PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave indukcijska plošča in napeljava

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tako sem tudi mislil. Na forumu je bilo tudi govora o celo treh fazah. Sam mislim, da nebi smelo biti problema z dvema.

Vas mogoče še kaj drugega "zmoti"?
Kaj pomeni tisti B v krogu boš razbral iz enopolne sheme razdelilnika, ki bi jo moral imeti v dokumentaciji. Vsaj mislim tako, glede na to da imaš instalacijo vrisano v celoti in tokokroge oštevilčene. V načrtu imaš vrisano od zgoraj navzdol:
tkg (tokokrog) 7: pečica - vgradnja v visoko omaro
tkg 13: verjetno vtičnica za hladilnik
tkg 6: vtičnice nad pultom
tkg 3: vtičnica za pomivalni stroj

nadalje imaš vrisane priključke:
tkg 1: za priklop kuhinjske nape
in pa priključka
tkg 4 in pa tkg 5

Eden od njiju je predviden za priklop indukcije 7,4kW, drugi (morda) kot možnost za priklop pečice, če bi se ta nahajala pod indukcijo, morebiti tudi za kako konvekcijsko pečico ali podobno. Kaj je 4 in kaj je 5 se da razbrati iz enopolne sheme razdelilnika.

Instalacija , če je narejena kot je narisana, zadostuje za vse potrebe električnih porabnikov navedenih moči.

Kaj več pa edinole iz načrta (sheme) razdelilnika. Ko in če...
Sheme razdelilnika zal nimam. Ker je bilo stanovanje nekaj let prazno se je dokumentacija izgubila...

Tkg 13 je namenjen prikljucitvi pralnega stroja. Priklop je mozen na treh lokacijah (kopalnici, kuhinji in malemu wc-ju).

Tkg 6: na ta tokokrog sem imel plan prikljuciti pecico, hladilnik in vticnice na kuhinjskem pultu.

Tkg 4 in 5 sem mislil zdruziti v dve fazi za napajanje indukcije. Sedaj imam moznost tudi zamenjati vodnike. Dam raje 4x4mm^2?

Na tkg 3 pa bom prikjucil pomivalni stroj.

Tkg 7 bo napajal porabnike v dnevni sobi (tv, racunalnik ...) in zunanje porabnike (obcasno kaksen sesalec, elektricni zar, mogoce elektricno kosilnico...).

Sent from my LG-H870 using Tapatalk
Z zamenjavo vodnikov 4x4 (še bolje 5x4) storiš največ, kar se storiti da. Rešiš vse težave hkrati. Ker vse preostalo zadostuje tvojim potrebam v vseh slučajih in ozirih.

Kdo ima dokumentacijo imaš napisano v glavi risbe tlorisa etaže. Ni vrag, da projektanti in arhitekti teh stvari ne shranjujejo po računalniških kištah. Obrneš telefon, lepa beseda (običajno) lepo mesto najde.
Zanima me kako se imenuje ta prikljucna sponka. Na njej je namrec oznaka 2,5mm^2, rad bi jo pa zamenja s 4mm^2.[img]httpsunichr("58")//uploadsunichr("46")tapatalk-cdnunichr("46")com/20190312/63a3633536d091333ed036d1ab93f098unichr("46")jpg[/img]

Priključnica, stalni priključek...
V tiste sponke se da priviti tudi vodnik 4mm2. Ker pa je sponka dvojna ti ostane druga (prazna) za priklop porabnika (indukcije).
Glede na velikost se mi je zdelo, da je možen priklop tudi 4mm^2.

Napisal si pa še to: "Z zamenjavo vodnikov 4x4 (še bolje 5x4)". Če nimam treh faz je verjetno 5x4 nesmiselno dajata? Ali se motim? Ali tretjo fazo priklopim na neko drugo varovalko?
Če je bilo govora o zamenjavi vodnikov 2,5mm2 z vodniki 4mm2 je skoraj brezvezno omenjati, da če se že dela, da se naredi z rezervo. Ker če si bo kdo (v bodočnosti) izmislil npr.indukcijo večjih dimenzij (obstajajo tudi take, ki "sežejo" tja do 12 kW pa tudi kaj več), bo štiri žilni kabel postal ponovno premajhen.
Se mi je zdelo. Hvala!

Pozdravljeni, še eno vprašanje se mi postavlja.

Ker bom imel na tokokrogu številka 6 pečico, katera ima porabo 3.6kW sem razmišljal, da bi vtičnice nad kuhinjskim pultom, ki so vezane na tokokrog številka 6 eliminiral. Bi pa dal potem vtičnice pod viseče omarice in bi jih vezal na tokokrog številka 1. Na tem tokokrogu bo priključena napa in 4 svetilke (cca. 350W).

Kako je v praksi? Se tokokrog za razsvetljavo in druge porabnike deli? Glede na to, da je že sprojektirano tako, da si razsvetljava in napa delita isti tokokrog mi neka logika govori, da nebi s tovrstno vezavo nič poslabšal varnosti sistema.

Če skrajšam.

Pečica + hladnilnik - 3.8kW - tokokrog št.6
Vtičnice kuhinja + razsvetljava + napa - tokokrog št.1
Pomivalni strok - tokokrog št.3
Indukcija - tokokrog št.4 in št.5

Če se motim me prosim opozorite.

Prilagam skico.

Priložene datoteke
.jpg   Capture.JPG (Velikost: 117,69 KB / Prenosi: 276)
Ne bo šlo:
1. ker je napa vezana v tokokrog luči, so vodniki verjetno preseka 1,5 mm2, ki so lahko varovani največ z jakostjo inštalacijskega odklopnika10 A,
2. ker je seštevek vseh moči, ki bi bil priključen na isti tokorog 3,95 kW, kar pomeni tok 17,2 A in bi ti inštalacijski odklopnik odklopil, še preden bi bila pečenka pečena.
1. vodniki v dozi "napa" so 2,5mm2 in so varovani z 16A.
2. 3.8kW je neka ocena. Hladilnik ima porabo 120W, pečica pa res 3.6kW. Ampak pečica ne deluje ves čas s polno močjo. Prav tako hladilnik.
Ker si vprašal, sem ti pač na dane podatke dal svoje menje, ki ga upoštevaš ali ne.
Vseeno mi tole ni jasno:
Citat:Glede na to, da je že sprojektirano tako, da si razsvetljava in napa delita isti tokokrog
Se pravi, da imaš tudi luči na vodnikih 2,5mm2?
Dobro vprašanje. Na to pa nisem pomislil. Do svetilk so verjetno res 1.5mm. Ampak sem 100% da so vse varovalke 16A. Moram preveriti.

Zgleda, da res ne bo nič s to varianto.
Lahko daš vtičnice, ampak varovalka mora biti 10A.
Za tisti mešalnik, salamoreznico in podobno bo dovolj
Če pa so vodniki 2,5 mm2, potem pa 16A
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi