Kupil in zagnal sem Mitsubishi Lossnay vl-100eu5-e. Mašina je neslišna na 1. stopnji pri izmenjavi 61m3/h, lahko bi spal 2m proč, pa sem občutljiv na zvok. Na 2. stopnji pri izm. 106m3/h pa je glasnejša, na nivoju klime. Za občutek.
gmarolt Napisal:V končni fazi sem se odločil za mikrovent pa nisem najbolj zadovoljen, pa ne z rekupreacijo ampak z glasnostjo kar je problem velike večine vseh lokalnih rekuperatorjev. Neuporaben za spalnice, za dnevni prostor pogojno.
Izjema je tukaj lunos, enostavno nima konkurence saj je za polovico tišji od konkurence, vse ostalo je pa zaenkrat primerno za nezahtevne prostore (kleti, garaže, delavnice).
Treba še mal počakat da razvoj prinese še kaj boljšega.
MIK v svoj izdelek bojda vgrajuje najboloj cheap kitajske ventilatorje za par centov. Zdaj, če to 100% drži, pa ne vem... Glede na to, od koga sem slišal (in uporabniško izkušnjo), bi kar verjel.
BOBoo Napisal:Tole dobiš že za 400€, pa je kvalitetna in preizkušena stvar...
:lol: To jaz tudi vem. Kupil sem za dobrih 300. Meritev temp pa še nisem opravil, vanje ne dvomim, ker dela po istem principu kot večje. Bom pomeril in probal tudi to. Poročam.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.termoshop.si/media/SlikeIT/Datoteke/Lossnay%20VL-100EU5-E.pdf">http://www.termoshop.si/media/SlikeIT/D ... 0EU5-E.pdf</a><!-- m -->
Standard pa pravi, da mora biti vpih ločen od izpiha 2m+ vodoravno ali 0,5m vertikalno, izpih nad vpihom, nekako tako. To bom naredil v opeki pod fasado. Vodoravno, rešeno s kondenzom, cca. 3m narazen bosta.
Kje pa si dobil za 300€? Ne razumem pa tvoje pisanje o vpihu/izpihu... A ni to vse v enem, torej vse skrito pod škatlo (dve luknji, ena vpih druga izpih)?
Sprašujem pa zato, ker imam tudi sam namen nabaviti.
V originalu je ločeno 35cm narazen. Premalo. To o standardih sem nekje bral in si tako zapomnil. Zato bom po zunanji steni pod fasado peljal izpih 3m proč od vpiha. Kar s sivo kanalizacijsko cevno fi 75 in obenem uredil odvod kondenza, če se ga bo kaj pojavilo. V tem filmu je vse lepo prikazano: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=WxrBBE_OyhE">https://www.youtube.com/watch?v=WxrBBE_OyhE</a><!-- m -->
Ene 5, 6 firm ga prodaja, kupil sem ga v eni od njih preko ene druge firme - ustrezni rabati. O kakšnih pooblaščenih monterjih govoriš? Ali si pogledal filmček in videl izvedbo montaže? Od 2:04 dalje. Vse ostalo imaš na drugi strani tega dokumenta: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.termoshop.si/media/SlikeIT/Datoteke/Lossnay%20VL-100EU5-E.pdf">http://www.termoshop.si/media/SlikeIT/D ... 0EU5-E.pdf</a><!-- m --> O standardih sem pa rekel, da sem nekje bral in da se ne spomnim kje. Po svoje je tudi malo logično ali ni, da je 35cm premalo?
Sorry, ampak ne na filmčku ne na tem dokumentu nikjer ne piše, da morata biti ceni bolj narazen, rezen če sem jaz slep.
Bo Telmos kaj več povedal, ki jih je že nekaj zmontiral...
Pozdravljeni,
pred enim mesecem sem dal vgraditi lokalna rekuperatorja Mitsubishi Lossnay vl-50s2-e in vl-100eu5-e. Napravi delujeta odlično. Vlaga v prostorih, kjer sta vgrajena je močno padla, pravtako pa je zrak posledično resnično boljši. Pred vgradnjo sta morala neprestano delovati 2 razvlažilnka, da sta zagotavljala ~50% važnost prostorov (slaba hidro izolacija). Sedaj je vlažnost nekje 50-53% (odvisno od trenutne vlažnosti zunaj in časa delovanja naprave). Izkoristek same naprave ni tak kot ga navajajo, je malo nižji (po mojih meritvah, ki niso laboratorijske). Zavedam pa se, da se z večanjem zunanje temperatura zmanjšuje učinkovitost razvlaževanja naprave (bom videl kaj bo poleti). Še nekaj besed okoli glasnosti: Naprava VL-100 ni primerna za spalne prostore, ker je že na prvi hitrosti dokaj glasna (primerljivo z 2-3 hitrostjo ventilatorja na klimi na Mitsubishi MSZ-HJ35VA). Napravo VL-50 pa imam vgrajeno v spalnici in je dokaj neslišna na prvi hitrosti (med spanjem me ne moti in jo skoraj da ne slišim 2 metra od glave). Prilagam tudi meritve. Edino kar opažam je, da se mi pri zelo nizki zunanji temperaturi pojavlja kondenz za zunanji rozeti(zunanji del rekuperatorja VL-50) in mi rahlo kaplja po fasadi. Verjetno je samo slabo zatesnjena rozeta in prihaja hladen zrak med fasado in rozeto. Nakup same naprave zaenkrat priporočam. Napravi ne delam reklame, podajam zgolj laične informacije, ki pa jih na spletu težko najdeš.
Odločam se za naku rekuperatorja in me zanima ali mora biti hiša zrakotesno zaprta, da zadeva deluje. Imam namreč dimnik in cev za kuhinjsko napo. Imam namen dati napo z odvodom zraka iz hiše. Ali bosta kaj vplivali na delovanje? Nikjer ne zasledim tega podatka. Bi pa namestil v spodnjo etažo 2 enoti(kuhinja in dnevna soba-vse en velik odprt prosto) in v zgornjo etažo 2 enoti(hodnik/stopnišče in kopalnico). Je za kopalnico to sploh primerno ali se dobijo kakšni bolj namenski za kopanlice?
polenek Napisal:Pozdravljeni,
pred enim mesecem sem dal vgraditi lokalna rekuperatorja Mitsubishi Lossnay vl-50s2-e in vl-100eu5-e. Napravi delujeta odlično. Vlaga v prostorih, kjer sta vgrajena je močno padla, pravtako pa je zrak posledično resnično boljši. Pred vgradnjo sta morala neprestano delovati 2 razvlažilnka, da sta zagotavljala ~50% važnost prostorov (slaba hidro izolacija). Sedaj je vlažnost nekje 50-53% (odvisno od trenutne vlažnosti zunaj in časa delovanja naprave). Izkoristek same naprave ni tak kot ga navajajo, je malo nižji (po mojih meritvah, ki niso laboratorijske). Zavedam pa se, da se z večanjem zunanje temperatura zmanjšuje učinkovitost razvlaževanja naprave (bom videl kaj bo poleti). Še nekaj besed okoli glasnosti: Naprava VL-100 ni primerna za spalne prostore, ker je že na prvi hitrosti dokaj glasna (primerljivo z 2-3 hitrostjo ventilatorja na klimi na Mitsubishi MSZ-HJ35VA). Napravo VL-50 pa imam vgrajeno v spalnici in je dokaj neslišna na prvi hitrosti (med spanjem me ne moti in jo skoraj da ne slišim 2 metra od glave). Prilagam tudi meritve. Edino kar opažam je, da se mi pri zelo nizki zunanji temperaturi pojavlja kondenz za zunanji rozeti(zunanji del rekuperatorja VL-50) in mi rahlo kaplja po fasadi. Verjetno je samo slabo zatesnjena rozeta in prihaja hladen zrak med fasado in rozeto. Nakup same naprave zaenkrat priporočam. Napravi ne delam reklame, podajam zgolj laične informacije, ki pa jih na spletu težko najdeš.
Jaz sem snel rozeti za čez zimo, prav zaradi kondenza, ki mi je tekel po fasadi... Enkrat se je očitno nabralo toliko ledu, da je zamašilo cev, sem imel vse črno okoli rozete.
Rekuperator MORA imeti čimboljši izkoristek. Ne samo zato, da je učinkovit in varčen kar je njegov osnovni namen ampak tudi zato, da ne povzroča teh težav na izpustu.
Učinkovit rekuperator bo namreč izpihoval zrak skoraj iste temperature kot je zunanji (ker je skoraj vso njegovo toploto preko kocke prenesel na čist zrak). To pa pomeni, da kondenza in zaledenitve na izpustni rešetki fasade ne bo, ker ni velikega mešanja temperatur (kondenzira topel in vlažen zrak na mrzli površini - zunanja rešetka). Če je kocka z vračanjem vlage, je še toliko bolje, ker prihaja ven bolj suh zrak.
To velja tako za centralne kot lokalne rekuperatorje. Lokalni pa imajo zaradi malih mer (posledično je slab izkoristek, ker ni dovolj poti/ časa za prenos toplote in njihove kocke so bolj enostavne) in slabe filtracije še toliko večje probleme s tem. Zato ni vseeno, kakšen rekuperator se vzame, izogibajte se zelo poceni nepreizkušenim modelom, če ne želite težav. Niso vsi enaki.
Pomembna je tudi izvedba pri centralnih: cev od rekuperatorja do fasadnega izpusta naj bo čimkrajša in dobro izolirana, saj skozi njo kot že rečeno pozimi potuje zelo hladen zrak.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.