Hvala. Vsaj en, ki zna brat. Nimam nobene samopotrebe, da bi sam sebi lagal, zato sem še posebej to poudaril. Trenutno mi kaže ekstremno nizko porabo, zdaj je nalašč ne bom omenil, da ne bo samohvale, gradil sem NEH, sam, povrh vsega imam še srečo dobit tako poceni pelete. Kar sem tudi posebej navedel.
Da se vam da, nizkotno argumentiranje, v petek popoldan. Tabela, ki jo navajaš zajema spodnjo kurilno vrednost pelet.
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")pocenipeletiunichr("46")si/energijska-vrednost-in-izkoristek/]Evo ti Google zadetek[/url], kaj pa če operiram s 5,5kWh peleti na kg, kako se pol ti centki ujamejo? Sem že na 0,036€. I am the best, that's my point.
Kaj zdaj spet glumiš? Kurilno vrednost si sam navedel: 75 kWh na 15 kg oziroma 5 kWh na kg. A je v roku zadnje ure zrasla za 10% procentov? Vse manj verodostojen si.
Dobiš poceni pelete? Super za tebe, je pa dejstvo, da jih od nekod dobiš po bistveno nižji ceni kot običajni smrtniki. In kaj si potem lahko s "tvojo" ceno pelet pomaga nekdo (oziroma velika večina), ki pelet ne more dobiti po takšni ceni, temveč jih kupi na trgu po tržni ceni? Kaj bo recimo Patriot35 pridobil s spremembo peči, če ti v tvojo kalkulacijo daješ že v osnovi 20% nižjo ceno, kot je tista, po kateri kupuje on?
In navsezadnje, kaj ima tvoja cena pelet z izkoristkom peči (takih in drugačnih), kar je bil sploh razlog za to debato?
Ima in to veliko.
Poanta njegovega pisanja je, da namesto menjave ogrevalnega sistema, kupi pol cenejše pelete.
Investicije nič, stroški na pol. A je kaj boljšega?
Baje da se da tako.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!?? Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ironično. Možakarju sem v prvi odgovor napisal, naj pusti kot je in morda doda TČ za špekuliranje z energenti, zdaj sem pa že lažnivec. Cepec.
Sam je prišel do zaključka, da je nekaj na izkoristkih kotlov, da je namenski kotel dejansko boljši od "univerzalnega", ki je bil natuhtan v 80-ih letih in da bi še naprej pelete prekladal. Navedel je ceno, 3,60€ na vrečo, torej ima tudi sam dobro ceno. Ali pa uboga zdravo pamet in kupuje pelete od maja do julija, ko se da s ceno čarat. Če bi poznal to področje tudi ne bi flancal okoli izkoristkov teh starih kotlov. Vse sem napisal in argumentirano obrazložil. Zdaj se pa iz debate umikam in se opravičujem za OT.
Fery Napisal:Ima in to veliko.
Poanta njegovega pisanja je, da namesto menjave ogrevalnega sistema, kupi pol cenejše pelete.
Investicije nič, stroški na pol. A je kaj boljšega?
Baje da se da tako.
Malo morgen, to je njegovo flancanje.
valhalla Napisal:Počasi bom obupal, ampak naj bo še 1x. Pri PeletSet se gre za navaden 3 vlečni kotel na drva. Gorilec, pa naj bo na ELKO ali na pelete ima visoke izkoristke na gorilcu, na kotel pa potem ne odda toplote tako, kot namenski kotli, ker ni bil zato narejen. Za to ima Centrometal namenski PelTec kotel na pelete. Ta dosega izkoristke nad 90%.
Če v isti objekt montirate namenski kotel na ELKO ali na pelete, poraba energenta pade za 30%.
Če pogledate tisti srbski test in ne gledate nekih izračunanih podatkov, ampak vidite le TDP 200°C bi vam bilo lahko vse jasno.
valhalla Napisal:Ironično. Možakarju sem v prvi odgovor napisal, naj pusti kot je in morda doda TČ za špekuliranje z energenti, zdaj sem pa že lažnivec. Cepec.
Sam je prišel do zaključka, da je nekaj na izkoristkih kotlov, da je namenski kotel dejansko boljši od "univerzalnega", ki je bil natuhtan v 80-ih letih in da bi še naprej pelete prekladal. Navedel je ceno, 3,60€ na vrečo, torej ima tudi sam dobro ceno. Ali pa uboga zdravo pamet in kupuje pelete od maja do julija, ko se da s ceno čarat. Če bi poznal to področje tudi ne bi flancal okoli izkoristkov teh starih kotlov. Vse sem napisal in argumentirano obrazložil. Zdaj se pa iz debate umikam in se opravičujem za OT.
Patriot nič ni sam prišel do zaključka, da je nekaj na izkoristkih. Tako kot še marsikdo, ki pride za par minut tu gor je v eni temi od 5 strani na hitro ugotovil, da bo bistveno profitiral, če bo dal novi namenski peletni kotel noter. Kar je po mojem mnenju neumnost.
Nič nisi argumentirano obrazložil. Ker to spodaj niso argumenti, še manj dejstva...
Citat:ti kotli, takšne zasnove, se lahko prodajajo le še v setih s peletnimi gorilci. Ob idealnih vezavah v objekte, povezani z zalogovnikom in dobro vremensko, kurjenje na drva, sanjajo lastniki 60+% izkoristke. Zato je pa že pred desetletji šlo vse naprej. V namenske kotle na ELKO, pelete, vplinjevalne kotle na drva,...
Gorilci so, če niso ravno totalni krš, vsi tu nekje po izkoristku. Enako izhodišče torej. Od točke izgorevanja, ki mora biti čim bolj optimalno, pa do dimovodne cevi, je praktično vseeno kakšna je zasnova kotla. Če si uspel dimne pline (ob predpostavki optimalnega izgorevanja, ki nima pri peletih nobene veze s kotlom, in vso vezo z gorilnikom) do izstopa iz kotla znižati na nek optimum blizu 100 stopinj, si naredil svoje. Kako si to naredil, še enkrat, je popolnoma nepomembno, da je le toplota preko površin kotla prešla na kotlovsko vodo. Če recimo namensko kotel doseže TDP 100 stopinj, "obični" pa 200 (računsko postavimo plamen na 1.000 stopinj in ob tem teoretično predpostavimo, da vsa suha snov in vsi lesni plini popolno izgorijo) - kakšen je izkoristek namenskega in nenamenskega kotla? Kakšna je razlika? Bistveno manjša kot ti želiš s svojimi kvazi-argumenti to predstavit.
Če daš noter namenski peletni kotel verjemi, da neboš profitiral tolko kot pričakuješ, drugo kar mi je čudno če razmišljaš o tč je hiša še vseeno slabo izolirana ali pa ima veliko kvadraturo, glede na porabo pelet. Pa če že razmišljaš o zamenjavi kotla z drugim zakaj ne greš npr. na Centrometal-ovega pel-tec-a 12kW vse ostalo pustiš kot je. Drugače pa tč Viessmann. Moje mnenje
patriot35 Napisal:Na ogrevalnem sistemu imam vezano peč od centrometala 25kw, centrometal pelet set 20-35 kw, zalogovnik za pelete (15 vreč), zalogovnik za vodo 1000l in bojler 300l.
Da cel ta sistem stoji v kurilnici mi zavzame 2x4m= 8m2. Preveliko za sedanje stanje, ker je to bilo postavljeno za hišo brez izolacije. Takrat sem kuril na drva, zato imam tudi zalogovnik 1000l zraven. Zdaj je hiša izolirana, zato je, po moje, to vse skupaj prevelika inštalacija za dogrevanje hiše. Pred izolacijo je šlo v talno 40 st C., zdej mi gre pri -5 st.C zunanje temperature v talno 27 st C. Tukaj je bistvena razlika (13 st ali kakšno st. več), gleden a prejšnje stanje. Mešalni ventil je skoraj na minimum, ker voda malo da ne samo kroži po talnem gretju, zelo malo se jo dogreva. Ko peč segreje zalogovnik na 60 st. in preden se ta voda porabi itd - tukaj vidim jaz izgube, katere ne porabim za ogrevanje hiše ampak ogrevam kurilnico. Metanje denarja stran.
Zdi se mi nesmiselno imeti dinozavra v kurilnici, če lahko isti učinek dosežem z TČ ali pa z manj močno pečjo na pelete. Gledal sem,da bi nabavil GORENJE AQUA ECO LOGIC 15C ali pa Biodom C 15. Nekaj v tem cenovnem rangu 2000 - 3000 eur. Za TČ, katero mi je predlagal mojster je pa tako. Govoril je iz lastnih izkušenj, ker si jo je on sedaj montiral. Ni mi nič vsiljeval TČ, podal mi je svoje mnenje in oceno, da bi potreboval enako močno TČ kot on. Vendar je cena 7000 do 8000 eur. Za razliko od peči na pelete je to 5000 eur. Vas pa sprašujem za vaše mnenje kaj se lahko naredi v mojem primeru, ker ne rabim več tako velike peči za ogrevanje hiše.
Ti imaš že v osnovi premajhen zalogovnik glede na moč kotla, izračun sem že pozabil, ga ne vem na pamet, pa vendar, jaz nebi nič spreminjal, če pa že bi dal večji zalogovnik ali pa kakega še dodal. V glavnem furaj to peč dokler gre.
PS: Če bi pa rad še kako TČ dodal pa Fery-ja kontaktiraj mogoče pa ima še kako IVT na zalogi za zelo pametno ceno
Še zmeraj spremljam temo, nič se nisem umaknil. Samo vi pišete in se med sabo zmerjate. Dobro. Naslednji korak za friziranje dinozavra je zmanjšanje moči gorilca. Sedaj ga imam na 14 kw, pa še to sem moral prilagoditi čas polža in pavze. le tako sem lahko dobil moč 14 kw. Mislim, da sem nekje zasledil, da bi lahko prilagodil moč gorilca na P1 - 10 kw. Spremenim - zmanjšam čas vsipa pelet ali podaljšam pavzo med vsipi? Ali lahko kar prepišem nastavitve od programa miči P1 in je to to? Verjetno je kdo to počel. Smiselno je, če gorilec dela z zmanjšano močjo, manj pelet zgori in manjši je volumen plinov, večji izkoristek teh plinov, manjša temperatura na izhodu itd.
Ne pozabljamo, samo vsega na pamet ne vemo tako kot tudi ti ne, ko si šel na eko sklad preverit, no jaz nisem šel. Dovolj bi bil le podatek kako se izračuna brez sarkazma.
Obstaja še druga verzija kako si določit kakšen zalogovnik, ko sem jaz jemal preko eko sklada sem lahko izračunal tudi drugače in sicer se je šlo za polena kar je verjetno malce drugače kot pri peletih, spet vsak si lahko sam preveri, torej nalagalni del (v litrih) preprosto množiš z 12 moj primer 125Lx12=1500L (potrebna količina zalogovnika) to je pri meni še šlo skozi, manj nebi. Zakaj, zato ker sem to že poizkusil pa so mi zavrnili torej kotel ima 20Kw in izračun 20x50 ali 55 prinese PREMALO količine v litrih za zalogovnik na polena. To je minimalni oni pa gredo na vsaj zgornjo mejo, realno če je še malo več nič zato, bolje kot premalo ali manj.
S tole problematiko sem se srečal že nekih 12 ali 14 let nazaj, ko sem te kište postavljal pri sebi. Pa se srečujem še vedno. Če drugače ne, ko prideš vsa tista tipala, pumpe skup zmetat. Ljudje tudi kakšno povedo. In te stvari nosim pač ves čas v betici. Na stran eko sklada sem šel zgolj preverit, kaj in koliko se je spremenilo. In če si tam opazil, kak izračun za katero od peči izvrže rezultat tudi 72 litrov na kW ogrevne moči peči. Saj nekaj večji zalogovnik v bistvu sploh ni problem. Pomeni zgolj nekaj večje udobje in malenkost manj dela z pečjo (kurjenja). Sorry za sarkazem. Ampak zdaj vsaj pozabili ne bomo, a ne.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.