PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
odvisno tudi katere 15cm izolacije bo na hiši, kaj je pod streho, kaj je pod estrihom itn....kr tko na uč je brez veze ugibat. Za občutek bo tisto iz zgornjega linka dalo nekaj vsaj približen odgovor.
Aerys… Svetujem ti, da bolj detajlno opišeš hišo, lokacijo, kotlovnico, želje, kakovostni in s tem cenovni razred, postavitev zunanje enote... Potem pride na vrsto izbira TČ :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
7.5kW mitsubishi nam ogreva 205m2 od 240m2 povrsine + 300L bojler SV. Izolacija 9cm neopor + 5cm kamena volna, mansarda 30-40cm, troslojna okna. Pred montazo so skeptiki prav tako govorili da bo premalo in na meji. V tej zimi se tudi tistih par dni, ko je bilo -12 stopinj grelci niso vklopili. Ogrevamo na 21.5-22 stopinj. Poraba do danes za ogrevanje in SV cca 2900kWh. Mocnejsa TC bi nas prisla cca 1000€ drazje, torej se za ta denar lahko ogrevano tri sezone. To pa je nekaj ne Smile
A to imaš ti kar predlogo narejeno? Pa kopi/pejstaš?
Nekam dosti si pokuril. Za tvoj mraz.
Letos namreč nimamo zime, en vikend ne šteje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Za teh 1000 eurov doda še 5 cm izolacije in bo strah odveč, seveda, če se odloča za to črpalko. Drugače pa v tem cenovnem razredu tudi Daikin R32, 8kw ne bi bil napačna izbira.
V predlogi še nima informacije, da so mu delavci puščali odprta vrata, ker je v hiši bilo preveč zadušljivo, zato je poraba višja.
Fery Napisal:Nekam dosti si pokuril. Za tvoj mraz.

Ne boš verjel, tole sem tudi sam že razmišljal! Žalec (okolica), zun. temp.,tam-tam! Letošnjo sezono sem pokuril 4500kwh (res mila zima), do danes, vendar pazi! Letnik 53, dvoslojna okna, stropovi 250-270 cm, nobene dodatne izolacije na podstrešju (originalno leš), fasada je nova, radiatorji :!: , 12KW, dvoventilatorska mašina, cca 170m2 in ogrevano 24/7 na 22,6st.C-23st.!
Pa da ne pozabim! Jaz kamina, peči, gašperčka, kaloriferja, itd..nimam!
NE ogrevam pa z njo san. vode!

Tele "bajturine" niso "bogvekaj napredovale" v zadnjih 70-ih letih! :lol:
Fery Napisal:A to imaš ti kar predlogo narejeno? Pa kopi/pejstaš?
Nekam dosti si pokuril. Za tvoj mraz.

Res, da ni bila ena hujsih zim, pa vseeno ce pogledas povprecne dnevne temperature nekega full odstopanja od povprecja ni.
November 2018 - povprecna T 7stc in 86% Rh
December 2018 - povprecna T 1stc in 81% Rh
Januar 2019 - povprecna T 0stc in 77% Rh
Februar 2019 - povprecna T 4stc in 70% Rh
Marec do danes - povprecna T 9stc in 62% Rh

November 2017 - T 5stc
December 2017 - T 2stc
Januar 2018 - T 3stc
Februar 2018 - T -1stc
Marec 2018 - T 3stc
Popson, če je samo zjutraj -12, ni to nič. Ogrevanje se projektira na povprečno dnevno -13 oz. v naših krajic celo -16 (ali celo več zaporednih dni?), takrat bi verjetno tvoja in še kakšna TČ tenko piskala oz. uporabljala grelce na polno. Je pa res, da če gledaš samo ekonomsko, se izzide. Ampak jaz imam raje močnejšo zadevo, ki mi ne bo obremenila glavnega priklopa z grelci in za šalo ogreje SV po zaporednih banjanjih pri -16.
-16 par dni zaporedoma pa je redkokdaj. Pa ce ze je, je zjutraj mogoce -16, cez dan ze manj oziroma blizje 0 stopinjam. Jaz sem mojo dimenzioniral na -10, kar bo manj so tukaj grelci in kamin. Ampak kot zgleda, bo taksnih zim vedno manj. To dimenzioniranje na -15 in vec se dogaja samo pri nas. Ce pogledas malo tuje forume, nemske naprimer, se TC dimenzionira na max -7, vse ostalo je prej izjema kot pravilo. Pri nas pa se narod boji grelcev kot hudica kriza Smile
Jaz se grelcev ne bojim zaradi stroška, ampak obremenitve glavnih varovalk, ker več kot 3x20A pri nas elektro ne da. Redno pa nam delajo vse 4 plate na štedilniku, peče se kruh, fen z 2kW dela po 15min v kosu, hkrati še PS in POS, pa je veselica.
Zato sem hotel da mi kompresor pokrije 100% potreb, kar mu tudi brez težav rata.
Nisem mislil tebe ampak nasplosno. Je tud mene skrbelo da bo 3x20 premalo, pa je dovolj. Res pa verjetno pol tolko ne kuhano in pecemo doma kot pri vas. Pralni in susilni stroj vecinoma laufata ponoci, tud pomivalni stroj ce se le da. Kaj se pa same TC tice pa je tud na vec kot 3.2kW odjema nisem videl, to je bilo pri zunanji -12. Torej se je nekaj rezerve. Brez grelcev je, ko smo delali protokol talnega, vodo ogrela na 55 stopinj brez problema. Mogoce bi se vec, pa sem zmanjsal.
Ok, sem se pozanimal in gre za novi model, 11,4kw. Sedaj me edino skrbi da bo zadeva predimenzionirana
. Mi lahko kdo prosim na hitro in kratko opiše slabosti premočne toplotne črpalke.
A se ne bi raje lotil z druge strani, da torej ugotoviš kako močna je glede na izgube bajte dejansko primerna?
To so mi ocenili da bi bila primerna 10.
1 ... 69 70 71 72 73 ... 80 Pojdi na stran 
Iskanje po temi