PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Regulacija cirkulacije tople vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, sem nov na forumu in bi imel eno vprašanje glede cirkulacije tople vode. Trenutno imam obtočno črpalko priključeno na toplotno črpalko, kjer imam možnost dveh prižigov te črpalke na dan. Želim, da bi se mi obtočna črpalka prižigala, ko se prižge luč v kopalnicah ter kuhijni in bi delala npr. pol minute in minute ne; zanima me kako bi to najlažje izvedel npr. preko časovnega releja ali kako drugače.
Hvala za odgovore
A rabiš? Ker če rabiš, potem je prepozno, če se ti hkrati z lučjo.
Mi smo v tastari bajti čakali toplo vodo 3 minute in smo to dejansko rabili.
V novi traja 12 sekund in je to popolnoma brez veze.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Fery Napisal:A rabiš? Ker če rabiš, potem je prepozno, če se ti hkrati z lučjo.
Mi smo v tastari bajti čakali toplo vodo 3 minute in smo to dejansko rabili.
V novi traja 12 sekund in je to popolnoma brez veze.
Ja rabim ja, oz. zbiram predloge kako to izvesti.
In tudi če se cirkulacija zažene z lučjo ni prepozno, ker npr. ko greš na WC greš prvo na potrebo in potem umiješ roke. In pri meni traja več kot 12 s da priteče topla voda.
Na wc-ju!? Hmmm, ok.
Upam da veš, da trošiš energijo.
Vem ja, v enem primeru elektriko v drugem pa vodo.
NkkPrimorje Napisal:Ja rabim ja, oz. zbiram predloge kako to izvesti.
In tudi če se cirkulacija zažene z lučjo ni prepozno, ker npr. ko greš na WC greš prvo na potrebo in potem umiješ roke. In pri meni traja več kot 12 s da priteče topla voda.
Potem pač napelji kabel od stikala luči do obtočne pumpe ter nabavi ustrezen časovni rele, ki ti bo OČ vklopil in nato po določenem času izklopil.

Fery Napisal:Na wc-ju!? Hmmm, ok.
Upam da veš, da trošiš energijo.
Ti pišeš o trošenju energije? :lol:
Pri 25° in odprtih oknih. Smile
Mi imamo cirkulacijo 24/7, zaradi udobja. Za to potrošimo slab 1kWh/dan dodatnega štroma. Tolk kot en PC, ki je prižgan celo popoldne in večer.
Najprej vprašanje, ali imaš kakšno žico povezano med lučjo (stikalom) in črpalko za cirkulacijo. Če ne je potrebno pogledati za brezžičnimi releji/stikali.
Nadalje bo treba prenesen signal očitno časovno ovrednostiti. V poštev pridejo časovni releji, najlepše pa bi se to naredilo s kakšnim manjšim krmilnikom...

Bottom line pa kot je napisal Fery...vse to za WC? Pa cirkulacija scirkulira celotni vod tople vode, to pomeni, da se bi naj vsa voda v ceveh zamenjala s toplo. Torej bos za splahovanje rok "ohladil" par litrov vode. Pozimi to nekako še gre skozi, ker toplota tako ostaja znotraj stavbe.

Pri meni za zgornjo kopalnico traja dobro minuto, da pritece topla voda in sem ze v startu predvidel tipko, ki jo imam povezano na krmilnik, nato pa preko krmilnika vklopim črpalko za 3 minute.
Mortal Napisal:Bottom line pa kot je napisal Fery...vse to za WC? Pa cirkulacija scirkulira celotni vod tople vode, to pomeni, da se bi naj vsa voda v ceveh zamenjala s toplo. Torej bos za splahovanje rok "ohladil" par litrov vode. Pozimi to nekako še gre skozi, ker toplota tako ostaja znotraj stavbe.
Drugo vprašanje pa je, zakaj folk vgradi cirkulacijo, če je potem ne bi uporabljal?
Mi smo jo hoteli, naredili in jo uporabljamo. Ja, zakaj pa ne za umivanje rok v WC? Naj se umivamo z mrzlo vodo? Ker preden pride do tam topla, si že 2x umiješ roke. S cirkulacijo jo imaš takoj. Poleg tega imamo vodo strašansko drago in je precej ceneje gonit cirkulacijo kot čakat in zlivat vodo v odtok.
Jaz imam napeljano, ne pa tudi priključene. Čeprav se ne sekiram niti za 1 kWh, niti za 100 kWh. Pač brezvezna funkcija.
Vse je odvisno od časa. Do pol minuta sploh ni vredno razmišljati.
Do minute tako - tako.
Če je več, pa mogoče ja.

Je pa še ena stvar. Če gre za novogradnjo, je nerazumljivo, kako je lahko sploh daljši čas od pol minute. Nekdo ni naredil domače naloge.
Ena od možnosti je, da vgradiš pretočno stikalo na vhodu mrzle vode v bojler, ki preko časovnega releja vklopi pumpo.

zjutraj vstaneš, na kratko odpreš in zapreš pipo tople vode, greš na W C in imas toplo vodo v pipi. In to velja za vse pipe v hiši.

Tako imam jaz

Ni vse belo kar je črno
[img]httpsunichr("58")//uploadsunichr("46")tapatalk-cdnunichr("46")com/20190124/7aeb06cefb460cd4a49f976caffe92b6unichr("46")jpg[/img]
Ok, hvala za odgovore.
Ali se ne potroši več energije kot 1kWh/dan za cirkulacijo 24/7; jaz imam dolžno cirkulacije cca. 20 m. Bom sprobal to varjanto z cirkulacijo 24/7 in spremljal porabo energije ogrevanja vode, če bo pa previsoka bom pa probal to varjanto z pretočnim stikalom na vhodu mrzle vode v bojler.
Ne sekiraj se za porabo el. en., ker je izgub Toplote veliko več.

Ni vse belo kar je črno
Tako je to ja, katero pretočno stikalo in časovni rele pa imaš.
Ne razumem, če je cirkulacija pravilno narejena (deluje samo z gravitačnim kroženjem), da rabiš pri 2,5 at . pritiska na 3 m dolžine 12 sekund....Da je pa brezzvezno iztočene pitne vode v tem času škoda, se pa strinjam.....
Nimajo vsi kleti in bojlerja direkt pod kopalnico.

Lahko se pumpa zveže tudi na senzor gibanja. Ponavadi imajo že vgrajene časovne relejčke.
1 2 3 4
Iskanje po temi