasno. Če bo slednje povezano z manjšo močjo, bo torej naslednja šibkejša, sicer pa najbrž ne.
Dušan