PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Menjava predimenzionirane peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@patriot35: če boš šel v menjavo kotla, upoštevaj še, da se cena pelet rahlo dviga, zdaj je cca. 10 let stagnirala. Po drugi strani tudi cena elektrike počasi raste. Vseh energentov v bistvu. Staro peč boš lahko prodal za kakšno tono, dve. Te peči bodo postale iskane sedaj, ko prodaja novih ni več dovoljena.
valhalla Napisal:Še ena bistvena razlika je ta, koliko je pepela na izmenjevalcih. V kotlu na drva je tega polno, pepel je izolator. Pri namenskih tega ni, ker se turbolatorji potresejo ročno ali avtomatsko in je izmenjevalec čist.

Razlika je v prenosu toplote v vodo. Bistvena.

Tega noben atest ne zajame, saj ne traja tako dolgo, da bi se kotel občutno zasvinjal. Zanimivo bi bilo vedeti, do kod gredo dejanski TDPji pri patriotu35.
valhalla Napisal:@samo: Tu so teme, kjer se je merilo suhost drva in nato tehtalo pepel. Uporabi iskanje. Sem konkretno naštudiral področje preden sem se odločil za novogradnjo, samo TČ sem iz enega nerelevantnega področja izpustil. Proizvajalec, v tem primeru Centrometal, polni trg, da je prisoten v vseh rangih, tudi v tem hibridnem.

Še ena bistvena razlika je ta, koliko je pepela na izmenjevalcih. V kotlu na drva je tega polno, pepel je izolator. Pri namenskih tega ni, ker se turbolatorji potresejo ročno ali avtomatsko in je izmenjevalec čist.

Razlika je v prenosu toplote v vodo. Bistvena.

Suhost oziroma vlažnost drv? Kaj ima zdaj to veze, ko je govora o primerjavi kotlov med seboj? Mokra drva gorijo slabo v vsaki peči. Zdaj pišeš vse drugo kot to, kar je bistveno. To pa je izkoristek, kot je deklariran po nekem standardu. In če so izkoristki merjeni po istem standardu, potem imamo skupni imenovalec in ni potrebe, da se kaj dosti palamudi.

Koliko je pepela na izmenjevalcih? Peč je pač potrebno spucat, ročno, če si kupoval v nižjem cenovnem razredu. Ni peč kriva, da je uporabnik ne vzdržuje kot bi jo moral.
Kaj nam pomagajo izkoristki, deklarirani po standardih, če v praksi nihče vsak dan ne čisti peči. Mislim, da noben, še tako poceni kotel, nima v navodilih predvidenega vsakodnevnega, klasičnega ročnega čiščenja. Torej ni problem v uporabi uporabnika, ampak zavajanju proizvajalca.
Drugo so vsaj vzvodi na uplinjakih, s katerimi lahko ob vsakem kurjenju požokaš izmenjevalce. Pri peletnih specijalkah bi jaz vsekakor iskal avtomatsko čiščenje izmenjevalca. Tega Biodom mislim da nima.
Najboljši izkoristek je,ko zmanjšaš toplotne izgube.
Izkoristek je razmerje med vloženo in pridobljeno energijo.
Če pa imaš dobro izolacijo,lahko se poceni ogrevaš,nasprotno ne.
S tistimi podatki so uporabniki tu, žal se ne spomnim vseh nick-ov, bil je zdravapamet zraven, merili kalorično vrednost na eni strani in potem stanje v zalogovniku na drugi. Tako so dobili izkoristek kotla. V igri so bili uplinjak, trovlečni kotel in ltž kotel. Pri polnem kurjenju drva ni pepelnih ali drugih oblog, ker je bil kotel narejen za tak način gorenja. Jaz sem s temi mlini na veter zaključil.

Včeraj, ko sem zapolnjeval zalogovnik z namenskim peletnim kotlom Smile sem imel TDP 83°C, vodo sem dvignil do 67,1°C na vrhu in preostalega 3/4 zalogovnika ranga 60°C.

TDP se meri v sredini cevi, tam kjer so TDP najvišje. Pokuril sem ranga 8kg pelet (dobro vrečo na dva dni) / 40kWh, kolikor naša hiša potrebuje za 300l tople SV in 24 ur vzdrževanja na 22°C pri povpr. zunanji temp. včeraj / danes okoli -1,5°C.

Z izkoristkom kotla in ceno vreče A1 pelet, kupujem kWh za 4c trenutno. Pelete se kupi julija v letu, če jih lahko spraviš kolikor jih potrebuješ.

Kljub majhni porabi smo peletkarji komaj half auto, daleč proč od TČ full auto. Ampak meni paše. Poraba konstantno pribita, ne glede na zunanje temp.
Citat:Z izkoristkom kotla in ceno vreče A1 pelet, kupujem kWh za 4c trenutno.

:lol:

But of course you do. Nekak se mi je zdelo, da vse poti vodijo v Rim.
Ta podatek sem le zate serviral. Ne lažem se. Imam možnost. Ne paše mi pa, brez zamere, če sem se zmotil, da se oglašate v teme o kotlih s katerimi nimate izkušenj. Jaz se v teme o TČ ne vtikam. Jih pa spremljam, ker imam predpripravo na zalogovnik in vremensko narejeno.
No, glede na suverenost najbrž ne boš imel težave razložit, kje pri spodnjih podatkih narediš ti tako razliko, da prideš na 4 c za kWh.

Kar se izkušenj tiče: glede biomase bi težko rekli, da sem nepopisan list.

[attachment=o29334]

Priložene datoteke
.jpg   peleti.jpg (Velikost: 32,25 KB / Prenosi: 256)
Kar se izkušenj tiče, bi potem ne pisal takih.. Vrečo 15kg A1 kupim za 3€ fco kurilnica. Ven da 75kWh, lahko da več, pri peletih je rang od do. Patriot jo kupi za 3,6€. Preden jo začne kurit ima tudi za 75kWh potenciala. Potem pa pridemo do izkoristka kotla.

Tvoja tabela vzame spodnjo kurilno vrednost na maks ceno peletov in ni natančna. Kot tudi moja ni natančna, moja cena je trenutna (že nekajletna) možnost.
csamo001 Napisal:[ATTACHMENT NOT FOUND]
Objavi še podatek o TČ iz istega vira.
Nimam časa - sem v penziji!
To je iz te famozne Arnesove [url=httpunichr("58")//www2unichr("46")arnesunichr("46")si/~mlicen3/html/cene_energentovunichr("46")html]povezave[/url]. Te parametre je treba prilagoditi svojim.
valhalla Napisal:Kar se izkušenj tiče, bi potem ne pisal takih.. Vrečo 15kg A1 kupim za 3€ fco kurilnica. Ven da 75kWh, lahko da več, pri peletih je rang od do. Patriot jo kupi za 3,6€. Preden jo začne kurit ima tudi za 75kWh potenciala. Potem pa pridemo do izkoristka kotla.

Tvoja tabela vzame spodnjo kurilno vrednost na maks ceno peletov in ni natančna. Kot tudi moja ni natančna, moja cena je trenutna (že nekajletna) možnost.

Najcenejše pelete s certifikatom A1 s kurilno vrednostjo 18 MJ/kg (kar ustreza 75 kWh za 15kg vrečo) sem našel za 286 EUR za tono oziroma 4,29 EUR za 15 kg žakl: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.peleti-ceneje.si/">https://www.peleti-ceneje.si/</a><!-- m -->

Ti praviš, da ga dobiš za 3 EUR, oziroma 30% ceneje od najcenejšega na zgornjem linku za A1 kvaliteto in specificirano kurilno vrednost. Vsaka čast...

Ampak, če vzamemo tvojo odlično (khm) ceno in podatke iz moje prilepljene slike prilagodimo (cena nižja za eno tretjino), ob 90% izkoristku, pridemo na ceno 4,7 EUR za kWh. Pa je to še vedno daleč od 4 centov za kWh, kot ti navajaš. Seveda se pustim rade volje popravit, če sem ga kje biksnil pri izračunu.

Veš, če izgleda in smrdi kot bulšit, potem je ...
Žerjavar Napisal:
csamo001 Napisal:[ATTACHMENT NOT FOUND]
Objavi še podatek o TČ iz istega vira.

Ja, kot je valhalla napisal, gre za ta link: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html">http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html</a><!-- m -->

Se mi je že včeraj zdelo v katero smer bo šlo tole... Sta pred leti rentgenx in Migaj "dokazovala" kako ugodno ceno kWh pridelata na TČ, pri čemer je bilo njuno izhodišče, da imata teoretično super COP, doizolacije na bajti sta pozabila omenit, vedno sta prišla do najboljše cene štroma, pa seveda so vsi proizvajalci kotlov lagali kot pes teče. Samo za to, da je bila njuna cena kWh nižja od ostalih. Za vsako ceno. No, ko si je rentgenx kalorimeter vgradil, je v tistem trenutku izginil s foruma...

Nekak podobno mi tudi to zdaj deluje. Valhalla pri vsakem svojem izračunu jemlje izključno in samo best case scenario, ker pa nikdar ni realno. Pa ni malo tega na tem forumu, k sreči pa precej manj kot pred leti.
Saj je napisal, trenutno, sredi julija.
Pi.. v šusu sem pol leta starji.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
1 ... 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi