PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Priobalni pas 5m + 2,5m

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vode tu ne more biti, ker je breg. Po tem takem, bi se moral suhi studenec, kar naenkrat spremeniti v 3m visoko reko, da bi dosegel mojo hiso.
Pri nas se je to v resnici zgodilo, ne le tri metrčke. Če ne bi videl, ne bi verjel... Če moreš, se pač umakni...
torej si rešil - gradbeno parcelo do vode in je to to?

kar pa kadotr pravi - je več kot dejstvo in vsaj za dodaten razmislek. da ti je ne odnese, kot je odnašala vode hiše in mostove v tržiču ne dolgo nazaj. pa še marsikje drugje tudi.
Kar nisem videl v živo, sem veliko tega izvedel na predavanju, ki ga je dne 22.januarja 2019 v TPIC Dolina imel dr. Karel Natek, izredni profesor na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki velja za enega najboljših poznavalcev in strokovnjakov s področja naravnih nesreč in geomorfologije v Sloveniji. Gospod je Človek z veliko začetnico, pošlji mu e-sporočilo, mislim da ti bo v TVOJE DOBRO rad pomagal, omeni mu le, da smo ga priporočili Dolinci in Jelendolčani. Ne rini z glavo skozi zid...
DRSV pravi da je gradbena parcela lahko vrisana na priobalni pas.
Kar se pa tiče poplav in povoden pa verjamem, da se ti življenje sesuje pred očmi če ti skozi hišo teče deroča reka, kot je lani v Tržiču nekaterim in na Belci. Verjemite, da tu lokacija še zdaleč ni takšna. Hvala za vašo pomoč.
Pomoč bi bila, če bi se obrnil na strokovnjaka. Mi nismo pomagali nič, ker si se TI že prej odločil, ovirajo te le predpisi...
Ko vidiš običajno 20cm globok potoček na kakšnih 6m ti stvari hitro postanejo jasne.
Vabljeni na ogled potočka, iz katerega je policist rešil starejšega občana...
Naše "studenčke" boste spet lahko gledali, televizijci že imajo kaj snemat...
Citat:Glede na GP smo bili že v štartu opozorjeni na 5m pas, ker mejimo na poplavno območje 100 in 500 letnih voda. Ko smo dali soglasja je prišla zahteva po hidrološki študiji. Študija je pokazala da je parcela bp, torej gradnja nebi bila ovirana, razen v tem že prej znanem 5m pasu. Občina pa sedaj zahteva še 2,5m odmik od tega pasu. Zakaj? Saj bomo šli 5m od meje. Problem je ker je parcela bolj dolga kot široka in je 2,5 dodatnega odmika zelo veliko, ker smo hišo že tako ali tako čisto oskubili, da smo jo dobili na parcelo. Je imel kdo takšne izkušnje? Se ARSO z svojim 5m pasom lahko kaj prilagodi, glede na to da tudi občina zahteva 2,5m odmika?
Verjetno ne zaman!? Malce starejši občani vedo povedat več o stoletnih vodah v svojih krajih, če ne poznaš tega, najdi koga...
Primer: Nek prišlek je še kako hvaležen domačemu občanu, ko ga je pred gradnjo opozoril do kam lahko seže stoletna voda.... pri 50ih sem že dvakrat videl stoletne vode v Bohinju, tudi opustošenje v Tržiški občini, na lastne oči. Pomnimo z občil še mnogo več...Železniki itd.. Extremov je in bo vse več.
Stara modrost pravi, da ogenj pusti vsaj selišče, voda lahko odnese tudi tega.
Prilagajanje predpisov ? Čemu, da lahko tožiš državo, ker je žegnala na željo?! Tudi to se sicer dogaja oz. vsaj se je... nazadnje krijejo davkoplačevalci, čemu !? Tudi občine so postale previdnejše, ravno zaradi tožb npr.. :wink:
Če že kdo izsili žegen, bi mu jaz dal v podpis, da kasneje ne bo jok, stok...in tožba Idea Ter sanacija ne na državne, pač pa njegov strošek Idea Pa da vidmo junake...
stoletne vode so se začele pojavljati na deset let, torej.....
Strokovnjaka možakar ne bo poklical, kljub temu, da sem mu vse na talarju prinesel. Šele po strokovnem ogledu bo lahko trdil, da studenček ni nevaren, oz. koliko nevaren je. V vsej zadevi je dobro edino to, da imajo na UE vseeno nekaj več pameti kot bodoči investitor.
Sam bom imel podobno "težavo" kot GregaPegam. Namreč zahtevo glede 5m priobalnega pasu popolnoma razumem, imamo pa tudi parcelo ki je podolgovata in na eni strani nekategorizirana hiša, na drugi urejen potoček-hudorunik ki gre nato v cev skozi celo naselje pod dvorišči ipd. in ob najhujših nalivih ni presegel višine 20-30 cm, 90% časa je pa suh, struga cca. 1,5metra. Kako veljajo odmiki, nekateri pravijo od meje potoka (ima svojo parcelno številko) ali od struge. Ker meja potoka po parcelni številki je tako površen da meja nekje poteka po sredini potoka drugje tudi do 1,5-2,0m od brežine potoka. Kako gleda arso na to? ali se pač lahko z geometrom na novo odmeri parcela potoka (je v naši lasti).
Meja vodnega zemljišča poteka po zgornjem robu brežine oziroma po meji parcele, kar je za vodotok bolj ugodno. Pet metrski odmik je potreben od te meje.
1 2
Iskanje po temi