PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Iz 2000L oljna na 300€ s TČ (aka COP 7)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fery Napisal:Aha, kot sem napisal, saj v bistvu ni težko.
Če bi šli pri olju s 24 na 20, bi več kot prepolovili porabo olja.

Vidiš, pentax, lahko piše o slapovih, ampak dvomim, da se človek toliko spremeni, da mu včeraj paše 24, danes pa 20.
V resnici gre za nekaj drugega. Ni težko uganiti kaj.

Fery, to le ni psihoterapevtska svetovalnica, da se bo raziskovalo kaj komu zakaj paše...in zakaj kdo spreminja bivalne navade, pač podatke je podal in to je to...res pa je, da ni prej napisal 2000€ pri olju za 24C bivalne, zdaj pa 350€ s TČ za 20C bivalne + vodni kolektorji. To je verjamem da tudi tebi bila nelogična uganka.

@climb, naj te ne ustavi vsak uporabnik, ki se spotakne v tvoje pisanje - ferya morš večkrat preplezat :lol:, verjetno tudi pri prvi steni ne obupaš ane :wink:.
No ampak na te mestu podpiram feryja, ko nekdo piše neke podatke, naj napiše vse, kar je povezano. Ne samo zlato v detajle, črno pa nič al pa površno.
Ne, na osnovi takih postov lahko vidite, kako popolnoma brezvezno je navajanje podatkov tukaj.

Bom jaz dal še moje.
TČ IVT 9 kw, bajta do 10.1. na 24 stopinj, kasneje na na 25 (zvečer 26 ali 27) stopinj, ogrevanje konstantno 24/7, poraba od 1.1.2019 do 23.1.2019 59 kWh.
Vse to je popolnoma res.
Res pa je tudi, da kakšen podatek manjka. Ampak kdo bi se sekiral za to. Važno da je majhna poraba.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
climb Napisal:[Delphi], imamo mini otočno elektrarno 6,5 kWp z 34 kWh zalogovnikom in 8kW DC/AC inverterjem - fizično ločena od javnega omrežja! Niti PV niti vodni kolektorji niso bili subvencionirani, postavitev/izdelava povsem v lastni režiji...

OK, vse jasno, hvala.
Tukaj pa tudi jaz podpiram @Fery-aSmile

Ampak se vedno je tukaj neznanka COP 7, pa se vedno poraba ceprav samo 20 stopinj, je se vedno malce vprasljiva glede na tako slabo izolirano hiso.
al pa vsak večer, par polenov v kamin, poudarek ja na par
Par polen.
climb Napisal:Sorry, nisem pisal o tem kaj nam paše, ampak o dejanskih cifrah. Če sem komu stopil na žulj se opravičujem ... Mi je žal, da sem se sploh oglasil.

Mah ignoriraj. Feriju he mal v glavo stoplo in misli da je forum njegov. Če bi se v njega tako vtikal kot se on v druge bi isto piskal. Samo komu se da. Pazljivo beri, poberi informacije in to je to za ta forum. Ugotovil že nekaj nazaj. S temi matadorji nima smisla karkoli.
To smo tudi zate že ugotovili.
Kaj je point?
Navajanje podatkov o porabi TČ za zimsko ohlajevanje hiše na 20 stopinj? S COP 7? To so pa res kvalitetni podatki.
Prej smo porabili 2000 litrov olja, zdaj pa 300 evrov štroma? Woooow!!!
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Z mano pa res ni nič, kar se pomoči tiče (če ne veš pač ne veš, zakaj se silit). S podatki je pa tako, da vedno nekdo kaj prikrije (zavestno ali pa kaj pozabi). Ni konec sveta zaradi tega. Zato sem napisal kar sem. In če kdo misli drugače, pa naj. Če se možak ni zlagal (in verjamem, da se ni) mu nimam kaj. Če pazljivo bereš, uloviš zakaj tako in ti je jasno. Neka posmehovanja in podobno so tako odveč, se ti ne zdi?
[ bohinc ], da SV se večino leta ogrevamo izključno na vodne kolektorje, vroče vode imam tolk, da ne vemo kam z njo. Ob sončnih dnevih včasih tudi pozimi dosežejo dovolj visoko temp za gretje ali vsaj podporo gretju SV. Čez celotno poletje imamo pokrite in še vedno dosegajo temp. preko 70 stopinj.

Iz tabele v prvem postu se vidi, da je bila TČ v 2018 vključena od sredine novembra, pa v začetku leta skoraj do konca marca, tako imamo vsako leto. Pomlad, poletje in jesen je TČ fizično izključena iz omrežja (ne samo na stikalu notranje enote!), ker sicer kuri skoraj 100 w ob tem, ko ne dela nič in je za uporabnika navidezno "izključena" ... Imamo 1f TČ in ne 3f, ki je bolj potratna ob isti toplotni moči. V zimskem obdobju so še vedno v igri vodni kolektorji, ki imajo prioriteto pri ogrevanju SV pred TČ.

TČ imamo na urnike, ob 04.00 začne ogrevat SV (če je potreba), sicer pa radijatorje in to počne čez cel dan vse do 22. ure zvečer, ko gre v mirovanje. TČ ni nikoli na PV, vedno na javnem omrežju. Kamina, krušne peči itd, nimamo. Tudi kakšnih drugih grelnih teles ne. Elektriko plačujemo po normalni TČ tarifi, v 2018 pri ECE, sedaj od 1.1. dalje pri GENi, kjer bi naj bilo še nekaj ugodneje.

Kako se izračuna COP ne vem in me prosim ne mešat v to!
Znam pa izračunat, sprojektirat in izdelat različne naprave na področjih elektronike ...

Pri ogrevanju me zanima da bomo na toplem, ter kolikšen bo znesek konec meseca na položnicah. Se pa sprašujem zakaj bi se nekdo moral na forumu lagat (tudi sebi!) ali si izmišljat številke, oziroma trdit nekaj kar ni res. A dobiš kakšno nagrado za to al kaj?? Morda kdo drug plača položnice namesto tebe?? če to ni bolno ...
@bohinc, koliko postov so tebi že izbrisali......, napišeš stavek, ki ga vsi razumejo, samo dotični ne. ( a on še naprej potuje z vetrom)
Težava je, ker se na forumu zatem (zaradi brezveznega šopirjenja) brišejo in zapirajo zaradi njih cele (drugače) čisto uporabne teme...... (TT)

Moderator, lahko brišeš, samo upoštevaj napisano ( itak so to pravila foruma.....)

@climb
[ bohinc ], da SV se večino leta ogrevamo na vodne kolektorje, vroče vode imam tolk, da ne vemo kam z njo. Ob sončnih dnevih včasih tudi pozimi dosežejo dovolj visoko temp za gretje ali vsaj podporo gretju SV.

Ja, vidiš, to so pa za nas, ki nimamo kolektorjev in imamo TČ, podatki, da bomo vsaj danes zaspali (jaz ne morem spat , če slišim da ima nekdo COP višji od 3,5, se pa zgodi, da je sosedova micka tišja od moje, pol pa še jaz ne morem spat) Ali je to malo dvoumno napisano? [size=50]Bohinc , a ti spiš?[/size]
kaj ko bi popravil naslov,... ker 200L in 2000L je kar krepka razlika,...
Ko bo že na delu lahko tudi COP 7 zbriše.
Pri gretju sanitarne vode poleti na KO si pokuril cca. 500l,kar je 5000kwh.Sedaj pokuriš cca.300 kwh elektrike,pa imaš tu COP 17. :lol:
1 2 3 4 5
Iskanje po temi