![]() |
|
indukcijska plošča in napeljava - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: indukcijska plošča in napeljava (/showthread.php?tid=21218) |
indukcijska plošča in napeljava - andrej1980 - 21.4.2009 1. vprašanje Za indukcijsko ploščo imam pripravljeno 16A varovalko z 2,5 mm žicami. Glavna hišna varovalka je 25A. Je bolje, da dam za ploščo 20A varovalko? 2. vprašanje V steni imam več doz, pa gre do njih samo ena cev. Do tja bi moral napeljati elektriko iz večih varovalk (indukcija, pečica, napa, vtičnice) Je kaj narobe, če dam v isto cev večkratno napeljavo? Cev je bolj ozka, tako, da bo kar nabasano... Re: indukcijska plošča in napeljava - namtug - 21.4.2009 Jaz mam pripeljano 2,5mmm2 tri faze, dve za indukcijsko ploščo eno pa za pečico vse so 16A in funkcionira BP Re: indukcijska plošča in napeljava - ladjar - 21.4.2009 - Re: indukcijska plošča in napeljava - andrej1980 - 21.4.2009 simonceli Napisal/-a: 1 fazna priključitev-3x4mm2 presek žic in 20a varovalka,2 fazna priključitev-4x2.5mm2 presek žic in 2x16a varovalka(najbol pogosto pri indukcijskih ploščah,ravno tako steklokeramičnih),3 fazna priključitev-5x2,5mm2 presek žic in 3x16a varovalka(možno da vam 1 faza ostane,ker imate ploščo z dvofaznim priklopom.Ne priporočam 1 faznega priklopa-3x2,5mm2 presek žic in 16a varovalke,ker je skupna moč plošče prevelika.V skrajnem primeru,da ni druge rešitve se tud to lahko priklopi,ampak to ni najbolš.Delal bo enak,pri preveliki preobremenitvi pa bo šla varovalka. Mi lahko tole dvofazno prosim malo bolje razložiš? V hišo mi od elektra pridejo tri faze. Ali potem dve od teh treh faz vlečem do indukcije, tretjo pa do pečice, nazaj pa za vse skupaj eno nulo in eno zemljo? Ker električar mi je razlagal, da moram samo eno od teh faz razdelit in jo vleči po dveh kablih do indukcijske. Čedalje manj mi je jasno... Re: indukcijska plošča in napeljava - JustMe - 21.4.2009 Lj če nisi štromar pa ti tele žičke ne grejo najbolje od rok ( in glave :oops: ) in imaš dobrega štromarja potem mu samo reči naj ti da indukcijo na dve fazi in basta! Kaj bo delal on z tretjo fazo naj te ne skrbi, če tudi bo naizkoriščena. Za ostale porabnike bo pa tako povlekel posebaj posamezne faze. Lp Andrej Re: indukcijska plošča in napeljava - andrej1980 - 21.4.2009 Saj ni problem, da bi mi elektrika delala ne vem kake probleme. Samo do doze za indukcijsko imam v steni cev zmečkano in ne morem ne vem kako veliko kablov skoz spravit. (to leti na tisto o nuli). Priklopa za indukcijsko pa še nisem v živo videl, zato sem potreboval nekoga, ki bi mi razložil, da lahko priklopiš dve fazi, ker "zna" indukcijska iz obeh črpat, kot da bi šlo za dva ločena porabnika. Re: indukcijska plošča in napeljava - JustMe - 21.4.2009 Imel sem podoben problem: Do indukcije sem imel samo eno fazo, se pravi 3 žile. Potreboval sem še min. dve žile. Štromer mi je po žici za zemlo spustil drugo fazo. Nulo in zemlo pa je potegnil iz sobe za kuhinjo samo čez zid prevrtal dozo v dozo. To so razne varjante v sili, ki se jih ni najbolje posvetovati. Lp Andrej Re: indukcijska plošča in napeljava - namtug - 21.4.2009 JustMe Napisal:Imel sem podoben problem: tukaj se pa pokaže prednost inštalacije v ceveh Re: indukcijska plošča in napeljava - JustMe - 21.4.2009 Ja če vlečeš posamezne žile. Lp Andrej Re: indukcijska plošča in napeljava - Ericssson - 2.5.2009 JustMe Napisal:Imel sem podoben problem: hock: hock: hock: hock: To je pa super izvedu ta tvoj štromar !!! Čez 10 let ko bo kdo nekaj "šlatal" okrog tiste rumeno/zelene žice in ga bo osmodilo bo tut fajn, ja !!! Če je že nulo in zemljo iz druge sobe pripeljal, bi lahko še fazo... Re: indukcijska plošča in napeljava - seamus - 2.5.2009 JustMe Napisal:Imel sem podoben problem:Tega štromarja bi blo potrebno lobotomirat! Glede prilopa indukcije - sam imam trifazni priklop - ena faza se koristi za napajanje elektronike (nto sicer nikjer ne piše samo poraba na tej fazi je minimalna - nekaj 100mA), ostali dve pa sta vsaka za svojo polovico indukcijke plošče - se pravi to kar tebe zanima - vleče na polno iz vsake faze. Plošča je pri meni deljena na levo in desno (ena mala in ena velika plošča). Ko je na indukciji vklopljen boost in je vžgana še druga plošča v polovici mi vleče štroma med 15 in 17A na fazo. Imam pa 16A varovalke, tako, da očitno je tisti presežek bolj zaradi induktivnega značaja porabnika in Ameter ne kaže najbolj natančno. Vsekakor je zadeva na meji 16A. Tako, da močno priporočam dve fazi, če imaš to možnost. Pečico daj pa na tretjo fazo, saj tudi pečica potegne 16A toka. Re: indukcijska plošča in napeljava - sergejom - 7.10.2009 Imam verjetno isti problem, ampak ker se na faze ne spoznam bom vprašal bolj po "kmečko". V sobi kjer bo kuhinja imam do doze kamor nameravam priklučiti indukcijsko ploščo pripeljan pet žilni kabel. Priključila se bo samo indukcijska kuhalna plošča, pečica pa na drugo vtičnico. Ali lahko na teh pet žil vmes med dozo pod stropom in priklopom za kuhalno ploščo zvežem še vtičnico? Torej na 5 žil vtičnico in spodaj še indukcijo. Da sem v cev spravil kabel sem namreč moral poštemat (stisnjena cev :evil: ), sedaj pa bi razbito steno izkoristil še za vtičnico, ki jo približno na tem mestu tudi potrebujem. Re: indukcijska plošča in napeljava - JustMe - 7.10.2009 Lahko čisto kamot, saj indukcija rabi samo dve fazi za vsak par glrelnih plošč po eno. Če je trifazna priključitev je ena skoraj neobremenjena - torej lahko daš gor kakšno vtičnico. Lp andrej Re: indukcijska plošča in napeljava - seamus - 7.10.2009 Če res ne gre drugače, bi indukcijo priključil dvofazno, na tretjo pa bi dal vtičnico. (aha, že enak odgovor pred mano, medtem, ko sem pisal) Ker boš itak že nulo in zemljo delil lahko deliš še tretjo (tisto skoraj neobremenjeno) fazo in priključiš indukcijo trofazno, ker v primeru da ti kakšno napajlno fazo vrže vn, ti plošča še vedno dela in veš, da ni problem v plošči. Sam bi naredil tako. Ostali fazi (žili) bi pustil nedotaknjene. Re: indukcijska plošča in napeljava - sergejom - 7.10.2009 Hvala obema. Hehehe, ko sem štemal in iskal stisnjeno mesto cevi sem se tolažil, da je vsaka stvar za nekaj dobra :wink: |