PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kogeneracija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
JanezNaGmajni Napisal:Pozdravljeni
Večkrat govorite o tem,da elektriko prodaš.Jaz mislim,da elektriko ne moreš kar prodati.

ne, da lahko, država je celo obvezana za odkup EE iz soproizvodnje

Za prodajo moraš imeti registrirano neko dejavnost,moraš izpolnjevati neke pogoje,ki verjetno niso enostavni (uradniški labirinti) in denar od prodaje je obdavčen dohodek.

nobene dejavnosti, račun lahko izstaviš kot občan in plačaš dohodnino. pogoj pa je, da je naprava certificirana in da imaš soglasje elektra. tu pa skozi rešeto skoraj izpadejo naprave v samogradnji brez CE

Tudi težko verjamem,da bi za elektriko,pridobljeno iz nafte,prodal z subvencijo.

ne le, da je to mogoče, upravičen si celo do vračila trošarine za gorivo. združeno na enem mestu sem našel tule za "gospodinjske naprave" - več: http://www.sunmachine.si/postavitev_in_p...no_omrezje

natačno preberi brošuro, velja tudi za druge oblike kogeneracije:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")sunmachineunichr("46")si/upload/fck/Image/brusura_koristni_nasvetiunichr("46")pdf[/url]

Verjamem pa,če kurilno olje zgori v dizel motorju,motor vrti generator,ki z elektriko greje ogrevalno vodo,če je vodno hlajen motor z ogrevalno vodo in če izpušni plini grejejo ogrevalno vodo in imajo izpušni plini pri izstopu iz sistema kakih 25-30stC,potem bi ta sistem imel DOBER izkoristek.
pozdrav

Mene zanima izgradnja kogeneracije 150 kw na pelete... Koliko bi to stalo ? profit bi imel samo od električne energije, ki bi jo prodal v omrežje ... se to izplača?
A pri kogeneraciji še je prodaja nazaj v omrežje, glede na to, da bi fotovoltaiki tega več ni?
kolikor sem videl pa delal na eni je...
Ne, ne izplača se.
Kam boš pa s toploto? 100 kW nje ni mala šala.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
zanimivo...

Eni to delajo pa jim leti...
kako sušilnico lesa ali pa kej...
Sem službeno v okviru ekonomske izplačljivosti projekta pred leti naletel na kogeneracijo. Če se ne motim je šlo za prenovo kotlarne v osnovni šoli... Torej predpostavka je velik sistem, da ima to rep in glavo, kot pravi Fery.

Sušulnica lesa. OK, najbrž bi šlo. Ampak iz tvojega odziva sodeč nisi še niti blizu poslovnega modela oziroma tega, kaj bi rad s tako veliko topplotno močjo dejansko počel...
miha98 Napisal:pozdrav

Mene zanima izgradnja kogeneracije 150 kw na pelete... Koliko bi to stalo ? profit bi imel samo od električne energije, ki bi jo prodal v omrežje ... se to izplača?
Zakaj pa pelete? A niso sekanci cenejsi? A so.drugje problemi pri nihovi uporabi.
Pozimi ze porabis toploto za nekaj his, poleti pa je najbrz najbolje pec ugasniti.
Razen ce bi poleti sekance susil za pozimi...ali kaj podibnega
Od daleč poznam primer, ko je šlo kogeneracijsko postrojenje na sekance rakom žvižgat. Kaj je bil točno vzrok, ne vem. Sedaj investitor izdeluje pelete, jih prodaja in tudi uporablja v kogeneracijskem postrojenju, kjer je proizvodnja elektrike s pomočjo lesnega plina in plinskega motorja. Vsak, ki se je s tem malo ukvarjal, bo znal povedat, da je izziv čistoča lesnega plina, katrani in podobno.
Citat:se to izplača?
Postavi raje majhno SE za svoje potrebe.
To pa niti od daleč ni primerljivo!!
Ko bi vsaj napisal, naj si kupi kos potoka in postavi hidro. To bi še nekako šlo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Da bi iz peletov proizvajal EE se v Slo po trenutnih cenah še ne izplača, medtem, ko je v Avstriji povsem druga zgodba. Daj kalkulacijo na mizo pa da vidimo tvojo računico...
1 2 3
Iskanje po temi