PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ir paneli DA ali NE?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@Snapchat ,žal,ne naredi vsak,prej je izjema,kot pravilo.
Hvala, bom pozorna na to.
Čeprav ko sem govorila s fasaderjem ( super zidar iz okolice) je najprej povedal, da okenske odpritne kar nekaj podražijo, saj jih je potrebn obdelati pa materiala gre kar nekaj.. tako da po mojem računa na to.
Pusti cokel kot je! Fasado se potegne min. 30cm pod ploščo, da ne vleče mrzlo v njo. Ker je pod njo neogrevana klet in kurilnica, je bolj pomembno, kako je izolirana plošča med stanovanjem in kletjo, kot pa cokel. Če pa še vlage ni, pa tudi drenaže ne potrebuješ.

P.S. Sem enako naredil pri sebi! (obnova hiše letnik 1953)
Ja mi je nekaj podobnega že včeraj razlagal en. Da je cokel čist ok. Da so večji problem balkonske plate, ki pa niso izolirane in mraz notri vleče. Te bova izolirala na spodnjem delu pred fasado.
Pri balkonih pa je moje stališče vsem znano!

Dol z njimi! Vsemi! 8)
Snapchat Napisal:Ja mi je nekaj podobnega že včeraj razlagal en. Da je cokel čist ok. Da so večji problem balkonske plate, ki pa niso izolirane in mraz notri vleče. Te bova izolirala na spodnjem delu pred fasado.
Izolacija balkona le na spodnjem delu je stran vržen denar. Če ga že izoliraš potem moraš celega- zgoraj, spodaj in po straneh.
Balkon je treba celi oblimat, pa še vedno nebo kaj pretirano pomagalo. Bo pa boljše kot goli beton.
Okna se montirajo na rob špalet, tako da so okenske police položene na izolacijo. S tem je toplotni most popolnoma eliminiran. Sami lahko vse špalete pred izmero oken oblečete z 3 cm stirudurom, pokitajo se samo iz notranje strani, tako, da fasaderji s tem nimajo nič.
Snapchat Napisal:Hvala, bom pozorna na to.
Čeprav ko sem govorila s fasaderjem ( super zidar iz okolice) je najprej povedal, da okenske odpritne kar nekaj podražijo, saj jih je potrebn obdelati pa materiala gre kar nekaj.. tako da po mojem računa na to.

Zahtevaj, da stolčejo obstoječo fasado ob oknih dol (špalete), ker gre potem več izolacije gor. Tako se zmanjša toplotni most oziroma se lahko ohrani obstoječo "svetlo širino".

Da bi okenske odprtine kaj podražile? Odvisno, kako gledaš... Ponudniki ti natančen predračun določijo tako šele po ogledu in noter je seveda zajeto delo za obstoječe stanje, vključujoč vse steklene površine.

Ti pa toplo priporočam, da z izbranim izvajalcem zelo natančno popišete vse detajle, ki bodo izvedeni (recimo odkapni profili, itd.), da ne bo potem sprenevedanja z njegove strani. Pa seveda določite natančen rok začetka del in morebitne penale, v primeru, da pride do zamud. Pri teh penalih ne gre niti tolko za to, da bi ga finančno kaznoval, kot pa gre za to, da bo resno pristopil in končal v roku. Kar je zlasti pomembno, ko je potrebno kombinirat z večimi izvajalci in se zaradi enega potem celotna časovnica podre.
csamo001 Napisal:
xavi Napisal:Odvisno, kakšna je situacija okrog hiše (tlakovci, škarpe). Cokl lahko naredijo sami v celoti za male pare, še boljše pa je če pripravijo teren (ročni odkop zemlje, po mojem kakšnih 20 - 30 cm, odstranitev obstoječega kamna), ostalo prepustijo fasaderjem. Cena je tudi odvisna predvsem od tega, kakšna je površina cokla.

Nas je izkop okrog in okrog hiše, širine in globine 1 meter z minibagrom, prišel 400 EUR. Ni teorije, da se tega lotim ročno...
Če ima bager dostop, normalno da ti to izkoplje strojno z najožjo žlico. Recimo pri meni ne bi šlo z bagrom, edino v lastni režiji ali pa kramp in šiptar.
Me pa čaka še oblaganje cokla z tem rustikalnim kamnom, samo se še nisem odločil, če bi dodal kakšnih 10 cm grafita, ker potem je treba tudi cokel odebelit.
Glede na to, da bodo nova okna, mislim, da nima nobenega smisla odbijati špalete - saj bodo okna ja vgrajena na zunanji rob zidu. Tudi oblačenje špalet v XPS sem zadnjič razumel Feryja, da je vprašanje, koliko smisla ima. Sam bi podložil z XPS-om samo spodaj (ali uporabil debelejše podložne letve).

Dušan
bozgom Napisal:
Snapchat Napisal:Ja mi je nekaj podobnega že včeraj razlagal en. Da je cokel čist ok. Da so večji problem balkonske plate, ki pa niso izolirane in mraz notri vleče. Te bova izolirala na spodnjem delu pred fasado.
Izolacija balkona le na spodnjem delu je stran vržen denar. Če ga že izoliraš potem moraš celega- zgoraj, spodaj in po straneh.

Jaz sem vrgel dol dva od šestih, ostale izoliral, kolikor je pač šlo. Če bi še enkrat delal, bi kvečjemu še kakega dol vrgel.

Neizoliran cokel seveda ni OK, ker gre za relativno veliko kvadraturo, ki je izpostavljena zunanjim vplivom. Poleg tega ima še stik z AB ploščo (tlemi) v pritličju, kar pomeni, da se hlad prenaša nanjo in lahko pride do kondenza v nosilni konstrukciji. Balkoni so posredno izpostavljeni zgolj s svojo debelino. Je pa pri balkonih tako, da so običajno podaljšana AB plošča in seveda vlečejo noter hlad kot goba.
Jaz imam alu podložne letve in če vrjameš ali ne so toplotni most. Se prav lepo na termo kameri vidi. Vgradili so mi jih, ker sem bil takrat nevešč teh stvari, namesto da bi prvo izolirali cokel z stirodurom in na njega naslonili klasični stiropor.
No, pa imamo še enega (@csamo), ki mu je žal, da ni več balkonov odrezal! :wink:
Tudi tukaj eden! :evil:

Še kdo?
mdule Napisal:Glede na to, da bodo nova okna, mislim, da nima nobenega smisla odbijati špalete - saj bodo okna ja vgrajena na zunanji rob zidu. Tudi oblačenje špalet v XPS sem zadnjič razumel Feryja, da je vprašanje, koliko smisla ima. Sam bi podložil z XPS-om samo spodaj (ali uporabil debelejše podložne letve).

Dušan

Če greš na zunanji rob z okenskim okvirjem potem z vidika eliminiranja toplotnih mostov res ni dodane vrednosti v razbijanju špalet. Se pa pridobi par centimetrov svetlobe. Mi smo jih razbili zaradi obojega. Pa okna smo menjali par let pred menjavo fasade in so dejansko prišla na staro mesto, torej v obstoječo "luknjo". Posledično tudi ni bilo potrebno menjati notranjih polic.

Gredo pa stare špalete zelo lepo in hitro dol, če s čela s štemajzlom vdariš v širini obstoječega zaključnega sloja in/ali ometa.
simek Napisal:No, pa imamo še enega (@csamo), ki mu je žal, da ni več balkonov odrezal! :wink:
Tudi tukaj eden! :evil:

Še kdo?

Žal je mogoče malo premočna beseda; en balkon je dejansko vhod v bajto in hkrati nadstrešek garaže, najmanjši balkon je v bistvu nadstrešek nad vhodom. Prva fotografija... Sta pa bila tam, kjer sta zdaj "francoska balkona" prej dejansko dva balkona dolžine okoli 7 metrov in globine nekje okoli 1,2 m (če se prav spomnim.

[attachment=o29297]

Dvignjena terasa na zadnji strani bajte je večja zidana konstrukcija od 20 kvm, hkrati tudi podaljšana AB plošča in so statiki odsvetovali, da bi s fleksom ločili stik (ter prekinili prenos temperature in s tem eliminirali toplotni most). Ta zadnji balkon, ki delno pokriva to teraso, bi eventualno lahko rušili, ampak potem bi delali novo kovinsko konstrukcijo, jo sidrali v objekt, itd., itn. Kar pa seveda ne bi bilo poceni, sploh glede na to, da je mama spodaj imela željo, da ne bi izgubila preveč svetlobe in bi posledično morali izbrati kaljeno steklo kot pohodno površino. Dejansko sem se v nekem trenutku poigraval z idejo, da bi rušili zgornjega in naredili jekleno konstrukcijo, ki bi v celoti pokrivala spodnjega. Torej terasa in hkrati nadstrešek. Cena konstrukcije, kaljenega stekla in ograje okoli 10 jurjev. Pol se pa seveda vprašaš...čemu?

[attachment=o29296]

In še staro stanje kot je na Google maps izpred par let. So bila že nova okna gor...

[attachment=o29295]

Priložene datoteke
.jpeg   bajta2.jpeg (Velikost: 80,62 KB / Prenosi: 148)
.jpg   Nadstresek1.jpg (Velikost: 220,11 KB / Prenosi: 149)
.jpg   stara1.jpg (Velikost: 234,1 KB / Prenosi: 149)
1 ... 14 15 16 17 18 ... 20 Pojdi na stran 
Iskanje po temi