PodSvojoStreho.net
Priobalni pas 5m + 2,5m - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Tema: Priobalni pas 5m + 2,5m (/showthread.php?tid=74633)

Strani: 1 2

Priobalni pas 5m + 2,5m - GregaPegam - 29.1.2019

Pozdravljeni,
Imam dilemo pri odmikih od meje.
Situacija je sledeča:
Glede na GP smo bili že v štartu opozorjeni na 5m pas, ker mejimo na poplavno območje 100 in 500 letnih voda. Ko smo dali soglasja je prišla zahteva po hidrološki študiji. Študija je pokazala da je parcela bp, torej gradnja nebi bila ovirana, razen v tem že prej znanem 5m pasu. Občina pa sedaj zahteva še 2,5m odmik od tega pasu. Zakaj? Saj bomo šli 5m od meje. Problem je ker je parcela bolj dolga kot široka in je 2,5 dodatnega odmika zelo veliko, ker smo hišo že tako ali tako čisto oskubili, da smo jo dobili na parcelo. Je imel kdo takšne izkušnje? Se ARSO z svojim 5m pasom lahko kaj prilagodi, glede na to da tudi občina zahteva 2,5m odmika?
Hvala za odgovore

Re: Priobalni pas 5m + 2,5m - mario1 - 29.1.2019

Zakon o vodah določa 5 m odmik od vodnega zemljišča (parcele vodotoka oziroma zgornjega roba brežine). Glede tega ni prilagajanja za gradnjo stanovanjske hiše.
Ne vem pa, na podlagi česa Občina zahteva še 2,5 m odmik (Odlok?).

Re: Priobalni pas 5m + 2,5m - GregaPegam - 29.1.2019

V lok. informaciji je zapisano da so odmiki od meja dovoljeni manjši od 4m ob soglasju mejaša, a ne manjši od 2,5m. Zakaj pa se priobalni pas 5m smatra kot mejna parcela pa ne vem.

Ali ima vodotok (vodno zemljišče) svojo parcelo in priobalno zemljišče tudi svojo parcelo?
Ali pa vaša parcela meji na vodno zemljišče? - v tem primeru je potreben 5m odmik od parcele in je zajet tudi že 2,5 m odmik od parcele, ki ga zahteva Občina.

Vodotok ima svojo parcelo, ki meji na mojo parcelo. Jaz imam samo eno parcelo. Priobalni pas ni svoja parcela, je na moji.

Potreben je 5 m odmik od parcele vodotoka. Menim, da je s tem zagotovljen tudi odmik, ki ga zahteva Odlok.

Ja tudi meni bi bilo tako logično. Ampak projektanti pa so dobili drugačne informacije. Ali je možno da je prišlo v občini do napake? Ker kakor koli pogledam mi 2,5m nikakor ne gre v račun, če pa je zemlja na kateri leži priobalni pas moja.

Re: Priobalni pas 5m + 2,5m - vuego - 29.1.2019

Logika je v tem, da moraš predviditi gradbeno parcelo, katere meja se pokriva z mejo priobalnega pasu. V obcinskem odloku pa je dodatna zahteva za odmik od meje gradbene parcele. Od tukaj 5+2,5 - gledaš mejo gradbene parcele in odmike od nje, ne od zemljiške parcele.

Občinski odlok zahteva 4m brez soglasja mejaša in ne več kot 2,5m ob soglasju mejaša za odmik od "sosednjega zemljišča", nikjer ni omenjena gradbena parcela ampak zemljišče.

Re: Priobalni pas 5m + 2,5m - gurenc - 29.1.2019

tole od vuego bi bilo v birokratskem smislu lahko logično. ampak ne vem zakaj ne bi mogel gradbeno parcelo dati do vodnega pasu in na tem mestu zarisati zelenih površin. gradbena parcela kot jo razumem in kot sem jo imel v svojem primeru ne pomeni odmika od meje, torej moja gradbena parcela je bila do sosedove meje, res pa je da sem moral graditi 4 metre proč od meje parcele. zaprosi za pojasnilo, najprej osebno, da boš videl za kaj gre. morda je napaka samo v kakšni besedi / risbi. (konkretno - znanec je želel graditi enokapnico. ker je imel v besedilu napisano "klasična gradnja", so mu zavrnili. v skladu z odlokom je enokapnica uvrščena v moderno gradnjo, zato je moral besedo "klasična" zamenjati z "moderna" - oz. nekaj v tem smislu, ne me držati za besedo).

Re: Priobalni pas 5m + 2,5m - vuego - 29.1.2019

Seveda je smiselno pa tudi iz prakse. S tako zahtevo sem se že nekajkrat srečal.

V prostorskem aktu preveri, če je med pojmi navedeno zemljišče. Velikokrat piše nekaj v tem smislu - zemljišče za gradnjo je ena ali več katastrskih parcel ali njihovih delov,..

Re: Priobalni pas 5m + 2,5m - GregaPegam - 30.1.2019

Tega sicer nisem zasledil v obcinskem aktu ampak po tej logiki, bi morala biti parcela razdeljena na dva dela in priobalni pas nebi smel biti zazidljiv in nebi bilo sploh dileme, tako pa je parcela kot celota vodena kot stavbno zemljisce za gradnjo in imam milo receno "macka v zaklju".
Bom se namenil na obcino pa da vidim kaj bo rekel gospod vodja oddelka za okolje in prostor.

Re: Priobalni pas 5m + 2,5m - videc - 30.1.2019

Držim pesti, da bo teh 2,5m v sklopu 5 metrov (ARSO).

Re: Priobalni pas 5m + 2,5m - GregaPegam - 30.1.2019

Sem bil na občini in izvedel sledeče.
Projektant je vrisal gradbeno parcelo na podlagi zakona in je ni vrisal na priobalni pas. Ko sem to povedal na občini so jim padle dol čeljusti, ker je gradbena parcela vedno lahko vrisana na priobalni pas vendar pa na tem pasu ne sme bit vrisan objekt. Tako naj bi bilo zapisano v soglasju od vode.

Re: Priobalni pas 5m + 2,5m - kadotr - 30.1.2019

GregaPegam, v začetku novembra smo doživeli konkretno povodenj. Verjemi, da sam nikakor ne bi silil v bližino vode, prej čimbolj proč. Tudi na račun ožje hiše, arhitekt bo verjetno tudi to znal obrniti v tvoje zadovoljstvo. Voda je hudič hudičev... čisto zares...