PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Regulacija cirkulacije tople vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
20 metrov!?
A to v gradovih živite?

Drugače gre voda po alumplastu nekako tekoči meter na sekundo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Hitro je 20m komplet zanka cir. vod+toplovod. Nam gre iz bojlerja v strop kotlovnice, nato po 1. plati preko pol bajte do zg. kopalnice, tam se spusti v spodnjo kopalnico in do WC. Potem pa še nazaj po toplovodni cevi. Bo kar blizu 20m bi rekel, res pa nisem nikoli točno izmeril. Je pa tudi res, da se alumplast nahaja v svoji izolaciji in še v EPS pod estrihom, podložnega betona v pritličju se dotika le z 1 stranjo na razdalji ~3m. Torej pozimi je izgub bore malo, saj gredo v ogrevanje.

NkkPrimorje Napisal:Ok, hvala za odgovore.
Ali se ne potroši več energije kot 1kWh/dan za cirkulacijo 24/7; jaz imam dolžno cirkulacije cca. 20 m. Bom sprobal to varjanto z cirkulacijo 24/7 in spremljal porabo energije ogrevanja vode, če bo pa previsoka bom pa probal to varjanto z pretočnim stikalom na vhodu mrzle vode v bojler.
Sam se izmeril poleti, tako da sem imel 1 teden brez cirk., 1 teden s 24/7 cirkulacijo.
Brez komplet poraba TČ (takrat delala samo za SV) 3,2 kWh/dan, z pa 4 kWh/dan. Neki takega so bile cifre.
cheba Napisal:Nimajo vsi kleti in bojlerja direkt pod kopalnico.

Pri nas imamo v "kleti", pijačo -bojler pa v kotlovnici! :wink:
Osebno 6m višinske in 1O m x2 3/4 " cevi že 38 let. Se izgovarjajo- oporekajo nekateri- na toplotne izgube....vse ostane v bajti ...štroma pa res na rabi...:wink:
( če pa bi bil taprav gorenjc, bi pa poleti zaradi STČ zaprl cirkulacijo..) :wink:
10m gor, 10m dol. Je hitro 20 m. Jaz imam še daljšo. Sem vlekel po liniji najmanjšega odpora, namesto, da bi šel po najkrajši poti. Bo v naslednji bajti bolje.
Jaz imam tri štuke, 300 plus kvadratov. Bojler je na dnu, jasno.
Do kuhinjske pipe je 1,5 metra, do wc-ja 7 metrov, do kopalnice 12 metrov.
Več bi bila norost.
In za 12 metrov jo definitivno ne rabiš.

Koliko časa pa za 20 metrov rabiš?
Sem šel po načrtu računati in je cirkulacije 27,5m, ne vem pa v kateri cevi teče voda, tako da je lahko ta kopalnica, ki jo največ uporabljam oddaljena od bojlerja 40m.
Imam pa dve etaži, v vsaki etaži kopalnica + kuhinja, ki sta oddaljeni v eni smeri 9m in drugi 2 do 3m. Ko bom doma, bom malo stestiral v koliko časa priteče topla voda v kopalnico.
alanford Napisal:Ena od možnosti je, da vgradiš pretočno stikalo na vhodu mrzle vode v bojler, ki preko časovnega releja vklopi pumpo.
zjutraj vstaneš, na kratko odpreš in zapreš pipo tople vode, greš na W C in imas toplo vodo v pipi. In to velja za vse pipe v hiši.
Podobno imam jaz, s tem, da nimam pretočnega stikala, ampak pretok zaznavam s pozitivno spremembo temperature na izhodu iz bojlerja.
bk9105 Napisal:Podobno imam jaz, s tem, da nimam pretočnega stikala, ampak pretok zaznavam s pozitivno spremembo temperature na izhodu iz bojlerja.
Uf, to pa je ideja. Pretočnega stikala se mi ni dalo montirati, tole pa bi lahko izvedel samo z naležnim termometrom + Arduino + rele, brez šraufanja. Vprašanje samo, kako hitro se ogreje cev pri odprtju pipe.
Zadostuje par sekund (2,3) odprtja tople vode na pipi.
Se pridružujem...dobra ideja.

Odpres za 2-3s vroco vodo in pocakas....
Ta cajt pa kar v lijak ščiješ. Da ni dolgčas.

Rajši si dajte tipko nekam na hodnik in jo ruknete, preden sploh štartate proti kopalnici.
Vprašanje je samo ali je strošek iztočene vode, preden pride topla, večji od stroška obtočne črpalke, ki bi poganjala toplo vodo v krožnem vodu. V bloku v 10 nadstropju mi vroča (ne mlačna ali topla) voda priteče v hipu ko odprem pipo.
Aha, ogrevanje za par kvadratov flata košta pa več, kot ogrevanje 3x večje bajte. S tem, da imaš eno zunanjo steno. V hiši so pa vse zunanje.
Tudi to plačaš, brez skrbi.
V bolje urejenih državah, beri vzhodnih, imajo v bloku dva števca za vodo. Razlika v ceni je med vročo in mrzlo je do 4x.
picas55 Napisal:
cheba Napisal:Nimajo vsi kleti in bojlerja direkt pod kopalnico.

Pri nas imamo v "kleti", pijačo -bojler pa v kotlovnici! :wink:
Osebno 6m višinske in 1O m x2 3/4 " cevi že 38 let. Se izgovarjajo- oporekajo nekateri- na toplotne izgube....vse ostane v bajti ...štroma pa res na rabi...:wink:
( če pa bi bil taprav gorenjc, bi pa poleti zaradi STČ zaprl cirkulacijo..) :wink:
Cirkulacija kot jo omenjaš imam tudi jaz in fuknkcionira zelo dobro, brez cirkulacije pride topla voda nekje med 12-20 sekund max.
S tem da imam nameščen ventil in jo lahko zaprem če je ne rabim in sem tudi razmišljal da bi dal pumpo in priklopljeno na časovno stikalo katerega že imam z možnostjo nastavitve 20 programov itd. In si nastaviš kdaj se vklaplja in za koliko časa, da imaš v ključnih trenutkih takoj toplo vodo, seveda vse za to da se ti voda ne ohlaja pretirano zaradi stalne cirkulacije, že tako voda v bojlerju ni topla za večno in jo seveda tudi večkrat potrebno dogrevati. Dobro fasade še nimam, sam vseeno.

@alanford tudi to pretočno stikalo ni slaba ideja Wink
NkkPrimorje Napisal:Tako je to ja, katero pretočno stikalo in časovni rele pa imaš.
To stikalo so montirali pred vselitvijo pred 18 leti in ni nek presežek tehnologije.[img]httpsunichr("58")//uploadsunichr("46")tapatalk-cdnunichr("46")com/20190124/45e68e1239034b0a74ff3b1de5255901unichr("46")jpg[/img][img]httpsunichr("58")//uploadsunichr("46")tapatalk-cdnunichr("46")com/20190124/752a21ddf457f48a2e4b15150588f4bdunichr("46")jpg[/img]

Ni vse belo kar je črno
1 2 3 4
Iskanje po temi