PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Oljni kotel in ugašanje črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imel podoben problem.
Rja iz cisterne.
Probaj priklopit na kanto in če ti tam dela je 100% rja.
Bemtiš ja, to se mi sliši nekako logično in sovpada z natočeno nafto ...
Ampak, a ni zato filter?

Ja, moram tole s kanto, samo nekaj večjega moram dobiti, glede na to, da se napaka pojavlja redko, na teden ali celo kak dan več.

V teh dneh pa nekako odtegnem še sesalni koš. Ker je zarustano tako, da niti premaknem ne z zgornjega konca.
Živjo.

Evo, namesto polnočnice poročilo. Smile Po petih dneh, je danes spet ugasnil gorilec. In spet je šla magnetna tuljava. Zamenjam, deluje.

Govorila s serviserjem, ki se je malo posvetoval še okrog. Očitno prihaja do pregrevanja črpalke oz nečesa tam, da se toliko pregreje tisti del (kakorkoli se mu že reče), na katerega je nataknjena tuljava, da le ta po cca enem tednu pregori. Glede na to, da se je to zdaj zgodilo že 2x s povsem novo, je to kar nek vzorec.

Ampak, to potem pomeni, da sam dovod nafte ni problematičen. Tudi serviser je rekel, da če bi bil vzrok tam (v recimo umazanem sesalenm košu), da bi se v mojih pnevamtskih ceveh to lepo videlo, ker bi nafta stekla nazaj (v primeru okvarjene/zataknjene/karkoli kroglice v sesalnem košu).

Se strinjate s tem, da ni problem vlek nafte ali je še vedno smiselno poizkusiti s sodom v kurilnici in cevi direktno vanj?

Ker če ni, bom pač menjal gorilec. Rabljene robe vidim, da je kar nekaj ...
Jaz sem celotno sezono 2016-17 kuril "cviček" iz dveh kanistrov! (25l) Sem vrgel cisterno ven, ker sem potreboval prostor, za TČ je pa zmanjkalo..! :evil: Sem si bil na Petrolu z vsemi na "ti".

Cevke "direkt" v kanister, brez filtrov! Gorilec enkrat ni zatajil, razen, ko sem pozabil zamenjat sodček. Jaz bi poizkusil, če drugega ne, si prepričan, da cisterna in pritikline niso krive in veš, da je štos v gorilcu! :wink:

P.S. Škoda, da si malce pozen s temlem problemom, ker sem svoj delujoč gorilec (CTC, star 40 let), odpeljal na odpad. :?
Haha, lepa. Jaz bom pa zgleda "na usta" pumpal iz cisterne nafto. Big Grin

Aja, glede gorilca ni take panike, saj tega je še in še. No, sicer pa, moj je star 23 ...
Živjo.

Tako, danes sem dobil nov/rabljen gorilec Lamborghini ECO 3R, ki naj bi bil idealen za take majhne OK, kot je moj. Nameščen dopoldne, deluje bp, plamen je lep, nastavitve narejene, vse izgleda ok. Zdaj pa bomo videli po kakem tednu, desetih dneh, če se bo ta tudi kaj ugašal.

Sem pa zdajle opazil mokro pod gorilcem, odprem pokrov in zagledam kondenz na dovodnih oljnih ceveh, pumpi in magnetni tuljavi. Slika:

<!-- m --><a class="postlink" href="https://imgur.com/a/9ZJ0r7b">https://imgur.com/a/9ZJ0r7b</a><!-- m -->

Vse skupaj obrišem, zaprem in čez 15 min spet preverim. Spet kondenz.

Oljna cisterna je zunaj, pod zemljo, tako da temp. razlika vsekakor je, ampak na Bentone-ju tega nisem v 7-mih letih nikoli opazil oz. zagotovo ni bilo kondenza.

Ker v tem trenutku ne dobim serviserja sprašujem ali je lahko kaka težava s tem razen da to teče v pokrov in potem na tla pod gorilec. Normalno verjetno ni?

Potem sem še pol ure pustil odprt pokrov gorilnika in nikjer kondenza ... Je možno, da toliko tesni, da se zato nabira, ker je pod pokrovom postane vroče? Ker definitivno pa postane, se čuti ... Zaprem nazaj pokrov, čez 15 min spet kondenz.

Hvala.
Kaka ideja, kako stvar rešiti?

Definitivno je kriv pokrov, ker zadrži toliko toplote, da potem črpalka in dotočne cevi kondenzirajo. Pa ni malo kondenza ...

Če pa imam staknjen pokrov, pa je peč precej glasnejša. Razmišljam, da bi spodaj, pod črpalko, pokrov malo odrezal ...
Raje ulovi kondenzat. Topel gorilnik s toplo nafto menda dela bolje...
Če je kondenz, pomeni, da je v prostoru precej vlage, kurilno olje ki prihaja v čarpalko pa hladno.
Verjetno bo stopnja vlažnosti prostora z delovanjem peči upadla, saj bo vlaga izpihana skozi kurišče in dimnik.
Kakšnega negativnega vpliva na gorilec ni, razen če bi ta kondenz kapljal po električni napeljavi znotraj gorilca.

Teoretično bi lahko sesalno ELKO cev ohlajal tudi podpritisk v njej. Podpritisk pa bi lahko nastajal zaradi delno zamašenega sesalnega koša v cisterni, filtra, povezovalnih cevi, priprtega ventila na filtru, ...... Teoretično ........
Če je kaj v tej teoriji, bo prej ali slej gorilec blokiral zaradi nepravilnega plamena.
In ko/če bo blokiral, ti bom lahko rekel " sem ti rekel, da porini tista dva šlauha v kanister, da preveriš, če je res gorilec tisti, ki zahebava". 8)

P.S. Ne vzet za "hudo"! Sam hec. Upam, da ti Lambo služi!
@simek, saj vem. Ampak, tale gorilec sem dobil brezplačno, skupaj z montažo, tako da tega res nisem odklonil. Tisto s kanistrom imam tudi na backupu, če se izkaže, da bo tale tudi ugašal. Smile

Ampak, sem pa preveril/očistil sesalni koš. Vse ok, niti ni bil zapacan po ... verjetno 20-ih letih. Kar se tiče vlage v prostoru. Nič posebnega, normalna. 50-55%. Včasih tudi manj.

In še enkrat, prej nikoli v vseh letih ni bilo kondenza na črpalki prejšnjega gorilca Bentone. Ta na Laborghiniju se rosi, ampak, definitivno SAMO, če je pokrov zaprt. Če ga odprem/priprem ni sledu kondenza. Pokrov zelo tesni, kar posledično pomeni, da je spodaj zelo vroče (tudi na otip se to čuti) in očitno ker v črpalko prihaja po ceveh hladno olje, pride do kondezna. Tako si jaz razlagam ... Mislite, da ni to to?

Ker res je tudi, da prejšnji pokrov ni toliko tesnil.
Je pa res, da ta zdaj tesni in s tem je tudi gorilnik precej tišji.

Olja oz. cisterne pa žal nimam možnosti/prostora prestaviti v hišo ...
No, pa nadaljujmo. Smile

Do izpred treh dni je nov/zamenjan Lamborghini ECO 3R deloval, potem pa ...ugasnil. Prižgem nazaj, deloval je še dva dni, vmes pa sem ga večkrat slišal, kako da plamen,/izgubi plamen/da plamen izgubi plamen ... ni bilo tistega konstantnega delovanja, kot bi moralo biti oz. kot je bilo prejšnje dni.

Odločil sem se (končno) poslušati @simek in šel s sodčkom po KO, da speljem cevi direktno v sodček in izločim še zunanji dejavnik - sesalni vod.

Obiskal sem 4 črpalke, nikjer KO, tista, meni najbližja, kjer vem, da ga imajo, pa je bila zaprta zaradi nekega popravila. Sreča v nesreči. Ker sem imel čas, sem se vrnil domov in mi ni dalo miru. Še enkrat sem razstavil sesalni vod, ki je bil "čist ko suza". Btw moj sesalni vod je še tisti star, brez košarice, samo utež spodaj. Evo, sliki:

No, potem pa začnem zadevo vijačiti nazaj in zagledam, da je sesalnca cev (torej tista pomembna, dotok KO do gorilca) malo načeta. Malo premaknem sem in tja ... cuf, poči. Zdaj ne vem, lahko da sem jo včeraj jaz načel, ko sem vijačil s kleščami uvodnico in po nesreči stisnil še cev, s ključem namreč nisem premaknil zadeve.

Pri obeh ceveh potem odrežem par cm, zamenjam uvodnici in sestavim nazaj.

Serviser mi je še nastavil gorilnik z aparaturo. Nazadnje namreč smo ga nastavili bolj na uč in je kar malo sajil se je včeraj videlo (ko sva spotoma zamenjala še dizo za 0.40 velikost).

Torej, ni ugasnil, ker bi se kaj pokvarilo, ampak je moral biti nek drug vzrok. Ena možnost je tudi zapacana fotocelica, do katere je prišlo zaradi nepravilno nastavljenega gorilca/sajenja, tista cev ob izhodu iz cisterne, ne vem ...

Sem pa opazil zdajle nekaj drugega. Glede tega bi predvsem rad slišal vaše mnenje, tole zgoraj je zgolj opis, zakaj imam sum na to, kar bom napisal.

Zadnjič sem zgoraj jamral, da dovodne cevi pod pokrovom črpalke za olje in predvsem črpalka na gorilcu ob mrazu kondenzira.
Če ponovim od zgoraj: cisterna je zunaj, pod zemljo, olje je vsekakor hladno, ni pa se to nikoli dogajalo na starem Bentone gorilniku.
To se je dogajalo, ko je bil pokrov gorilca povsem zaprt in je tesnil. Tako sem ga imel potem zdaj 14 dni spodaj malenkost odprtega in do tega ni prišlo.

No, včeraj sva ga potem, ko smo vse uredili, s serviserjem lepo zaprla. Za test. In zdajle vidim, da ni sledu o nobenem kondenzu.

Vprašanje: Ali menite, da je lahko vzrok kondenziranju ne prehladno olje, ampak to, da je bila dovodna cev za olje pri izhodu iz cisterne res že prej načeta (čeprav v filtru pred gorilcem ni bilo videti zraka...ok, so bili neki mini mini mehurčki, ko je gorilec deloval ampak res ne veliko, serviser je rekel, da je to v mejah normale) in je zraven vlekel ravno toliko zraka - seveda zelo hladnega - da je potem nastajala velika temp. razlika med tem zrakom in temp. pod pokrovom gorilca - posledično je prišlo do kondenza?
p.s.: Zdaj pa, ko zalaufa gorilnik, res ni več niti enega mini mehurčka v filtru.
1 2 3 4
Iskanje po temi