PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave indukcijska plošča in napeljava

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Varovalka je lahko tudi 13A. Namensko se prodajajo z omenjano amperažo, da je koza cela (vodniki ne preobremenjeni) in volk sit (pravilnikom, zahtevam o varovanju vodnikov in njih presekov zadoščeno).
Ja, hvala za dopolnitev......
Samo 13 A ni samo po sebi umevno. Možno je v primeru polaganja v načinu B1, B2 in C, če to dopuščajo faktorji temperature okolice in števila vzporedno polaganih kablov. Jaz bi takole na forumu, za laike, svetoval za 1,5 mm2, kar 10 A varovalke.
Se stinjam. Danes sem dal na tokokrog 1 in 2 varovalki 10A. Kako pa nadzornik potrdi taksno delo? Vodniki so 1,5 varovalke pa 16A.

Imam pa se eno idejo. Kaj pa ce tam kjer imam dozo za napo (sedaj tokokrog 1) pripeljem vodnike 2,5mm2 in jih prikljucim na varovalko stevilka 12, ki je namenjena varovanju vodnikov el. pecice za kopalnico (pecice ne bom imel, imel bom pa 450W talno gretje). Iz te doze bi napajal tudi vticnice nad pultom. Ali prevec kompliciram in pustim kar vticnice kar na varovalki st.1?

Hvala za vasa mnenja

Sent from my LG-H870 using Tapatalk
Bistvo je v tem, da z varovalko ali inštalacijskim odklopnikom varuješ kabel (ne porabnika). In za presek 1,5 mm2 je primerna varovalka 10 A (izjemoma tudi 13 A) in za vodnike preseka 2,5 mm2, 16 A varovalka. Kaj boš potem na ta tokorog priključil je vseeno. Recimo sušilni in pralni stroj bi načeloma lahko bila na istem tokokrogu, če med pranjem ne boš sušil ali med sušenjem perila ne boš pral. Če boš pa hkrati sušil in pral, pa bo varovalka odklopila. Torej moraš samo predvideti, kakšna moč se ti lahko na enem tokokrogu pojavi istočasno.

Kar pa se tiče nadzora, ki si ga omenil, pa se bojim, da bo sedaj tema zašla (o tem je bilo na tem forumu že kar nekaj tem) je pa tako, da je nadzor pravzaprav odvisen od investitorja. Predvsem nekateri nepremičninarji naročijo nadzor samo zato, da zadostijo predpisom, to pa pomeni, da nekomu plačaja samo podpis in žig na izjavi o zanesljivosti objekta. Takšen nadzornik izvedbe sploh ni nadziral. Nekoliko boljša varianta nadzora, pa še vedno brez veze, je da se nadzornik pojavi enkrat tedensko na skupnem sestanku na objektu, kjer pa se predvsem odloča o terminskem planu. Pravega nadzora v bistvu sploh ni, za kar pa je kriva zakonodaja in načelo najnižje cene. Žal, takle mamo.
Najboljši "nadzor" so po končanih instalacijskih delih pravilno izvedene meritve. Če je merilec pravi, mislim da potem ni kaj debatirati. Pa potem poklicati "nadzornega" na "zagovor" svojega podpisa.
Problem nakupa tega stanovanja je v tem, da je investitor zasel v stecaj. Pred nakupom se je dokumentacija zgubila.

Bom pa narocil meritve, ko vse dokoncam.

Kaj pa pravite o moji komplikaciji med varovalko st. 12 in varovalko st.1?

Lp

@mirator: Na 16 A pralni in susilni gresta preverjeno tudi hkrati, ce je susilni s TC ... Ima ravno prav nizjo porabo, da se izide Wink
Sam imam do prostora za pralni in susilni stroj pripeljani dve fazi (ker sem spremenil lokacijo sem moral na novo napeljati vidnike), vendar imam prosto eno varovalko (13). Ce pogledam tehnicne podatke za stroja bosch pise tako: susilni 1,27kw, pralni pa 0,92kw. To mora iti preko ene faze...

To si malo pomešal energijo in porabo:
Iz reklame:
Poraba energije pri standardnem programu bombaž 60°C pri polni polnitvi: 0.92 kWh, pri delni polnitvi: 0.6 kWh, ter pri standardnem programu bombaž 40°C pri delni polnitvi: 0.42 kWh

kWh je energija
kW je moč

In priključna moč ni nikjer v reklami navedena, a zagotovo ni 0.92 kW.......
mucek Napisal:@mirator: Na 16 A pralni in susilni gresta preverjeno tudi hkrati, ce je susilni s TC ... Ima ravno prav nizjo porabo, da se izide Wink
Seveda gre, ampak to ni poanta. Poanta mojega spota je bila, da na tkokrog z varovalko določene jakosti, lahko priključiš toliko porabnikov, da kvocient njihove vsote moči deljene z 230, ne bo večji od nazivnega toka varovalke.
Pomembno pa je, da se obremenitve po tokokrogih porazdelijo tako, da bodo vse tri faze približno enako obremenjene.
Citat:Samo 13 A ni samo po sebi umevno. Možno je v primeru polaganja v načinu B1, B2 in C, če to dopuščajo faktorji temperature okolice in števila vzporedno polaganih kablov. Jaz bi takole na forumu, za laike, svetoval za 1,5 mm2, kar 10 A varovalke.
Vsekakor mnogo bolj "samoumevno" kot 1,5 drat na 16 varovalki. Če pa že debatiramo o samoumevnosti tiste vrste polaganj le te veljajo tudi za drat 2,5 na 16A. Ker se tudi tam iz omenjenih razlogov lahko zgodi padec samoumevnosti. Ok. Ekstremi, ampak, ko že omenjaš tisto samoumevnost bi jo bilo v takem primeru potrebno razširiti še kam drugam, ne le na 1,5/13. Dejstvo je, da je 13A varovalka uradno dopustna za uporabo na vodnikih 1,5mm2. Brez nekih omejitev. Vsekakor pa mnogo bolj "zdrava" kot bi bila na 16A varovalki.

BrunoMars
Pa kakega štromarja res nimaš blizu, da ti reši stvar? Če ga pa imaš in mu ne zaupaš, pač poiščeš še "drugo mnenje".
Bistvo je moj zadnji stavek:
Citat:Jaz bi takole na forumu, za laike, svetoval za 1,5 mm2, kar 10 A varovalke.
Arbajter:

Ker gre samo za modifikacijo obstojece instalacije in ker mi je stvar zelo zanimiva bi jo rad sam raziskal. Poznam nekaj elektricarjev pa me razlogi v stilu "sem ze pri treh tako naredil pa dela" ne prepricajo. Ko bo narejena koncna vezava bom pa nekomu dal pregledati, naredile se bodo pa tudi meritve.

Zanimajo me bolj izkusnje iz terena. Kako se obicajno to naredi. Kaksen faktor iztocasnosti se uposteva obicajno? ...

Sam raziskal? Pa te izjave štromarjev ne prepričajo in iščeš drugo mnenje tule na forumu? Ker ti je zanimivo. Izkušnje na terenu se pridobiva kje že? Na terenu, ne na forumu. Tule nekaj do potankosti razčlenjevat je utopija, dokler se dejanskega stanja ne vidi z lastnimi očmi. Kar koli bi želel natančnega napisat, lahko hitro izpade mlatenje slame (brez argumentov). Upam, da sem razumljivo napisal.

Mirator, nisem hotel zastopit tistega, pa mi je zadnji stavek nekako pobegnil. Drugače pa vse štima.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi